pia04262024

Posledná aktualizáciapia, 19 apr 2024 7pm

Médiafigyelő / Sajtószemle - 2021. dec. - 2022. febr.

Módosították a szlovák állampolgársági törvényt / Ünnepelnek a komlósi színjátszók / A csabai szlovákok megújult étterme / Halász Judit és Szlávik János szlovák nagyszülei / „Nemzetiségeink gazdagítják a nemzetet” / FuhlExtra publicisztikák / „Minden nemzetiségi közösségre értékként tekintenek”

Imrich Fuhl válogatásában
http://www.oslovma.hu/01-Imro-Ment/ImroInfo/2022/Imr22Hu1.rtf
oslovma.hu - facebook.com/oslovma

Őrség felállításával tennének rendet a szlovák parlamentben

https://magyarnemzet.hu/kulfold/2022/02/orseg-felallitasaval-tennenek-rendet-a-szlovak-parlamentben

Lánctalpas harcjárműveket gyárthatunk a szlovákoknak

https://www.jarmuipar.hu/2022/02/lanctalpas-harcjarmuvet-gyarthatunk-szlovakoknak/

Eltorlaszolták a magyar határátkelőt a szlovákok

https://www.vg.hu/hirek/2022/02/blokad-ala-vennek-a-magyar-hataratkeloket-a-szlovak-kamionosok

Szlovákia a benzinturizmus útjára lépett

https://www.vg.hu/nemzetkozi-gazdasag/2022/02/szlovakia-a-benzinturizmus-utjara-lepett

Különös fordulattal érkezik Szlovákiába a rezsicsökkentés

https://24.hu/kulfold/2022/02/16/szlovakia-rezsicsokkentes-villamosmuvek-atomenergia/

Szlovákia nem alkalmazza a Beneš-dekrétumokat, mégis...

https://telex.hu/kulfold/2022/02/16/benes-dekretumok-alapjan-koboznak-el-ingatlanokat-szlovakiak-magyaroktol-2022-ben-is

11 gyereke van 10 nőtől – A szlovák házelnök újra apa lesz

https://parameter.sk/boris-kollar-ujra-apa-lesz-jelenlegi-partnere-hazelnok-12-gyermeket-varja

Folytatódik a magyarok mellett kiálló szlovák történész pere

https://magyarnemzet.hu/kulfold/2022/02/folytatodik-a-magyarok-mellett-kiallo-szlovak-tortenesz-pere

Szlovákia befogadna NATO-csapatokat, a lakosság nem örül

https://magyarnemzet.hu/kulfold/2022/02/szlovakia-befogadna-nato-csapatokat-a-lakossag-nem-orul

Így függ a szlovákiai magyar sajtó a politikusoktól és az oligarcháktól

https://azonnali.hu/cikk/20220211_igy-fugg-a-szlovakiai-magyar-sajto-a-politikusoktol-es-az-oligarchaktol

„Putyin és Orbán is meg akarja változtatni az országa határait”

A jobbközép-liberális SME lapban Képzeljék el, hogy Magyarország megtámadja Szlovákiát címmel jelent meg véleménycikk, aminek a szerzője, Samuel Marec fordító és publicista az ukrajnai helyzetet illusztrálandó egy gondolatkísérletben vázolja fel, mi történne, ha Magyarország igényt formálna a Csallóközre, a Krímhez hasonlóan annektálná azt, és erre a szomszédos országok azzal a pragmatizmussal reagálnának, ahogy Szlovákiában reagálnak az Ukrajnával nem különösebben együttérzők. (A szerző a végén egyébként elnézést kér Magyarországtól, miszerint nem személyeskedésnek szánja, és pont azért vagyunk közös szövetségi rendszerekben, hogy az ilyesmi ne történhessen meg.)

https://azonnali.hu/cikk/20220207_putyin-es-orban-is-meg-akarja-valtoztatni-az-orszaga-hatarait-egy-szlovak-publicista-szerint

Tilos marad a kettős állampolgárság

https://ujszo.com/kozelet/tilos-marad-a-kettos-allampolgarsag

Módosított a szlovák állampolgársági törvényen a parlament

2022. február 16. - (mti)

A változtatás nem segít a felvidéki magyaroknak / Jóváhagyta a pozsonyi törvényhozás szerdán a szlovák állampolgársági törvénynek a kormánykoalíció műhelyéből származó módosítását - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség. Az áprilistól hatályba lépő változtatás nem segít a felvidéki magyaroknak. A törvénynek azt a formáját, amely a szlovák állampolgárság „elvesztését” írja elő más ország állampolgárságának felvétele esetén, még 2010 júniusában fogadta el Pozsony, a magyar parlament könnyített honosításról hozott döntésére reagálva. Bár a jogszabályt azóta többször is módosították - finomítva annak egyes részletein -, a törvény új verziói sem könnyítettek érdemben azoknak a felvidéki magyaroknak a helyzetén, akik felvették vagy fel szeretnék venni a magyar állampolgárságot. E tekintetben a mostani törvénymódosítás sem tér el az előzőktől. A friss módosítás több kisebb-nagyobb újítást eszközöl, megalkotóinak állítása szerint abból a célból, hogy enyhítsen a törvény szigorán. A legérdemibb változtatás az, hogy a jövőben nem „veszíti el” szlovák állampolgárságát az a személy, aki úgy veszi fel egy másik ország állampolgárságát, hogy az adott országban legalább 5 éves előzetes tartózkodást tud felmutatni, s ezt regisztrált lakhellyel igazolni is tudja. Ezenfelül nem „veszítik el” szlovák állampolgárságukat azok sem, akik házastársuk más állampolgárságát veszik fel. A törvény emellett könnyít a szlovák állampolgárság felvételében azok számára, akik korábban önként mondtak le arról, illetve valamelyik szülőjük, nagyszülőjük vagy dédszülőjük szlovák volt. Az egységes felvidéki magyar párt, a Szövetség vezetői diszkriminatívnak és alkotmányellenesnek minősítették a módosítást, mivel - mint rámutattak - az az állampolgárságért folyamodó szlovákok számára újabb könnyítéseket vezet be, a magyarok számára viszont fenntartja az állampolgárság elvesztésének szankcióját. A törvénymódosítás elfogadása miatt „fekete napnak” minősítette február 16-át Forró Krisztián, a Szövetség elnöke, akinek szavait a ma7.sk hírportál idézte. „A parlament ma foltot ejtett a szlovák igazságszolgáltatáson” - mondta a pártelnök, rámutatva: a felvidéki magyarok most még távolabb kerültek attól, hogy visszatérhessenek a 2010 előtti jogállapothoz. A Szövetség kéréssel fordult Zuzana Čaputová államfőhöz, hogy ne írja alá a módosítást, hanem kérje ki arról az alkotmánybíróság véleményét.

Továbbra sem lehet népszavazással lerövidíteni a választási ciklust Szlovákiában

2022. február 15. - (mti)

Elutasította a pozsonyi törvényhozás kedden azokat a képviselői javaslatokat, amelyek úgy módosították volna az ország alkotmányát, hogy egy sikeres népszavazással lerövidíthetővé vált volna a választási ciklus - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség. A javaslatok azt célozták, hogy az alaptörvény egyértelműen tegye lehetővé népszavazás útján az előrehozott parlamenti választások megtartását. Az adott témában a törvényhozók elé két hasonló képviselői javaslat került kedden. Az egyiket a négypárti szlovák kormánykoalíció második legnagyobb pártja, a jobbközép Család Vagyunk (Sme rodina) képviselője, Milos Svrcek, a másikat az ellenzéki, jelenleg pártonkívüli, de a nemzeti radikális Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS) listáján a törvényhozásba került Tomás Taraba terjesztette be. Mindkét javaslatot már a törvényhozási folyamat korai szakaszában, első olvasatban elutasította a pozsonyi parlament. A most elvetett alkotmánymódosítási javaslatokkal közvetlenül nem függ össze, de előzményük, hogy tavaly a legnagyobb parlamenti ellenzéki párt, a Robert Fico vezette Irány (Smer-SD) kezdeményezése alapján egy petíciós akcióban mintegy hatszázezer aláírás gyűlt össze egy előrehozott választásokat célzó népszavazás kiírására. A népszavazásra azonban nem került sor, mivel Zuzana Čaputová államfő úgy döntött, hogy nem írja ki a referendumot, miután az ő beadványára az alkotmánybíróság az alaptörvénnyel összeegyeztethetetlennek minősítette a népszavazás kérdéseit.

Kihirdette a járvány végét a szlovák kormány

https://www.vg.hu/nemzetkozi-gazdasag/2022/02/kihirdette-a-jarvany-veget-a-szlovak-kormany

Szlovákiában már negatív teszttel is igénybe vehetők a szállodai szolgáltatások

2022. február 16. - (mti)

Szlovákiában a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) intézkedése szerint szerdától már nemcsak az oltottak és a betegségen átesettek, hanem a negatív vírusteszttel rendelkezők is igénybe vehetik a szállodai szolgáltatásokat, február végétől pedig megkezdődik a koronavírus terjedése miatt hozott korlátozások szélesebb körű feloldása. A szállodai szolgáltatások igénybevételére vonatkozó korlátozások feloldása egyaránt vonatkozik a negatív PCR-, illetve az antigén tesztet felmutatni tudókra. A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség jelentése szerint Eduard Heger miniszterelnök a pozsonyi kormány szerdai ülése előtt arról tájékoztatott, hogy február 28-tól megkezdik a koronavírus terjedése miatti korlátozó intézkedések két szakaszban történő feloldását. Az első szakaszban, február végétől, megszüntetik az üzletek és a szolgáltatóhelyek úgynevezett „belépési rendszerét”, vagyis azt a megkülönböztetést, hogy egyes helyekre kik léphetnek be. A jelenleg hatályos rendszerek egyike az úgynevezett OP, amelybe az oltottak vagy a betegségen átesettek tartoznak, a másik pedig az OTP, amely rajtuk kívül a negatív teszttel rendelkezők számára is lehetővé teszi a belépést. A kormányfő bejelentése szerint ugyancsak február végétől éjfélig meghosszabbítják a vendéglátóhelyek lehetséges nyitvatartási idejét, és megemelik az alacsony és a közepes veszélyességi kategóriába sorolt rendezvényeken történő részvételi létszám felső határát. A korlátozások feloldásának második szakasza március 28-tól lép érvénybe. Ebben a szakaszban megszűnnek a rendezvények résztvevői létszámára, illetve a nyitvatartásra vonatkozó korlátozások, és módosulnak a maszk viselésére vonatkozó előírások is. Ez utóbbi részleteiről egyelőre nem adtak tájékoztatást. A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint január közepétől többé-kevésbé folyamatosan emelkedik a PCR-teszttel újonnan kimutatott koronavírus-fertőzések napi száma, ugyanakkor a haláleseteké csökken. Az utóbbi héten az újonnan kimutatott fertőzések száma napi átlagban az elvégzett tesztek 60 százaléka volt, vagyis 20 ezer körül mozgott naponta. Az 5 és fél millió lakosú Szlovákiában az NCZI adatai szerint keddig a legalább egy oltást már felvett személyek száma 2 millió 782 ezer volt, közülük 2 millió 518 ezren számítanak teljesen oltottnak.

