pia03292024

Posledná aktualizáciastr, 27 mar 2024 10am

Figyelő / Tallózó - 2016. március - április

123MoKlaAz ideihez hasonló összegből gazdálkodhatnak jövőre a hazai nemzetiségek - Nemzetiségi támogatások - Nemzetiségi oktatási konferencia Szarvason - Szlovákia a Könyvfesztivál díszvendég országa - Szlovák szerzők magyarra fordított művei - Nemzedékek együtt Tótkomlóson - Megújult a füzéri vár

Imrich Fuhl válogatásában
http://www.oslovma.hu/01-Imro-Ment/ImroInfo/2016/Imr16H02.rtf
oslovma.hu - facebook.com/oslovma

Az ideihez hasonló összegből gazdálkodhatnak jövőre a hazai nemzetiségek

2016. április 27. - (mti)

Az ideihez hasonló összegből gazdálkodhatnak jövőre a hazai nemzetiségek - derül ki a parlament honlapján megjelent költségvetési törvényjavaslatból. Ritter Imre német nemzetiségi szószóló arra számít, hogy a parlamenti vita során nőni fog a jövőre tervezett támogatás összege. Az országos nemzetiségi önkormányzatok és média támogatása esetében nem lesz emelés, minden önkormányzat ugyanakkora összegből gazdálkodhat, összesen majdnem 1,6 milliárd forintot szánnak erre a célra a jövő évi költségvetésben. A területi és a települési nemzetiségi önkormányzatok általános működési és feladatalapú támogatását sem emelik, jövőre is több mint hárommilliárd forint jut erre. A nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott intézmények működtetésére is az ideihez hasonló összeg járhat, mintegy 971 millió forint. A nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott intézmények beruházásaikhoz, fejlesztéseikhez több mint 800 millió forintra pályázhatnak majd jövőre. Társadalmi felzárkózást segítő programokra - például szakkollégiumokra, a roma kultúra támogatására, a roma ösztöndíj programra, oktatási és kulturális központok támogatására, a felzárkózás-politika koordinációjára - 2017-ben körülbelül 1,7 milliárd forint jut. Ezeken felül nemzetiségi támogatásokra 1,4 milliárd forint az előirányzat. Ritter Imre, az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottsága költségvetési albizottságának elnöke az MTI-nek azt mondta: a kormányjavaslatba a Magyarországon élő nemzetiségek igényei még nem kerültek bele, ezért a parlamenti vita során módosító indítványt nyújtanak majd be. Így reményeik szerint a jelenlegi számok még jelentősen, mintegy 2,5 milliárd forinttal nőnek majd - emelte ki. Hozzátette, felmerült, hogy a 2016-os költségvetés módosítása során igényeik egy részét - elsősorban a beruházásokra, felújításokra vonatkozókat - már a 2016-os költségvetésbe is bele lehet foglalni, ez pedig csökkentheti a jövő évre szóló igényeket.

Nemzetiségi támogatások - Emberi Erőforrás Támogatáskezelő

A Nemzetiségi Támogatási Bizottság javaslata alapján a Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság meghozta döntését:

- Nemzetiségi civil szervezetek 2016. évi költségvetési támogatása

http://www.emet.gov.hu/_userfiles/hirek/NEMZ/nemz_16/pdfsam_Nemz-Cisz-16.pdf

- Nemzetiségi kulturális kezdeményezések, programok 2016. évi költségvetési támogatása

http://www.emet.gov.hu/_userfiles/hirek/NEMZ/nemz_16/pdfsam_NEMZ-KUL-16.pdf

- Anyaországi nemzetiségi pedagógus-továbbképzések 2016. évi költségvetési támogatása

http://www.emet.gov.hu/_userfiles/hirek/NEMZ/nemz_16/pdfsam_Nemz-Ped-16.pdf

- Nyelvi környezetben megvalósuló nemzetiségi-, népismereti, művészeti, hagyományőrző és olvasótáborok megvalósítása

http://www.emet.gov.hu/_userfiles/hirek/NEMZ/nemz_16/pdfsam_Nemz-Tab-16.pdf

„A nemzetiségek erősödése Magyarországot is erősíti”

http://hir6.hu/cikk/119905/konferencia_szarvason_fokuszban_a_nemzetisegi_pedagogusok

Nemzetiségi oktatási konferencia Szarvason

2016. április 13. - (mti)

A Magyarországon élő tizenhárom őshonos nemzetiség megerősödése Magyarországot is erősíti, és az állam anyaországokkal való kapcsolatát is javítja - mondta Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár 2016. április 13-án Szarvason. Soltész Miklós a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kara által szervezett nemzetiségi oktatási konferencián elmondta: az elmúlt hat évben két és félszeresére, 3,2-ről 8 milliárd forintra nőtt a kormány által a nemzetiségek támogatására fordított összeg nagysága. A nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott oktatási intézmények száma ötszörösére, az ezekben tanuló diákok száma háromszorosára nőtt - tette hozzá. Az államtitkár kifejtette: tíz országos nemzetiségi önkormányzat 2010-ben tizenkét intézményt tartott fenn, ma pedig hatvanat. A német nemzetiségi önkormányzat hét helyett harmincötöt, a szlovák három helyett hatot tart fenn, a román pedig 2010-ben egyetlen intézményt sem tartott fenn, ma viszont már hatot működtet. A tanulók száma a 2010-es 3100-ról mostanra 9 ezerre emelkedett. Soltész Miklós szerint „óriási dolog”, hogy ha nyolc szülő kéri a nemzetiségi oktatást, akkor a kormány - a nemzetiségi önkormányzatokkal együttműködve - megvalósítja azt. Közölte: a kormány a szószólói rendszer létrehozásával az ország irányításába is mind jobban be kívánja vonni a nemzetiségeket. Kérte a konferencián jelen lévő szlovák és román főkonzultól, hogy lehetőségeik szerint segítsék a magyar nemzetiségi oktatást a saját országukban is. Úgy fogalmazott: a „vadliberalizmus hitet és értékeket elutasító irányzatával és a keleti kultúrát Európára erőltető tömegekkel szemben” csak közösen lehet felvenni a küzdelmet. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök, a Gál Ferenc Főiskolát fenntartó katolikus egyházmegye vezetője köszöntőjében hangsúlyozta: a többségi nemzethez tartozó identitás mellett a kisebbségi identitás erősítheti az egyént, és ha ehhez keresztény identitás is társul, azzal az egész társadalom lesz gazdagabb. Közölte, az európai identitás a nem hívő keresztény identitásra alapul. Hozzátette, ők intézményfenntartóként az említett hármas identitást szeretnék erősíteni az emberekben. A Gál Ferenc Főiskola 2012 óta ötödik alkalommal rendezi meg a nemzetiségi pedagógusi pálya új kihívásairól szóló konferenciát azért, hogy a német, a szlovák és a román nemzetiségi képzését közelebb hozza az ország és a régió nemzetiségeihez. Békés megyében harminc oktatási intézményben folyik nemzetiségi oktatás.

Erősítik egymást a nemzeti identitások

Nemzetiségi konferencia Szarvason

http://www.beol.hu/bekes/kozelet/erositik-egymast-a-nemzeti-identitasok-660239

Budapesti kormánymegbízott: Alapvetően törvényesen működnek a nemzetiségi önkormányzatok

2016. március 22. - (mti)

Alapvetően törvényesen működnek a nemzetiségi önkormányzatok a fővárosban - közölte a budapesti kormánymegbízott az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottságának 2016. március 22-i ülésén. György István a fővárosi kormányhivatal nemzetiségi önkormányzatok törvényességi felügyeletének ellátása során szerzett gyakorlati tapasztalatairól szóló tájékoztatójában a problémák között sorolta, hogy többször előfordul: az önkormányzatok nem küldik meg a megadott határidőig a kormányhivatalnak a közgyűlési jegyzőkönyveket, azok esetenként pontatlanok, továbbá a közgyűlési határozatok nem egyértelműek és szintén pontatlan adatokat tartalmaznak. Közölte, előfordult az is, hogy nem tartották be a testületek a nyílt és a zárt ülésre vonatkozó szabályokat. Továbbá egyes önkormányzatok szervezeti és működési szabályzatában vannak pontosításra szoruló részek - jegyezte meg György István. Elmondta, hogy felügyeleti bírságot két esetben szabtak ki 2015-ben: az egyik esetben többszörös felhívás ellenére nem tettek eleget a kormányhivatal információkérésnek, a másikban a jegyzőkönyv el nem küldése miatt szabták ki a bírságot. György István közölte, egy fegyelemi eljárást kezdeményezett egy országos nemzetiségi önkormányzat elnöke ellen, aki „sorozatosan a törvényességi felhívásoknak nem tett eleget”. Az eljárást nem folytatták le, mivel időközben az elnök lemondott a posztjáról. Kijelentette: „alapvetően nincsen olyan probléma, ami a nemzetiségi önkormányzatok a törvényes működésével kapcsolatban generálisan jelentkezne”. A testület a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény módosításának kezdeményezéséről is tárgyalt. Alexov Lyubomir szerb, Hartyányi Jaroszlava ukrán és Varga Szimeon bolgár nemzetiségi szószóló indítványának lényege, hogy az alanyi jogon járó nyelvpótlékok listáját - a jelenlegi hat idegen nyelv mellett - bővítsék ki a magyarországi nemzetiségi nyelvekkel is. Fuzik János szlovák nemzetiségi szószóló megjegyezte, hogy a kormány törvényalkotási programjában szerepel a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény módosítása. Szorgalmazta, hogy az ügyben tárgyaljanak a Miniszterelnökséggel.

Szerbiai választások 2016

Színesebb lett a politikai paletta / Hatalomváltás a Vajdaságban / A kisebbségek közül két bosnyák, egy szlovák és egy albán párt is mandátumot szerzett

http://www.vajdasag.eu/szerbiai-valasztasok-2016

Erőszakos, kíméletlen rezsimről beszélt Sólyom László

http://index.hu/belfold/2016/04/27/eroszakos_kimeletlen_rezsimrol_beszelt_solyom_laszlo/

A DK elnöke szerint a Magyar Köztársaság halott

„Megbecstelenítettek, feldúlták, tönkretették és végül megölték”

http://www.hirado.hu/2016/04/25/gyurcsany-a-koztarsasag-halott/

Sorra felmondanak a Vs.hu újságírói

http://index.hu/kultur/media/2016/04/25/vs_mnb-aktak_joo_hajnalka_felmondas_ujsagiro/

Kiss Gy. Csaba: Érzékeny érzéketlenségek?

http://ujszo.com/online/kozelet/2016/04/24/erzekeny-erzeketlensegek-fb

Visegrád 4 Kerékpárverseny

A szlovák Marek Canecky győzött Pannonhalmán

http://velo.hu/visegrad-4-kerekparverseny-a-szlovak-marek-canecky-gyozott-pannonhalman.html

Taxisok tüntetnek az Uber ellen

http://index.hu/belfold/2016/04/26/elkezdodott_a_nagy_taxisblokad/

Újabb autógyár Szlovákiában

Magyarországon is toboroz a Jaguar

http://ujszo.com/online/gazdasag/2016/04/23/ujabb-autogyar-telepedhet-le-szlovakiaban

Jövő év végén autóúton lehet már Borsodból Szlovákiába menni

http://hvg.hu/cegauto.kozlekedes/20160422_jovo_ev_vegen_autouton_lehet_mar_borsodbol_szlovakiaba_menni

A szlovákok oldhatják meg Magyarország panelgondjait

http://www.penzcentrum.hu/otthon/a_szlovakok_oldhatjak_meg_az_orszag_panelgondjait.1049255.html

Bontás vagy visszabontás?

https://vimeo.com/151789985

Szárnyal a szlovák autóipar

Tarthatja az egymilliós álomhatárt

http://vilagszam.hu/cikkek/szarnyal-a-szlovak-autoipar-sikerult-tullepni-az-egymillios-alomhatart.html/11132/

BMW-vel álmodunk, de jó, ha Škodára futja

http://ujszo.com/online/gazdasag/2016/04/21/bmw-vel-almodunk-de-jo-ha-skodara-futja

Magyar-Szlovák Nyugdíjtanácsadó Nap lesz Dél-Komáromban

http://www.bumm.sk/belfold/2016/04/20/magyar-szlovak-nyugdijtanacsado-nap-lesz-del-komaromban

Ifjúsági fotómaratont szerveznek Salgótarján környékén

2016. április 21. - (mti)

Ifjúsági fotómaratont szerveznek 2016. április 2-án Salgótarjánban Eresztvény és a Salgói vár térségében; a reggeltől éjszakáig tartó program célja nemcsak a fotózás, hanem az is, hogy bevonják a fiatalokat a város civil életébe - mondta az MTI-nek a Novohrad-Nógrád Geopark Nonprofit Kft. ügyvezető elnöke. Molnár Katalin elmondta: a fotós maratont a geopark kft.-vel együttműködve a salgótarjáni diákokból szerveződött Speak Smart csoport rendezi. A csoport tagjai városi fiatalok, akik már több mint fél éve dolgoznak azért, hogy tegyenek valamit Salgótarjánért. A szombati „Kattanj rá!” című fotómaraton célja nemcsak a fotózás és a fotózni tanulás, hanem egy mozgalom elindítása is - tette hozzá. A program reggel 9 órakor kezdődik a Novohrad-Nógrád Geopark Eresztvényi Oktató, Kutató és Irányító Központjában és 22.30-ig tart. Profi fotósok segítik majd a résztvevőket, hogy megismerjék a fényképezés alapjait, az érdeklődők madárlesekből is fotózhatnak. Délután természetfotózással egybekötött sétát tesznek a Salgói várba. Molnár Katalin elmondta azt is: a Salgótarjánban élők büszkék a város természeti környezetére; a Salgói vár, a Karancs- és Medves-fennsík az ott élők kötődésének is jelentős eleme, ezért tartják fontosnak, hogy támogassanak minden olyan kezdeményezést, amely segít abban, hogy a fiatalok megismerjék, felfedezzék, és megszeressék ezt a tájat. A Novohrad-Nógrád Geopark 64 magyarországi és 28 szlovákiai települést fog össze a világ első, országhatárokon átívelő geoparkjaként. Célja, hogy a földtudományi értékek bemutatására építve, bemutatva a régészeti, néprajzi, kulturális és történelmi értékek kínálatát, a térség gazdasági felemelkedését szolgáló, környezetbarát turizmusra nyújtson lehetőséget.

Különleges túra a Novohrad - Nógrád Geoparkban a Föld napján

http://www.bumm.sk/regio/2016/04/19/kulonleges-tura-a-novohrad-nograd-geoparkban-a-fold-napjan

Élet menete - A kirekesztés veszélyeire figyelmeztettek a szónokok

http://magyaridok.hu/belfold/kirekesztes-veszelyeire-figyelmeztettek-szonokok-592471/

Az alaptörvény öt kemény éve

http://nol.hu/belfold/az-alaptorveny-ot-kemeny-eve-1611597

Magyarország alaptörvénye

https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1g_alapt%C3%B6rv%C3%A9nye

Biztonságpolitikai fórum Pozsonyban

http://www.honvedelem.hu/cikk/56693

Több lesz a magyar felirat Szlovákiában

http://ujszo.com/online/kozelet/2016/04/15/tobb-lesz-a-magyar-felirat

Ármeglepetés Szlovákiában

A várakozásokkal ellentétben folytatódik az árak esése...

