pon04152024

Posledná aktualizáciauto, 09 apr 2024 9am

Ambrózfalva - Ha van dinnye, nincs kamion…

dinnye01Nem a termelőket, a dinnyét védik.A felvásárlási ár: 99, majd 70 forint, s végül 50 alattBalogh Mihály ambrózfalvi szlovák gazda Tótkomlósról került ebbe a kis faluba.Ha van dinnye, nincs kamion. Ha van kamion, olcsó a dinnye. Ha van mindkettő, jön a behozatal.Aki dinnyére éhes, az jöjjön Baloghékhoz, ott jóllakhat.

Ez lenne az egyszerű recept, már csak meg kellene kérdezni orvosunkat vagy gyógyszerészünket, hogy egyáltalán érdemes-e dinnyét fogyasztanunk. Csak hozzáteszem, hogy ebben az édes gyümölcsben /még a legnagyobban is/ bőven van B vitamin. Nem is kell több magyarázat, hiszen sokunk kedvenc gyümölcse a dinnye.

Balogh Mihály ambrózfalvi szlovák gazda. Tótkomlósról került ebbe a kis faluba, ahol mezőgazdasági munkával keresi kenyerét, mégpedig úgy, hogy másokat is hozzásegít a dinnye02megélhetéshez. Családjával együtt okosan gazdálkodott, hogy a maga gazdája lehessen, ma több mindennel foglalkozik, hogy gazdaságát fenntartsa. A dinnyetermesztést tavaly kezdte, ez évben már másodszor látott hozzá, de most már gazdag tapasztalatokkal. A múlt évben még kísérletezett, az idén biztosra ment. Olyan szépre sikeredett a dinnyés területe, hogy munkáját a bánhegyesi őstermelők is megdicsérték. No azért nem ilyen egyszerű erre a szintre emelni ezt a szakágat. Kútfúrások, vízelvezetés, palánta beszerzés, locsolási rendszer kiépítése, a terület gaztól tisztántartása és a dinnye kényeztetése - ami még mellesleg hozzátartozik e kultúrnövény termesztéséhez. Az eredmény ma már azonos az álomhatárral. Területén szinte minden beérett dinnye 10 kg-on felül van.

Ez eddig mind szép és nemes. A sava borsa ezután jön és már meg is jött. A parlamentben és azon kívül képviselők „védik” a magyar dinnyét (nem a termelőket, a dinnyét!), óvják felvásárlási árának „magasan” tartását, kerüljenek be a kereskedelmi láncokba, a nagy áruházakba, a piacokra. Igen, nagyon helyes álláspont. A múlt évben is ilyennek indult, de már késő volt. Félő, hogy az idén is későre jár. Amikor van dinnye, vannak termelők, vannak szedők, de nincsen kamion. Most kellene, mert egy hét múlva már késő - a jelenlegi felvásárlási ár folyamatos csökkenése miatt ráfizetnek a dinnye03dinnye04gazdák, Balogh Mihály is, pedig megdolgozott érte.

Ez így megy minden dinnyeszezon előtt. Kivárni, nem szállítani - csak akkor, amikor a termelő már mindenképpen „bedőlt”. Mit bizonyítanak a számítások: az ötezer hektáron - benne van Baloghéké is - a becslések szerint 170.000 tonna dinnye terem. Minősége kiváló. Ez a mennyiség, mint eredményes termés 15.000 embernek kínál megélhetési lehetőséget. Igen ám, de csak addig, míg a felvásárlási ár nem esik a még elfogadható érték alá. 99 forintról esett 60-70 forintra, majd 50 alá. Mennyi az elfogadható? Meddig fedezi a hektáronkénti költségeket? Egy hektár önköltségét most másfélmillió forintra becsülik a gazdák. De sok dinnyét kell kimérni, mire ez az összeg a pénztárba kerül! Ne is számoljunk tovább, mert rá kellene számítani a törődést, a vállalást, a rizikót, a jégesőt és a biztosítást, a hiányzó esőt, a drága locsoló vizet, a munkát már nem is említem. Tudni kell ezt a kultúrnövényt termeszteni, nem elég csak szeretni.

Szöveg és kép: Zelman Ferenc

dinnye05dinnye06dinnye07
dinnye08dinnye09dinnye10