pia03292024

Posledná aktualizáciastr, 27 mar 2024 10am

Ünnepi hangulat a jó szomszédság szellemében

salgad01Képgaléria „Szomszédok közt megértést…” - Rokonszenvvel viszonyulnak a szlovák kultúrához Galgamenti szlovák források a salgótarjáni könyvtárban ● Berényiné Lami Mónika alkotásai és Bán Zsuzsa kendőgyűjteménye Vetélkedő a szlovákságról Az acsai Csibaj Banda fellépése

Három hívó szó:
SZERETET, BÉKESSÉG, BARÁTSÁG

Szép adventi hagyománnyá formálódott a néhány évvel ezelőtti kezdeményezés: a Salgótarjáni Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a Salgótarjáni Szlovákok és Barátainak Köre a karácsony előtti napokban összehívja mindazokat, akik érdeklődéssel, salgad02rokonszenvvel viszonyulnak a szlovák kultúrához, akik szívesen töltenek együtt egy kellemes délutánt. A 2015. december 11-i összejövetelt a „Szomszédok közt megértést…” gondolat - amely benne foglaltatik a magyarországi szlovákok ezúttal is elhangzott himnuszában - jegyében rendezték a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban.

A megjelenteket dr. Egyedné Baránek Ruzsenka, a szlovák szövetség elnöke köszöntötte. Utalt rá, hogy a programnak készséggel helyet adó helyet intézmény vezetőiben, munkatársaiban mindig segítőkész partnerekre találtak törekvéseik megvalósításában. Az együttműködésről hasonló szellemben nyilatkozott Molnár Éva, a könyvtár igazgatója is, aki szerint e rendezvénynek három hívó szava van: a szeretet, a békesség és a barátság. Szavait megerősítendő ajándékot adott át dr. Egyedné Baránek Ruzsenkának, dr. Egyed Ferdinándnak, a Salgótarjáni Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnökének, illetve Homoga Józsefnek, a Salgótarjáni Szlovákok és Barátainak Köre vezetőjének. A megajándékozottak nevében dr. Egyed Ferdinánd mondott köszönetet és kiemelte a könyvtár szerepét, magas színvonalú tevékenységét a város kulturális életében és a szlovák szervezetekkel való kapcsolattartásban. Azt kívánta, hogy az adventkor tapasztalt hangulat hassa át az salgad03év többi tizenegy hónapját is.

Képgaléria:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.873807566051554.1073741980.147596498672668&;type=3

A „Galgamenti szlovák források” című kiállítást Nedeliczki Teréz, a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézet vanyarci regionális központjának vezetője nyitotta meg. Méltatta Berényiné Lami Mónika püspökhatvani naiv festő alkotásait és Bán Zsuzsa kendőgyűjteményét. Lami Mónikát édesapja, Lami István - aki jeles néprajzkutató, a magyarországi szlovákság kiemelkedő személyisége volt - példája indította az alkotómunka irányába. Üvegfestményein az általa is megélt mindennapokat - többek között a salgad04munkafolyamatokat, a tollfosztást, a szüretet, a Galga vizében való mosást, az egyházi és polgári ünnepeket, köztük az elsőáldozást, a mindenszenteket, a gyermekfarsangot - örökíti meg. Különleges látnivalót kínál Bán Zsuzsa kendőgyűjteménye is, amely elrendezésével fokozza az élmény hatását. Nedeliczki Teréz két népviseletbe öltöztetett babán mutatta be a püspökhatvani és galgagutai szlovák viselet, a mondhatni „divat” sajátosságait, eltérő színvilágát, külön is hangsúlyozva a főkötők különbségeit.

A következőkben Homoga József ismertette a nyitóprogramként - immár negyedik alkalommal - megrendezett vetélkedő eredményeit és adta át a díjakat. A benevezett csapatoknak a szlováksággal kapcsolatos magyarországi, megyei és szlovákiai témakörökben meglévő ismereteikről kellett számot adniuk. A vetélkedőn az ötödik helyen Baglyasaljai Barátainak Köre, a negyediken a Finn-Magyar Baráti Társaság helyi csoportja végzett. A harmadik helyet a Salgótarjáni Szlovákok és Barátainak Köre, a másodikat pedig a Nyugdíjasok Nógrád Megyei Képviselete szerezte meg. Győztesnek a Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület csapata bizonyult.

salgad05A gazdag tartalmú program zárásaként az acsai „Csibaj Banda” nevű zenekar lépett fel. Az együttesben a Berényi család több tagja is szerepel. Műsoruk keretében bemutattak szlovák és magyar blokkot, majd a közönséget is bevonva hangzott el szlovákul és magyarul egyaránt a közelgő karácsonyra egyértelműen utaló „Pásztorok, pásztorok…” kezdetű népszerű dal. Az ünnepi hangulatú, a jó szomszédság szellemében megtartott összejövetel gasztronómiai élvezettel - káposztalevessel és bejglivel - ért véget. A rendezvény a Magyarországi Szlovákok Szövetsége Közhasznú Alapítványának támogatásával valósult meg.

Csongrády Béla
Homoga József felvételei

„Nech ich sused v láske má...“ - Slovenská národnostná samospráva v Šalgótarjáne a Spolok šalgótarjánskych Slovákov a ich priateľov usporiadali 11. decembra 2015 v Župnej knižnici B. Balassiho svoje tradičné adventné podujatie. - Kvíz Kto vie viac o Slovákoch (o Slovensku a o živote Slovákov v Maďarsku) / Výstava z tvorby insitnej maliarky Moniky Berényiovej Lamiovej z Pišpeku / Šatky zo zbierky Zuzany Bánovej z Guty / Vystúpenie ľudovej hudby Csibaj Banda z Jače

Képgaléria:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.873807566051554.1073741980.147596498672668&;;type=3

salgad08salgad07

salgad09salgad06