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/armeglepetes_szlovakiaban.613309.html

Rekordév a Magas-Tátrában, visszatérőben a magyar

http://nol.hu/mozaik/rekordev-a-magas-tatraban-visszateroben-a-magyar-1611181

Návštevnosť Vysokých Tatier láme rekordy

Návrat Nemcov a Maďarov

http://cestovanie.sme.sk/c/20138934/navstevnost-vysokych-tatier-lame-rekordy.html

Pharrell Williams - HAPPY (We are from HIGH TATRAS SLOVAKIA)

https://www.youtube.com/watch?v=sGrHwBlf-7M

Itt a szlovák zenei kvóta

http://radiosite.hu/index.php?option=com_content&;view=article&id=1896:itt-a-szlovak-kvota&catid=1:hirek&Itemid=99

Betelt a pohár a szlovák tanároknál is

Több ezer pedagógus tüntetett Pozsonyban

http://vs.hu/kozelet/osszes/betelt-a-pohar-a-szlovak-tanaroknal-is-0419

Öt ok, amiért csendesebb lett a tanári tiltakozás

http://index.hu/belfold/2016/04/15/ot_ok_amiert_csendesebb_lett_a_tanari_tiltakozas/

Pedagógussztrájk / Kék szalag

Hisztizik a fenntartó

http://nol.hu/kereses?cimke=sztr%C3%A1jk

Percről percre

http://www.origo.hu/itthon/percrolpercre/20160420-pedagogussztrajk-tanarsztrajk-aprilis-20.html

Miskolctól Budapestig. Szombathelytől Szegedig

http://444.hu/2016/04/20/sztrajkolnak-a-tanarok

Álljon le az élet az egész országban a 20-ai tanársztrájk napján

http://index.hu/belfold/2016/04/14/palkovics_a_penteki_tuntetesert_mar_buntetes_jar/

Nem szűnnek meg a magyar tannyelvű kisiskolák

http://nol.hu/kulfold/pozsonyi-kormanyprogram-nem-szunnek-meg-a-magyar-tannyelvu-kisiskolak-1611751

Bizalmat szavaztak Fico harmadik kormányának

http://www.bumm.sk/belfold/2016/04/27/zoldet-kapott-a-kormanyprogram

Államfői intő a szlovák kormánynak és az ellenzéknek

http://nol.hu/kulfold/pozsony-allamfoi-into-a-kormanynak-es-az-ellenzeknek-1613087

Sikeres volt Fico műtétje

http://ujszo.com/online/kozelet/2016/04/22/sikeres-volt-fico-mutetje

Gyomordaganattal műtötték a szlovák parlament elnökét

http://magyarhirlap.hu/cikk/53542/A_szlovak_parlament_elnoke_is_korhazba_kerult

Fico után Danko is kórházba kerülhet

http://ujszo.com/online/kozelet/2016/04/21/fico-utan-danko-is-korhazba-kerulhet

A menekültellenes Ficot egy migráns orvos kezeli

http://444.hu/2016/04/20/a-menekultellenes-ficot-egy-migrans-orvos-kezeli

Kórházban a szlovák kormányfő - Mégsem jön Magyarországra

http://nepszava.hu/cikk/1091586-korhazban-a-kormanyfo---megsem-jon-magyarorszagra/

Az utolsó leheletig?

http://ujszo.com/online/velemeny-es-hatter/2016/04/19/az-utolso-leheletig

Fico a kórházban marad

http://444.hu/2016/04/15/fico-a-korhazban-marad

Szívinfarktus gyanújával került kórházba Fico

http://ujszo.com/online/kozelet/2016/04/14/szivinfarktus-gyanujaval-kerult-korhazba-fico

Kisebbségi alapot hozna létre az új szlovák kormányprogram

http://kozep-europa.mandiner.hu/cikk/20160413_kisebbsegi_alapot_hozna_letre_az_uj_szlovak_kormanyprogram

Bugár: Meg kell egyezni Magyarországgal Bős-Nagymaros kérdésében

http://ujszo.com/online/kozelet/2016/04/14/bugar-meg-kell-egyezni-magyarorszaggal-bos-nagymaros-kerdeseben

Zsolnára került a Szent István ereklye

http://katolikus.sk/szent-istvan-ereklyet-kapott-a-szent-osi-temploma-a-felvideki-zsolnan/

Szlovák sertéshús, magyar adócsalók

http://ujszo.com/online/gazdasag/2016/04/12/szlovak-serteshus-magyar-adocsalok

A kitelepített felvidéki magyarokra emlékeztek az Országgyűlésben

http://felvidek.ma/2016/04/a-kitelepitett-felvideki-magyarokra-emlekeztek-az-orszaggyulesben/

Kitelepítettek emléknapja

http://ujszo.com/online/panorama/2016/04/12/ma-van-a-kitelepitettek-emleknapja

A kormány napirenden tartja a felvidéki kitelepítettek kárpótlását

http://www.fidesz.hu/hirek/2016-04-09/a-kormany-napirenden-tartja-a-felvideki-kitelepitettek-karpotlasat/

A fiókja mélyére dugta a Szlovák Nemzeti Párt a magyarkártyát

http://ujszo.com/online/kozelet/2016/04/08/valtozokorban-az-sns

Lábjegyzetek egy interjúhoz

http://ujszo.com/online/velemeny-es-hatter/2016/04/08/labjegyzetek-egy-interjuhoz

Bukovszky László lesz a szlovák kormány új kisebbségügyi biztosa

http://felvidek.ma/2016/04/bukovszky-laszlo-kisebbsegi-kormanybiztos-harom-prioritast-tuzott-ki-maga-ele/

Lenni magyar barátaim...

http://ujszo.com/online/velemeny-es-hatter/2016/04/12/lenni-magyar-barataim

Az SNS elnöké bocsánatot kért Slotáért

és azt állította, nem zárnak be magyar kisiskolát / Magyarul köszön vissza a bolti eladónak

http://ujszo.com/online/kozelet/2016/04/07/danko-bocsanatot-kerek-slotaert

A Matica slovenská leállíttatta a Mein Kampf nyomtatását

http://ujszo.com/online/kozelet/2016/04/07/a-matica-slovenska-leallittatta-a-mein-kampf-nyomtatasat

Szlovák boltzár?

Növelnék a kötelező zárvatartásokat

http://magyaridok.hu/kulfold/pozsonyi-boltzar-595213/

Megszavazta a parlament a vasárnapi kötelező zárvatartásról szóló törvény visszavonását

http://index.hu/belfold/2016/04/12/csak_ket_kormanyparti_politikus_mert_nemmel_szavazni/

27 százalékra csökkent a Fidesz támogatottsága

http://www.tarki.hu/hu/news/2016/kitekint/20160427_valasztas.html

Kinyithatnak vasárnap a boltok - kapitulált a kormány

Pálfordulás a Fideszben / Nagy siker a választóknak / Hogy ne legyen népszavazás / „Másodszor sikerült a nemzeti együttműködés rendszerét meghátrálásra kényszeríteni”

http://nol.hu/belfold/masodszor-sikerult-a-nemzeti-egyuttmukodes-rendszeret-meghatralasra-kenyszeriteni-1610521

Az MSZP kérdését hitelesítette a Kúria

http://www.vehir.hu/cikk/33629-vasarnapi-nyitvatartas-az-mszp-kerdeset-hitelesitette-a-kuria

Szlovák művész hozza el képeit a debreceni galériába

http://www.dehir.hu/kultura/szlovak-muvesz-hozza-el-kepeit-a-debreceni-galeriaba/2016/04/06/

Lengyelországot, Szlovákiát, Szlovéniát és Magyarországot kötné össze a vasúti Amber (Borostyánkő) Árufuvarozási Folyosó

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/amber_borostyan_ut_vasut_gysev

„A Lipszky” - Szlovákiában becsben tartják a Magyar Királyság térképének készítőjét

http://index.hu/tudomany/2016/04/04/szlovakiaban_tartjak_becsben_a_magyar_kiralysag_altalanos_terkepenek_keszitojet/

25. alkalommal rendeznek határon átnyúló fesztivált

Komárom és Révkomárom 25. alkalommal megrendezett közös fesztiválján magyar és szlovákiai előadók mellett alternatív együttesek is fellépnek, új darabot mutat be a Magyar Lovas Színház és a Magyarock Dalszínház, valamint közös futóversenyt és kötélhúzást rendeznek...

http://www.turizmusonline.hu/cikk/25__alkalommal_rendeznek_hataron_atnyulo_fesztivalt

A görögöket és a zsidókat is jobban bírják a csehek a magyaroknál

A szlovákok az elsők, a magyarok a hatodikok a csehek szimpátialistáján

http://www.168ora.hu/globusz/gorogoket-es-zsidokat-is-jobban-birjak-csehek-magyaroknal-144896.html

Nő a cseh turisták érdeklődése Szlovákia és Magyarország iránt

http://felvidek.ma/2016/04/no-a-cseh-turistak-erdeklodese-szlovakia-es-magyarorszag-irant/

Rendhagyó szlovákiai útikalauz

Csallóköz / Bősi vízerőmű / Sülyi-tó / Bányászvárosok / Európa legszebb vára

http://www.vous.hu/hir/20160420-felvideki-utikalauz-helyek-amiket-latnotok-kell

Szlovákia felfedezésre váró ország

Garajszki Margit nagyon sokoldalú személyiség...

http://ujszo.com/online/kultura/2016/04/03/szlovakia-felfedezesre-varo-orszag

A magyar és a szlovák népzenében sok a közös pont

Gereblye, gereblye, ménkű csapjon bele / Bartók Béla több mint háromezer szlovák népdalt is gyűjtött

http://www.nyest.hu/hirek/gereblye-gereblye-menku-csapjon-bele

Több hazai zenét kell játszaniuk a szlovákiai rádióknak

http://www.bumm.sk/belfold/2016/04/01/matol-tobb-hazai-zenet-kell-jatszaniuk-a-szlovakiai-radioknak

A magyar és a szlovák kormány megállapodása a szigetközi vízpótlásról

http://www.hirfroccs.hu/belfold/a-magyar-es-a-szlovak-kormany-megallapodasa-a-szigetkozi-vizpotlasrol-4301

Szlovákia is nagyon gazdag és értékes termálvízkészlettel rendelkezik

http://www.termalfurdo.hu/furdozes/meses-furdot-talalni-a-szomszedban--az-okori-hoditok-is-imadtak-vizet-4923

Csak semmi feltűnés - ház Szlovákiában

http://epiteszforum.hu/csak-semmi-feltunes-haz-szlovakiaban

Kvíz a szlovákiai városokról

http://ujszo.com/online/panorama/2015/08/25/felismeri-hol-jarunk-kviz-a-szlovakiai-varosokrol

Utolsó útjára kísérték Kertész Imrét

http://www.hirado.hu/2016/04/22/utolso-utjara-kiserik-kertesz-imret/

„Szenvedés, nyugtalanság, csönd” - Videó:

https://www.youtube.com/watch?v=W8Ym-bWn3VU&;utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201604

Meghalt Kertész Imre

http://index.hu/kultur/2016/03/31/meghalt_kertesz_imre/

Kétnyelvű család szlovák közegben

Igen, ez is működhet. A zsolnai Marosz család az élő példa.

http://vasarnap.ujszo.com/2016/04/12/ketnyelvu-csalad-szlovak-kozegben

A kétnyelvű család szlovák közegben is működhet

http://ujszo.com/online/panorama/2016/03/29/a-ketnyelvu-csalad-szlovak-kozegben-is-mukodhet

Magyarországról toboroznak munkaerőt Szlovákiába

A szlovák nyelvtudás nem követelmény...

http://parameter.sk/magyarorszagrol-toboroznak-munkaerot-szlovakiaba-szlovak-nyelvtudas-nem-kovetelmeny

Részeg turisták jártak túl a parlamenti őrség eszén

http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/kodiszt-loptak-a-parlamentbol-a-berugott-turistak/rsc74wx

Csökkenhetnek az árak Szlovákiában

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/csokkenhetnek_az_arak_a_szomszedban.612333.html

Szlovákia vagy Magyarország korruptabb?

Íme, az európai országok korrupciós listája

http://www.korkep.sk/cikkek/mindennapjaink/2016/03/24/szlovakia-vagy-magyarorszag-korruptabb-ime-az-europai-orszagok-korrupcios-listaja

Biztonsági tanulmányok Besztercebányán

Mesterképzés szlovák mellett angol nyelven is

http://www.bumm.sk/belfold/2016/03/29/biztonsagi-tanulmanyok-besztercebanyan

A szlovák nagyprivatizáció levezénylője miniszterelnök-helyettes lehet Ukrajnában

http://www.stop.hu/kulfold/a-szlovak-nagyprivatizacio-levezenyloje-miniszterelnok-helyettes-lehet-ukrajnaban/1410316/

Szlovák lehet az új ukrán pénzügyminiszter

http://index.hu/kulfold/2016/03/28/ukran_penzugyminiszter_szlovak/

A Dunába fulladhatott a szlovák miniszterjelölt

http://www.origo.hu/nagyvilag/20160328-a-dunaban-keresik-a-szlovak-miniszterjeloltet.html

Pannónia Néptáncegyüttes: Tarcsai szlovák táncok (1997)

https://www.youtube.com/watch?v=o6FU2gQovCI&;feature=share

A tojásdíszítés sokszínű technikája

Németországban kézi karcolt, Csehországban szalmás, Szlovákiában színezett viaszos, de készítenek drótos tojást is...

http://minap.hu/cikkek/ime-tojasdiszites-sokszinu-technikaja

Családi ünnep a húsvét Szlovákiában

http://inforadio.hu/hirek/tudositoink/csaladi-unnep-a-husvet-szlovakiaban-808328

Magyar történelmi hátterű portrék

Egyedülálló szakmai együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Portrétár Alapítvány a Pozsonyi Városi Múzeummal...

http://www.zetapress.hu/kultura/kiallitas/67957

Nyári időszámítás

http://index.hu/belfold/2016/03/26/holnap_hajnalban_kitor_a_nyari_idoszamitas/

Pozsony ma már gazdagabbnak számít Bécsnél

Már nem az a kérdés, hogy Magyarország versenyezhet-e Szlovákiával, hanem az, hogy Lengyelország végleg lehagy-e bennünket.

http://www.vg.hu/gazdasag/pozsony-lehagyta-becset-467559

Tovább emelkedett a Szlovákiába látogató turisták száma

http://www.stop.hu/kulfold/tovabb-emelkedett-a-szlovakiaba-latogato-turistak-szama/1409600/

II. Rákóczi Ferencre emlékeztek Kassán

http://magyaridok.hu/kulfold/ii-rakoczi-ferencre-emlekeztek-kassan-526120/

Benyovszky / Kamcsatka, Madagaszkár

Benyovszky Móric (1741-86) a Nyitra megyei Verbón született. A magyarok mellett a szlovákok (sőt a lengyelek) is magukénak tekintik...

http://infovilag.hu/hir-34370-benyovszky_moric_kamcsatka_madagaszkar.html

Szlovák volt-e Benyovszky?