Döntési listák

https://www.facebook.com/oslovma/posts/4760027954096143

Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága / Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. - A nemzetiségi civil szervezetek 2022. évi költségvetési támogatásáról:

https://bgazrt.hu/wp-content/uploads/palyazati_kiirasok/nemzetisegi_tamogatasok/2022/NCIV-KP-1-2022_dontesi_lista.pdf

A nemzetiségi táborok 2022. évi költségvetési támogatásáról:

https://bgazrt.hu/wp-content/uploads/palyazati_kiirasok/nemzetisegi_tamogatasok/2022/NTAB-KP-1-2022_dontesi_lista.pdf

A kulturális kezdeményezések 2022. évi költségvetési támogatásáról:

https://bgazrt.hu/wp-content/uploads/palyazati_kiirasok/nemzetisegi_tamogatasok/2022/NKUL-KP-1-2022_dontesi_lista.pdf

Személyenként 61 EUR - A szlovákiai magyar diákoknak utalják a Bethlen-pénzt

https://ujszo.com/kozelet/matol-utaljak-a-bethlen-penzt

Hetvenöt millió forint kerül a Felvidékre

1093 külhoni magyar szervezet nyert támogatást a Nemzeti Újrakezdés Program második szakaszában, köztük 205 a Felvidékről.

https://ma7.sk/hethatar/hetvenot-millio-forint-kerul-a-felvidekre

Feldarabolódott a nyugat-keleti irányú magyar tömb a Felvidéken

„A közgondolkodásban sokáig összefüggőnek tekintett, Somorjától Nagykaposig húzódó déli magyar tömb az elmúlt évtizedekben több helyütt is felszakadt. Helyenként már egészen a határig húzódnak le a szlovák vagy szlovák többségű falvak és a korábban biztonságosnak tűnő magyar többség mára elenyészett.”

https://ma7.sk/aktualis/tombszakadas-foldindulas-harminc-ev-alatt-feldarabolodott-a-nyugat-keleti-iranyu-magyar

Magyarország adhatja a szlovák hadsereg gerincét

Aggódik a szlovák liberális lap / Elképzelhető, hogy a magyar Lynx tankok jelenthetik a szlovák hadsereg fő erejét, és az üzemeltetésük is a magyar államtól illetve cégektől függene. A jelenlegi szlovák kormány egyik legnagyobb katonai közbeszerzésére, az 1,74 milliárd eurós lánctalpas páncélozott járművek beszerzésére érkeztek be az ajánlatok a szlovák védelmi minisztériumba. Ezért az összegért 152 járművet vásárolna a szlovák hadsereg.

https://makronom.mandiner.hu/cikk/20220203_aggodik_a_szlovak_liberalis_lap_magyarorszag_adhatja_a_szlovak_hadsereg_gerincet

Kitört a számháború a szlovákiai népszámlálás után

https://www.szabadeuropa.hu/a/kitort-a-szamhaboru-a-szlovakiai-nepszamlalas-utan/31674445.html

Magyarul a Denník N-ben: Veiszer Alinda

„Szívesen újjáépíteném a magyar közmédiát, a mostanival nincs semmi dolgom.” / A magyar közmédiát teljesen új alapokra kellene helyezni, véli Veiszer Alinda, aki újabban saját, közösségi finanszírozású podcastrovatot működtet. Két év után távozik a Pátria Rádiótól, bár nem akarja végképp felszámolni a kapcsolatát a szlovákiai közmédiával.

https://dennikn.sk/2706389/veiszer-alinda-szivesen-ujjaepitenem-a-magyar-kozmediat-a-mostanival-nincs-semmi-dolgom

Orbán miatt hagyták a csudába a V4 együttműködést

Mivel Orbán Viktor a válság csúcsán is Putyin társaságát kereste, a cseh és szlovák diplomácia vezetője hagyta a csudába a visegrádi együttműködést, és az osztrák külügyminiszterrel közösen fejezte ki szolidaritását Kijevben...

https://hirklikk.hu/kozelet/orban-miatt-hagytak-a-csudaba-a-v4-egyuttmukodest/393591

Orbán a Facebookot használja a nacionalizmus és irredentizmus exportjára

„A szomszédos országokban élő magyarokat diszkrimináció sújtja, szenvednek Romániában, harcolnak Szlovákiában, és az EU liberális elitjei csekély védelmet nyújtanak. El kell ítélni Trianon örökségét, amely területe és lakossága nagy részétől fosztotta meg Magyarországot...”

https://hirklikk.hu/kozelet/orban-a-facebookot-hasznalja-a-nacionalizmus-es-irredentizmus-exportjara/393646

Orbán kegyes hazugsága

Vissza-visszatérő eleme a magyar kormányfő, Orbán Viktor beszédeinek, hogy a keleti uniós tagországokban élők jobban megbecsülik a szabadságot, mert ők megharcoltak érte, míg a „nyugatiak” csak megörökölték. Sokan ezt megkérdőjelezhetetlen igazságnak vélik, de valóban az?

https://ujszo.com/velemeny/orban-kegyes-hazugsaga

Kettős évfordulót ünnepelnek a komlósi színjátszók

2022. február 16. - (beol.hu)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/4781706341928304

Kettős szlovák évfordulónak a megünneplésére készülnek a tótkomlósiak 2022-ben: a helyi műkedvelő színjátszás 115. évfordulóját, valamint Tomka Judit születésének a 135. évfordulóját ünneplik. Erre pályázati támogatást is kapott a Komlósi Szlovákokért Alapítvány. A szlovák amatőr színjátszás 115 éves, Tomka Judit volt az alapítója, aki írt, rendezett és játszott is. Emlékét méltó módon őrzik a komlósiak, a szlovák tájházban a hátsószoba ma Tomka Judit (1887-1968) emlékszobája. Tomka Judit Tótkomlós kiemelkedő népművésze. Foglalkozott kézimunka előnyomással, pingált falakat, kemencéket, festett emléklapokat, készített oltárterítőt is, de legkiemelkedőbb tevékenysége a tótkomlósi amatőr színjátszás szervezése volt: 137 színdarabot tanított be, sokszor maga is szerepelt. Volt ideje verseket is írni, az egyik az emlékszoba falán látható. Ő, maga festette az ott látható bútorokat, mindazt, ami a 20. század elején a tótkomlósi népi bútorzatot jellemezte. Ott függnek az oklevelei, fényképei is. A tálason tekinthető meg az a díszóra, amit Tomka Judit a 100. színdarab megrendezése valamint bemutatása alkalmával Horthy Miklós kormányzótól kapott ajándékba. Az asztalon helyezték el az általa használt Tranosciust, funebrált és passió-könyvecskét. Tomka Juditról elneveztek a komlósiak egy utcát is. – Szlovák színházi sorozattal készülünk megünnepelni Tomka Judit születésének a 135., a komlósi műkedvelő színjátszásnak pedig a 115. évfordulóját – avatott a részletekbe Zelman Ferenc, a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézetének tótkomlósi vezetője. Az első szlovák színházi előadást keddre hirdették, a Fila aranymálinkót fog címmel a Vertigo szlovák színház társulatának az előadását látták a komlósiak a Természet Házában. – Tervezünk még újabb előadásokat, visszatérnek hozzánk például a poprádiak, a nagylakiak, a breznói Ján Chalupka műkedvelő társulat. Azért, hogy méltó módon megünnepeljük e jeles évfordulókat, pályáztunk és támogatást nyertünk – sorolta Zelman Ferenc. A színházi élményen túl egy kiállítással tisztelegnek majd áprilisban, a város napján, a színházalapító Tomka Judit emléke előtt. / Felélesztenék a színjátszást - A komlósiak részéről volt már kezdeményezés arra, hogy a szlovák színjátszást felélesszék a városban. Voltak bemutatóik, fellépéseik 2006-tól. A Komlósi Szlovákokért díjat is megkapták 2011-ben a szlovák színjátszók, akik a megye szlovák rendezvényein öregbítették a szlovák színjátszás hagyományát. Most, 2022-ben újabb lendületet vett a szándék az újjászerveződésre, igaz, nem könnyű a fiatalokat az aktív, mindennapi munka mellett ebbe bevonni. Ám, a jó dolgoknak mindig akadnak követőik Tótkomlóson.

