štv07252024

Posledná aktualizáciapon, 22 júl 2024 10am

Mi ezek vagyunk - Nógrádi és hevesi szlovákok

salgta01KépgalériaMi ezek vagyunk… - E cím konkrétan a 2013. november 16-i ünnepi alkalomra megjelentetett kiadványra, a huszonhárom Nógrád és két Heves megyei szlovák településről készült fotóalbumra vonatkozik, a gondolat maga átfogta, átjárta a regionális szlovák nemzetiségi nap egészének programját.

A salgótarjáni József Attila Művelődési és Konferencia Központban immár tizedik alkalommal megrendezett esemény ezúttal is tükröt tartott a két megye szlováksága elé, s érzékeltette e népcsoport kulturális, művészeti hagyományait, értékeit.

A program a magyarországi szlovákok „Uram, áldd meg ezt a földet!” refrénű, két nyelven elénekelt himnuszával kezdődött, majd Komjáthi Gáborné, a Nógrád Megyei Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntőjével - amely keretében külön is üdvözölte a salgta02budapesti Szlovák Intézet igazgatóját, Hushegyi Gábort és Fülek (Fiľakovo) polgármesterét, Jaroslav Kaličiakot - folytatódott. A beszéd hangsúlyozta: helyes gondolat volt a szlovák nemzetiségi nap ötlete, amely a gyakorlat során igazolta létjogosultságát. A szervezők számára jó érzés látni, hogy milyen szívesen találkoznak, beszélgetnek, szórakoznak együtt a települések képviselői. A salgótarjáni rendezvény a harmadik elemként szerves része lett a bánki nemzetiségi nap és a vanyarci fesztivál fémjelezte programsorozatnak. Hushegyi Gábor, a Szlovák Intézet igazgatója - miután tolmácsolta Szlovákia új magyarországi nagykövete, Rastislav Káčer üdvözletét - örömét fejezte ki, hogy a két megye szlováksága nagy számban jelent meg a nemzetiségi napon. Egyrészt az identitástudat megőrzése, erősítése, másrészt a közösségépítés szempontjából nevezte nagyon fontosnak az emlékezés, az ünneplés ilyen formáját.

E szellemben mondta el gondolatait dr. Egyedné Baránek Ruženka, a Magyarországi Szlovákok Szövetségének elnöke is, aki tizenhat éve tölti be e tisztséget az 1948-ban alakult, tehát az idén hatvanöt éves szervezetben. A salgta03hosszú évtizedek azt bizonyították, hogy szükség van a szövetségre, mert összeköti az embereket, mert motiválja őket és segít megőrizni, erősíteni a szlovák nemzetiségi - nyelvi, kulturális és történelmi - tudat érzését. Ebben minden civil szervezetnek, minden egyes embernek felelőssége, teendője van. A saját szerepvállalás ad jogot a megalapozott véleménymondásra, akár bírálatra is. Egy-egy ilyen rendezvény plusz érzelmekkel gazdagítja, szebbé teszi a magyarországi szlovákok életét, mindennapjait. Dr. Egyedné Baránek Ruženka hangsúlyozta, hogy a 2014-es év fontos lesz a magyarországi szlovákok szempontjából is. Nemcsak arra kell voksolni, hogy maradjon-e a szövetség, hanem arra is, hogy miként működhet, mi módon élhet jogaival. Nehéz, de szép, salgta04eredményekkel teli volt az elmúlt hatvanöt év, ami megalapozza annak reményét, hogy a gyerekek, unokák megérik majd a századik évfordulóját is.

Dr. Egyed Ferdinánd, a Salgótarjáni Szlovák Nemzetiség Önkormányzat elnöke azt mondta el, hogy a kettős jubileum - a tizedik nemzetiségi nap és a szövetség hatvanötödik évfordulója - tiszteletére a Nógrád Megyei Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat megjelentette a Mi ezek vagyunk című fotóalbumot, amelynek mottóját a hátlapon található 19. századi Ľudovít Štúr-idézet képezi: „Közeleg a kor, amelyben kölcsönös megértésben élnek majd a nemzetek”. Az európai uniós tagság errefelé vezeti a népeket - emelte ki dr. Egyed Ferdinánd. Hangsúlyozta, hogy a könyv elkészítésében, kiadásában sokaknak volt elismerésre méltó szerepük, de mindenekelőtt Homoga Józsefnek, a Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület elnökének jár köszönet a felvételek elkészítéséért és a szlovák, magyar és angol nyelvű kiadványt szerkesztéséért. Homoga József felidézte a falvakban szerzett néhány személyes élményét, a szíves vendégfogadást és megköszönte a mindenütt tapasztalt segítőkészséget. A közönség először vetített képek formájában ismerkedett a kiadvány tartalmával, értékeivel.

salgta05Komjáthi Gáborné, dr. Egyed Ferdinánd és a Nógrád-Hevesi Szlovákok Egyesületét képviselő Nedeliczki Teréz ezúttal is átadta a Hugyecz Andrásné - az 1998-ban elhunyt vanyarci polgármester, a Nógrád megyei szlovák hagyományok következetes ápolója - emlékére 2004-ben alapított nemzetiségi kitüntetéseket. Ez évben hárman - a rétsági Szikora Istvánné, nyugalmazott könyvtáros, a nézsai Zahar Kázmérné vezető óvónő és a galgagutai Bán Imréné volt iskolavezető, szlováktanár - részesültek ebben az elismerésben. Miután nevezettek megköszönték a kitüntetést, ismét vetítés következett: a filmkockák felidézték az elmúlt tíz évet, a korábban kitüntetett személyeket és „Akinek tapsoltunk” címmel ízelítőt adtak a besztercebányai színházi előadásokból és az előző szlovák napokon fellépett együttesek műsorából.

SalgTa06-NewA tizedik regionális nemzetiségi nap második részét az ugyancsak besztercebányai Urpin Néptáncegyüttes „Szlovákok szlovákoknak” című, nagy közönségsikert aratott műsora képezte. A jubileumi rendezvény - amelyet a Magyarországi Szlovákok Szövetsége Közhasznú Alapítványa támogatott - estébe hajló baráti találkozóval ért véget.

Csongrády Béla

Homoga József
és P. Tóth László felvételei

Képgaléria
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.501483959950585.1073741869.147596498672668&;type=3

SalgTaXX