Mind a szlávsághoz, mind Magyarországhoz erős szálak kötötték. - Van egy olyan közös örökségünk, mely feloszthatatlan, és mindkét (három, négy...) nemzet kulturális örökségében szerepet játszik...

http://www.nyest.hu/hirek/szlovak-volt-e-benyovszky

Vivat, Beňovský!

https://www.youtube.com/watch?v=O7HVA9NkG-M

Soltész: Két év alatt megduplázódott a magyarországi szlovén nemzetiség támogatása

2016. április 21. - (mti)

Az elmúlt hat évben folyamatosan emelkedett, 2014 és 2016 között pedig megduplázódott a magyarországi szlovén nemzetiség anyagi támogatása - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára szentgotthárdi sajtótájékoztatóját követően az MTI-nek. Soltész Miklós hangsúlyozta: a mintegy 200 millió forintos támogatásból a szlovén önkormányzat két nemzetiségi iskoláját tartja fenn és újítja meg, Felsőszölnökön és Apátistvánfalván. Emellett korszerűsítik a szentgotthárdi Szlovén Kulturális és Információs Központ épületét, ehhez nemrég 20 millió forint külön támogatást kaptak, valamint tavaly megtoldották a szlovén nemzetiségi rádió fenntartásához nyújtott támogatást is, mintegy 1,5 millió forinttal. Az államtitkár kiemelte: a nemzetiség megmaradásának fontos pillére a hit megőrzése, éppen ezért segítik 50 millió forinttal a szentgotthárdi katolikus Nagyboldogasszony-templom belső megújítását, amely az első lépése egy későbbi átfogó rekonstrukciónak. Soltész Miklós szólt arról is: nemcsak a szlovén nemzetiség anyagi támogatása nőtt jelentősen az elmúlt években, hanem mind a 13 magyarországi őshonos nemzetiség nagyobb összegből gazdálkodhat, az erre szolgáló keretet mind a tavalyi, mind az idei költségvetésben 2 milliárd forinttal emelték. Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló az MTI-nek elmondta: a szentgotthárdi templomban havonta egyszer tartanak szlovén nyelvű szentmisét, amelyre Szlovéniából érkezik a lelkipásztor. Hozzáfűzte: az államtitkárral közösen megtekintették a szentgotthárdi Pável Ágoston Helytörténeti és Szlovén Nemzetiségi Múzeum országosan egyedülálló szlovén anyagát, amely reményei szerint azután is változatlanul megmaradhat, sőt akár tovább is bővülhet, hogy felújítják a városi tulajdonban lévő épületet, amelyben a Móra Ferenc Városi Könyvtár is működik.

Emléktáblát avattak a magyarországi sváb lakosok kitelepítésének 70. évfordulóján

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Ritter Imre, a magyarországi németek parlamenti szószólója 2016. április 23-án Solymáron leplezte le azt az emléktáblát, amelyet a Buda környéki települések állítottak a magyarországi sváb lakosok kitelepítésének 70. évfordulójára emlékezve. A vasútállomás falán elhelyezett emléktáblát Solymár, Nagykovácsi, a II. kerületi Pesthidegkút, Pilisborosjenő, valamint Üröm települési és német nemzetiségi önkormányzatai állították abból az alkalomból, hogy 1946-ban sváb lakosok ezreit vitték innen Németországba.

Varga Mihály: Nem szabad feledni a közös történelmi múlt fekete lapjait sem

http://gondola.hu/cikkek/100865-Nem_szabad_feledni_a_mult_fekete_lapjait_sem.html

Heinek Ottó: Több száz milliós fejlesztések a magyarországi német nemzetiségnél

2016. április 19. - (mti)

Több száz millió forintos fejlesztések folynak a magyarországi német nemzetiségnél, ezek között szerepel a városlődi Iglauer Park ifjúsági tábor tervezett felújítása, amely ősszel kezdődhet - mondta el Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke az MTI-nek. Heinek Ottó annak kapcsán nyilatkozott, hogy az országos önkormányzat legutóbbi közgyűlése elfogadta a múlt évi szakmai és pénzügyi beszámolót. Közölte, az ifjúsági tábor felújításához az Emberi Erőforrások Minisztériuma 90 millió forintos támogatást biztosított, és a német szövetségi belügyminisztérium is támogatást ígért. A szekszárdi Magyarországi Német Színház épületegyüttesének felújítására az Emberi Erőforrások Minisztériumától 200 millió forintos támogatás érkezett. A 2016/2017-es évad első darabját - a tervek szerint a Bölcs Náthánt - már a megújult falak közt mutathatja be a színház - mondta el Heinek Ottó. Szólt arról, hogy a közgyűlés legutóbbi ülésén a német nemzetiség kulturális autonómiájának bővítése jegyében újabb települési német önkormányzatoknak adta hozzájárulását ahhoz, hogy azok összesen hat nevelés-oktatási intézményt vegyenek át a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól. Ezzel a következő tanévtől már 45-re emelkedhet azon iskolák és óvodák száma, amelyeket német nemzetiségi önkormányzatok tartanak fenn. A közgyűlése németországi támogatásokról is döntött: a német szövetségi belügyminisztériumtól érkező mintegy 30 ezer eurós keretből összesen 55 hazai német kultúrcsoport felszerelése bővülhet. A jövő évi költségvetés kapcsán Heinek Ottó elmondta, szeretnék elérni, hogy a nemzetiségek állami támogatására vonatkozó szabályozás egyszerűsödjön, továbbá azt, hogy legyen lehetősége egy nemzetiségi önkormányzatnak több évre félretenni a támogatásokból, legyen lehetőség tartalékképzésre. Erre a jelenlegi szabályozás nem ad lehetőséget - mutatott rá.

Hazai szlovák költők a Csili Könyvtárban

http://csili.aw-dev.hu/aprilis-14-csutortok-15-00-pesterzsebet-szlovak-onkormanyzata-kolteszet-napja/

Könyvfesztivál - A tavalyi látogatórekordot is felülmúlta az idei rendezvény

2016. április 24. - (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/937439889688321

Csaknem húsz százalékkal meghaladta a tavalyi rekordot az idei, sorrendben 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál látogatóinak száma. A csütörtökön kezdődött rendezvényen a dedikálásokkal együtt több mint 400 program, mintegy 200 új kötet, valamint 600 szerző, tudós és művész várta az érdeklődőket a Millenáris parkban, ahol a fesztivál zárónapján átadták a Budai Díjat is. A vasárnapi díjátadón az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent 100 Magyar Népmesét nevezték meg a legjobb oktatássegítő könyvnek, a legjobb hangzóanyag a Napkút Kiadó és a Petőfi Irodalmi Múzeum közösen kiadott, Lázár Ervin meséit tartalmazó könyv-CD-je lett - olvasható a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének MTI-hez eljuttatott közleményében. A Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere és Marek Maďarič szlovák kulturális miniszter által megnyitott fesztiválon kiemelkedően sikeresnek bizonyult az idén Budapest Nagydíjjal elismert Jostein Gaarder norvég író pódiumbeszélgetése Szabó T. Annával. A világhírű prózaíró nyitónapi előadásán és dedikálásain több százan vettek részt. Hatalmas érdeklődés övezte továbbá a díszvendég ország, Szlovákia programkínálatát. Különösen sikeres volt a 16. alkalommal megrendezett Európai Elsőkötetesek Fesztiválja, amelyen 18 ország szerzői mutatkoztak be. Telt ház előtt zajlott az Európai Írótalálkozó is, amelyen a díjak és a siker összefüggéseiről, valamint Európa növekvő megosztottságáról esett szó - olvasható a közleményben. A magyar kortárs irodalom legkeresettebb könyveinek Nádas Péter Az élet sója, Grecsó Krisztián Jelmezbál, Háy János Ország, város, fiú, lány és Németh Gábor A mormota nyara című kötetei bizonyultak. A hagyományosan népszerű próza mellett váratlan sikernek bizonyult Oravecz Imre Távozó fa című verskötete, valamint a Verslavina című kiadvány. A külföldi szerzők közül a tavalyi Budapest Nagydíjjal kitüntetett Jonathan Franzen, a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics, valamint Umberto Eco kötetei fogytak a legjobban. Az elmúlt években tapasztalt felfokozott érdeklődést is meghaladta a gyermekkönyvkiadók összefogásával megvalósult Gyermek(b)irodalom programkínálata.

Történelemmel terhelt régió vagyunk

https://www.facebook.com/oslovma/posts/937445279687782

A könyvfesztiválon a közös szlovák-magyar múlt legproblematikusabb pontjai is előkerültek…

http://mno.hu/konyveshaz/tortenelemmel-terhelt-regio-vagyunk-1339146

Szlovák szó és földi harmónia a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

http://ujszo.com/online/kultura/2016/04/23/szlovak-szo-es-foldi-harmonia-a-budapesti-konyvheten

A szlovákok már Budán vannak!

Szlovákiai magyar irodalmárok a kortárs szlovák irodalom tendenciáiról, jelentős képviselőiről, a szlovák-magyar, magyar-szlovák (irodalmi) figyelemről és figyelmetlenségről. - Grendel Lajos és Csehy Zoltán válaszai:

http://www.litera.hu/hirek/a-szlovakok-mar-budan-vannak-korkerdes-1

Németh Zoltán és Szalay Zoltán válaszai:

http://www.litera.hu/hirek/a-szlovakok-mar-budan-vannak-korkerdes-2

Görözdi Judit és Száz Pál válaszai:

http://www.litera.hu/hirek/a-szlovakok-mar-budan-vannak-korkerdes-3

Szlovák íróportrék

A Könyvfesztivál szlovák vendégei - Szlovák Forrest Gump, a death metal rövid története, inszomnia, magányos gyerekek, emigráns fiatalok, felbomló család, a XX. század legnagyobb borzalmai, szovjet munkatábor, eladott roma lány, biszexuális szerelmi háromszög és még sok aktuális és izgalmas téma.

http://www.litera.hu/hirek/szlovak-iroportrek

Pozsonyi rém/üldözés

Ondrej Štefánik Ujjatlan város című regényéről Jánossy Lajos írt kritikát.

http://www.litera.hu/hirek/pozsonyi-rem-uldozes

Szlovák segédigék, szevasztok!

Kalligram-könyveket mutattak be / Esterházy Pétert köszöntötték...

http://www.litera.hu/hirek/szlovak-segedigek-szevasztok

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=Iu8-oc97ZXY

A 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál megnyitója

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Marek Maďarič szlovák kulturális miniszter és a fesztivál díszvendég írója, a norvég Jostein Gaarder beszélget a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál megnyitóján a Millenáris Teátrumban 2016. április 21-én. - Fotó: Máthé Zoltán (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/photos/a.165789530186698.33779.147596498672668/934811863284457/?type=3&;theater

Könyvfesztivál - Szlovákia díszvendégsége esélyt jelent

„Duplájára nőtt a magyarországi szlovák tannyelvű köznevelési intézményben tanuló fiatalok száma”

2016. április 21. - (mti)

Szlovákia díszvendégsége esélyt jelent magyarok és szlovákok számára, hogy jobban értsük és ismerjük, mit és miként látnak, gondolnak ma északi szomszédunknál - mondta az emberi erőforrások minisztere a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál megnyitóján. Balog Zoltán beszédében kiemelte: napjainkban, a világban tapasztalható veszélyek idején a szokásosnál is nagyobb a tétje annak, hogy jól értsük egymást, erősítsük, ami összeköt és oldjuk mindazt, ami elválaszt. „Közép-Európa összetartozás” - fogalmazott a miniszter. „Összeköt minket Márai, Hudec, Kafka, Krleza, Musil, Freud, Koestler vagy Bartók, akárcsak a helyek, a folyók, a hegyek, a városok, a családi emlékek, a történelmi események” - hangsúlyozta az Emmi vezetője. A miniszter reményét fejezte ki, hogy egyre több lesz azoknak a könyveknek a száma, amelyeket egymásnak írunk, és talán eljutunk oda is, hogy közösen írunk könyveket múltról, jelenről és jövőről. Megemlítette, hogy 2010 óta több mint duplájára nőtt a magyarországi szlovák tannyelvű köznevelési intézményben tanuló fiatalok száma, ez „egyfajta nemzetiségi reneszánsz első lépéseit” jelenti. Balog Zoltán azt mondta, a hazai könyves szakma megállta a helyét a fesztivál eddigi csaknem negyedszázada alatt, újra és újra megszületnek a válaszok az egyre gyorsabban változó világ kihívásaira, a fogyasztói szokások megváltozására. Mint fogalmazott, csak az olyan igazán fontos és jó ügyek tudnak ilyen hosszú időn át komoly embertömegeket megmozgatni, és fontos találkozásokat létrehozni, mint amilyen a könyvfesztivál. „Nagy utat járt be a fesztivál, a kezdetektől a nemzetközi könyvpiac térképére kerülésig, az egyik legfontosabb hazai seregszemlévé válásig. A helyszín, a Millenáris park korábban gyár, majd elhanyagolt romhalmaz volt, míg a millennium idején a kulturális rendezvények magas igényének is megfelelni képes helyszínné tettük, ahol izgalmas dolgok történnek” - hangsúlyozta Balog Zoltán. A miniszter beszédében megemlékezett Kertész Imréről, a közelmúltban elhunyt Nobel-díjas magyar íróról, akitől pénteken vesznek végső búcsút. „Az ő távozásával ismét lezárul egy korszak” - mutatott rá. Balog Zoltán köszöntötte a jelen lévő Jostein Gaarder norvég szerzőt, az idei könyvfesztivál díszvendég íróját, „aki a filozófia nehezen megismerhető világát nyitotta meg iskolások, fiatalok számára”. Marek Madaric, a díszvendég ország, Szlovákia kulturális minisztere nagy sikernek nevezte, hogy a könyvfesztiválra időzítve negyven szlovák könyvet sikerült magyarra lefordítani, holott évente csak kettőt-hármat szoktak. „Az érdeklődés Szlovákia felé abból fakad, milyen jó szintűek kapcsolataink, és azt mutatja, milyen közel állunk egymáshoz. Több tucat jelenlegi szlovák szerző most megtalálhatja az utat a magyar olvasókhoz. Ehhez sok ember támogatása kellett, elsősorban a fordítók kiváló munkája”. A szlovák miniszter nagyon megtisztelőnek, presztízsértékűnek nevezte, hogy Szlovákia ilyen kiemelt szerephez jutott a könyvfesztiválon. „Számunkra ez kihívás, alkalom bemutatni kultúránkat, viszonyunkat szövetségesünkhöz, szomszédunkhoz. Nagyon fontos volt a magyar könyvkiadók együttműködési készsége a szlovák irodalom bemutatásához, a könyvek eljuttatása a magyarországi boltok polcaira” - mondta Marek Maďarič. Kitért arra, hogy a két nép együtt hozta létre a régi Magyarország kultúráját is, „olykor egymással viszálykodva, de ma együtt alakítjuk az európai kultúrát”. Beszámolt arról, hogy néhány hete Esterházy Péter Harmonia caelestisét olvassa szlovákul, és szerinte a harmónia lehetősége most a budapesti könyvfesztivál résztvevői számára is adott. „Az irodalom által a kölcsönös tisztelet és barátság is kialakul” - fogalmazott a miniszter.