Korszerűbb lett a tótkomlósi szlovák iskola és óvoda

https://behir.hu/korszerubb-a-totkomlosi-szlovak-iskola-es-ovoda

Államtitkári látogatás Tótkomlóson

„A nemzetiségekkel többek vagyunk.”

http://hir6.hu/cikk/164484/erdos_norbert_a_nemzetisegekkel_tobbek_vagyunk

A komlósi szlovákok ötvenmillió forintos forrást kaptak

2022. február 4. - (beol.hu)

Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára pénteken Tótkomlósra látogatott. Békés megye 4. számú választókerületében odaítélt nemzetiségi támogatásokról tartott sajtótájékoztatót. Elsőként a jó hírről vendéglátóját, Laukó Zsuzsannát, a Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda intézményvezetőjét tájékoztatta. Ám több komlósi szlovák szervezet is van a nyertesek között. A sajtótájékoztató előtt megtekintette Erdős Norbert a szlovák iskolát, a szlovák tájházat. Vendéglátói, a helyi szlovákság vezetői elkísérték a szlovák regionális központba, majd a Diófa utcai szlovák óvodában a sajtó munkatársainak beszélt az államtitkár a benyomásairól és a 4. számú választókerület településeire érkező forintokról. / – A nemzetiségi célú beruházási, felújítási és karbantartási tevékenységek 2022. évi támogatásáról a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkársága, a Bethlen Gábor Alapkezelő által meghozott döntés értelmében a tótkomlósi szlovákok 50 millió forintnál is több forráshoz jutottak. A helyszínválasztásunk nem véletlen – fogalmazott az újságírókkal való találkozásakor Erdős Norbert, aki a tetőre mutatva megjegyezte, az óvoda tetőszerkezetének a felújítása már időszerű. / – Békés megye 4. számú választókerületében számos sikeres, nyertes pályázatról tudok beszámolni. Komlóson ide érkezik a legjelentősebb forrás, 15 millió forint – hangsúlyozta a politikus. / – A magyar kormánynak és nekem, lokálpatriótának is fontosak a nemzetiségek. Azok a települések, ahol élnek, azok kultúrája, szellemisége által válnak gazdagabbá. Megbecsülésüknek, megerősítésüknek számos módja van. Ennek ékes bizonyítéka, hogy az utóbbi években megsokszorozódott a támogatásuk. Szép 12 év van mögöttünk. A következő négy évben is erre készülünk – fogalmazott az államtitkár, majd a konkrét nyerteseket, a sikeres pályázatok hasznosulásának a helyszíneit, módjait sorolta. A Komlósi Szlovákokért Alapítvány a szlovák kultúra és identitás, valamint a szlovák színjátszás 115. évfordulója alkalmából több projektjére több mint 1 millió 800 ezer forintot fordíthat. A Szlovák Nemzetiségi Műveltségért Alapítvány is több címen (tábor, működési támogatás, szlovák kultúra hónapja) nyert több mint 1 millió forintot. A Komlós Néptánc Egyesület táncház-sorozatára, idei működésére fordíthat 1,5 millió forintot, a Komlósi Szlovákok Szervezete pedig a hagyományőrzésre 2,4 milliót. A visszatelepülteknél szervezendő látogatásra, hazai és nemzetközi tevékenységére a Magyarországi Szlovák Szervezetek Uniója - Szövetsége több mint 5 millió forintot fordíthat. A szlovák iskola és óvoda a tetőfelújításon kívül a tornaterem szellőztetésére, klimatizálására nyert 8 millió forintot, a szlovák nemzetiségi önkormányzat a szlovák gasztronómiai hagyományok őrzésére, valamint a Tótkomlósi Szlovák Regionális Központ fejlesztésére több mint 15 millió forintot nyert. / Békés megye 4. számú választókerületének más településein élők is sikeresen pályáztak. Nyertesei a 2022. évi nemzetiségek beruházásainak, programszervezéseknek például a battonyaiak. Erdős Norbert elmondta, az Összefogás a Magyarországi Románokért Egyesület gasztrofesztiválra, a szerb iskola gyermek- és családi napra, kapcsolatépítésre, szerb nemzetiségi táborra, gyermek színjátszók találkozójára fordíthatja a pályázati pénzeket. A Battonyai Románok Nemzetiségi Egyesület, a Battonyai Kulturális és Hagyományőrző Közhasznú Egyesület, a Lucian Magdu Alapítvány, a román iskola, a Magyarországi Románok Önkormányzata az iskolai sportudvar felújítására, román nemzetiségi énekversenyre, az anyaországgal való ismerkedésre pályázott és nyert. A szerb országos önkormányzat a szerb iskola és óvoda bővítési munkálataira, valamint beszerzéseik finanszírozására, a helyi szerb önkormányzat pedig kulturális napjuk, újvidéki színházlátogatásuk sikeres lebonyolítására kapott anyagi támogatást. / Kevermesen a katolikus templom felújítására nyert támogatást az egyházközség; Medgyesegyházán a románság anyaországi látogatásukra, hagyományaik őrzésére, táboroztatásra kapott forrást. Mezőhegyesen a román nemzetiségi önkormányzat három nemzetiségi és kulturális alkalmainak a sikeres megszervezésére fordíthatja az anyagi forrást, a nagybánhegyesi szlovák önkormányzat pedig a szlovák alkotóművészet támogatására. Pusztaottlakán a román egyesület az anyanyelv és a hagyományok ápolására beadott pályázatát bírálták el pozitívan.

Csabaszabadi fejlődik

- Csabaszabadiban nagyon aktív a szlovák önkormányzat, ők pedig most forráshoz jutottak azért, hogy a tanyasi tanítók emlékszobáját elkészíthessék. Akik járnak Csabaszabadi felé, most is ráláthatnak arra az épületfalra, ahol a tanyasi tanítók emléktáblája található. Csabaszabadi almanapokat is szokott tartani, nagyon finom almalekvárt főznek például. Ebben az évben a faluház építése is megkezdődik, továbbá a meglehetősen rossz állapotban lévő játszótér felújítására szeretnének forrást nyerni. Reméljük, hogy ez sikerülni is fog.

https://behir.hu/herczeg-tamas-a-magyar-falu-program-ujabb-lehetoseget-ad-a-kistelepuleseinknek

Újra lesz Haluskafesztivál a Nógrád megyei Vanyarcon

Két év kihagyás után, reméljük, hogy az idén sikerül újra megrendezni a vanyarci Haluskafesztivált szeptember második szombatján (10-én), melyre szeretettel várunk mindenkit. Természetesen minden információt, esetleges változást időben megosztunk Önökkel, hiszen még mindig nem láthatjuk előre a járványhelyzet kimenetelét, de bízunk benne, hogy nem lesz akadálya annak, hogy újra megkóstolják a csapatok finom haluskáit. (A rendezőség)

oSlovMa-Archív: 2018 - http://www.oslovma.hu/index.php/sk/archiv/185-archiv-nazory/1437-15-ronik-halukoveho-festivalu-vo-vearci

2017 - http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-kultura/25368-rekordne-mno-stvo-halu-iek-na-festivale-vo-ve-arci

2016 - https://www.facebook.com/media/set/?vanity=oslovma&set=a.1026995604066082

2015 - https://www.facebook.com/media/set/?vanity=oslovma&set=a.823892667709711

2014 - https://www.facebook.com/media/set/?vanity=oslovma&set=a.644624658969847

2013 - https://www.facebook.com/media/set/?vanity=oslovma&set=a.469818339783814

2012 - https://www.facebook.com/media/set/?vanity=oslovma&set=a.316232205142429

Nyit a megújult Szlovák Étterem

https://behir.hu/penteken-nyit-a-megujult-a-szlovak-etterem

A megújult étteremmel is a csabai szlovák hagyományokat ápolják

2022. január 20. - (beol.hu)

Megújult a Szlovák Kultúra Háza éttermének kínálata – jelentették be az érintettek. A kóstolóval egybekötött eseményen Csapóné Mesnikov Melinda, a Csabai Szlovákok Kft. ügyvezetője elmondta, a megújult étterem elsősorban azt a célt szolgálja, hogy a szlovákok által őrzött hagyományokat, ízeket bemutassa. Azért, hogy az étlapon szereplő ételek minél autentikusabbak legyenek egy itt élő szlovák háziasszony segített az elkészítésükben. Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke a 25 esztendeje átadott békéscsabai Szlovák Kultúra Házáról beszélt, annak céljait ecsetelte. – Célunk egyrészt, hogy megteremtsük az itt folyó közösségi élet feltételeit, másrészt igyekszünk hozzájárulni az itt élő szlovákok épített szellemi és gasztronómiai örökségnek bemutatásával a régió turisztikai kínálatához – hangsúlyozta az önkormányzat elnöke.

Lelkesen őrzik a szlovák tradíciókat Békéscsabán

2022. január 16. - (beol.hu)

A Szlovák Kultúra Házában működő Szlovák Szenior Klub megtartotta a minap első találkozóját. Lipták Jánosné elnök kiemelte, továbbra is ápolják, átadják a jövő nemzedéknek, az óvodásoknak, iskolásoknak a szlovák hagyományokat, igaz ez a különböző játékok megismertetésére, az ünnepekhez kapcsolódó szokások felelevenítésére. A gasztronómiát is a szívükön viselik, hiszen a csaknem száz taggal rendelkező civil szervezet többsége nagymama, nagypapa, és igyekeznek a főztjükkel is az unokák kedvében járni.

Emlékséta Áchim L. András tiszteletére

https://behir.hu/ismet-emleksetat-szerveznek-achim-l-andras-tiszteletere

Uniós támogatással újult meg a pitvarosi általános iskola

2022. január 23. - (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/4699611000137839

Uniós támogatással, mintegy 483 millió forintból felújították a Csongrád-Csanád megyei Pitvaros általános iskoláját. Új nyelvi laborokat alakítottak ki, amelyek a szlovák nemzetiségi nyelv magas színvonalú oktatást teszik lehetővé - tájékoztatta a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ az MTI-t. A közlemény szerint „a beruházás hozzájárul az iskolai lemorzsolódás és az iskolaelhagyók számának csökkentéséhez”. A modern környezet, a jobb eszközök élvezetesebbé teszik az oktatást, amelynek előnyeit csaknem kétszáz tanuló élvezheti - fűzték hozzá. A Pitvarosi Petőfi Sándor Általános Iskola a környező falvak és a település egyetlen köznevelési intézménye. A részleges rekonstrukció során felújították a tetőt, az aulát, a korábbi szolgálati lakást oktatást szolgáló helyiségekké építették át, és egy bővítménnyel összekötötték az intézmény épületeit. Az intézmény villamosenergia-igényét részben az újonnan telepített napelemes rendszer fedezi. A projekt során a működéshez szükséges bútorokat - tanári és tanulói asztalokat -, informatikai eszközöket - asztali számítógépeket, monitorokat, szoftvereket, illetve természettudományos szemléltető-, kísérleti- és mérőeszközöket vásároltak - írták. Az iskola Petőfi téri telephelyén játszóudvar épült.

