pia02262021

Posledná aktualizáciasob, 20 feb 2021 10am

A szlovák nemzetiségi szószóló jegyzetei

A Magyar Közlönyben megjelent a pesti evangélikus gyülekezet volt templomépületének felújításával kapcsolatos intézkedésekről szóló 1049/2021 (II. 12) számú kormányrendelet, amelyben a felújításra a kormány az idei, és a következő évre is, 700 - 700 millió forint összegben nyújt támogatást.

http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/29465-zapisky-hovorcu-8-2021

Paulik Antal: - A parlament hétfőtől ülésezik. Szintén hétfőn ült össze először a Magyarországi nemzetiségek bizottsága is. Az ülések a pandémia idején is a normális élet fokozatos visszatérésére utalnak, még ha csak korlátozott értelemben is.
A Nemzetiségek bizottsága első ülésén megszavaztuk az első félévre szóló munkatervünket, amelyben a legfontosabb pontok valószínűleg azok lesznek, amelyek nem kapcsolódnak közvetlenül a jogalkotási munkához, hanem amelyek keretében lehetőségünk lesz meghallgatni a felsőoktatás átszervezésért felelős kormánymegbízottat az átszervezés nemzetiségi szakképzésre gyakorolt hatásáról, vagy a Központi Statisztikai Hivatal képviselőit a népszámlálás 2022-re való elhalasztásáról, továbbá a Nemzeti Választási Bizottság újonnan kinevezett elnökét. Az ilyen üléseken olyan információkhoz juthatunk, amelyek elengedhetetlenek a feladataink ellátásához.
Február 16-án, kedden a világjárvány elleni védekezési intézkedésekről szóló törvénytervezet tárgyalásának részeként alkalmam nyílt a plenáris ülés előtt ismertetni a Nemzetiségek bizottsága véleményét. Bizottságunk összességében támogatja a javaslat elfogadását. Ugyanakkor egyet nem értését fejezte ki azzal, hogy az új törvénnyel továbbra is érvényben maradó korábbi rendelkezések korlátozzák a nemzetiségi önkormányzatok tevékenységét, illetve a határozatok elfogadását. Éppen ezért egy későbbi, nyugodtabb időszakban az elektronikus szavazást lehetővé tevő módosítási javaslatot kívánunk előkészíteni és benyújtani.
Valószínűleg a Ľudové noviny olvasói már észrevették, hogy az eredetileg erre az évre tervezett népszámlálást a kormány 2022 második felére halasztotta. Ezt az állásfoglalást bizottságunk üdvözölte, mivel a döntés segíthet abban, hogy a világjárvány legalább részleges leküzdését 08 2021 Paulikkövetően jobban fel tudjuk majd készíteni közösségünket a népszámláláshoz kapcsolódó feladatokra.
Úgy gondolom, az olvasók már regisztrálták azt a hírt is, mely szerint a nemzetiségi önkormányzatok idei, az önkormányzat tavalyi tevékenységén alapuló, azaz feladatalapú támogatását az idei évben új szabályok alapján biztosítják. Elegendő csak két rendes önkormányzati ülésről beszámolni, a támogatás idei összegét pedig az előző három évben elnyert dotáció átlaga határozza meg. Ráadásul az összeget a szokásosnál két hónappal korábban utalják ki, ami szintén megkönnyíti az idei év tervezését.
Az utóbbi két héten a volt pesti evangélikus templom felújítása körül is előre mozdultak a dolgok. A Magyar Közlönyben megjelent a pesti evangélikus gyülekezet volt templomépületének felújításával kapcsolatos intézkedésekről szóló 1049/2021 (II. 12) számú kormányrendelet, amelyben a felújításra a kormány az idei, és a következő évre is, 700 - 700 millió forint összegben nyújt támogatást. Bízzunk benne, hogy belátható időn belül a Szlovák Köztársaság kormánya is hasonló rendeletet fog hozni. A felújítás tulajdonképpeni folyamata ekkor veheti majd kezdetét.
A Magyar Televízió szlovák adásának újságírói is érdeklődést mutattak az épület iránt. Ahogy arról a főszerkesztő asszony tájékoztatott minket, szándékukban áll figyelemmel kísérni és rendszeresen filmezni az épület helyreállításának és elfoglalásának teljes folyamatát, amelynek első lépése február 12-én, pénteken tett látogatásuk volt. Több interjút készítettek az elhagyatott, hideg épületben, amelyek részben a közeljövőben kerülnek adásba. Később pedig, egy hosszabb dokumentumfilmhez fogják használni őket, a teljes felújítás kiindulópontjának bemutatására. Reméljük, hogy a tervezett dokumentumanyag vége is belátható időn belül felvehető lesz.


