pon06242024

Posledná aktualizáciaštv, 20 jún 2024 10am

Megújul a csesztvei Madách Imre Emlékmúzeum

madachi1Megújul Magyarország egyetlen Madách-emlékhelye, a csesztvei Madách Imre Emlékmúzeum. A kúria épülete jelenleg nem látogatható, zajlanak az építési munkák. Szeptember végétől új állandó kiállítás is várja majd a látogatókat, amely abban is eltér a korábbitól, hogy közelebb visz Madáchhoz, az emberhez.

Z rodiska spisovateľa Imricha Madáča

A költő-író itt boldog volt

Madách Imre 1844 decembere és 1853 szeptembere között lakott a Nógrád megyei Csesztvén. Itt élte házassága boldog éveit, ekkor lett tevékeny részese a megye politikai életének, majd innen hurcolták börtönbe 1852 nyarán, amiért Kossuth Lajos titkárát bújtatta. Csesztvén fogadta a Tragédia felfedezőjét, Arany Jánost is.

- A két Madách-emlékhelyet, a Szlovákiában található alsósztregovai kastélyt és a csesztvei múzeumot párhuzamosan újítják fel a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében, 1,4 millió, illetve 513 ezer euróból - mondta Molnár Ildikó projektmenedzser, a balassagyarmati Palóc Múzeum munkatársa. A Közös örökségünk: Madách elnevezésű pályázatot közösen nyerte el a Szlovák Nemzeti Múzeum Magyar Kultúra Múzeuma és Nógrád Megye Önkormányzata.

madachi2A projektmenedzser ismertetése szerint mindkét helyen más-más a fejlesztés, de vannak közös kapcsolódási pontok. A vezető partnernél, Alsósztregován teljes egészében felújítják a kastélyt. Ott például a belső szinten körülbelül 90 centiméter betont kellett feltörni, mert annyival emelték meg a padlózat szintjét, illetve több olyan munkát végeznek, amellyel visszaállítják az eredeti állapotokat. A pincére is kiterjed a felújítás, ahol múzeumpedagógiai foglalkoztatót hoznak majd létre. Alsósztregován az épület nagysága miatt is nagyobbak a helyreállítandó részek.

- Csesztvén szintén megtörténik az épület teljes külső és belső felújítása, törekedve arra, hogy a kúria eredeti részei minél nagyobb arányban megmaradjanak, minél kevesebb legyen, ami új lesz rajta - közölte Molnár Ildikó. - Így például nem cseréljük ki, csak felújítjuk az eredeti nyílászárókat. Az eredeti tetőszerkezetet is szerettük volna meghagyni, de a bontás során jelentkező problémák miatt jó részét mégis cserélni kellett. Belülről új vakolatot kap az épület. A mai modern technikát is alkalmazzuk, hiszen az épület vizesedett, és nagyon sok helyen leromlott a fal állaga, ezért lélegző vakolat kerül a falakra. Egy feltáró vizsgálat során a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal azt javasolta, hogy a belső falak festését egyszerű meszeléssel készítsük, kívül pedig új szürke színt kap a kúria, megtartva a fehér és a barna kiegészítő elemeket. Az ablakok zöldesszürkés színűek lesznek, ez látványban is igen jelentős változás lesz. Emellett új állandó kiállítást hozunk létre, Madách Imre életműve - elsősorban Az ember tragédiája -, illetve élete csesztvei szakaszának enteriőrös és vitrines bemutatásával. Nagyon sok interaktív és múzeumpedagógiai szempontból is kielégítő elemmel bővítjük majd az új kiállítást a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) forgatókönyve alapján.

Többet mutat majd az emberből

madachi3Az új kiállítás anyaga megvan, hiszen a Nógrád Megyei Múzeumi Szervezet Palóc Múzeumánál van a Madách nevét viselő irodalmi gyűjtemény. Részben visszakerülnek az eredeti kiállítás tárgyai - ebben olyan darabok vannak, mint az író-politikus bölcsője vagy levelesládája -, illetve Madách eredeti rajzai, kéziratok, könyvek, az általa festett, valamint a család tagjait ábrázoló festmények.

- A Petőfi Irodalmi Múzeumból (PIM), az Országos Széchényi Könyvtárból és a Nemzeti Múzeumból kapunk eredeti tárgyakat, vagy azokat műtárgymásolattal helyettesítjük majd - magyarázta a projektmenedzser. - Leggyakrabban könyvekről van szó, de rajzot, festményt is helyettesítünk majd másolattal. Figyelnünk kell arra is, hogy az épület nagyon ki van téve az időjárási körülményeknek. A régi kiállítás lebontásakor vettük észre, hogy sok tárgy megsérült a 20 éves időszak alatt.

A csesztvei kúria 1964-ben kapott múzeumi funkciót, akkor, az első nagy felújítás idején hozták létre benne az első állandó kiállítást is. Az előző, most lebontott állandó kiállítás 1983-ban nyílt meg.