Repülési engedélyt kapott a szlovák repülő autó

https://www.nool.hu/digitalia/2022/01/repulesi-engedelyt-kapott-a-szlovak-repulo-auto

A Denník N magyar projektje

Az egyik legolvasottabb szlovák portál a magyar médiaszabadságot is szeretné erősíteni.

https://dennikn.sk/2703622/on-is-segithet-hogy-jobban-megertsuk-szlovakiat

https://www.facebook.com/oslovma/posts/4738285759603696

Rosszabb Trianonnál

Hetvenöt éve, 1947. február 10-én írtuk alá a második világháborút lezáró párizsi békediktátumot. „Nem voltak illúzióink, de ez még a trianoni megszégyenítésen is túltett. Nemcsak visszaállította a megcsonkított határokat, de újabb három falut elvett, Csehszlovákiának ítélt...”

https://mandiner.hu/cikk/20220210_pilhal_gyorgy_belfold_velemeny_trianon_parizsi_bekediktatum

2022-es magyarországi országgyűlési választás

https://www.facebook.com/oslovma/posts/4654961574602782

A nemzetiségi választópolgárok dönthetnek úgy, hogy nem pártlistára, hanem nemzetiségük listájára szavaznak. Azok a nemzetiségek, amelyek nem jutottak mandátumhoz, egy nemzetiségi szószólót küldhetnek az országgyűlésbe.

https://hu.wikipedia.org/wiki/2022-es_magyarorsz%C3%A1gi_orsz%C3%A1ggy%C5%B1l%C3%A9si_v%C3%A1laszt%C3%A1s

Nemzetiségi szószólókat immár harmadszor

https://jog.tk.hu/blog/2021/11/nemzetisegi-orszaggyulesi-kepviselok-2022-ben

A Nemzeti Választási Iroda honlapja

https://vtr.valasztas.hu/ogy2022

Az Országos Szlovák Önkormányzat jelölő szervezetként

történő nyilvántartásba vételének tárgyában (41/2022. NVB határozat)

https://www.valasztas.hu/hatarozat-megjelenito/-/hatarozat/41-2022-nvb-hatarozat-az-orszagos-szlovak-onkormanyzat-jelolo-szervezetkent-torteno-nyilvantartasba-vetelenek-targyaban

A nemzetiségek többségének tíz ajánlás sem kell ahhoz, hogy szószólója legyen

2022. február 14. - (mti)

A nemzetiségek többségének tíznél kevesebb ajánlást is elég összegyűjtenie ahhoz, hogy szószólója legyen az új összetételű Országgyűlésben a Nemzeti Választási Iroda (NVI) által hétfőn közzétett adatok alapján. A jogszabály szerint az az országos nemzetiségi önkormányzat állíthat listát, amelynek közgyűlése január 31-ig döntött a listaállításról, továbbá amely megszerzi a február 12-ei (a választás előtti 50. napig) névjegyzékben szereplő nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgárok egy százalékának érvényes ajánlását. Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) közgyűlése a január 31-ei határidőig nem tudott megállapodni a jelöltekről, ezért az önkormányzat nem állíthat nemzetiségi listát az április 3-ai országgyűlési választásra, így csak 12 nemzetiségnek van lehetősége országos lista állítására. A listával - ha sikerül összegyűjteni a pártok mandátumszerzéséhez szükséges szavazatok negyedét - kedvezményes mandátumot lehet szerezni az Országgyűlésben, a legutóbbi választáson ez csak a német nemzetiségnek sikerült. Az országos listát állító nemzetiségek, ha nem tudnak kedvezményes mandátumot szerezni és így képviselői mandátumhoz jutni, szavazati joggal nem rendelkező szószólót küldhetnek az új Országgyűlésbe. Az országos listát állító nemzetiségek delegáltat is küldhetnek a Nemzeti Választási Bizottságba (NVB), ahol az őket érintő ügyekben dönthetnek. Az NVI tájékoztatása szerint a szombaton 16 óráig a nemzetiségi névjegyzékbe felvettek száma és az egyszázalékos szabály alapján a németeknek 316 érvényes ajánlást kell összegyűjteniük ahhoz, hogy nemzetiségi listát állíthassanak, a horvátoknak 25 ajánlás szükséges, a szlovákoknak 18, a ruszinoknak 12, a románoknak 11. A többi nemzetiségnek tíznél kevesebb ajánlás is elég: az ukránoknak 9, a szerbeknek 7, a lengyeleknek és görögöknek 5-5, az örményeknek 4, a bolgároknak és szlovénoknak 3-3 ajánlás szükséges az országos listához.

A magyarországi cigányságnak nem lesz nemzetiségi szószólója

2022. február 1. - (mti)

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) 2022. február 1-i közgyűlése nem vezetett eredményre, a többórás tanácskozás ellenére a magyarországi cigányságnak nem lesz nemzetiségi szószólója az Országgyűlésben az áprilisi választások után - írta Agócs János ORÖ-elnök kedden a szervezet Facebook-oldalán. Az április 3-ai országgyűlési választásra - a jogszabályok szerint - csak az az országos nemzetiségi önkormányzat állíthat nemzetiségi listát, amelyiknek a közgyűlése január 31-ig elfogadta a listán szereplő jelölteket. Agócs János kedden azt közölte, többszöri indítványa ellenére a képviselők döntő többsége nem támogatta azon javaslatát, hogy a közgyűlés titkos szavazással döntsön a nemzetiségi listán szereplő jelöltek megválasztásáról. Kompromisszumos megoldásként felajánlotta azt is, hogy visszalép a jelöléstől, amennyiben a jelenlegi nemzetiségi szószóló is hasonlóan tesz, de részéről e tekintetben határozott elutasító választ kapott - írta. Agócs János bejegyzése szerint az ülést követően több képviselő jelezte, hogy önfeloszlatásra tesz indítványt, azonban ilyen előterjesztés eddig nem érkezett. Az országgyűlési választásokat követően „immár mindennemű parlamenti képviselet hiányában erőfeszítéseinket megtöbbszörözve kell a romák jogait óvnunk, érdekeiket képviselnünk” - fogalmazott az ORÖ elnöke, kiemelve: legfőbb célja, hogy „végre egység legyen az önkormányzatban és új alapokra helyezve, a választói igényeknek megfelelően a magyarországi cigányság politikai érdekeit látható módon együttesen összefogva képviseljük”. „Egy szakmai alapokon nyugvó, erős érdekérvényesítő képességű Országos Roma Önkormányzatot szeretnénk a képviselőtársakkal továbbépíteni a megbízatásunkból hátralévő időszakban, amely önkormányzat partnere a kormánynak, de minden esetben kiáll a romák érdekei mellett” - írta Agócs János.

A cigányságnak nem lesz parlamenti szószólója

Botrányba fulladt az Országos Roma Önkormányzat közgyűlése. A testületnek február 1-ig kellett volna jelölnie valakit a roma nemzetiségi lista élére, aki legalább szószólóként, de megfelelő szavazat mellett akár országgyűlési képviselőként is reprezentálhatta volna a magyar cigányságot a Parlamentben.

https://444.hu/2022/02/01/botranyos-kozgyules-utan-nemzetisegi-lista-nelkul-maradt-az-orszagos-roma-onkormanyzat

Érdemi választás nélkül sosem lesz képviselet

Nincs valódi választási lehetőség. 11 nemzetiségnek matematikai esélye sincs. Kódolt a visszaélés. A nemzetiségek országgyűlési képviseleti rendszere alkalmatlan a demokratikus versengés megvalósítására. A választási rendszer tarthatatlanságára is rámutatott az ORÖ kaotikus közgyűlése.

https://pcblog.atlatszo.hu/2022/02/01/a-valasztasi-rendszer-tarthatatlansagara-is-ramutatott-az-oro-kaotikus-kozgyulese/

Fuhl Imre FuhlExtra című könyvének bemutatója

https://www.facebook.com/oslovma/posts/4645706732194933

Az Angyalföldi Szlovák Önkormányzat szeretettel meghívja Önt és barátait Fuhl Imre FuhlExtra című könyvének bemutatójára 2022. január 26-án 17. órai kezdettel a Nemzetiségek Házában (1131 Budapest, Övezet utca 5). / https://fb.me/e/18KlS2oJk / Köszöntőt mond: Hollósy Tiborné, elnök / A könyvet bemutatja: Fábián Éva, költő, újságíró / Közreműködik: Pál Olivér és Baranyi Szabolcs (cselló) / Megközelíthető: 14-es villamossal (a Rokolya u. megállóig) - Letölthető: http://www.oslovma.hu/Archiv/FuhlExtra.pdf

FuhlExtra - Szlovák-magyar publicisztikák

2022. január 26. - (Bárd Noémi Polli - 13keruletiHirnok)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/4766007133498225