Szlovák szerzők magyarra fordított műveit mutatta be a Kalligram Budapesten

2016. április 14. - (mti)

Szlovák szerzőknek a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál alkalmából magyarul megjelenő műveit, valamint tudományos munkákat mutatott be a pozsonyi Kalligram Könyvkiadó 2016. április 14-én a budapesti Szlovák Intézetben. Peter Jusca...és ne feledd a hattyúkat! című regényéről szólva Márton László író, drámaíró és műfordító elmondta: a kötet sikerrel birkózik meg azzal a kérdéssel, hogy egy későbbi generáció szülötteként miként lehet írni egy korábbi trauma túlélőiről, ebben az esetben a szovjet gulágon raboskodó kelet-közép-európai nőkről. Mint fogalmazott, a klasszikus 19. századi regényeket idéző mű egyik erénye, hogy minden kegyetlenségük ellenére eltaposott és nyomorult emberként mutatja meg a lágerek őreit is. Monika Kompaníková Az ötödik hajó című regényét Gerőcs Péter író méltatta az eseményen, aki szerint a könyv a totális elszigeteltség pszichikai állapotát tárja fel teljes őszinteséggel. Főhőse az édesanyja által elhanyagolt 12 éves Jarka, aki hathónapos ikreket lopva alapít saját családot. A regény azt az igazolhatatlan tételt igazolja, hogy a szeretethez nem kell igaz szülői minta - fogalmazott Gerőcs Péter. Az érsekújvári származású, álnéven publikáló szlovák író, Balla Az apa nevében című, három elbeszélést tartalmazó kötetét Schein Gábor író mutatta be a közönségnek, aki úgy vélte: a történetek előterében a személyes identitás rögzíthetetlensége áll. Balla írásait a magyar irodalomban ismeretlen minőségű sötét irónia hatja át, szereplői olyan „kisvárosi bunkók”, akiket minden utálatosságuk ellenére is nagyon nehéz utálni - emelte ki Schein Gábor. Pavel Vilikovsky Első és utolsó szerelem című, két elbeszélést tartalmazó kötetét méltatva Péterfy Gergely elmondta, a szlovák szerző főhősei megpróbálnak megbirkózni a feledéssel, de eközben menthetetlenül önmaguk emlékművévé, elemzés tárgyaivá válnak „az idő fényes anarchiájának és pompájának albumává” előlépő műben. A könyvbemutatón két új tudományos monográfiát is megismerhettek az érdeklődők a Kalligram könyvfesztiválra megjelenő kínálatából. Demmel József történész Ábrahám Barna Megmaradni vagy beolvadni? című mintegy félezer bibliográfiai tételt felvonultató szaktudományos munkáját ismertetve hangsúlyozta: a szerző a dualizmuskori szlovák lakosság történetének összegző feltárásával a szakma egyik nagy adósságát törlesztette. Szarka László A multietnikus nemzetállam 1918-1992 című műve megmutatja, miként degradálódott pragmatikus politikai modellé a kezdetben még a szabadságot, a közép-európaiságot középpontba állító csehszlovák eszme - mondta el a jeles történész munkáját bemutató Vizi Balázs nemzetközi jogász. Az est lezárásaként tisztelői és pályatársai köszöntötték 66. születésnapja alkalmából Esterházy Péter Kossuth-díjas írót, és leleplezték mellszobrát, amelyet Kocsis András Sándor szobrász, a Kossuth Kiadói Csoport vezetője formált meg.

40 szlovák szerző a Könyvfesztiválon

http://www.kultura.hu/40-szlovak-szerzo

A 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendég országa Szlovákia

2016. április 12. - (mti)

Mintegy hétezer négyzetméteren dedikálásokkal együtt több mint 400 programmal, mintegy 200 új kötettel és 600 résztvevő szerzővel, tudóssal és művésszel várja az érdeklődőket április 21. és 24. között a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amelynek díszvendég országa Szlovákia lesz - mondta el Keresztury Tibor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója kedden Budapesten. Hozzátette: a fesztivál helyszínét adó Millenáris park négy napra Európa legnagyobb könyvesboltjává változik, ahol a látogatók a kiadók mellett 24 ország, köztük két évtized szünet után Csehország standjával is találkozhatnak. A könyvpiaci és könyvtáros szakmai alkalmak, író-olvasó találkozók, zenés előadások, filmvetítések és kiállítások mellett a korábbiakhoz képest idén több társadalomtudományi kérdéseket feldolgozó beszélgetés is szerepel a programok között - emelte ki Keresztury Tibor, aki hangsúlyozta: a fesztivál fő célja a rendkívül igényes és nívós magyar olvasóközönség megszólítása. A korábbi évekhez hasonlóan idén is megrendezik az ország független könyvesboltjainak sokszínűségét ünneplő Kis Könyves Éjt, valamint idén is várja a családosokat a fesztivál legnépszerűbb helyszínének számító Gyerek(b)irodalom szekció. A fesztivált a hagyományokhoz híven a Születésnapi Irodalmi Szalon zárja, ahol idén mások mellett Bodor Ádámott, Bereményi Gézát és Spiró Györgyöt is köszöntik. „Bár közel élünk egymáshoz, nagyon kevéssé ismerjük egymást” - fogalmazott Miroslava Vallová, a Szlovák Irodalmi Információs Központ vezetője, aki szerint a könyv és az olvasás a legjobb eszköz egymás kultúrájának mélyebb megismerésére. A fesztiválra 18 kiadó gondozásában jelennek meg szlovák szerzők művei magyar fordításban. A 33 kötet között történelmi és irodalomtörténeti munkák, kortárs regények, próza és költészeti antológiák, gyerekkönyvek, valamint egy irodalmi szakácskönyv is szerepel. Emellett hat irodalmi folyóirat - a Lettre, a Jelenkor, a Kalligram, a Látó, az Irodalmi Szemle és az OPUS - ad közre mellékletet a szlovák díszvendégségre készülve. Miroslava Vallová hozzáfűzte: a fesztiválon 40 szlovák szerző vesz részt, és több mint 50 programmal várják az érdeklődőket Szlovákia díszvendégsége alkalmából. Hushegyi Gábor, a budapesti Szlovák Intézet vezetője a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: Szlovákia olyan nyitott és modern országként fog megjelenni a könyvfesztiválon, ahol természetes a kulturális és nyelvi sokszínűség. A fesztivál díszvendég írója idén a norvég Jostein Gaarder lesz, aki április 22-én az Etika a jövőért címmel a globális felmelegedés veszélyeiről tart előadást - mondta el Kőrössi P. József, a szerző műveit magyarul megjelentető Noran Libro Kiadó vezetője. A kiadó az író legújabb, Anna világa című regénye mellett a Sophie világa és a Kártyák titka című Gaarder-köteteket is újra megjelenteti a fesztivál alkalmából. Immáron 16. alkalommal rendezik meg az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját, amelyre idén 18 országból érkeznek tehetséges fiatalok - mondta el az eseményen Karádi Éva, a Lettre folyóirat főszerkesztője, aki kitért arra is, hogy az Európai Írótalálkozó résztvevői egyebek mellett idén az irodalmi díjak és pályázatok szerepéről, a siker és az irodalmi kvalitás összefüggéseiről fognak beszélgetni. A sajtótájékoztatón Kovács Eszter, a Pozsonyi Pagony főszerkesztője a gyermek- és ifjúsági irodalom trendjeiről beszélt. Mint fogalmazott, a magyar gyerekkönyv kiadás a 2000-es évek elején kapott újra lendületet, mára pedig mind a témaválasztás bátorsága, mind az illusztrációk minősége terén elérte a nemzetközi színvonalat. A 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált április 21-én Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter és Marek Maďarič szlovák kulturális miniszter nyitja meg.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál kiemelt vendége Szlovákia

A Szlovák Irodalmi Információs Központ a rendezvény alkalmából pályázat útján mintegy 25 szlovák mű magyar nyelvre fordítását támogatta. A díszvendégség 45 programja...

http://inforadio.hu/hirek/kultura/rengeteg-programmal-jon-a-budapesti-nemzetkozi-konyvfesztival-806739

Szlovákul szeretni

http://www.amdala.hu/szlovakul-szeretni/

Szomszédok vagyunk, de kevéssé ismerjük egymást

A 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál sajtótájékoztatója

http://www.prae.hu/article/9116-szomszedok-vagyunk-de-kevesse-ismerjuk-egymast/

Szlovák színkavalkád

http://ujszo.com/napilap/kultura/2016/04/08/szlovak-szinkavalkad

Szlovák invázió

Közel 40 szlovák kötet jelenik meg magyarul

http://ujszo.com/napilap/kultura/2016/03/31/szlovak-invazio

Magyar hangja bemutatja - Peter Pišťanek: Egy szlovák vendéglős kedvenc receptjei

http://irodalmiszemle.sk/2016/04/magyar-hangja-bemutatja-peter-pistanek-receptek-a-csaladi-archivumbol/

A nyelvi akadály - nem akadály / Középpontban a műfordítás

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár könyvkiállítással kapcsolódik a XXIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválhoz.

http://blog.oik.hu/?p=21659

„Magyar tej föl, szlovák tej le!”

http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/magyar-tej-fol-szlovak-tej-le-656317

Engedetlenek maradnak a tanárok és a diákok

http://www.origo.hu/itthon/20160330-tanitanek-mozgalom-polgari-engedetlenseg.html

Elképesztő tömeg / Tanítanék! - Demonstráció Budapesten

http://index.hu/belfold/2016/03/15/esoben_unnepel_es_tuntet_az_orszag/

Kossuth téri nagygyűlés

http://hvg.hu/itthon/20160315_marcius_15i_percrol_percre

Mi a célja Világinak?

http://www.korkep.sk/cikkek/szemle/postoj-sk/2016/04/13/mi-a-celja-vilaginak

Továbbra is Világi Oszkár és Kupcsok Lajos a Magyar-Szlovák Kereskedelmi és Iparkamara élén

http://parameter.sk/tovabbra-vilagi-oszkar-es-kupcsok-lajos-magyar-szlovak-kereskedelmi-es-iparkamara-elen

A kamara honlapja:

http://www.smopk.eu/index.php/hu/

Kuriózum Dedinszky Gyula (1905-1994) könyve

www.oslovma.hu/XXX/CsabKolb.pdf

Az evangélikus lelkész, néprajztudós munkája, A csabai kolbász alapműnek számít...

http://www.behir.hu/2016/04/05/kuriozum-dedinszky-konyve-kaphato-kolbaszhazban

Július Dedinský o čabianskej klobáse

http://www.oslovma.hu/index.php/sk/archiv/185-archiv-nazory-archiv-nazory/1134-abianska-klbasa-najlepuo-itemia

Csabai vendéglős pesti emléktáblája Hrabalnak

Nem került magasra, hogy a kutyák is le tudják pisilni / Ő az a magyar író, aki csehül írta könyveit / Orvos Miklós a békéscsabai szlovák iskolába járt

http://www.beol.hu/bekes/kozelet/csabai-vendeglos-pesti-emlektablaja-hrabalnak-655532

Szlovák evangélikus teológusok delegációja Budapesten

http://www.evangelikus.hu/szlovak-evangelikus-teologusok-delegacioja-ehe

Szlovák-magyar mozaik

2016. április 5. - (Horváth Szabolcs - behir.hu)

A képzőművészet nyelvén is könnyedén ki lehet fejezni, hogy mi a barátság és a szeretet. Szlovák és magyar nyelvű diákok fogtak össze azért, hogy egy 16 festményből készült mozaikot alkossanak meg, ami egy emberi szívet formál. A munka közben a fiatalok között barátságok is születtek, ami szintén fontos célja volt ennek a kezdeményezésnek. A Csabai Szlovákok Szervezete, a békéscsabai szlovák nemzetiségi önkormányzat és a szlovák iskola szorosabbra fűzte kapcsolatát a kassai iskola diákjaival és tanáraival. A kezdeményezésnek kettős a célja. Első körben két kiállítást hoznak létre. - Egy közös képet festettek a barátság címszó alatt - mondta Lászik Mihály, a Békéscsabai Szlovák Önkormányzat elnöke. - Minden tanuló kapott egy saját kicsi vásznat. Végül egy élő, nem stilizált szívet, annak körvonalait rajzolták fel és az összerakott alkotásokkal mindenki kifejthette érzéseit, szabad asszociációit arról, hogy mit is jelent számára a barátság. A barátság iránti vágyat nem csak a kép sugallja, hanem a való életben is fontos szerepet játszik. A diákok más-más szemszögből látják az alkotást és persze magát az érzést is. Kesjár Daniella elmondta, azért rajzolt fát, mert számára fontos a természet. De Daniella nemcsak a fával, hanem a kéregbe karcolt szavakkal is üzent. A fiatalok szerint lényeges volt, hogy egy igazi szív legyen a mozaik alapja, mert az sokkal erősebb, mint az általában megformált klasszikus szív alak. A szlovák-magyar barátság szerintük ezzel még mélyebbé vált. Mint mondták, a festmény akár a közös érzéseket, lelkületet és a szívet is jelképezheti.

