sob02242024

Posledná aktualizáciaštv, 22 feb 2024 4pm

Demonštrovali proti „Viktátorovi“ Orbánovi

bpmill01Fotogaléria  Proti premiérovi na protest proti jeho autoritatívnej politike Demonštráciu zorganizovala občianska skupina Milla, ktorej názov tvorí skratku z ústredného hesla Jeden milión za slobodu tlače. A Milla demonstrációja Budapesten Tamás Gáspár Miklós: „Meg kellene fontolni a 2014-es választás bojkottját“

17. marca 2013 v Budapešti okolo štyri až päť tisíc občanov demonštrovalo proti premiérovi Viktorovi Orbánovi na protest proti jeho autoritatívnej politike. Protestujúci niesli v rukách vlajky Európskej únie a transparenty označujúce V. Orbána za „Viktátora” v narážke na jeho údajné diktátorské sklony. Demonštráciu zorganizovala občianska skupina Milla, ktorej názov tvorí skratku z ústredného hesla Jeden milión za slobodu tlače v Maďarsku. Maďarský parlament, v ktorom koalícia premiéra V. Orbána disponuje dvojtretinovou väčšinou, v marci novelizoval ústavu štvrtýkrát od nástupu jeho vlády k moci v roku 2010. Medzi prijatými zmenami, ktoré vyvolávajú bpmill02znepokojenie doma i v zahraničí, figuruje obmedzenie právomocí ústavného súdu, ako aj opätovné zavedenie opatrení označených súdom za protiústavné. Opozícia hlasovanie bojkotovala, zatiaľ čo Európska komisia iba niekoľko hodín pred ním vyzvala Maďarsko na dodržiavanie demokratických zásad. Obavy z nových ustanovení okrem Bruselu vyjadrila taktiež Rada Európy. Text: (sita) - Foto: Imrich Fuhl

Fotogaléria

„Tisztességes kormányzásért”
A Milla demonstrációja Budapesten

Tamás Gáspár Miklós: Meg kellene fontolni a 2014-es választás bojkottját

Tamás Gáspár Miklós filozófus szerint a magyar demokratáknak meg kellene fontolniuk a 2014-es országgyűlési választás bojkottját, mert szerinte annak „előre megírt” eredményével csak Orbán Viktor további hatalmát legitimálnák. bpmill03A filozófus erről a Milla 2013. március 17-i, a budapesti Kálvin téren tartott demonstrációján beszélt. Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért, ismertebb nevén a Milla egyesület a március 15-én a rendkívüli időjárás miatt elmaradt rendezvény helyett szervezett két nappal későbbre tüntetést „a tisztességes kormányzásért”. Az „Azért a víz az úr” mottóval meghirdetett demonstráción Tamás Gáspár Miklós a határon túli, kettős állampolgárságú magyarokat arra hívta fel, ne szavazzanak a jövőre esedékes parlamenti választáson. Úgy fogalmazott, „kedves kisebbségi magyarok, ne szavazzatok, kedves magyarországi magyar demokraták, gondoljátok meg, nem kellene-e inkább bojkottálni ezt a választást, amelynek az eredményét előre megírták”. Elmondta, úgy látja, ha mégis részt vesznek a választáson, azzal a mostani kormány „további 4, 8, 12, 16 esztendejét” legitimálják. Véleménye szerint inkább „alternatív” megoldásokon kellene gondolkodni, bpmill04ezek között sztrájkokat, népszavazásokat, tömegtüntetéseket, békés, erőszakmentes eszközöket említett. Tamás Gáspár Miklós szerint a határon túli magyarok kettős állampolgársága arra szolgál, hogy „előállítsák a kék cédulák százezreit”. A filozófus szerint a tüntetéseken már nem csak kérdésekre, hanem válaszokra is szükség van. Példaként említette az ELTE Bölcsészettudományi Karán a napokban kihelyezett felirat: „Zsidók, az egyetem a miénk! - Üdvözlettel: a magyar hallgatók”. Közölte, ő erre azt a választ adja: „Kedves nyilasok, az egyetem mindenkié! - Üdvözlettel: a magyar baloldal”. Tamás Gáspár Miklós szerint a demokratikus ellenzéki pártoknak ott kellene hagyniuk az Országházat, hogy „ne szolgáljanak fügefalevéléként a zsarnokságnak”, és csatlakozniuk kellene a civil társadalomhoz. „Gyertek ki az utcára és akkor nem lesz ellentét a független politikai mozgalmak és a politikai pártok között” - mondta.