Az új tárlat hasonló tematikával készül, de kiegészül néhány elemmel. Az utolsó teremben például felállítanak egy színpadot, lesznek díszletek, jelmezek, és egy iskolai csoport be tud ott mutatni két-három színt Az ember tragédiájából. A korábbi időszaki kiállítás helyén foglalkozó lesz, ahol helyszíni irodalomórákat lehet tartani. madachi4Madách-színdarabokból mutatnak be részeket filmeken, lehet majd kutatni az irodalmi gyűjteményben. A kúria parkjában ma is látható, de tönkrement az a krími hárs, amely alatt a költő gyakran üldögélt; megmentéséért talapzatot emelnek.

Mennyire kerülünk közel Madách Imréhez, mennyire ismerhetjük meg őt, mint embert, amikor bejárjuk majd az új kiállítást? Molnár Ildikó szerint az új tárlat kicsit többet mutat majd az emberből. Az előző kiállítás egyik termében egy félkörívben zárt részben a Tragédia ábrázolásait, megjelenéseit könyvekben, grafikákat, az első kiadás kéziratos változatát tették közszemlére. Ennek a helyére most - a PIM forgatókönyve szerint - Madách berendezett szalonja kerül, benne az alkotó és felesége, Fráter Erzsébet korhű ruhákban.

A korábbi tárlat általánosan villantotta fel Madách Imre életét, most azok az események kapnak majd nagyobb hangsúlyt, amelyek közvetlenül Csesztvéhez kapcsolódnak, elsősorban a Fráter Erzsébettel kötött házassága idejéből.

Az idei rendezvény lesz a legpompásabb

- Házassága időszakából minimális a tárgyi emlékanyag, mindössze egy-két levél, és olyan kézirati rész, amely erről megemlékezik - közölte Molnár Ildikó. - Nincs például ruházatunk sem. A korhű ruhákat illusztrációk alapján készíttetjük jelmeztervezővel.

- A múzeumi szakember előtt milyen Madách Imre-kép rajzolódik ki? A legtöbben „letudjuk” őt Az ember tragédiájával, de nem tudjuk, hogy milyen ember írta, és ha szóba jön, azon is meglepődünk, hogy mindössze 41 évet élt. Laikus vélemények szerint azért született meg a Tragédia, mert Madách élete nem sugallhatott mást.

- Úgy szokták emlegetni, hogy Csesztvén, a házassága idején élte a legboldogabb éveit, majd visszaköltözött a gyerekekkel Alsósztregovára, és attól kezdve depresszív hangulatba került, ami haláláig tartott.

madachi5- Édesanyjával való kapcsolata megörökíthető valahogyan a múzeumban? Az életrajzi adatok szerint Madách szenvedett anyja keménységétől, majd attól, hogy anyja és felesége gyűlölte egymást.

- Valójában csak az életrajzi adatok maradtak fenn. Tudjuk, hogy Majthényi Annának oroszlánrésze volt a költő házasságának megromlásában is.

A csesztvei emlékmúzeumba évente 5-10 ezer ember látogat. A szlovákiai Alsósztregova 40 kilométerre van a Nógrád megyei falutól, a két emlékhely kapcsolatát a jövőben felerősítik. Egyebek között megjelenik Jarábik Gabriella pozsonyi projektmenedzser és Hart Tamás balassagyarmati történész-muzeológus közös könyve, amelyben Madách életének állomásait követik nyomon. A két intézmény nyáron irodalmi alkotótábort szervez Alsósztregován, ahová fiatal alkotókat várnak. Közös attrakció lesz a kastélyt és a kúriát összekötő kerékpártúra. Mindkét helyen megjelenik majd a Hangtúra, a szlovák, magyar, angol és német nyelvű rádiófrekvenciás kiállításvezető rendszer, amely a tárlatvezetés közben utal majd a másik emlékhely látnivalóira is. Megjelent már az első, mindkét emlékhelyen használható, kétnyelvű múzeumpedagógiai foglalkoztató füzet.

A Madách-napokat már húsz éve közösen szervezi a szlovák és a magyar múzeum, és mint Molnár Ildikó feltárta, az idei rendezvény lesz a legpompásabb, hiszen a Madách-napon adják át a felújított csesztvei emlékhelyet, és akkor nyitják meg az új kiállítást is.

A tervezett program szerint aktívan részt vesznek majd a szeptember 29-i megnyitón a Madách Imre nevét viselő intézmények. Az egész napos ünnepségen bemutatják a Tragédiát, lesz filmvetítés, és a remények szerint kosztümös, Madách korabeli bállal zárják majd a rendezvényt.

- Ez talán kicsit furcsa, hiszen a Madách-napot mindig az író halálának évfordulójához kötjük, de talán most helyénvaló bállal megkoronázni az eseményeket - jegyezte meg Molnár Ildikó.

Dudellai Ildikó (MTI-Press)