Egy szlovák, egy fordított

Szlovákia lesz a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége

http://irodalmiszemle.sk/2016/03/3728/

Kortárs szlovák irodalom a márciusi Irodalmi Szemlében

http://www.bumm.sk/kultura/2016/03/14/kortars-szlovak-irodalom-a-marciusi-irodalmi-szemleben

Minden cseh zászlón szlovák az ék

Cseh-szlovák kétnyelvű dalszöveg

http://www.nyest.hu/hirek/minden-cseh-zaszlon-szlovak-az-ek

Életfogytiglant kértek Roháčra és Portikra

http://www.atv.hu/belfold/20160321-eletfogytiglant-kertek-rohacra-es-portikra

Hunčík Péter: A palánk mögött

Pozsonyban még mindig Bugár Béla „árulása” a fő téma / Csak hogy ne kelljen szembenézniük saját képükkel

http://nol.hu/velemeny/a-palank-mogott-1610311

Magyar lett Szlovákia romaügyi kormánybiztosa

http://nol.hu/kulfold/magyar-lett-a-szlovakiai-romaugyi-kormanybiztos-1609775

Ma van a nemzetközi roma nap

http://ujszo.com/online/kozelet/2016/04/08/ma-van-a-nemzetkozi-roma-nap

Hogyan lehet így kormányozni Szlovákiát?

http://www.atv.hu/kulfold/20160402-furcsa-partok-hogyan-lehet-igy-kormanyozni-szlovakiat

Robert Fico a régi-új szlovák kormányfő

http://ujszo.com/online/kozelet/2016/03/23/felallt-az-uj-kormany

Megalakult az új szlovák parlament

http://felvidek.ma/2016/03/megalakult-az-uj-szlovak-parlament/

Fico markában…

http://ujszo.com/online/velemeny-es-hatter/2016/03/23/fico-markaban

Aláírták a koalíciós szerződést

http://ujszo.com/online/kozelet/2016/03/22/alairtak-a-koalicios-szerzodest

„A lehetséges kormányok legjobbika”

http://ujszo.com/online/velemeny-es-hatter/2016/03/22/a-lehetseges-kormanyok-legjobbika

Holokauszt-tagadásért ítélték el a jobbikos elnököt

http://www.atv.hu/belfold/20160426-semmi-nem-bizonyitja-durva-holokauszttagadasert-iteltek-el-a-jobbikos-elnokot

Végigmenni az úton

http://www.bumm.sk/velemeny/2016/03/21/vegigmenni-az-uton

Ez egy másik Smer?

http://ujszo.com/online/velemeny-es-hatter/2016/03/21/ez-egy-masik-smer

Béla öngólt rúgott?

http://hvg.hu/velemeny/20160321_Bela_ongolt_rugott_Szlovakiakormanyalakitas_Bugar_Hid_Smer

100 nap türelmi időt kért a koalíciónak Fico

http://gondola.hu/cikkek/100474-100_nap_turelmi_idot_kert_a_koalicionak_Fico.html

Engedni kényszerül kvótaügyben Fico

http://nepszava.hu/cikk/1088870-engedni-kenyszerul-kvotaugyben-fico/

Hivatalosan is döntött a Most-Híd: belép a szlovák kormányba

http://www.felvidek.ma/felvidek/kozelet/60230-belep-a-most-alakulo-szlovak-kormanyba-a-most-hid

Megegyezett a Híd a Smerrel Hedvigről

http://ujszo.com/online/kozelet/2016/03/18/megegyezett-a-hid-a-smerrel-hedvigrol

Magyarországon tárgyalhatják Malina Hedvig ügyét

http://nol.hu/kulfold/magyarorszagon-targyalhatjak-malina-hedvig-ugyet-1607379

Villámgyorsan jött létre a szlovák kormány

http://ujszo.com/online/kozelet/2016/03/18/villamgyorsan-jott-letre-a-kormany

Hangzatos, de kérdéses koalíciós ígéretek

http://ujszo.com/online/kozelet/2016/03/18/hangzatos-de-kerdeses-koalicios-igeretek

Meglepetések?

http://ujszo.com/online/velemeny-es-hatter/2016/03/18/meglepetesek

Mennyi a taxa?

http://parameter.sk/mennyi-taxa

Most derült ki, mekkora földrengést okozna a parlamentben egy újabb választás

http://parameter.sk/most-derult-ki-mekkora-foldrengest-okozna-parlamentben-egy-ujabb-valasztas

Alakuló szlovák kormány

Árulást kiáltanak

http://nol.hu/kulfold/szlovakia-robert-fico-az-allamfonel-jart-1606709

Szerdán tartja alakuló ülését az új törvényhozás, a kormány is megalakulhat

Andrej Kiska szlovák államfő csütörtökön március 23-ra tűzte ki az új pozsonyi törvényhozás alakuló ülésének időpontját. Robert Fico leköszönő és leendő új kormányfő közölte: bízik benne, hogy az új kormány még ugyanaznap vagy legkésőbb másnap megalakulhat. Az alakuló ülés dátumának kihirdetése előtt Robert Fico, a választáson győztes Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt elnöke a pozsonyi Grassalkovich-palotában átadta Andrej Kiskának azt a szándéknyilatkozatot, amelyben a három másik koalíciós erő - a Szlovák Nemzeti Párt (SNS), a Most-Híd és a Háló (Siet) - elnökeivel szerdán megállapodtak az új kormánykoalíció létrehozásáról. A csütörtöki négypárti egyeztetés után Robert Fico úgy nyilatkozott: viszonylag gyorsan meg tudtak egyezni a leendő kormányprogramba kerülő prioritásokról. Elmondta, hogy amennyiben a parlament alakuló ülése rendben zajlik, az új kormány legkésőbb csütörtökön megalakulhat. Fico azt is elmondta, hogy a még nem eldöntött személyi kérdéseket legkésőbb vasárnap estig lezárják. Hozzátette, hogy a koalíciós szerződés végső formája is körvonalazódik, és legkésőbb a parlament alakuló ülésére elkészül. Robert Fico közvetlenül az alakuló ülés után fogja beadni mostani kormánya lemondását az államfőnek, aki ezt követően kinevezi az új kabinetet, melynek ismét ő kerül az élére. Az új kormánynak a parlament alakuló ülését követő harminc napon belül a plénum elé kell terjesztenie programját, amelyet a képviselők egyszerű többséggel hagynak jóvá, ha bizalmat szavaznak az új kabinetnek. A leendő négypárti kormánykoalíció 81 képviselői szavazattal rendelkezik a 150 fős törvényhozásban. A koalíció megalakításáról szerdán kötött megállapodás szerint az új kormányban az Irány a kormányfői poszt mellett megkapja a beruházásokért felelős miniszterelnök-helyettes posztját, valamint hét minisztériumot, és minden szaktárcánál lesz egy-egy államtitkára is. Az SNS három, a Most-Híd kettő, a Háló pedig egy szaktárcát felügyelhet. A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség hivatalosan egyelőre nem megerősített információi szerint az Irány jelöltje a kormányfő-helyettesi posztra Peter Pellegrini, a törvényhozás jelenlegi elnöke lesz, akit mostani posztján Andrej Danko, az SNS elnöke vált majd. Ugyancsak az Irány kezében maradnak a kulcstárcák, amelyek élén nem várható változás: a külügyi tárcát továbbra is Miroslav Lajčák, a belügyit Robert Kalinák, a pénzügyminisztériumot Peter Kazimír, a munka, szociális és családügyi tárcát pedig Ján Richter vezeti majd. Az ugyancsak az Irány jelöltjei által betöltendő gazdasági, egészségügyi és kulturális tárcák vezetőiről állítólag még nem született végleges döntés. A Szlovák Nemzeti Párt a védelmi, a földművelésügyi és az oktatásügyi tárcákat, a Most-Híd az igazságügyi, illetve a környezetvédelmi minisztériumot, a Háló pedig - amelyből négy képviselői mandátumot szerzett tag a koalíciós döntés miatt csütörtökön kilépett - a közlekedési és távközlési tárcát kapta meg.

Pozsonyi pudingnyelés

http://nol.hu/velemeny/pozsonyi-pudingnyeles-1606681

Fidesz-MSZP-Együtt-Jobbik kormány: A szlovák választások dióhéjban

http://mandiner.blog.hu/2016/03/17/fidesz-mszp-egyutt-jobbik-kormany_a_szlovak_valasztasok_diohejban

A harmadik Fico-kabinet 15 minisztere

Nem hivatalos névsor / A Smer 9, az SNS 3, a Híd 2, a Sieť pedig 1 minisztert nevezhetett.

http://ujszo.com/online/kozelet/2016/03/16/bemutatjuk-a-leendo-minisztereket

Fico, a zseniális stratéga?

http://ujszo.com/online/velemeny-es-hatter/2016/03/16/fico-a-zsenialis-stratega

Átlépték a Rubicont

http://ujszo.com/online/velemeny-es-hatter/2016/03/15/atleptek-a-rubicont

Öllös: A bal-jobb koalíció csak elodázza az előre hozott választást

http://ujszo.com/online/kozelet/2016/03/16/ollos-a-bal-jobb-koalicio-csak-elodazza-az-elore-hozott-valasztast

Kusý: Az oktatás lesz a Híd és az SNS fő ütközési pontja

http://ujszo.com/online/kozelet/2016/03/16/kusy-az-oktatas-lesz-a-hid-es-az-sns-fo-utkozesi-pontja

Új koalíció - A cifra, a furcsa, a meglepetésszerű, a választóeláruló, a hibrid

http://ujszo.com/online/velemeny-es-hatter/2016/03/17/peldaul-hedvigert

Jóváhagyták kiemelt célkitűzéseiket a leendő koalíció tagjai

2016. március 15. - (mti)

Jóváhagyták az új szlovák kabinet kiemelt programpontjait kedden a leendő kormánykoalíciót alkotó pártok, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD), a Szlovák Nemzeti Párt (SNS), a Most-Híd és a Háló (Siet) vezetői - jelentették be a pozsonyi kormánypalotában egyeztetést folytató pártvezetők. A négy párt vezetői még hétfőn kezdtek egyeztetést a leendő új szlovák kormány programprioritásairól, s a késő éjszaka véget ért tárgyalás egy közös javaslat elfogadásával zárult. Ennek tartalmát kedden elfogadták az érintett pártok vezetőségei, s annak végleges formáját - a leendő új szlovák kormány programjának sarokpontjait - kedden hagyták jóvá az ismét a kormánypalotában összegyűlt pártvezetők. „Az eredmény, ezeknek a pártoknak a programbéli átfedései alapján jött létre. Kitűnő alap lehet az esetleges kormányprogram kialakításához” - mondta a megegyezés kapcsán az Irány kormányalakítással megbízott elnöke, Robert Fico, akinek szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte. A leendő koalíciós pártok vezetői a megegyezésről egyaránt elégedetten nyilatkoztak, a megegyezést saját prioritásaiknak az adott lehetőségek közötti hatékony átültetéseként írták le, olyanként, ami egy stabil kormány záloga lehet. A részletek várhatóan a későbbiekben látnak majd napvilágot, annyit azonban már tudni lehet, hogy a főbb pontok közé bekerült egy korrupcióellenes program, a jogi személyek adókulcsának 21 százalékosra csökkentése, egy hosszú távú oktatásügyi koncepció kidolgozása, a munkahelyteremtés, a stratégiai fontosságú állami vállalatok privatizációjának tiltása, valamint több az országban élő kisebbségeket, konkrétan a felvidéki magyarságot érintő célkitűzés is. Utóbbiak közül a legjelentősebbnek a kisebbségi kultúrák finanszírozását biztosító alap létrehozását, a nyelvhasználatra vonatkozó szabályozások egybehangolását, illetve azt lehet nevezni, hogy az oktatásügyi reform során bevezetett minimális osztálylétszám miatt bezárással fenyegetett - nemzetiségileg vegyes területen lévő - kisiskolákra nem fog vonatkozni a kvótarendszer. A megegyezés bejelentését követően a pártvezetők további - ezúttal személyi kérdéseket érintő - tárgyalásra vonultak vissza, ennek eredményeiről legkorábban holnap kívánják tájékoztatni a médiát.

Politikai viccnek rossz

http://ujszo.com/online/velemeny-es-hatter/2016/03/15/politikai-viccnek-rossz

Színes kormánykoalíció formálódik Szlovákiában

Villámgyorsan megegyeztek Ficoval

http://ujszo.com/online/kozelet/2016/03/14/alakul-a-harmadik-fico-kormany

Szakad a Háló - tíz képviselőn múlik az előrehozott választás

http://nol.hu/kulfold/szakad-a-halo-tiz-kepviselon-mulik-az-elorehozott-valasztas-1606313

A Hídból senki sem távozik, szétesőben a Sieť

http://ujszo.com/online/kozelet/2016/03/14/a-hidbol-senki-sem-tavozik-szetesoben-a-siet

Fordulatosan alakulnak a szlovák kormányalakítási esélyek

http://index.hu/kulfold/2016/03/13/fordulatosan_alakulnak_a_szlovak_kormanyalakitasi_eselyek/

Fico Bugár Bélával tárgyalt

http://nol.hu/kulfold/fico-bugar-belaval-targyalt-1606185

Fico kormányt alakít / A jobboldali kormányzás kizárva

Az SNS döntött / Megváltozott Bugárék véleménye

http://ujszo.com/online/kozelet/2016/03/12/a-hid-beadta-a-derekat-targyalnak-a-smerrel

A Híd határozata az SNS döntése után

http://www.bumm.sk/belfold/2016/03/12/dontott-a-hid-elnoksege

„Standard parlamenti pártok“

http://parameter.sk/bugar-ha-smer-akarja-keszek-vagyunk-targyalni-egy-stabil-kormany-megalakitasarol

„Őrült kombináció“

http://parameter.sk/megszolalt-az-orult-kombinacio

Az „albán kapcsolat” lehet a közös nevező?

http://parameter.sk/az-alban-kapcsolat-lehet-szlovak-nemzeti-part-es-hid-kozos-nevezoje

Fico pártjával és a Szlovák Nemzeti Párttal is hajlandó tárgyalni Bugár Béla

2016. március 12. - (mti)

Nem jön létre jobboldali kormány Szlovákiában, a Most-Híd pedig a továbbiakban minden „sztenderd parlamenti párttal”, köztük a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokráciával és a Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) is hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni - jelentette be Bugár Béla, a vegyes párt elnöke szombaton Pozsonyban, a párt elnökségének ülése után tartott sajtótájékoztatón. A Most-Híd elnöksége azt követően ülésezett, hogy szombaton Andrej Danko, az SNS elnöke bejelentette: ha Robert Fico nem tud kormányt alakítani, akkor az SNS arra fogja kérni az államfőt, hogy nevezzen ki szakértői kormányt. Danko ezzel egyértelművé tette, hogy nem vállalna szerepet egy olyan kormánykoalícióban, amelynek létrehozására a választásokon második helyen végzett, Richard Sulík vezette liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) tenne kísérletet. Az SNS közgyűlése után nyilvánvalóvá vált, hogy Szlovákiában nem jön létre jobboldali kormány - szögezte le a sajtótájékoztatón Bugár Béla, aki szerint pártjának elnöksége a kialakult helyzetre reagálva fogadta el hárompontos határozatát, amelyben egyebek mellett felhívást intéz az összes „sztenderd parlamenti párthoz”, hogy kössenek olyan kompromisszumokat, amelyek egy stabil kormány létrehozásához vezethetnek. A Most-Híd határozatában a Robert Fico vezette Irányt, az SNS-t, a Szabadság és Szolidaritást, illetve Radoslav Procházka pártját, a Hálót (Siet) minősíti „sztenderd parlamenti pártnak”, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy velük hajlandó tárgyalni egy esetleges kormányalakításról. A határozat egyben elutasítja egy szakértői kormány létrehozását is, valamint mandátumot ad a párt elnökének arra, hogy tárgyalásokat folytasson egy, a programbeli prioritásaikat figyelembe vevő kormány létrejöttéről. „Nem arról beszélünk, hogy kormányt alakítunk, hanem arról, hogy hajlandóak vagyunk tárgyalni ezekkel a pártokkal, ha meghívást kapunk” - válaszolta Bugár az Iránnyal való kormányalakítás lehetőségét firtató újságírói kérdésekre. A Most-Híd vezetőségének mostani döntése, hogy hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni Robert Fico pártjával is, egyértelműen szembemegy a párt korábbi, többször is megerősített álláspontjával, amelyben az Iránnyal való együttműködéstől és a vele való tárgyalásoktól is elzárkóztak. A múlt heti szlovákiai parlamenti választások után kialakult erőviszonyok lehetővé tennék, hogy Robert Fico leköszönő kormányfő az SNS-el, a Most-Híddal és a Hálóval koalíciós kormányt alakítson, s ehhez a negyedik „sztenderdként” megjelölt pártra, a SaS-ra sem lenne szükségük.