Nagy érdeklődés mellett zajlott Fuhl Imre újságíró, költő, fotográfus FuhlExtra című könyvének bemutatója az Angyalföldi Szlovák Önkormányzat szervezésében 2022. január 26-án a Nemzetiségek Házában. / Fuhl Imre a magyarországi szlovákság kulturális és közéletének egyik legaktívabb szereplője. Évek óta tervezett, kétnyelvű (szlovák-magyar) kötete publicisztikákat, jegyzeteket, rövid írásokat tartalmaz és a szerző saját fotográfiáit. A legkülönfélébb hangulatokat, pillanatokat és eseményeket bemutató rövid szövegek végén mindenhol egy évszám áll. Ezzel válik teljessé az utazás, amit az olvasó a szövegekkel új és új területekre repülve tesz. Érdekes 2022-ből visszapillantani, mi volt szép, fontos, izgalmas vagy éppen vitatott 10-20 évvel ezelőtt. Fuhl Imre maga készítette a szövegek válogatását, és a fotókat is maga illesztette a témákhoz. / - Az írások közös nevezője, hogy mindegyik témája kapcsolódik a magyarországi szlovákokhoz. A kötet újságírói szösszeneteket tartalmaz, amiket maximum 2 perc alatt el lehet olvasni. Egy oldal, egy téma. Legfeljebb másfél. - mondja a kötet bemutatása kapcsán Fuhl Imre. - A legrégebbi 1985-ös, a legújabb tavalyi. A fotók válogatásánál pedig az volt a szempont, hogy kötődjenek az adott szöveghez. Ugyan rengeteg fotóm van, és szeretnék egyszer egy fotóalbumot is megjelentetni, ezt a kötetet nem akartam túltömni fotókkal, csak annyi volt a cél, hogy vizuálisan is élményt nyújtson. Persze a szülőfalum, Pilisszentkereszt környezete, a klasszikus pilisi tájképek, illetve hazai szlovák hangulatelemek nem maradhattak ki. / A kötetben megjelent írások korábban javarészt a Ľudové noviny szlovák nemzetiségi hetilapban jelentek meg, de vannak köztük régebben nem publikált cikkek is. Külön érdekességeket tartogatnak a könyvnek azon szövegei, amiket nem a szerző írt, hanem róla írtak. A kortörténeti utazásnak izgalmas példája, amikor Nika Ferenc 1997-ből ideidézett írásából megtudjuk, hogy ezek voltak azok az évek, amikor vita folyt a fotósszakmában, hogy elfogadható-e a digitális úton készült (és ezáltal könnyebben manipulálható) kép vagy sem. Az is kiderül, hogy Fuhl Imre talán az első volt, aki ki merte állítani digitálisan készült képeit, ami ma már teljesen elfogadott dolog. / - A fotózás régi szerelmem. Amikor a Lapkiadó Vállalatnál dolgoztam, természetes volt, hogy úgy mentünk riportra, hogy sofőrt és fotóst is kaptunk magunk mellé. Ez a nyolcvanas évek végéig tartott, akkor kényszerből kezdtem magam készíteni a fotókat és beleszerettem a fényképezésbe. Persze tanultam is ezt, hiszen a pozsonyi egyetem újságíró szakán a képzésünk része volt a fotózás. / A FuhlExtra 2021 év végén, a szerző 60. születésnapjára jelent meg a Határon Túli Szlovákok Hivatala támogatásával. Írta, fotózta, összeállította, átdolgozta, szerkesztette és kiadta Fuhl Imre. A szlovák eredetiből magyarra fordította Avar Hajnalka. A könyv elektronikus változata mindenki számára elérhető, letölthető: http://www.oslovma.hu/Archiv/FuhlExtra.pdf.

Térkép: Szlovák Budapest

https://www.facebook.com/oslovma/posts/4637027106396229

Orlai Petrics Soma 200 éve evangélikus szlovák családban született Mezőberényben

2022. február 12. - (mti)

Több programmal emlékeznek meg idén a Békés megyei Mezőberényben Orlai Petrics Soma festőművész születésének 200. évfordulójára. Körösi Mihály alpolgármester az MTI-nek elmondta, március 18-20. között Mezőberényben rendezik meg a Petőfi Sándor nevét viselő középiskolák találkozóját, ahol foglalkoznak Orlai Petrics Soma életével, művészetével. (A költő és a festőművész másod-unokatestvérek és jó barátok voltak.) Április 20-22. között a békési város ad otthont a Petőfi-emlékhelyek találkozójának. Ezen azok a települések mutatják be helyi nevezetességeiket, a költőhöz való kapcsolatukat, amelyeken Petőfi Sándor élete során megfordult. „Mezőberényben írta utolsó versét, innen indult Bem apó seregébe” - mondta Körösi Mihály, hozzátéve, hogy kiemelten Petőfi és Orlai viszonyával szeretnének foglalkozni a rendezvényen. Nyáron a Kerékpárral őseink földjén elnevezésű túrasorozaton a szlovák ősök földjét fedezik fel az Alföld Turista Egyesülettel közösen, ugyanis a Petrics család onnan érkezett Békéscsabán át Mezőberénybe. A legjelentősebb eseményt a művész születésnapjára, október 22-re időzítik. A mezőberényi Városháza dísztermét díszíti Orlai nagyméretű, 1869-ben született Coriolanus című festménye. Emellé kapják meg tartós kölcsönbe a Szépművészeti Múzeumtól a Szent Margit zárdába vonulása képet, amelynek a restauráláshoz a város is hozzájárul. A Janus Pannonius Múzeum pedig a Zách Felicián című festmény digitális változatát adja oda a városnak, amely alapján vászonkép-másolatot készíttetnek ugyancsak a díszterembe - mondta az alpolgármester. Az eseményt egy konferencia zárja aznap, amelyre meghívják mások mellett Keserű Katalint, az ELTE professzorát, aki monográfiát írt Orlai művészetéről; Galamb Zsuzsa művészettörténészt, aki falkutatásokat végez a mezőberényi kastélynál, illetve a Szépművészeti Múzeum illetékes munkatársait. Erre az alkalomra tervezi magánkiadásban újra megjelentetni Körösi Mihály saját művét, a Képek Orlai Petrics Soma életéből című, eredetileg 2005-ben megjelent életrajzi kiadványt. A városban emellett plakátok, QR-kódos, térképes tájékoztatók hívják fel a lakosság és az ide látogatók figyelmét az Orlai-évfordulóra. Óvodásoknak kifestőkönyvet terveznek kiadni; általános iskolásoknak városismereti vetélkedőt szerveznek; az Orlai Petrics Soma Könyvtár, Muzeális Gyűjtemény és Művelődési Központ pedig pályázatot ír ki vers és próza műfajban. A 2022-es rendezvénysorozat előzménye lesz a jövő évi, az újratelepítés 300. évfordulójára emlékező egész éves programsorozatnak - mondta Körösi Mihály. Orlai Petrics Soma szlovákiai eredetű evangélikus szlovák családban született 1822. október 22-én Mezőberényben Petrics Soma néven. Orlai művészneve 1853-tól vált hivatalossá. Jogi tanulmányokat folytatott, 1846-ban Pestre ment jurátusnak. Ott kezdte látogatni Marastoni Jakab festőiskoláját; majd a mezőberényi kötődésű Wenckheimné Orczy Terézia anyagi támogatásával 1846-48 között Bécsben az akadémián tanult festészetet. 1847-48 telén fogott hozzá első jelentős, nagyméretű, történelmi témát feldolgozó művéhez, az István király és az orgyilkos címűhöz, mellyel megteremtette a történelmi festészet műfaját Magyarországon. Debrecenhez kötődik azon portrék kiállítása, melyek témaadói a civis város polgárai, a szabadságharc résztvevői voltak. Ezzel is újat hozott: ez volt az első egyéni gyűjteményes tárlat Magyarországon. Az első hazai történelmi körkép megalkotása is az ő nevéhez kapcsolódik, ez az 1864-ben alkotott Emese álma című. Tüdőbetegsége egyre inkább elhatalmasodott rajta. 1877-ben meghalt leánya, rá egy évre fia. Feleségének lába a téli temetői térdepelések miatt „csúzt kapott”, amputálni kellett s belehalt. Orlai három héttel élte túl feleségét, 1880. június 5-én, életének 58. évében halt meg Budapesten.

Táncsics Mihály anyja szlovák, apja horvát volt

https://klubradio.hu/adasok/ki-volt-tancsics-mihaly-122874

Halász Judit: Apai ágon háromnegyed részben szlovákok voltak a nagyszüleim

- Szlovák volt az egyik nagymamám. És az ő férje. De a másik nagypapám apja is szlovák volt. Apai ágon háromnegyed részben szlovákok voltak a nagyszüleim. / - Akkor ez azt jelenti, hogy… / - … szlovák névvel születtem. Iskolás voltam, amikor magyarosították. Senki nem tudta leírni. / - Azt, hogy Rybárová? / - Nem. Azt, hogy Chlapáč Judit. / - Ez állt a születési anyakönyvi kivonatában? / - Az eredetiben, ami aztán »letintázódott«. Az újba már Halász Juditot írtak. / - Hiszen Budapesten született. / - A nagyszüleim már az első világháború előtt átjöttek. Erős tájszólással ugyan, de magyarul beszéltek. Szlovákul csak kivételes helyzetekben. Például ha veszekedtek. Nem volt az gyakori, de tudtuk, hogy ha szlovákul beszélnek, vita van köztük. Ők fentről, Aranyosmarót közeléből kerültek Budapestre. / - Arrafelé élnek még rokonok? / - Hogyne! Egyébként az anyai nagymamám is felvidéki volt. Amikor legutóbb felléptem Dunaszerdahelyen, el is mentünk megnézni a faluját, de Lédertejed már nem létezik. A nagymamám is az első világháború előtt jött át Budapestre. A nagyszüleim már itt házasodtak össze. Apai nagyszüleim Červený Hrádokban, vagyis Barsvörösváron éltek. Apámék négyen voltak testvérek, de egyikük sem beszélt szlovákul. Nem tanították meg őket. Pedig a Chlapáčok echte szlovákok voltak. De ezt mi nem tudtuk. Apám sem tudta. Olyannyira nem, hogy amikor az édesanyám meghalt, és elmentünk apámmal Barsvörösvárra, hogy megnézzük a nagymama okiratait, nem tudtuk, hol kezdjük a keresést. Gondoltuk, a templom és a temető jó útmutató lesz. Már be akartunk menni a temetőbe, amikor az első kijövő embertől megkérdeztük, nem tudja-e véletlenül, hol laknak a faluban Petrákék, a nagymamám ugyanis Petrák Petronella volt, erre keblét veregetve azt mondta a férfi, hogy: »Én vagyok Ján Petrák!« Kiderült, hogy az édesapám első unokatestvére volt. A nagymamámék kilencen voltak testvérek, és ő nagymamám testvérének a fia volt. Ott is maradtunk egy kicsit náluk. Hallatlanul kedvesek voltak. Azt akarták, aludjunk is ott, de mi csak egy napra mentünk kirándulni apával. Mivel ők csak szlovákul beszéltek, az én kis orosztudásomat kellett bevetni. Sokkal okosabbak tehát nem lettünk a rokonok által. A nagypapám pár kilométerrel odébb, Veľký Ďurban, Nagygyőrödön lakott.