http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/29441-zapisky-hovorcu-6-2021

A világjárvánnyal járó korlátozások továbbra sem hagynak el minket. A kormány március elsejéig, vagyis még egy hónappal meghosszabbította érvényüket. Ugyanakkor a közvetlen környezetemben, valamint a nem Budapesten élő ismerőseimnél is látom, hogy egyre inkább hiányoznak a lehetőségek a találkozásokra, programokra, színházlátogatásokra, vagy éppen csak a lakáson kívüli hétköznapi üldögélésekre. Hasonlóan érzek én is.
Bár a Parlament február közepéig szünetel, a politikusok már kezdenek mozgolódni. Az ellenzéki parlamenti frakciók indítványt nyújtottak be az országgyűlés elnökének rendkívüli plenáris ülés összehívására február 1-ére, amelynek a napirendjén a kormány világjárvány idején végzett munkájának a kérdéskörei szerepeltek. A javaslat három ellenőrző bizottságot is létre kívánt hozni, amelyek az egyes kormányzati intézkedéseket és azok a társadalom különböző csoportjaira gyakorolt hatását vizsgálnák. A kormánypártok tagjai azonban nem jöttek el az ülésre, így az, lényegében, el sem kezdődött, mivel a napirendjét már nem tudták elfogadni. Tehát csak a napirenden kívüli felszólalásokat hallottuk, amelyekben az ellenzéki pártok ismertették véleményüket a kormányzati intézkedésekről. Mivel azonban a kormány képviselői az ülésen nem vettek részt, a 06 2021 Paulikvita fél óra után abbamaradt.
A Nemzetiségi bizottság sem ülésezik még. Mégis, a bizottság elnöke találkozót kezdeményezett a Belügyminisztérium képviselőivel a személynevek személyi okmányokon nemzetiségi nyelven történő feltüntetésének ügyében. Mivel jelenleg lehetőségünk van kérni, hogy vezetéknevünket és utónevünket szlovákul is feltüntessék a személyazonosító igazolványon, ezúttal azt kívántuk biztosítani, hogy az állampolgárok azonosításához használt egyéb okmányokon - azaz a vezetői engedélyen és az útlevélen - a nemzetiségi állampolgároknak lehetőségük legyen arra, hogy a nevük a saját nyelvükön is az igazolványra kerüljön.
Sajnos nagyon gyorsan megtudtuk, hogy a vezetői engedélyen ez egyszerűen nem lehetséges, mert a jelenlegi kártyán szlovákul a nevünket csak az utolsó rubrikában lehetne feltüntetni és csak olyan méretben, hogy azt szemüveggel sem látnánk. Ami az útlevelet illeti, állítólag készül a dokumentum egy új formátuma, ezért a megfelelő időben fordultunk a minisztériumhoz. Azt mondták, figyelembe fogják venni az elvárásainkat. És kaptunk más, nem kevésbé fontos információt is. Mégpedig, hogy a személyes okmányokról szóló törvény módosítása is készülőben van, ahol meg kell nyitni az ezen igazolványok tartalmával kapcsolatos paragrafusokat is. Ebben az esetben is ígéretet kaptunk egy újabb konzultációs lehetőségre annak érdekében, hogy igényeinket itt is figyelembe vegyék.
Ami azonban ezt leginkább akadályozza az az, hogy például az anyakönyvi nyilvántartások tartalma a Miniszterelnökség hatáskörébe tartozik, míg a személyi okmányok a Belügyminisztériuméba. Az összes személyes dokumentum, illetve tartalmuk, abból indul ki, hogy az anyakönyvi kivonatban, tehát a születési okmányokon mi szerepel. Azt pedig, hogy a név nemzetiségi nyelven is szerepeljen, szülés előtt kell kérelmezni. Természetesen a szülés előtt a szülőknek, főként az édesanyáknak más gondjuk is van, mint azt megállapítani, hogy pontosan kinél és milyen formában tudják az újszülött nevének szlovák nyelven való feltüntetését kérni. Tehát ismét egy olyan problémára bukkantunk, amelyet nem lesz könnyű megoldani.