Interregnum

A jobboldalnak jelenleg nincs legitim joga a Smer nélkül kormányt alakítani

http://ujszo.com/online/velemeny-es-hatter/2016/03/10/interregnum

Fico a kormányalakítás érdekében a Szlovák Nemzeti Párttal működne együtt

http://magyaridok.hu/kulfold/fico-kormanyalakitas-erdekeben-szlovak-nemzeti-parttal-mukodne-egyutt-450049/

Kormányalakítási keringő Szlovákiában

http://orientpress.hu/cikk/megkezdodott-a-kormanyalakitasi-keringo-szlovakiaban

Ellenzékbe kerülhet Fico

http://magyaridok.hu/kulfold/ellenzekbe-kerulhet-fico-446188/

Szabad az SNS-szel kormányozni?

http://ujszo.com/online/velemeny-es-hatter/2016/03/09/szabad-az-sns-szel-kormanyozni

Koalíció-mustra

http://www.bumm.sk/belfold/2016/03/08/koalicio-mustra

Sulík lehet a miniszterelnök

http://parameter.sk/sulik-lehet-miniszterelnok-ok-pedig-miniszterek

Chmelár szerint összeomlott a rendszer

Egyszeriben mindenki az SNS-szel akar kormányozni

http://www.felvidek.ma/nezopont/velemeny/59927-chmelar-szerint-osszeomlott-a-rendszer-egyszeriben-mindenki-az-sns-szel-akar-kormanyozni

Bugárt győzködik a jobboldali pártok

http://ujszo.com/online/kozelet/2016/03/08/bugart-gyozkodik-a-jobboldali-partok

SNS-es koalícióba tolják Bugárékat

http://ujszo.com/online/kozelet/2016/03/08/sns-es-koalicioba-toljak-bugarekat

Fico új kormányt alakíthat, ha tud

http://index.hu/kulfold/2016/03/07/kiska_dontott_fico_uj_kormanyt_alakithat_ha_tud/

Patthelyzet Szlovákiában

http://nol.hu/kulfold/lehetetlen-kuldetes-1605199

Válaszút előtt Szlovákia

http://magyaridok.hu/ahelyzet/valaszut-elott-szlovakia-440632/

„Őrségre!” - A sötétség árnyékában

http://nepszava.hu/cikk/1087679-a-sotetseg-arnyekaban

Dermedt csend

http://nol.hu/kulfold/dermedt-csend-a-vereseg-utan-1605207

Szlovákia vesztett a választással

Az 59,8 százalékos részvétel mellett megtartott voksolás legnagyobb vesztese Szlovákia, egyrészt a szélsőségesek bekerülése miatt, másrészt azért, mert nem lehet működőképes kormányt alakítani. / Csak hét magyar képviselő

http://nepszava.hu/cikk/1087688-szlovakia-vesztett-a-valasztassal/

Cseh politikusok szerint nehéz lesz a szlovák kormányalakítás

http://kitekinto.hu/europa/2016/03/06/cseh_politikusok_szerint_nehez_lesz_a_szlovak_kormanyalakitas/

Hivatalos végeredmény

http://magyaridok.hu/kulfold/szlovakiai-valasztas-megszuletett-hivatalos-vegeredmeny-440788/

A szlovákok komolyan veszik a neonáci veszélyt

http://nepszava.hu/cikk/1091963-komolyan-veszik-a-neonaci-veszelyt/

Nyolcpárti parlament alakul Szlovákiában

Bődületes meglepetések / Túl sok sokk / Feje tetejére állt minden / A hagyományos pártok veresége / Kotleba bemasírozott / A neonácikkal egyik párt sem kíván szóba állni

http://ujszo.com/online/kozelet/2016/03/06/valasztas-2016-tul-sok-sokk

http://parameter.sk/valasztasok-brutalis-az-elso-exit-poll-eredmeny-percrol-percre

De kicsoda Kotleba?

http://ujszo.com/online/kozelet/2016/03/06/de-kicsoda-kotleba

Kiska: Ki kell mondani, hogy Kotleba egy fasiszta

http://ujszo.com/online/kozelet/2016/04/07/kiska-ki-kell-mondani-hogy-kotleba-egy-fasiszta

Az MKP sajtóját bünteti a Fidesz

„Saját hatalmi céljainak megvalósítására használja a szlovákiai magyarságra szánt támogatásokat a magyar kormány.”

http://ujszo.com/online/kozelet/2016/04/18/az-mkp-sajtojat-bunteti-a-fidesz

Lapátra tett lap

http://ujszo.com/online/velemeny-es-hatter/2016/04/18/lapatra-tett-lap

Csákyék „lehidaltak” - Kiesett az MKP

http://www.kronika.ro/kulfold/csakyek_lehidaltak_kiesett_az_mkp_bejutott_a_parlamentbe_a_bugar_bela_vezette_hid_szlovakiaban

Nem jött létre az MKP és a Most-Híd közötti találkozó

http://magyaridok.hu/kulfold/nem-jott-letre-az-mkp-es-hid-kozotti-talalkozo-460867/

Ficoék győztek, de bánatosak

http://hvg.hu/vilag/20160306_Szlovak_valasztas_Ficoek_gyoztek_mkp_szlovakia_mosthid_bugar_bela

Ki nyer ma? - Parlamenti választást tartanak Szlovákiában

http://faktor.hu/faktor-ma-valasztanak-szlovakiaban

Fico nyerni fog, de van egy csomó kérdés

http://index.hu/kulfold/2016/03/05/szlovakia_valasztas_fico_hid_mkp/

Egy nyitrai panzióban nyaralt a párizsi terrortámadások főszervezője?

http://vs.hu/kozelet/osszes/egy-szlovak-panzioban-nyaralt-salah-abdeslam-0406

Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter:

Új szakaszba jutott a migrációs válság kezelése

http://www.bumm.sk/belfold/2016/04/10/lajcak-lenyegileg-uj-szakaszba-jutott-a-migracios-valsag-kezelese

Háttérbe szorult a migráció a szlovák választások előtt

http://magyaridok.hu/kulfold/hatterbe-szorult-migracio-szlovak-valasztasok-elott-435772/

Nem gondolná, ki az az ember, aki megmenti Európát

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/nem_gondolna_ki_az_az_ember_aki_megmenti_europat.611173.html

Pozsonyban vérezhet el Orbán menekültellenes koalíciója

http://szeka.blog.hu/2016/03/06/pozsonyban_verezhet_el_orban_menekultellenes_koalicioja

Orbán évértékelője: Brüsszelt meg kell állítani!

http://nol.hu/belfold/orban-viktor-a-bazarban-ertekeli-2015-ot-1603809

Megroppant a pártrendszer Szlovákiában

Útkeresés az útvesztőben / A magyar pártrendszer előtt a lengyel mellett egy szlovák út is megnyílhat

http://nol.hu/velemeny/utkereses-az-utvesztoben-1605245

Oroszbarátabb, euroszkeptikusabb és nacionalistább lett a szlovák parlament

http://pcblog.atlatszo.hu/2016/03/08/oroszbaratabb-euroszkeptikusabb-es-nacionalistabb-lett-a-szlovak-parlament/

Kisebbségi kormányzás?

http://inforadio.hu/hirek/kulfold/tortenelmet-irhat-szlovakia-803896

Gulyás Gergely: Szlovákia még adós Esterházy János rehabilitálásával

http://magyaridok.hu/belfold/gulyas-gergely-szlovakia-meg-ados-esterhazy-janos-rehabilitalasaval-458746/

„Szívünkben már régen rehabilitálva van”

Esterházy Jánosra, a szlovákiai magyarság egykori politikai vezetőjére emlékeztek Prágában

http://www.felvidek.ma/felvidek/kozelet/60063-pragai-megemlekezes-szivunkben-esterhazy-mar-regen-rehabilitalva-van

Esterházy bol kontroverzná osoba, politici by mali byť opatrnejší

http://domov.sme.sk/c/6131381/historik-esterhazy-bol-kontroverzna-osoba-politici-by-mali-byt-opatrnejsi.html

Pokusy o rehabilitáciu J. Esterházyho neustávajú

http://www.oslovma.hu/index.php/hu/archiv/185-archiv-nazory-archiv-nazory/1018-pokusy-o-rehabilitaciu-j-esterhazyho-neustavaju

Újpesti KERESZTeződés

https://www.facebook.com/oslovma/posts/930878110344499

Húsvét Hollókőn

Feltámadási körmenet és locsolkodás Hollókő ófalujában - Fotó: Komka Péter (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/918858174879826

Húsvét a Sóstói Múzeumfaluban

A Nyírség Táncegyüttes tagjai húsvéti népszokásokat elevenítenek fel a Sóstói Múzeumfaluban Nyíregyházán - Fotó: Balázs Attila (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/918864271545883

Igazi hagyományos tirpák lakodalmat rendeznek

Láthatók lesznek a szlovák ajkú népcsoport hagyományos ünnepi viseleteinek darabjai

Új rendezvényekkel bővül a Sóstói Múzeumfalu programja

http://www.szon.hu/uj-rendezvenyekkel-bovul-a-sostoi-muzeumfalu-programja/3041972

A Magyar szemmel a Kárpát-medencében című fotókiállítás a füleki várban

A Magyar szemmel a Kárpát-medencében című fotókiállítás a füleki vár Bebek-tornyában. Az MTI fotóriporterei képeiből összeállított kiállítás 2016. május 12-ig tekinthető meg. - Fotó: Komka Péter (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/photos/a.165789530186698.33779.147596498672668/907812259317751/?type=3&;theater

Megnyílt az MTI fotósainak kiállítása Füleken

http://www.hirado.hu/2016/03/11/megnyilt-az-mti-fotosainak-kiallitasa-fuleken

Virágzik a fekete kökörcsin a Salgón

Fekete kökörcsin (Pulsatilla pratensis subspecies nigricans) a Boszorkánykő (Kis-Salgó) sziklái között, Salgótarján közelében 2016. március 13-án. - Fotó: Komka Péter (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/907807109318266

Orbánt Európa újkommunistái között emlegetik

http://propeller.hu/nagyvilag/3199944-orbant-europa-ujkommunistai-kozott-emlegetik

A szlovákok agyondicsérték Orbánt

http://24.hu/kulfold/2016/03/11/a-szlovakok-agyondicsertek-orbant/

„Ha rossz leszel, elvisz a drótostót!”

Nagyanyáink idejében ezzel ijesztgették a szülők engedetlen csemetéiket az Alföldtől egészen Zemplénig. - A vándorló drótosok szelíd, a légynek sem ártó emberek voltak...

http://www.nyest.hu/hirek/elvisz-a-drotostot

NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZATOK 2016. ÉVI MŰKÖDÉSI TÁMOGATÁSA

http://www.emet.gov.hu/hatter_1/nemzetisegi_onkormanyzatok_mukodesi_tamogatasa2/

NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZATOK 2016. ÉVI FELADATALAPÚ TÁMOGATÁSA

http://www.emet.gov.hu/hatter_1/nemzetisegi_onkormanyzatok_feladatalapu_tamogatasa2/

HÁROM HÓNAP SZERETET - TRI MESIACE LÁSKY - TPIMHNΩN AΓAΠH

https://www.facebook.com/events/774214249349777/

https://www.facebook.com/oslovma/posts/906565602775750

Budapestről tíz perc alatt Pozsonyban?

Ezerrel száguldó futurista vákuumvonat

http://index.hu/kulfold/2016/03/10/budapestre_jon_az_ezerrel_szaguldo_vakuumvonat/

Távolodó Szlovákia

Kiemelkedő gazdasági növekedése jócskán rávert a magyarra...

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/csak_nezi_magyarorszag_a_tavolodo_szlovakiat.611472.html

Magyar edzővel lettek sikeresek a szlovák szinkronúszók

http://ujszo.com/online/sport/2016/03/10/magyar-edzovel-lettek-sikeresek-a-szlovak-szinkronuszok

Magyar bírósághoz kerülhet Malina Hedvig ügye

http://ujszo.com/online/kozelet/2016/03/09/magyar-birosag-donthet-hedvigrol

Fico: Elfogadható az EU-török megállapodás-tervezet

http://mno.hu/kulfold/fico-elfogadhato-az-eutorok-megallapodas-tervezet-1333550

Migrációs válsághelyzetet hirdetett a kormány

http://www.origo.hu/itthon/20160309-pinter-sandor-a-hatarzarrol.html

Már a magyar klímaszerelők is Szlovákiába mennek

A párkányi vizsgán magyarok vizsgáztattak magyarokat

http://hvg.hu/kkv/20160310_klima_klimavedelmi_hatosag_vizsgaztatas_oktatasi_kozpontok_parkany_klimaszerelo_klimaszerelok

Szlovákiában épülhet az új Mercedes-gyár Magyarország helyett

http://www.bumm.sk/belfold/2016/03/10/szlovakiaban-epulhet-az-uj-mercedes-gyar-magyarorszag-helyett

A szlovákokkal futunk versenyt egy Tesla-gyárért

http://hvg.hu/gazdasag/20160308_Teslagyar_tesla_elektromos_auto

Lemaradunk a visegrádiaktól

http://www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/lemaradunk-a-visegradiaktol-466819

Nehéz versenyezni a szlovákokkal

Az autó- és elektronikai ipar szívja el a magyar munkaerőt

http://www.metropol.hu/gazdasag/cikk/1423493

Magyar vállalkozó rendelte meg a pozsonyi gyilkosságot

http://nol.hu/kulfold/magyar-vallalkozo-rendelte-meg-a-pozsonyi-gyilkossagot-1604753

Megnyílt az Utazás 2016 kiállítás

http://inforadio.hu/hir/gazdasag/megnyilt-az-utazas-kiallitas-802815

Balatonfenyvesnél kiöntött a Balaton

A magas vízállás és a viharos szél miatt - Fotó: Varga György (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/902737719825205

Gaz nőtte be Budapest titkos templomát

http://valasz.hu/itthon/tudta-hogy-van-egy-lathatatlan-templom-a-rakoczi-uton-117895

A szlovák ősök építették / Valaha az egész épületsor, a négy bérház és a templom is a szlovák evangélikus közösséghez tartozott. / Itt tartotta egykor esküvőjét Mikszáth Kálmán, és itt keresztelték hetven évvel később Závada Pált is. / Vasbeton és denevérek / Kaszinó és sporttemplom is volt...

http://www.origo.hu/itthon/20140903-titkos-templom-omladozik-budapest-sziveben.html

Pesti szlovák evangélikusok - Láthatatlan templom a Rákóczi úton

Pest egykor népes szlovák ajkú evangélikus közösségének központjánál vagyunk. A Luther-ház körülöleli az iskolaépületet, ahol egykor Petőfi Sándor is tanult, és ott van a templom is, ahol Mikszáth Kálmán tartotta esküvőjét. Persze ez nem most volt: az istenházát bérházakkal építették körbe (szó szerint), benne ma konditerem működik. - Videó:

https://www.youtube.com/watch?v=V7nJMR_4f8E&;feature=youtu.be

Pesti szlovák evangélikusok

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.325966990835617.70853.147596498672668&;type=1

Szlovák és magyar jó testvér?