https://vasarnap.com/archivum/dupla-fronton

Halász Judit örömmel mesél szlovák nagymamájáról

Halász Judit gyermekkori emlékeiről mesél, pedig a háború kellős közepén született. Elmeséli, hogyan ünnepelték a karácsonyt, mi volt igazán fontos ebben az ünnepben gyerekkorában. A beszélgetésből az is kiderül, hogy miért szorong még ma is a repülőgépek zajától és miért jelenti számára ugyanazt a Karcsi és a Józsi név. Örömmel mesél szlovák nagymamájáról, akitől nem csak a világ legfinomabb sztrapacskájának receptjét tanulta meg, hanem azt is, hogy a mesének, a történeteknek milyen fontos jelentőségük van. „Azóta tudom, hogy azok a legjobb mesék a világon, amit az ember saját maga, fejből mesél az unokájának vagy a gyerekének. A nagymamám olyan meséket mondott, hogy azt hittem leesem az ágyról a nevetéstől minden este.”

https://nepszava.hu/3141399_gyerekkori-karacsonyokrol

Čabän - Szlávik János hatéves koráig szinte csak szlovákul beszélt

Régebben elsősorban az AIDS-betegség elismert szakértőjeként kérdezték, a pandémia kezdete óta viszont az ország egyik legnépszerűbb infektológusaként jelenik meg a médiában. Gyerekkoráról mesélt Mészáros Antóniának, az UNICEF Magyarország Így lettem című podcast és videósorozatában. Szlávik János korai éveiről vajmi keveset tudunk, pedig izgalmas történetekkel tarkított gyerekkora volt. Kalandos útja, amely végül az orvosi pályára vezetett, Békéscsabán kezdődött. Első hat évét javarészt földművelő nagyszüleinél töltötte. „Hatéves koromig szinte csak szlovákul, „tótul” beszéltem, sok időt töltöttem a mezőkön, a kukoricásban és esténként a kemence mögött aludtam.” Később Budapestre került, ahol évekig szükséglakásban élt a család, ám szülei mindig törekedtek arra, hogy legalább saját szobája lehessen. Sok időt töltött egyedül, óvodába és iskolába is egyedül járt, és gyakran meg is főzött magának, mivel szülei nagyon sokat dolgoztak.

https://hvg.hu/elet/20211229_Szlavik_Janos_A_gimnaziumban_mar_a_masodik_heten_behivtak_anyukamat_nem_voltam_en_jo_gyerek

Szinyei Merse Pál - Az elsüllyedt Felvidék festője

Leporolta az életművet a Galéria nagyszabású Szinyei-kiállítása - Szinyei Merse Pál további elveszett műveit is keresik a Magyar Nemzeti Galéria kurátorai, miután a festő nyolcvan évig lappangó, korai művét sikerült visszaszerezni Amerikából. De ami megvan, az is bőven elég lenne a világhírhez: ez a felvidéki vadászó-gazdálkodó nemesúr a kor legmodernebb francia festőivel egyenrangú alkotó volt. A Kép és kultusz kiállításon most egymás mellett láthatjuk műveit a leghíresebb francia és német kortársakével, és a tárlatnak sikerül elmagyaráznia, miért maradt a festő mégis ismeretlen Magyarország határain kívül.

https://www.valaszonline.hu/2021/12/23/az-elsullyedt-felvidek-festoje-leporolta-az-eletmuvet-a-galeria-nagyszabasu-szinyei-kiallitasa/

Nógrád megye elismert kulturális személyisége a szlovák szövetség elnöke

2022. január 4. - (Csongrády Béla - nool.hu)

Aki akárcsak egyszer is látta a nemzetközi folklórfesztivál megnyitóünnepségét a somoskői vár tövében, a világ számos országát népviseletben képviselő táncosokat kezükben nemzetük zászlajával, soha nem felejti el ezt a felemelő látványt. Ugyanez mondható el a bánki vízi színpadon a nemzetiségi napokon felsorakozó csoportok alkotta képről is. Mindkét rendezvény hátterében - természetesen sok más szakember mellett - egy személy keresendő: dr. Egyedné Baránek Ruzsenka, a Magyarországi Szlovákok Szövetségének elnöke, aki a közelmúltban, a 17. regionális szlovák nemzetiségi napon a néhai vanyarci polgármesterről, Hugyecz Andrásnéről elnevezett elismerést kapta. Baránek Ruzsenka szlovákiai gyökerű, értelemszerűen ezernyi szállal kötődik szülőföldjéhez, de immár 1982 óta - azaz csaknem negyven esztendeje - Nógrádban él. Férjhez jött Magyarországra, egy ideig párja, dr. Egyed Ferdinánd családjával, Mihálygergén éltek, de már régen megyeszékhelyi lakosnak tudhatja magát. Amíg el nem sajátította a magyar nyelvet, értelemszerűen nehéz volt a beilleszkedés számára, de igyekezett gyorsan alkalmazkodni a helyzethez. Sokat segített első munkahelye, a József Attila Művelődési Központ és főként az ambíciója, mondhatni küldetés: Nógrád megye 22 településének szlováksága és szélesebb értelemben a magyarországi szlovákok kulturális, szellemi hagyományainak megőrzésére, megismertetésére, a két nép barátságának erősítésére. Felsorolni nemcsak nehéz, de lehetetlen is, hogy dr. Egyedné Baránek Ruzsenka az elmúlt évek során mi mindent tett e nemes célok érdekében. Miután első útjai Vanyarcra, Hugyecz Andrásnéhoz, illetve Erdőkürtre, Budai Józsefhez vezettek, gyorsan képet kapott a nógrádi szlovák falvakról, amelyek mindegyikével szoros kapcsolatokat alakított ki, s minthogy nyugdíjazásáig kulturális menedzserként dolgozott a megyei közművelődési intézetben, a munkakörével is összefüggtek e teendők. Fő szervezője, mondhatni lelke volt az említett nemzetközi folklórfesztiváloknak, a működő nemzetiségi találkozóknak, amelyek során megannyi hazai és külföldi - akár tengerentúli - együttes érkezett illetve érkezik Nógrádba, a szlovákiai településekre, elsősorban Losoncra. Egyik főszereplője volt a szlovák falvakat - főként az azokra jellemző sajátos viseletet - bemutató gyönyörű képes album életre hívásának, a közelmúltban pedig részese volt egy szlovák költőket bemutató kötetnek. Kezdeményezője volt sok tanfolyamnak, továbbképzésnek, mindig nagy gondot fordított a felnövekvő nemzedékek anyanyelvi nevelésre, rendezett népdaléneklési és szavalóversenyt, rendszeresen szervezett szlovák nyelvi táborokat. 1996 óta közmegelégedésre tölti be a Magyarországi Szlovákok Szövetségének elnöki tisztét. Egyik neki írt levél Ruzsenka Salgótarján címzéssel jutott el hozzá.

A néptánc révén került hazánkba - Baránek Ruzsenka Gyetván a Podpolanec együttes vezetője volt, amikor megismerkedett a Mihálygergén táncoló későbbi férjével, dr. Egyed Ferdinánddal, aki szintén a szlovák kultúra egyik hazai követe, nem mellesleg a Salgótarjáni és a Nógrád Megyei Nemzetiségi Önkormányzat elnöke immár évek óta. Boldog házasságukból két gyermek - Ferdinánd és Péter - született és nekik is van már egy-egy fiúgyermekük Olivér és Trisztán személyében. Az idősebbik fiú Brüsszelben dolgozik, a fiatalabb Üllőn él, de mindketten napi kapcsolatban vannak a szülői házzal. Alapító tagjai voltak a Tücsök Népzenekarnak és ha tehetik, ma is szívesen lépnek fel közösen. Egyikük esetében sem esett messze az alma a fájától.

A kitüntetett nézsai szlovák elnök asszony

2022. január 3. - (Lászlók Judit - nool.hu)

Nemzetiségekért díjjal ismerték el Kucsera Andrásné, a Nézsai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke szlovák nemzetiség érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenységét. A kitüntetést december 17-én a Bolgár Művelődési Házban vehette át dr. Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettestől és Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkártól. Kucsera Andrásné 1972 szeptemberében kezdett el tanítani friss érettségizettként a nézsai iskolában. Majd Kőrösi Imre akkori igazgató biztatására felvételizett a Szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola szlovák-orosz szakára, amelyet sikeresen el is végezett. Később 1993-2011 között az intézmény igazgatójaként tevékenykedett. Közben 1994-ben a Nézsai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke lett. 2016-ban a helyi önkormányzat lett a Nézsai Mikszáth Kálmán Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola fenntartója, amelynek köszönhetően számos fejlesztés valósult meg az intézményben. - Gyermekkoromban csak szlovák nyelven beszéltek velem a szüleim és nagyszüleim. Azonban az óvodában már megtanultam magyarul is. A szlovák szinte az anyanyelvem és soha nem szégyelltem szlovákul beszélni. Éppen ezért fontosnak tartom, hogy azok a gyermekek, akik hozzám hasonló környezetben élnek, ne feledjék el ezt a nyelvet és elődeink hagyományait. Emellett sok szláv nemzet él körülöttünk, így a velük való kommunikációt is segíti a szlovák nyelv tanulása - mondta Kucsera Andrásné. Hozzátette: - A Nézsai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat céljai között szerepel a szlovák hagyományok megőrzése és továbbadása a következő generációk számára. Ezért nemrégiben vásároltunk egy házat a községben, hogy megmutathassuk az utódainknak, hogy hogyan éltek szlovák őseik. Emellett a jövőben is mindent megteszünk majd az iskola fenntartása és fejlesztése érdekében. Kucsera Andrásné munkásságának köszönhetően az iskola több tízmillió forintos támogatást kapott, valamint a szlovák nyelv és kultúra ápolásáért is sokat tett az elmúlt évtizedekben. Tevékenységéért 2009-ben a Nógrád-Hevesi Szlovákok Egyesületétől a „Nemzetiségünkért, hagyományápolásunkért” kitüntetést, majd 2017-ben Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésétől a „Nógrád Megyei Nemzetiségekért Díjat”, 2019-ben pedig az Országos Szlovák Önkormányzat Nemzetiségünkért díját vehette át. Munkásságát a Nógrád Megyei Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat is elismerte. Nemrégiben pedig megkapta a Nemzetiségekért díjat is, amely azoknak a magyarországi és külföldi személyeknek, szervezeteknek adományozható, akik kiemelkedő tevékenységet végeznek a hazai nemzetiségek érdekében a közélet, az oktatás, a kultúra, az egyházi élet, a tudomány, a tömegtájékoztatás, a gazdasági önszerveződés, vagy a szociális és egészségügy területén. - A Nemzetiségekért díj nagy megtiszteltetés számomra és egyben a munkám elismerése is. Ezúton is szeretném megköszönni mindazoknak, akik felterjesztettek. Igyekszem ezt a bizalmat a jövőben is megszolgálni - mondta Kucsera Andrásné, aki végül kitért arra is, hogy még számos tervet szeretne megvalósítani. Ezek közé tartozik az iskola épületének, azaz a Reviczky-kastély felújítása, valamint egy szlovák tájház létrehozása a községben.