http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/29419-zapisky-hovorcu-4-2021

A parlament csendes, a következő ülésszak csak február második felében veszi kezdetét. Ebben az időszakban a plenáris ülés első hónapjainak programja, illetve ezzel párhuzamosan a nemzetiségi bizottság üléseinek programja készül. És, mint általában minden évben, ilyenkor adjuk le a vagyonnyilatkozatainkat is. Ez ugyanaz az eljárás, mint amin azoknak az olvasóimnak is túl kell esniük, akik a helyi, megyei vagy az Országos Szlovák Önkormányzat tagjai.
Az ország is ébredezik. A napokban kérdéseket kaptam helyi szlovák önkormányzatoktól, amelyek egyrészt a rendszeres dotációkra, másrészt a rendkívüli támogatási lehetőségekre vonatkoznak. Miskéről például azzal a kérdéssel fordultak hozzám, hogy lehet-e támogatást szerezni helyi szlovák közösségi ház létrehozására. Az egyik módot megírtam nekik, miszerint ilyen jellegű egyedi támogatást a Miniszterelnökségtől kaphatnak. Mások pedig találkozó szervezéséhez kértek segítséget Soltész Miklós államtitkárral. Megint mások aziránt érdeklődnek, mikor 04 2021 Pauliklesznek közzétéve az idei támogatások a szlovák szervezetek, kezdeményezések és önkormányzatok számára.
Erre az utolsó kérdésre megnyugtató válaszom van. A szlovák társadalmi szervezetek 2021-es támogatásai az utóbbi napokban jelentek meg a Bethlen Gábor Alapkezelő honlapján. Szintén fent vannak már a helyi szlovák önkormányzatok első félévi működésére vonatkozó támogatásai is. A többi támogatásról a kuratórium szintén e napokban dönt, tehát januárban megéri rendszeresen szemlélni az említett honlapot.
A bizottságban is az első félévre készülünk. Az elmúlt évben elhatároztuk, hogy még ebben a ciklusban igyekszünk kidolgozni a nemzetiségi önkormányzatok gazdálkodását megkönnyítő javaslatot. Utakat és szövetségeseket keresünk. Eddig csak annyi látszik, hogyha komolyan gondoljuk, akkor az év közepéig el kell készítenünk javaslatunkat, mert ha a költségvetési törvény jövő évi tervezetébe nem kerül bele, akkor erre a ciklusra minden marad a régiben.
És még egy hír Önöknek. Talán többen értesültek róla, vagy a Ľudové noviny oldalairól, akár a magyar rádió szlovák adásából, hogy a múlt év végén elkészítettem könyv alakban szószólói munkám első két évében megjelent jegyzeteimet. Arra gondoltam, hogy egy ilyen kiadvány is érdeklődést válthat ki, különösen azokban, akik nem követik a magyarországi szlovák médiát. Sajnos a könyv egy kicsit megkésve érkezett a nyomdából, ezért nem tudtam szétküldeni az év végén, de asszisztensemmel együtt igyekszünk őket eljuttatni az év első hónapjaiban az összes szlovák önkormányzat, szervezet, intézmény és más érdeklődők részére. Ha Ön is érdeklődik a könyv iránt és nem tartozik az említett kategóriákba, megrendelheti a Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. e-mail címen.


http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/29393-zapisky-hovorcu-2-2021