Imádkoztunk szlovákokért, magyarokért...

http://www.evangelikus.hu/szlovak-es-magyar-jo-testver

Ünnepi szlovák ajándék főkötő a múzeumnak

http://promenad.hu/cikk/ajandek-fokoto-a-muzeumnak-164782

Párkányi Štúr-szobor: A kezdeményezőknek még a helyszínre sem volt meg az engedélyük

http://felvidek.ma/2016/04/parkanyi-stur-szobor-a-kezdemenyezoknek-meg-a-helyszinre-sem-volt-meg-az-engedelyuk/

Mégsem lesz Párkányban Štúr-szobor

http://ujszo.com/online/kozelet/2016/04/06/megsem-lesz-parkanyban-stur-szobor

Pénz már van, engedély nincs a párkányi Štúr-szoborra

http://ujszo.com/online/regio/2016/03/03/penz-mar-van-engedely-nincs-a-parkanyi-stur-szoborra

/ Štúr a hnoj (?!) - Prosím, tessék... - https://www.facebook.com/oslovma/posts/844623758969935 / Netolerantné Štúrovo - https://youtu.be/TLw1p9RoYQM / Štúr rozhádal Štúrovčanov - http://videoarchiv.markiza.sk/embed/37684 / Busta Ľ. Štúra v Štúrove z rozpočtovej rezervy predsedu vlády SR - http://www.crz.gov.sk/index.php?ID=603&;doc=2210328&text=1

Határon túli pénzek

300 milliót adtak egy szlovákiai fociakadémiának Orbánék

http://vs.hu/kozelet/osszes/felvideki-fociakademia-epitesebe-ontik-a-hataron-tuli-penzeket-orbanek-0303#!s2

Szlovákiában is megjelent a Zika-vírus

http://inforadio.hu/hir/kulfold/szlovakiaban-is-megjelent-a-zika-virus-802418

Többet kereshetnek a magyarok Szlovákiában

Luxusfizetéssel csábítja Szlovákia a magyar munkavállalókat

http://www.penzcentrum.hu/karrier/luxusfizetessel_csabitja_szlovakia_a_magyar_munkavallalokat.1048485.html

Kemény finis a szlovák kampányban

http://nepszava.hu/cikk/1087076-kemeny-finis-a-szlovak-kampanyban/

Harmincmilliárdot adott az EU új Duna-hídra

Komáromnál köti majd össze Magyarországot és Szlovákiát, két év múlva már közlekedhetünk rajta.

http://ujszo.com/online/regio/2016/02/29/ket-ev-mulva-mar-allhat-az-uj-komaromi-hid

Oscar-díjat nyert a Saul fia

34 év után nyert magyar nagyjátékfilm / A legjobb idegen nyelvű film díját kapta Nemes Jeles László alkotása / „Az emberiség legsötétebb óráiban is van bennünk egy belső hang, ami segít embernek maradni.”

http://www.168ora.hu/arte/kovesse-eloben-oscar-galat-143421.html

Réz András: Toronymagasan emelkedett ki a Saul fia az idei mezőnyből

http://webradio.hu/hirek/kultura/oscar-dij_-_rez_andras_toronymagasan_emelkedett_ki_a_saul_fia_az_idei_mezonybol

Sipos Gábor producer: Mindent jelent ez a díj

http://www.ma.hu/kulturport.hu/275005/Sipos_Gabor_producer_mindent_jelent_ez_a_dij

Full Cast & Crew

http://www.imdb.com/title/tt3808342/fullcredits/

Salgótarján hazaküldte a Fideszt

Nagyot nyer a baloldal az időközi polgármester-választáson

http://nol.hu/belfold/most-kiderul-lehet-e-fenyegetni-salgotarjant-1603845

„Be kellene látnunk, hogy nem önmagunkkal vagyunk határosak”

http://felvidek.ma/2016/03/szarka-laszlo-be-kellene-latnunk-hogy-nem-onmagunkkal-vagyunk-hatarosak/

Trianon és a szlovák nemzethalál

Bőséges sérelmi katalógus / Használható-e egyáltalán a Trianon előtti soknemzetiségű magyar államra a Magyarország elnevezés? / Meg tudjuk-e találni a közös hangot, meg lehet-e „kötni” a két nemzet kiegyezését? - Interjú Szarka László történésszel

http://mno.hu/hetvegimagazin/trianon-es-a-szlovak-nemzethalal-1334639

Hunčík Péter: Utazás Trianontól Visegrádig

http://nol.hu/velemeny/utazas-trianontol-visegradig-1603747

Konferencia a magyar-román együttműködés jegyében

http://diplomaci.blog.hu/2016/02/26/konferencia_a_magyar-roman_egyuttmukodes_jegyeben

10 mondat, amit NE MONDJ egy felvidéki magyarnak

http://www.magas-tatra.info/2016/02/10-mondat-amit-ne-mondj-egy-felvideki.html

Migránsok országa - Minden tizedik szlovákiai állampolgár külföldön él

http://www.korkep.sk/cikkek/gazdasag/2016/03/03/migransok-orszaga-minden-tizedik-szlovakiai-allampolgar-kulfoldon-el

Kiska: A populista jelöltek riogatnak a migránsválsággal

http://inforadio.hu/hirek/tudositoink/kiska-a-populista-jeloltek-riogatnak-a-migransvalsaggal-801980

A magyar népszavazástól hangos a külföldi sajtó

„A kvótákról szóló referendummal Orbán újabb lövést adott le az Európai Unióval folytatott háborújában, amellyel kivezeti Magyarországot Schengenből” - vélekedett kommentárjában a Sme című, liberális szlovák napilap. A szerző, Peter Schutz rámutat: Magyarországra ugyan senki nem erőszakolhatja rá a menekülteket, de az ország kieshet abból a zónából, amely a szabályozott migrációt és a kvótaalapú elosztást közös politikájaként hirdeti meg.

http://www.ma.hu/kulfold/274681/A_magyar_nepszavazastol_hangos_a_kulfoldi_sajto

Szlovákiában a visegrádi együttműködés a legtámogatottabb nemzetközi szervezet

Visszaesett az EU-integráció támogatottsága

http://magyarhirlap.hu/cikk/53129/Szlovakiaban_a_visegradi_egyuttmukodes_a_legtamogatottabb_nemzetkozi_szervezet

A V4-ek legnagyobb kihívása

http://www.tozsdeforum.hu/uzlet/gazdasag/a-v4-ek-legnagyobb-kihivasa-66376.html

Szijjártó Péter fogadta a szlovák külügyminisztert

„A V4 képviseli az ésszerű álláspontot”

http://magyaridok.hu/belfold/szijjarto-peter-a-v4-kepviseli-az-esszeru-allaspontot-411484/

Lajčák: Magyarország és Szlovákia közös nevezőn van a NATO-bővítés kérdésében

http://www.bumm.sk/belfold/2016/02/25/lajcak-magyarorszag-es-szlovakia-kozos-nevezon-van-a-nato-bovites-kerdeseben

Tőzsér Árpád kapja az idei Artisjus Irodalmi Nagydíjat

Szlovákiai magyar író, költő, műfordító és irodalomtörténész

http://librarius.hu/2016/02/24/tozser-arpad-kapja-az-idei-artisjus-irodalmi-nagydijat/

Nem mindenki elégedett a szlovák elnökség logójával

http://kitekinto.hu/karpat-medence/2016/02/24/nem_mindenki_elegedett_a_szlovak_elnokseg_logojaval/

Ledobta bugyiját az egyik női politikus a szlovák kampányban

http://vs.hu/kozelet/osszes/csucson-a-szlovak-kampany-lebobta-bugyijat-a-szexis-politikusno-0227

Zbavme sa zbytočných prekážok

http://jankaciganikova.blog.sme.sk/c/405104/zbavme-sa-zbytocnych-prekazok.html

Egyszerű Emberek, bonyolult pártviszonyok / Szlovákia választások előtt

http://mandiner.hu/cikk/20160303_tokar_geza_egyszeru_emberek_bonyolult_partviszonyok_szlovakia_valasztasok_elott

Robert Fico újrázhat a szlovák választásokon

http://magyaridok.hu/velemeny/robert-fico-ujrazhat-szlovak-valasztasokon-363457/

Orbán bejelentette: kvótaügyi népszavazást indítanak

http://index.hu/belfold/2016/02/24/orban_varatlanul_bejelentest_tesz_a_parlamentben/

Kevés a törvény, kellenek a kigyúrt nehézfiúk is

http://nol.hu/belfold/a-fidesznek-mar-keves-a-torveny-kellenek-a-kigyurt-nehezfiuk-is-1603065

Kerítésépítést gyakoroltak a szlovákok

http://estiujsag.hu/kulugy/kerites-epitest-gyakoroltak-a-szomszed-szlovakok

Szlovákia és Magyarország sem lehet büszke 2015-ös emberi jogi teljesítményére

http://ujszo.com/online/kozelet/2016/02/24/szlovakia-es-magyarorszag-sem-lehet-buszke-2015-os-emberi-jogi

„Totális trauma” - Závada Pál író

A Természetes fény c. regényben egy eddig talán kevésbé tematizált probléma is megjelenik, a háború utáni magyar-szlovák áttelepítések kérdése.

http://magyarnarancs.hu/konyv/totalis-trauma-90466

Túl az Unión

„A fejlődés egyik sebessége az eurózónáé lesz...” / Budapest meg ténfereg tovább a végek kerítésének tövében...

http://nepszava.hu/cikk/1086301-tul-az-union/

Választást dönthetnek el a tanárok és az egészségügyiek

Kísérteties hasonlóságokat mutat a szlovákiai és a magyarországi belpolitika.

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/valasztast_donthetnek_el_a_tanarok_es_az_egeszsegugyiek.610651.html

Szlovák párhuzamok

Nálunk még csak készülnek rá, Szlovákiában már lecsengőben van a pedagógussztrájk.

http://szakszervezetek.hu/dokumentumok/nemzetkozi/3628-szlovak-parhuzamok

Április 20-án jöhet az országos tanársztrájk

http://index.hu/belfold/2016/04/05/elkezdik_a_pedagogussztrajk_elokesziteset/

„Hiányzik a kölcsönös bocsánatkérés a csehszlovák-magyar lakosságcsere ügyében”

http://www.bumm.sk/belfold/2016/02/26/szarka-laszlo-hianyzik-a-kolcsonos-bocsanatkeres-a-csehszlovak-magyar-lakossagcsere-ugyeben

A magyar-csehszlovák lakosságcsere-egyezményt 70 éve írták alá

http://www.bumm.sk/belfold/2016/02/26/a-magyar-csehszlovak-lakossagcsere-egyezmenyt-70-eve-irtak-ala

Németh Zsolt: Szlovákiában egyre kevésbé számít tabunak a Beneš-dekrétumok ügye

2015. február 21. - (mti)

Egyre kevésbé számít tabunak Szlovákiában a Beneš-dekrétumok ügye - mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke vasárnap az M1 aktuális csatornának adott nyilatkozatában. A fideszes politikus, aki a szlovákiai Révkomáromban adott interjút, ahol a 70 évvel ezelőtti csehszlovák-magyar lakosságcsere-egyezményre emlékeztek, elmondta: az ügyről megkezdődött a visegrádi négyek keretei között egy történészi eszmecsere, amely végül elvezethet ahhoz, hogy méltó erkölcsi kárpótlásban részesüljenek az áldozatok. Németh Zsolt közlése szerint ezen a napon arra is emlékeznek: „annak ellenére, hogy ilyen sok borzalom történt a népünkkel, sikerült megmaradni és sikerült újrakezdeni és újra életet teremteni a felvidéki magyarság számára”.

Tapétát is készíthetsz a jogdíjmentesen letölthető műkincsekből

http://www.webumenia.sk/

Szlovákia legkorszerűbb és felhasználóbarát online adatbázisát indította el a Szlovák Nemzeti Galéria (SNG) a múlt évben. A ma már 80 ezer tételt is meghaladó virtuális gyűjtemény létrehozásába több neves galéria és múzeum is bekapcsolódott. Maga a kezdeményezés forradalminak számít, hiszen a közkincs (puplic domain) fogalma sokáig tabunak számított a szlovák múzeumi intézmények berkeiben. A 80 ezer képből jogdíjmentesen 19.714 tölthető le. A képek olyan jó minőségűek, hogy a Dürer-metszetekből akár tapétát is nyomtathatunk.

Kettős identitás = hazaárulás?

Vujity Tvrtko és a nemzetiségi kérdés / „Nem vagyok kisebb magyar attól, hogy horvát is vagyok, meg fordítva.” / A felvidéki magyar az végül is szlovák, hiszen ott él? NEM!

https://www.facebook.com/vujitytvrtko/posts/983218661747647

Pilíšska kapela első koncertje

https://www.facebook.com/oslovma/photos/?tab=album&;album_id=932008133564830

Pilisszántó, Baross-ház / 2016. április 16. / Trombita: Lauchsz Balázs, Spanberger Zsolt, Szabó Tamás, Szép Attila, Tóth Balázs - Klarinét: Németh László, Vadnai Márton - Tenorkürt: Stéhli György, Szabó Árpád - Harsona: Sebestyén Csaba, Tagscherer István - Tuba: Botzheim Tamás - Dob: Molnár Zoltán - oSlovMa-video =

Marianka: https://www.facebook.com/oslovma/videos/931958556903121/

V richtárovej studni: https://www.facebook.com/oslovma/videos/932021193563524/

Kormos Sándor 75 éves

Jeles kétnyelvű költő, műfordító, pedagógus, szerkesztő és zenész, a kortárs magyarországi szlovák irodalom meghatározó alakja... - A felvételeket 2016. április 25-én a Pilisszántói Községi Könyvtárban megrendezett irodalmi délutánon Fuhl Imre készítette. - oSlovMa-Videó:

https://www.facebook.com/oslovma/videos/937540313011612/

https://www.facebook.com/oslovma/videos/937615539670756/

https://www.facebook.com/oslovma/videos/937595503006093/

Kürtös / Trubnik - Pilisszentlászló / Senváclav

Letölthető / Stiahnuť

2016. április: www.oslovma.hu/XXX/Kurt6Apr.pdf

2016. március: www.oslovma.hu/XXX/Kurt6Mar.pdf

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1128207527189761&;id=914344848576031

Korábbi lapszámok / Staršie čísla:

https://www.facebook.com/914344848576031/photos/a.960059350671247.1073741829.914344848576031/1003500662993782/?type=3&;theater

Pilisszentlélek, mint Hollókő?