A korrupció elleni küzdelem és a reformok előmozdítása

a legfontosabb a szlovák miniszterelnöknek. Eduard Heger a korrupció elleni küzdelmet és a reformok előmozdítását jelölte meg elsődleges céljainak az új évben. Emellett az erőfeszítéseket tesz annak érdekében is, hogy nagyobb egységet teremthessen a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, tudatta a politikus a Facebook-oldalán.

https://index.hu/kulfold/2022/01/07/szlovakia-miniszterelnok-eduard-heger-korrupcio-elleni-kuzdelem-reformok/

Korčok és Szijjártó Ukrajnát illetően különböző állásponton van

A bukaresti kilencek külügyminiszterei telefonon egyeztettek hétfőn Antony Blinkennel, az amerikai diplomácia vezetőjével az ukrajnai helyzetről. Ivan Korčok (SaS-jelölt) szlovák külügyi tárcavezető és magyar kollégája, Szijjártó Péter (Fidesz) a kérdésben némileg különböző állásponton van: a szlovák miniszter kiállt Kijev mellett, a magyar inkább panaszkodott.

https://ujszo.com/kozelet/korcok-es-szijjarto-ukrajnat-illetoen-kulonbozo-allasponton-van

Heger: Fel kell készülnünk a fenyegető invázióra

https://ujszo.com/kozelet/heger-fel-kell-keszulnunk-a-fenyegeto-invaziora

Nekünk Mečiar kell

Miért él a magyar társadalom a szélsőséges politikai megosztottság állapotában, és hogyan próbálhatnánk meg kijutni belőle? Lakner Zoltán és Krekó Péter beszélgetése. - Talán csak egy sokkszerű élmény, azaz a fennálló körülmények hirtelen, és sokakat érintő változása vezethet ahhoz, hogy a magyar társadalom kilendülhessen a panaszkultúra, a lázadozó hangütés és a passzív magatartás sajátos elegyével jellemezhető állapotból. Egy ilyen élmény akár hasonló is lehet ahhoz, ahogyan a szlovák választók szabadultak meg Mečiar uralmától 1998-ban.

https://jelen.media/podcast/nekunk-meciar-kell-2702

Mintegy 3600 éves bronzkori kardot találtak a Vág folyó medrében

https://hirado.hu/extra/tortenelem/cikk/2022/01/04/bronzkori-kardot-talaltak-a-folyoban#

Engedélyezik a kulturális rendezvények megtartását Szlovákiában

https://www.bumm.sk/belfold/2022/01/07/hetfotol-engedelyezik-a-kulturalis-rendezvenyek-megtartasat

Több mint 300 ezer gyermek is megfertőződhet az iskolakezdéssel Szlovákiában

A meghosszabbított téli szünet után terv szerint kezdődik meg a tantermi oktatás Szlovákiában. Hétfőn, január 10-én megnyílnak az óvodák, az általános- és a középiskolák. Lehetőség lesz a tanulók tesztelésére is, az oktatási minisztérium több mint hárommillió tesztet osztott ki erre a célra. Szakértők azonban óvatosságra intenek. Több szlovákiai gyermekorvos is úgy véli, hogy akár kétszer annyi gyerek is megfertőződhet az omikron variánssal Szlovákiában, mint amennyi gyermekfertőzöttet az eddigi hullámok alatt összesen azonosítottak, írja az Infostart.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220105/tobb-mint-300-ezer-gyermek-is-megfertozodhet-az-iskolakezdessel-szlovakiaban-519668

A Szlovák Posta eddig csaknem tízezer oltási utalványt fizetett ki

https://korkep.sk/cikkek/belfold/2022/01/05/a-szlovak-posta-eddig-csaknem-tizezer-oltasi-utalvanyt-fizetett-ki/

Optimisták a szlovákok

A szlovák elemzők arra számítanak, hogy 2022 a kilábalás éve lesz a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságból, ám a kisembernek meg kell barátkozni a várhatóan hét százalékos ütemmel tetőző inflációval, mielőtt örülni kezdene. Szlovákiának és a világgazdaságnak is a fokozatos kilábalás éve lesz 2022 a koronavírus-járvány okozta válságból. A szlovák gazdaságot idén a növekvő lakossági fogyasztás és a szaporodó beruházások hajtják majd - idézte Matej Horňákot, a Szlovák Takarékpénztár elemzőjét a pozsonyi Új Szó. A szlovák gazdaság növekedési üteme idén elérheti a 4,2 százalékot.

https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/koronavirus-visszaeses-kilabalas-szlovakia.743332.html

Szlovákiában elkezdték a PET-palackok és a fém italdobozok újrahasznosítását

Betétdíjasok lesznek a PET-palackok és az aludobozok Szlovákiában. Automatákban lehet őket visszaváltani, a betétdíj levásárolható a boltokban. A rendszer már működik, de az italok többsége még nem visszaváltható csomagolásban áll a polcokon, június 30-ig lehet őket forgalmazni, addig tart az átmeneti időszak.

https://azonnali.hu/cikk/20220104_betetdijasok-lesznek-a-pet-palackok-es-az-aludobozok-szlovakiaban

Magyar-szlovák együttműködés keretében újítják fel a komáromi erődöket

https://pestisracok.hu/magyar-szlovak-egyuttmukodes-kereteben-ujitjak-fel-a-komaromi-erodoket/

A szlovák főügyész Moszkvában ünnepli az ellenzéket sanyargató orosz ügyészséget

Maroš Žilinka nemrég a Szlovákia és az USA közötti védelmi szerződést bírálta, a következő héten az orosz főügyész látja vendégül, aki rajta van az EU szankciós listáján.

https://azonnali.hu/cikk/20220105_moszkvaba-utazik-megunnepelni-az-ellenzeki-politikusokat-is-uldozo-orosz-ugyeszseg-evfordulojat-a-szlovak-fougyesz

Márki-Zay Péter: Nem kívánok a külföldi magyarok belügyeibe beleavatkozni

„A kettős állampolgárság szlovák belügy.”

https://www.delmagyar.hu/orszag-vilag/2021/12/marki-zay-a-kettos-allampolgarsag-kerdese-szlovak-belugy

Szlovákia egyik legismertebb underground zenekara lett a Jóvilágvan

Nyáron új lemezzel jelentkezett a felvidék legnépszerűbb underground együttese, a Jóvilágvan. A folyó balladái című album legtöbb dalában megjelenik a Duna, a folyó, a víz, a dalszövegek is természetközeli képekkel festenek le érzéseket. A pörgős nyári szezon lecsengése után a Nullahategy ellátogatott a banda párkányi próbatermébe, ahol Bokor Réka énekesnő mesélt a karantén szülte új lemezről, arról, hogyan tudnak érvényesülni magyar dalszövegekkel Szlovákiában, de szóba kerül az is, hogyan fogadta őket a közönség Manchesterben.

https://nullahategy.hu/magyarul-enekelnek-megis-szlovakia-egyik-legismertebb-underground-zenekara-lett-a-jovilagvan-video/

Szlovákiai magyar gyerekjátékok és szokásdallamok adatbázisa

A Hagyományok Háza Hálózat - Szlovákia kiemelt feladatának tekinti a gyerekek hagyományszeretetre való nevelését.

https://magyarnemzet.hu/kultura/2022/01/jo-szoval-oktasd-jatszani-is-engedd

Meghalt Babicsek Bernát

A színész, harmonikaművész 41 éves volt.

https://nepszava.hu/3142213_meghalt-babicsek-bernat

Archív (https://www.facebook.com/oslovma/posts/1015634178535558) - Babicsek Bernát filmje: A piliscsévi pincefalu - https://www.youtube.com/watch?v=-aYIRPOeNMs - A Pilis Gyöngyszemei - https://www.youtube.com/watch?v=Wu5YU5Q0wF8 / oSlovMa-video: B. Babicsek & M. Hubacsek: Horela lipka, horela (2016): https://www.facebook.com/oslovma/videos/1004084109690565

Fotókiállítás: Visegrádi Csoport természeti kincsei

Magyarország V4-elnöksége alkalmából Magyarország Ungvári Főkonzulátusa szervezésében 2021. december 21-én megnyílt Ungváron a „Visegrádi Csoport természeti kincsei” c. fotókiállítás, amelynek a Kárpátalja Megyei Néprajzi Múzeum ad otthont. Az ünnepélyes megnyitón beszédet mondott Bacskai József főkonzul, Viktor Mikita, a Kárpátalja Megyei Államigazgatási Hivatal vezetője, Volodimir Csubirko, a Kárpátalja Megyei Tanács elnöke és Vaszil Pinzenik ungvári polgármester-helyettes. A vendégeket Vaszil Kocan, a múzeum igazgatója köszöntötte. A kiállítás 2022. január 18-ig kijevi idő szerint 10-18 óra között tekinthető meg.