A 2021-es év elején elsősorban sok szerencsét és sikert szeretnék kívánni minden olvasómnak. Őszintén remélem, hogy az év végi ünnepeket valamennyien békében és szűk családi körben töltötték. Bízzunk benne, hogy ez az év a Covid-19 elleni védőoltással együtt a szlovák társadalmi élet színpadának újranyitását is magával hozza, és hogy az élet visszaáll a normál kerékvágásba.
Különös, hogy a jegyzeteimben általában az elmúlt két hét eseményeiről szoktam beszámolni, most viszont éppen ellenkezőleg, arról fogok írni, ami az év végén a járvány miatt, elmaradt. Néhány évvel ezelőtt szokássá vált, hogy Áder János, Magyarország köztársasági elnöke ebédre hívja a várba a tizenhárom nemzetiség országos nemzetiségi önkormányzatainak elnökeit és országgyűlési szószólóit. A múlt év decemberében azonban levelet kaptunk a köztársasági elnöki hivataltól, hogy a közösségi távolságtartás miatt az idei ebédre nem kerül sor. Emellett az elnök úr sok sikert 02 2021 Paulikés jó egészséget kívánt nekünk a 2021-es esztendőre.
A második ilyen évente ismétlődő esemény a Nemzetiségekért-díj ünnepélyes átadása lett volna, amelyet a miniszterelnök minden évben december 18-ához, azaz a Nemzetiségek Napjához kötődően szokott átadni. Idén, szokás szerint, októberben írták ki a pályázatot a kitüntetésre javasoltak neveinek benyújtására. Ezt követően, december elején összeült a bizottság is, amely a benyújtott javaslatok alapján végleges listát készített a miniszterelnök számára, amelyet ő megerősít, eltérő véleménye esetén kiegészít vagy lerövidít. Ezt általában egy olyan rendezvény követi, amelyen a kitüntetettek, ünnepélyes program keretében, valamennyi nemzetiség jelenlétében oklevelet és emlékplakettet vesznek át személyesen a miniszterelnöktől vagy helyettesétől. Ezúttal azonban ez az esemény is elmaradt. Információim szerint az ünnepélyes díjátadást áttették a 2021. év tavaszára. A végső döntés azonban már megszületett, és erről azok a személyek is tájékoztatást kaptak, akiket a miniszterelnök elismerésben részesített, ezért ezúton már gratulálhatok Hollósy Tibornénak, akit nemzetiségünk képviselői közül, az Országos Szlovák Önkormányzat javaslatára, kitüntettek. Remélem, hogy hamarosan személyesen is lehetőségem lesz méltó ünnepség keretében gratulálni neki.
És most egy fontos megvalósult találkozóról. A nemzetiségi területért felelős ombudsman-helyettes asszonnyal minden nemzetiség képviselői, úgy az országos nemzetiségi önkormányzatok elnökei, mint a nemzetiségi szószólók, együttműködünk. Jelenleg, az Ombudsman Hivatala új helyre költözött, ahova a helyettes asszony munkalátogatásra invitált minket az OSZÖ elnök asszonyával. A látogatásra történetesen éppen december 18-án került sor. Tartalmas beszélgetés keretében értékeltük az elmúlt évet és kölcsönösen tájékoztattuk egymást a 2021-es évre vonatkozó terveinkről. A leköszönő évet - minden nehézség, korlátozás ellenére is - viszonylag sikeresnek értékeltük, hiszen befejeződött a nemzetiségi törvény módosítása, kibővült a nemzetiségi ösztöndíjra jogosult hallgatók köre, emelkedtek a nemzetiségi kezdeményezések fedezetére szolgáló keretek. Illetve, ne felejtsük el, hogy Magyarország kormánya biztosította a pesti evangélikusok egykori templomának megvásárlását, amely, ha a Jóisten is megsegít minket, a szlovákok központja lesz Budapesten.

Anton Paulik o dianí v Národnostnom výbore maďarského parlamentu

http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/29465-zapisky-hovorcu-8-2021
http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/29441-zapisky-hovorcu-6-2021
http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/29419-zapisky-hovorcu-4-2021
http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/29393-zapisky-hovorcu-2-2021

A R C H Í V (2018 - 2020):
http://www.oslovma.hu/index.php/sk/archiv/190-archiv-magyarul/1445-a-szlovak-nemzetisegi-szoszolo-jegyzetei-2018-2020

Paulik Antal: Félúton / A szószóló jegyzetei
Letöltés: http://www.oslovma.hu/Archiv/FelutPAn.pdfFelutPAn
Parlamentný hovorca Slovákov v Maďarsku knižne
Stiahnite si: http://www.oslovma.hu/Archiv/PolcesAP.pdfPolcesAP