Az alkotmányosság megszüntetése - Nők Lázadása - Börtön helyett lakhatást
- Ide tartozunk - „Nem kell retro oktatásirányítás”

bpmill05Majtényi László alkotmányjogász arról beszélt, úgy látja, Magyarországon a demokrácia és az alkotmányosság fundamentumai összetörtek, és óráról órára mállik szét a szabad élet minden kelléke. Szerinte „Magyarország 2013. március 15-én még nem diktatúra, de az állásra már van jelentkező”. Azt hangoztatta, olyan országban akarnak élni az emberek, „amelynek az alkotmánya az alkotmányos jobboldal és az alkotmányos baloldal közös műve”. Elmondta, tudomása szerint Áder János államfő már aláírta az „alkotmányosság megszüntetését jelentő negyedik módosítást”. Az 1848 márciusi forradalom követeléseire utalva arra hívta fel a figyelmet, hogy az akkor megfogalmazott 12 pont mindegyike alkotmányos követelést fogalmazott meg. Ma mi is alkotmányt követelünk - fűzte hozzá.

bpmill08A rendezvényen több civil szervezet képviselője is felszólalt. Antoni Rita, Nők Lázadása csoport nevében egyebek mellett női kvótát, nőjogi ombudsmant, abortusz-szabadságot és a párkapcsolati törvény megalkotását követelte.

Nagy Ferenc, a Börtön helyett lakhatást csoport aktivistája a szervezet „szociális 12 pontját” olvasta fel. Ezek közé sorolta, senkit ne lehessen büntetni szociális helyzete miatt, valamint azt, hogy az aluljárókat „mindenki arra használja (..), amire csak akarja, egészen addig, amíg nem sérti kifejezetten valaki más ugyanezen jogát, és nem tesz kárt a köztulajdonban”.

Setét Jenő, az Ide tartozunk roma közösségi hálózat aktivistája egyebek mellett arról beszélt, hogy a cigányok valamennyi magyar szabadságharcban részt vettek, ám róluk nem emlékeznek meg a magyar közoktatásban. Az 1848-as követeléseket idézve a törvény előtti egyenlőséget hiányolta, példaként említve, hogy „Kelet-Magyarországon letöltendő büntetés jár azért, amiért Nyugat-Magyarországon megrovás vagy figyelmeztetés”. Felvetette azt is: „testvéri dolog-e uszítókat kitüntetni, államilag elismerni?”

bpmill07Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta, nincs még egy olyan ország a világon, ahol eredményes lehet az oktatási rendszer, ahol „főokosok a főokos-központból” határozzák meg, hogy kinek mikor milyen képzésre van szüksége. „Nem kell retro oktatásirányítás, nem kell kinyilatkoztatás” arról, milyen szakmákat kell támogatni - mondta, hozzátéve: azt a képzést kell támogatni, amiből az ember el tudja tartani a családját, ahhoz pedig hogy erre képes legyen, piacképes munkahely kell, nem pedig közmunkahely.

A demonstráción számos nemzetiszínű, európai uniós zászlót, több MSZP-s zászlót, valamint kormányellenes transzparenseket lehetett látni, sok tüntető viselt kokárdát. Az MTI munkatársai a tüntetők között látták Bajnai Gordont, az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség vezetőjét, Kunhalmi Ágnes szocialista elnökségi tagot, Mécs Imre volt SZDSZ-es, majd MSZP-s országgyűlési képviselőt, Balázs Péter volt uniós biztost, a Bajnai-kormány egykori külügyminiszterét.

A tüntetés után a Kistehén zenekar adott koncertet.

Szöveg: (mti) Fotó: (fuhl)

Képgaléria