https://www.szeretgom.hu/content/82909-pilisszentlelek-mint-holloko-

Huť a chuť - Chutný slovenský život v Maďarsku

http://oslovma.hu/index.php/sk/archiv/185-archiv-nazory-archiv-nazory/847-hu-a-chu-chutn-slovensk-ivot-v-maarsku

http://www.oslovma.hu/pilis-slovak.hu/osady/14-telepuelesek/28-hut

A mi kis falunk

A szlovák Horná Dolná feldolgozása nem semmi szereposztással

http://www.sorozatjunkie.hu/2016/02/26/uj-magyar-sorozattervek-1-a-mi-kis-falunk/

Tipikus kelet-európai abszurdhoz adta a nevét Pilisszentlélek, a szlovák eredetiből a magyar valóságba átültetett történet igazi sikersorozat lehet...

https://www.szeretgom.hu/content/82574-vajon-ki-lesz-pilisszentlelek-polgarmestere-hamarosan-kepernyore-kerul-a-varosreszben-forgatott-sorozat-addig-is-itt-az-elozetes-kisfilm

Megújult Kesztölc hivatalos honlapja

http://www.kesztolc.hu/

Pávakör

http://www.kesztolc.hu/v/17/

Helytörténet

http://www.kesztolc.hu/v/53/

A kesztölci legendákról

http://www.kesztolc.hu/v/244/

Bárkányi Valkán Zoltán

http://www.kesztolc.hu/v/440/

Kitelepítések, lakosságcsere a II. világháború után

http://www.kesztolc.hu/v/412/

Kapuszník / Káposztáslepény

http://www.kesztolc.hu/v/szoveges-oldal-148/

20 éves a Keresztúri Szlovák Asszonykórus

https://www.youtube.com/watch?v=xNiHFRLrl90&;feature=share

A Szlovák Intézet 2016. áprilisi rendezvényei

http://www.oslovma.hu/XXX/InstPpHu.rtf

20 szlovákiai szerző városesszéi magyarul

Modern dekameron - Huszadik századi szlovák novellák

https://www.facebook.com/sibudapest

Haumann Péter + Pavol Rankov = Irodalom Éjszakája

https://www.youtube.com/watch?v=F1uI080iNNE

Víťo Staviarsky: Bandi felesége

Férfi, nő, gyerek - Mai szlovák történetek

http://www.litera.hu/hirek/ferfi-no-gyerek-mai-szlovak-tortenetek

Veronika Šikulová: Hiányos fiasítás

Beszaladt a templomba, alig bírta a tenyerében a nagy hidegséget, de bebújik majd az oltár mögé, ott belenyal!

http://www.litera.hu/hirek/veronika-sikulova-hianyos-fiasitas

Szinte láthatatlan

Jana Bodnárová a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál vendége lesz. Ez alkalomból jelenik meg első kötete magyarul...

http://www.litera.hu/hirek/jana-bodnarova-szinte-lathatatlan

Monika Kompaníková: Az ötödik hajó

Amikor felébredek, csatakos és fáradt vagyok, fáj a kezem...

http://www.litera.hu/hirek/monika-kompanikova-az-otodik-hajo

Magyar-szlovák lakosságcsere Kesztölcön 1946-48-ban

Bárkányi Valkán Zoltán írása

http://www.oslovma.hu/index.php/sk/magyarul/171-magyarul2-magyarul2/1344-1946-48-magyar-szlovak-lakossagcsere-kesztolcon

A toborzó (lelkesítő) kampány - 108 ezer jelentkező - Kesztölc: 368 áttelepülő - Az áttelepült felnőttek többsége már nem él. - „Keserves idők voltak azok” - A szlovákokat sorsukra hagyták - „Mikor Szlovákiába vittek, mindent ígértek / aztán nagy szart adtak...”

Igor Furdík, Szlovákia új békéscsabai főkonzulja

Igor Furdík, Szlovákia új főkonzulja bemutatkozó sajtótájékoztatót tart Békéscsabán, a Békés Megyei Önkormányzat épületében 2016. március 7-én. - Fotó: Rosta Tibor (mti)

Március 1-től Igor Furdík tölti be a szlovák főkonzuli tisztséget

A főkonzulátus további fontos feladata az itt élő szlovák nemzeti kisebbséggel való kommunikáció támogatása, hiszen hazánkban ezen a területen élnek a legnagyobb számban szlovákok - hangsúlyozta az új főkonzul, aki hozzátette reméli ez a jövőben is így marad.

http://www.behir.hu/2016/03/07/marcius-1-tol-igor-furdik-tolti-be-szlovak-fokonzuli-tisztseget

Befektetőket hozna a megyébe az új főkonzul

2016. március 7. - (L. B. - beol.hu)

A Szlovák Köztársaság békéscsabai főkonzulátusát március 1-jétől Igor Furdík vezeti, aki hétfőn a megyeházán találkozott Zalai Mihállyal, a megyei közgyűlés elnökével. A diplomata 1947-ben született, korábban Szerbiában és Oroszországban volt Szlovákia nagykövete, 2012-től pedig a Határon Túli Szlovákok Hivatalát vezette. - Kiválóak a magyar-szlovák kapcsolatok. A véleményem szerint egy jó kapcsolatot nemcsak a magas szinteken kell megteremteni, majd ápolni, hanem regionális, helyi szinten is - fogalmazott Igor Furdík. Kifejtette: a magyarok és a szlovákok is Európában élnek, ahol szabadon utazhatnak, az emberi kapcsolatokat tehát nem korlátozza semmi. - Meg kell győzni a magyar és a szlovák vállalkozásokat, cégeket, hogy érdemes befektetni a másik országban, ehhez járulnék hozzá békéscsabai főkonzulként - ecsetelte. Igor Furdík kiemelte, Békés megyét azért ajánlaná a szlovák befektetők figyelmébe, mert sok szlovák nemzetiségű élt és él a mai napig a térségben. Úgy véli, ezt a nemzetiségi, nyelvi tényezőt nem elég tudomásul venni, hanem számolni is kell vele, ki kell használni. Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, hogy a félórás megbeszélésen szót ejtettek a Békés megyében élő szlovákság helyzetéről, illetve arról, hogy a megyei önkormányzat újabb kapcsolatokat kíván építeni Szlovákiában. Megosztotta: a kulturális együttműködésben lehetőséget lát, de ennél még nagyobbat a gazdasági kapcsolatok bővítésében, ezért ennek lehetőségeiről, feltételeiről is beszéltek.

Elköszöntek a főkonzultól Békéscsabán

2016. február 29. - (beol.hu)

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere közölte, hogy Štefan Daňo szlovák főkonzult fogadták irodájában a város három alpolgármesterével együtt hétfő délután. Štefan Daňo elmondta nekik, hogy március 1-jétől új főkonzul váltja őt Békéscsabán, és hogy nagyon jól érezte magát Békéscsabán, a szlovákság egyik fellegvárában. Szarvas Péter hangsúlyozta, hogy városvezető társaival megköszönték a főkonzul eddigi munkáját, és a Munkácsy Mihály festményeit bemutató albummal búcsúztak tőle.

A csabai szlovákok úgy hívták Medgyesegyházát: „Kiscsaba”

Ez azért volt, mert 1887-92 között Békéscsabáról 93 szlovák származású család költözött ide; ők voltak az újkori telepesek.

http://hir6.hu/cikk/118731/a_csabai_szlovakok_ugy_hivtak_medgyesegyhazat_kiscsaba

A medgyesegyházi szlovákok népi hagyományai, szokásai, népviselete és a magyarokkal való kapcsolat

http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/magyarorszagi_nemzetisegek/szlovakok/medgyesegyhaza/medgyesegyhaza_tortenete_V/pages/001_a_medgyesegyhazi_szlovakok.htm

Migrációs és akkulturációs folyamatok Medgyesegyházán a szlovák-magyar lakosságcsere tükrében

http://epa.oszk.hu/00000/00033/00044/pdf/szemle_00033_2010_4_061-098.pdf

https://www.facebook.com/oslovma/posts/900611740037803

Jövőnk a múltunkban című kiállítás megnyitója

2016. február 21-én a Pilisi Szlovákok Központjában Pilisszentkereszten. A kiállítást megnyitotta: Király Katalin, PhD., a tárlat kurátora.

Képgaléria:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.896906927074951.1073741985.147596498672668&;type=3

oSlovMa-videó:

https://www.facebook.com/oslovma/videos/896849753747335/

Ayers Rock & APPA+Cs

Koncert / 2016. április 2. / Pilisszentkereszt

https://www.facebook.com/events/197520760620153/

Háttérbeszélgetések az Ecseri Lakodalmasról

https://www.youtube.com/watch?v=jB5Mj6Cdug0&;feature=youtu.be

Ecseri Lakodalmas

Egy film, amely időben másodikként, de a szlovákság szellemiségéhez való igaz hűségben elsőként örökíti meg az Ecseri lakodalmas páratlan hagyományát! Egy film, amely az ecseriekről az ecserieknek, az ecseriekről a világnak szól! Egy film, amely ma született, de a tegnapot kelti életre!

https://www.youtube.com/watch?v=XbaL_C_1RuU

Megemlékezés Áchim L. András mellszobránál

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.805022466242485.1073741830.735715999839799&;type=3

2016. március 30-án a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szoborsétányán, Budapesten, a Városligetben - Videó:

https://www.facebook.com/oslovma/videos/921058194659824/

Áchim L. András és a szlovákok

http://www.oslovma.hu/index.php/sk/archiv/185-archiv-nazory-archiv-nazory/1166-hrivnak-mihaly-achim-l-andras-es-a-szlovakok

„Alföldi származású paraszt, tót gazda vagyok“

http://www.oslovma.hu/index.php/hu/archiv/185-archiv-nazory/1166-hrivnak-mihaly-achim-l-andras-es-a-szlovakok

Tótkomlós

https://www.facebook.com/100008381589833/videos/1691828521106518/

https://www.facebook.com/oslovma/posts/903994063032904

Nemzedékek együtt Tótkomlóson

2016. március 14. - (Vándor Andrea - olcsolakas.lapunk.hu)

Juraj Dolnozemský, azaz Antal György szülővárosában Tótkomlóson jártunk a Békés Megyei Könyvtár jóvoltából. Komlóson a Szlovák Regionális Kulturális Központban fogadtak bennünket, s nemcsak az irodalomból, a népi kultúrából, de a komlósi szlovákok vendégszeretetéből, gasztronómiájából is ízelítőt kaptunk. Gazdag népdalkincsünk gyöngyszemei közül Agod Alíz énekművész, Juraj Dolnozemský költő unokája szemezgetett, a békéscsabai szlovák iskola tanulói, valamint a megyei könyvtár honismereti klubjának tagjai pedig Gyuri bácsi költeményeit olvasták fel. Lonovics Zsuzsa, a Békés Megyei Könyvtár nemzetiségi könyvtárosa a költő gazdag életútját, irodalmi munkásságát elevenítette fel, s Gyuri bácsi is szeretettel mesélt néprajzi gyűjteményéről, melynek egy-egy kedves darabját el is hozta a bemutatóra. Néprajzi gyűjteményében nem csak a népi bútorok, de tükrök, tálak, szilkék, köcsögök, tányérok, rokkák, guzsalyok, lámpák, ládák is megtalálhatók. A régi könyvek éppúgy közel állnak szívéhez, mint a mai szlovák kortárs irodalom. Gyűjteményének legrégebbi darabja egy 1602-ből való postilla, ám Tranosciusok, bibliák, funebrálok, passiók, Čabiansky Kalendárok, valamint kéziratok, rövidebb írások, krónikák sorakoznak könyvtárában, amelyek közül párat szintén elhozott az összejövetelre. Természetesen a szellemi táplálék mellett a gasztronómia helyi remekeit is megízlelhettük: a szlovák asszonyok finom töltött káposztával, azaz szármával és különböző ízesítésű - mézes, mákos, fahéjas, sajtos - kvaszjenkával, azaz gőzön főtt gombóccal várták a megfáradt utazókat. A nap további részében a tótkomlósi evangélikus templomot, valamint a helyi szlovák néprajzi gyűjteményt is megcsodálhattuk.

Ki volt Tessedik Sámuel?

http://mult-kor.hu/18-gyermek-apja-a-mehek-megmentoje-az-akacfa-szoszoloja---ki-volt-tessedik-samuel-20160420

Pretváral dobu a život roľníka

http://www.oslovma.hu/index.php/sk/historia/165-historia2-historia2/737-samuel-teedik-pretvaral-dobu-a-ivot-ronika

Megújult a füzéri vár

2016. március 25. - (mti)

Megújult Füzér vára. A történelmi Zemplén vármegye nevezetessége húsvét vasárnap újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt - közölte Horváth Jenő, a település polgármestere. Történelmi játszótéren, hadi bemutatókon, középkori életképeken keresztül mutatják be az egykori várbeli élet mindennapjait, a település központjában pedig váruradalmi húsvéti vásárral, interaktív kézműves foglalkozásokkal, tojáskiállítással és élő muzsikával várják a Füzérbe látogatókat húsvét vasárnap és hétfőn. A felújításnak köszönhetően felépült az úgynevezett Alsóvár, megújult a Felsővár várkápolnája, palotaszárnya és alsó bástyája. A falu központjában megépült a Váruradalmi Kézművesház és az 1940-es és 1950-es éveket idéző Tájház, ezt követően pedig várhatóan a Felsővár teljes rekonstrukciója következik. A füzéri várgondnokság Élő vár Zemplénben című projektjét több mint 1,5 milliárd vissza nem térítendő támogatásban részesítették, a beruházás az Új Széchenyi Terv Észak-magyarországi Operatív Programja keretében valósult meg. A fejlesztés célja az volt, hogy a zempléni térség egyik legnagyobb idegenforgalmi látványossága még inkább a turisztika középpontjába kerüljön. A források Füzér várát a 13. században említik először, történészek szerint biztos, hogy 1235-ben, II. András halálakor már állt az erődítmény. A Füzér község fölött 170 méter magasan, nehezen megközelíthető, meredek hegy tetején épített várban 1526-ban Perényi Péter koronaőr Szapolyai János koronázása után - ahelyett, hogy szokott helyére, a visegrádi várba vitte volna - Füzérre szállíttatta a Szent Koronát és legalább egy évig ott rejtegette. A várat 1676-ban égették fel. A vár feltárását 1977-ben Feld István és Juan Cabello kezdte meg, majd 1992-től a kispesti Deák Ferenc Gimnázium diákcsapata Simon Zoltán vezetésével végzett jelentős feltárási és helyreállítási munkákat a várhegyen.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=ILi_wiMp5QI&;feature=youtu.be

Kirúgta a TV2 a „fingós időjóst”

http://24.hu/szorakozas/2016/04/25/kirugtak-a-tv2-a-fingos-idojost/

35 tökéletes pillanatban készült fotó

http://www.tudnivalok.eu/35-tokeletes-pillanatban-keszult-foto/

Szlovák nemzetiségi önkormányzatok elérhetőségei

http://www.slovaci.hu/images/Szlov%C3%A1k_nemzetis%C3%A9gi_%C3%B6nkorm%C3%A1nyzatok_el%C
3%A9rhet%C5%91s%C3%A9gei.pdf

oSlovMa-VideOK

https://www.facebook.com/oslovma/videos

https://www.facebook.com/oslovma

2000 LIKES / 2000 ľuďom sa páči / 2000 embernek tetszik