sob02242024

Posledná aktualizáciaštv, 22 feb 2024 4pm

Elektronicky sa sčítalo 817-tisíc domácností

altMožnosť zapojiť sa do sčítania ľudu v Maďarsku prostredníctvom internetového formulára sa skončila 16. októbra o polnoci. Využilo ju 817-tisíc domácností, čo je necelých 17 percent všetkých domácností, informoval Ústredný štatistický úrad (KSH). Sčítanie ľudu sa začalo 1. októbra a potrvá do konca mesiaca.

altObyvatelia môžu odpovedať na príslušné otázky od 17. októbra už iba na klasických papierových formulároch. Najviac elektronických podaní zaznamenali v hlavnom meste, kde pomer internetových formulárov dosiahol 27 percent domácností. Na západe Maďarska bol tento pomer vyšší než na východe. Podľa vyjadrenia hovorkyne KSH pre sčítanie ľudu Eszter Virághovej pre tlačovú agentúru MTI tieto údaje odzrkadľujú pomer pripojenia domácností na internet. Celkový pomer odovzdaných klasických i elektronických formulárov dosiahol v nedeľu 50 percent. Oficiálne sčítanie obyvateľstva sa v Maďarsku koná raz za desať rokov od roku 1870. Pri ostatnom sčítaní obyvateľstva v roku 2001 zaregistrovali 10,2 milióna ľudí, o 175.000 menej než v roku 1990.

(tasr)

Interneten a háztartások 18,6 százalékából érkeztek kérdőívek

altÖsszesen 817 ezren töltötték ki a népszámlálási kérdőívet az interneten vasárnap éjfélig, az elektronikus adatszolgáltatás határidejéig; ez a háztartások 18,6 százaléka - közölte Virágh Eszter, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási szóvivője az MTI-vel. A szóvivő elmondta: egyelőre csak a területi megoszlását „látják” a kitöltött kérdőíveknek, később több szempont szerint is válogatnak majd. A legtöbben (az elektronikus úton válaszolók majdnem 30 százaléka) a fővárosban töltötték ki az interneten a dokumentumot, és magas volt a nyugat-dunántúli, illetve a közép-dunántúli régióban az ilyen módon válaszolók aránya is. A nyugati országrészben Somogy megyében viszont volt alacsony az internetes válaszadók aránya. A keleti országrészben, és ezen belül Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, volt a legalacsonyabb az internetes adatközlés aránya, de itt is több mint a háztartások tíz százaléka élt a lehetőséggel. Itt egyedül Csongrád megyében volt magasabb ez az arány az átlagnál. A szóvivő megjegyezte, hogy az adatok lényegében tükrözik a háztartások internetes bekötöttségének arányát a régiókban. Interneten vasárnap éjfélig lehetett kitölteni a népszámlálás lakás- és személyi kérdőíveit. Ha az adott címről minden lakos adatait pontosan közölték, oda nem megy már ki a számlálóbiztos. Ha valaki nem az internetes módszert választja, akkor október végéig eleget tehet állampolgári kötelességének úgy is, hogy a papíralapú kérdőíveken rögzíti a válaszokat, vagy megbeszél egy időpontot a számlálóbiztossal, aki a kapott válaszok alapján kitölti az ívet. Az adatok közlésekor „az adott eszmei időpontban”, az október 1-jén 0 órakor fennálló állapotokról kell nyilatkozni. Virágh Eszter, azzal kapcsolatban, hogy a Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordul, mert az általa képviselt emberek számára használhatatlan az internetes kérdőív, elmondta: kifejlesztették azt a képernyőolvasó szoftvert, amely a vakok és gyengénlátók számára segítséget jelentett volna. A program a gyengénlátók számára jól működött, de a vakok nem tudták használni százszázalékosan, ezért végül nem is üzemelték azt be - fűzte hozzá.

(mti)