pon04152024

Posledná aktualizáciauto, 09 apr 2024 9am

Ballagás és tanévzáró ünnepély Dabason

ballag01Dabasi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola - A ballagási szokás több mint 140 éves múltra tekint vissza. Selmecbányáról indult el, amikor a helyi Akadémia hallgatói az iskolától való búcsúzásukkor a „Ballag már a vén diák...“ című dalt énekelték. Hamarosan az egész országra átterjedt a szóban forgó tradíció.

„Ballag már a vén diák...“

A hagyományokhoz hűen 2014. június 11-én a Dabasi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola is megtartotta Fáklyás Ballagás elnevezésű programját, amellyel a végzőseit búcsúztatta. A diákok műsora után Bukodi Jánosné intézményvezető közvetített néhány szép gondolatot az egybegyűlteknek. A vendéglátást követően a végzősök ballagási dalokat énekelve ballag09ballag02végigvonultak a Rákóczi Ferenc utcán, majd a Szent János utcai II. Rákóczi Ferenc mellszobornál tisztelegtek az iskola névadójának. A fáklyás menet a kora esti órákban érkezett vissza az almamáterhez.

2014. június 13-án „vidám” ballagás volt. A tanulók jelmezekbe öltözve járták végig az iskolát, majd az udvaron diáktársaikkal táncoltak. A játékos időtöltés és az ezt követő felvonulás a reggeli órákban volt, hiszen délután zajlott az ünnepélyes ballagás. Az időjárás megfelelő volt arra, hogy a várva várt esemény az intézmény udvarán kerüljön megrendezésre.

A két végzős osztály a hetedikesek sorfala között vonult be. A magyar és a szlovák himnusz, valamint az ünnepélyes zászlóátadás után a búcsúztatók és a búcsúzók szlovák-magyar műsora következett. Bukodi Jánosné ballag03intézményvezető és Kőszegi Zoltán, Dabas Város polgármestere ünnepélyes szavait a legsikeresebb végzősök díjazása követte. A nívós díjakat Kőszegi Zoltán polgármester, Baranyi Béla, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Dabasi Tankerületének igazgatója és Bukodi Jánosné intézményvezető adta át. Rákóczi-díjban Telek Bence és Faldina Lénárd részesült. A Jó tanuló - Jó sportoló díjat Sponga József, a Jó sportoló díjat Szabó Patrik vehette át. Papst József alezredes, a Dabasi Honvédtüzér Hagyományőrző Közhasznú Alapítvány elnöke Telek Bencének adta át a II. Rákóczi Ferenc bronz Emlékplakettet.

A nyolc évig tartó segítséget és törődést az intézményvezető egy kis figyelmességgel köszönte meg a legaktívabb szülőknek. Az ünnepélyes ajándékosztás után Dr. Gogolák ballag10ballag04Gáborné és Kuliné Bozsik Erzsébet osztályfőnökök volt diákjaikkal lufikat eresztettek a magasba, így engedték jelképesen útjukra végzőseiket. Ezúton kívánunk minden ballagónak sok szerencsét, kitartást, erőt és jó egészséget!

Tanévzáró ünnepély szlovák dallamokkal

2014. június 20-án került megrendezésre a Dabasi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanévzáró ünnepélye. A szervezési feladatokat Márki Andrea tanító néni látta el. A magyar és a szlovák himnusz után a 3. osztályosok vidám tanévbúcsúztató műsora következett. A Fialecska Népdalkör szlovák dallamokkal is kedveskedett a nézőknek. Felkészítő tanáruk Kurta Józsefné. Sebők Dóra, 6. osztályos diákunk szlovák szavalása után Bukodi Jánosné intézményvezető évösszesítő beszédét Ordasiné Kovács Erzsébet ballag05intézményvezető-helyettes gondolatai követték.

Az elhangzottakat figyelembe véve büszkén állíthatjuk, hogy az év folyamán sok kiváló eseménynek adtunk otthont (akár helyi, illetve kerületi), valamint számtalan versenyen öregbítettük iskolánk hírnevét. A következőkben a 2013/2014-es tanév legeredményesebb diákjainak a jutalmazására került sor. Végül vezetőink a segítőkész szülőknek is megköszönték az egész éves munkát.

Többek között köszönet illeti azokat az intézményeket is, amelyek az év folyamán támogatták iskolánkat. A teljesség igénye nélkül csak néhányat említünk meg: Klebelsberg ballag08Intézményfenntartó Központ Dabasi Tankerülete, Dabasi Intézményfenntartó Központ, Dabas Város Önkormányzata, Sári Szlovák Önkormányzat, Országos Szlovák Önkormányzat, Pest Megyei Szlovák Önkormányzat, Magyarországi Szlovákok Szövetsége és a Határon Túli Szlovákok Hivatala.

Itt került sor Ordasiné Kovács Erzsébet eddigi munkájának a megköszönésére is, hiszen a 2014/2015-ös tanévtől nem tölti be az intézményvezető-helyettesi posztot. Nem maradt más hátra, minthogy Bukodi Jánosné hivatalosan is bezárja a tanévet. Ezt követően a diákok felmentek az osztályaikba, ahol az osztályfőnököktől átvehették az elmúlt 10 hónap munkáját összegző, értékelő bizonyítványt. Ezúton kívánunk leendő, jelenlegi és volt diákjainak szép élményekben teli, hasznosan eltöltött szünidőt.                          Atila Rusnák

ballag07