http://www.oslovma.hu/index.php/sk/kultura/156-kultura2/1515-v4

https://www.facebook.com/oslovma/posts/4593728877392719

Domovina 2022/1: Fuhl 60 + „Szlovák Pacsirta”

Video: https://mediaklikk.hu/video/domovina-2022-01-03-i-adas

https://mediaklikk.hu/duna/cikk/2021/12/17/domovina-szlovak-pacsirta-2021/#

https://www.facebook.com/oslovma/posts/4617627635002843

„Az őshonos nemzetiségek gazdagítják a magyar nemzetet”

2021. december 17. - (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/4559232727509001

Az őshonos nemzetiségeink gazdagítják Magyarország és az egész magyar nemzet „értékgazdagságát” - jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Nemzetiségekért Díjak átadásán 2021. december 17-én, Budapesten. A Nemzetiségek napja alkalmából tartott ünnepségen a nemzetiségekért is felelős kormányfőhelyettes hangsúlyozta: a magyarországi nemzetiségek elválaszthatatlan, integráns értékeit adják a magyar nemzetnek. „Egy nemzetiség olyan sajátos gazdagságot őriz, amit rajta kívül senki más nem őriz” - fogalmazott Semjén Zsolt. Ha egy nemzetiség eltűnne a történelemből, akkor ezt az értékgazdagságot soha senki többet nem tudná megmenteni, megőrizni és nem tudná felajánlani magának az egyetemes emberiségnek - tette hozzá. Mint mondta, ezért nagyon fontos, hogy minden nemzetiség megerősödjön abban, hogy büszke lehet arra, amit a történelem során az ősei és a most élő tagjai létrehoztak, mert ez a megmaradást és a jövőt jelenti. Semjén Zsolt szólt arról: eredetileg az elismerés neve Kisebbségekért Díj volt, de ezt megváltoztatták, mert a kisebbségben mint szóban, van negatív asszociáció. „Attól, hogy egy közösség létszámában kevesebb, abból egyáltalán nem következik az, hogy értékében, szellemiségben, gazdagságában, eredményeiben kevesebb lenne bárki másnál” - fogalmazott. A miniszerelnök-helyettes beszéde végén megköszönte a díjazottaknak a szolgálatukat, azt, hogy „mindannyiunkat g azdagítottak”. A Nemzetiségekért Díjakat Semjén Zsolt és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára adta át. Az elismeréssel a magyarországi nemzetiségek érdekében a nemzetiségi közéletben, az oktatásban, a kultúrában, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban, a gazdasági önszerveződés területén példaértékű tevékenységet végző embereket és szervezeteket jutalmazzák. A díjat idén nyolc embernek és öt szervezetnek ítélték oda. Díjat vehetett át Büdy Gézáné bolgár nemzetiségű néptánccsoport-vezető, Góman János, az Esztergomi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Farkas Zsolt roma nemzetiségű koreográfus, zenekarvezető, Szidiropulosz Archimédesz görög nemzetiségű történész, tanár, Mándity Zsívko horvát nemzetiségű író, tanár, Gálity Vojiszláv szerb ortodox főesperes, püspöki helynök, Kucsera Andrásné nyugalmazott szlovák iskolaigazgató, Hirnök József néprajzkutató, szociológus. Elismerést kapott a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesülete, a német nemzetiségi Gannai Asszonykórus, a Foaia romaneasca román hetilap szerkesztősége, a Ruszin Kulturális Egyesület, valamint az Ozvena Budapesti Szlovák Kórus. Az ENSZ 1992. december 18-án fogadta el a Nemzeti vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek jogairól szóló nyilatkozatot. Ez volt az első olyan átfogó nemzetközi dokumentum, amely az államok számára előírja a kisebbségek létének, identitásának védelmét, rendelkezik a kisebbségek saját kultúrához, hitélethez és nyelvhasználathoz való jogáról, a kisebbségeket érintő ügyek eldöntésében való érdemi részvételről, a határokon átívelő szabad kapcsolattartásról. A kormány 1995. szeptember 21-én döntött arról, hogy december 18-a a kisebbségek napja, és ekkor alapították a Kisebbségekért Díjat is; 2012-ben az Országgyűlés a napot a nemzetiségek napjának, az ez alkalomból odaítélt díjat pedig a Nemzetiségekért Díjnak nyilvánította.

Áder János nemzetiségi vezetőket látott vendégül

Áder János köztársasági elnök adventi ebéden látja vendégül az országos nemzetiségi önkormányzatok vezetőit és a nemzetiségi szószólókat a Sándor-palotában 2021. december 10-én.

https://www.facebook.com/oslovma/posts/4539335652832042

A romáknak ne legyen képviselete az Országgyűlésben?

„Politikai döntés született” / Nemzetközi fórumhoz fordulunk jogorvoslatért - jelentette ki az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke, miután az Alkotmánybíróság eltörölte a roma nemzetiségi listáról tartott választás eredményét. / Valaki mindenáron meg akarja akadályozni, hogy a romáknak képviselete legyen az Országgyűlésben - mondta Agócs János, az ORÖ elnöke a Népszavának. Az ORÖ novemberi közgyűlésén vereséget szenvedett a kormány emberének tartott Farkas Félix, a Fidesszel szövetséges Lungo Drom jelöltje. Helyette Agócs János lett a parlamenti választáson induló roma nemzetiségi lista vezetője. Farkas Félix eddig csak szószóló volt az Országgyűlésben, Agócs János viszont szeretné elnyerni a teljes jogú képviselői mandátumot. Ehhez több tízezer szavazatra van szükség. Fontos: azok, akik bejelentkeznek a kisebbségi névjegyzékbe és a nemzetiségi listára szavaznak, nem szavazhatnak pártlistára. Úgy látszik, a Fidesznek továbbra sem áll érdekében, hogy a romák voksai nagy számban a nemzetiségi listát erősítsék. A Lungo Drom ugyanis megtámadta a bíróságon az ORÖ közgyűlésén hozott döntéseket, majd - mivel a Fővárosi Törvényszék nem talált szabálytalanságot, és elutasította a beadványt - panaszt nyújtott be az Alkotmánybírósághoz.

http://nepszava.hu/3140873_politikai-dontes-szuletett

Események az Országos Roma Önkormányzat körül (kedvezményes mandátum)

„Minden mandátumra szüksége van a Fidesznek / A Fidesz mindent elkövet annak érdekében, hogy a roma kedvezményes mandátumot is besöpörje” - A kormánypárt igyekszik azokat az előnyöket is kihasználni, amelyeket korábban már elrejtett ugyan a választási rendszerben, de eddig nem vett igénybe...

https://nepszava.hu/3141070_minden-mandatumra-szuksege-van-a-fidesznek

Átadták az idei Magyar Teátrum Díjakat

2021. december 13. - (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/4541974449234829

A Magyar Teátrumi Társaság a Magyar Teátrum Díjjal ismeri el a színházi háttérszakmák kiváló dolgozóit; az idei kitüntetettek mellett a budapesti Thália Színházban december 13-án este megtartott díjátadó gálán megünnepelték a 2020-as év díjazottjait is. Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár - aki korábban színházigazgatóként vett részt a Magyar Teátrum Díj koncepciójának megalkotásában - az elismerések átadása előtt felidézte, amikor tizenkét évvel ezelőtt kitalálták ezt a díjat, arra gondoltak, milyen szép lenne, ha nemcsak a nagy művészek nevét őrizné meg az emlékezet, hanem a színházi háttérszakmák dolgozóit is. Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke videóüzenetében hangsúlyozta, a díjátadó a színházi háttérszakmák nagy ünnepe: ilyenkor azokat a háttérben dolgozókat ünneplik, akik nélkül nem jöhetne létre a színház csodája. Emlékeztetett arra, hogy: az idei díjazottakkal együtt csaknem száz kitüntetettje van már az elismerésnek. Kelemen József, a díjátadónak otthont adó Thália Színház főrendezője arról beszélt, hogy azokat a háttérben dolgozó munkatársakat köszöntik, akikre évad közben talán nem figyelnek eléggé, vagy nem úgy, ahogyan megérdemelnék. A Magyar Teátrum Díjat 2021-ben Csasztvan Zsuzsanna, a Duna Művészegyüttes művészeti titkára, Kohári Imre, a Békéscsabai Jókai Színház hang- és fénytárának vezetője, Matók Szilvia, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház művészeti főtitkára, Stern Jánosné, a Pécsi Nemzeti Színház jelmezkivitelezője, valamint Tóth Ágnes, a Szegedi Nemzeti Színház jelmeztárvezetője nyerte el. A nemzetiségi különdíjat idén Altmann Roland, a Cervinus Teátrum gazdasági vezetője, az életműdíjat pedig Ujréti László, a József Attila Színház színművésze kapta meg. Mivel tavaly a járványhelyzet miatt nem lehetett díjátadó gálát tartani, az idei elismerések átadása előtt a 2020-as díjazottakat is megünnepelték. A gálaesten adták át a Magyar Színháztechnikai Szövetség díjait is. A 2020-as Proscaenium emlékgyűrűt Kiss István Mihály, a Hagyományok Háza nyugalmazott szcenikusa, főmérnöke, a szövetség korábbi elnöke, az idei emlékgyűrűt Szűcsborus János, a Madách Színház főmérnöke, a szövetség korábbi elnöke vehette át, a Tolnay Pál Életműdíjat Szalai József, a Kaposvári Csiky Gergely Színház műszaki és szcenikai igazgatója kapta.

Egerészölyv / Tél a Pilisben

Egerészölyv (Buteo buteo) Pilisszentkereszt környékén / Autó halad a behavazott Pilisben, a Két-Bükkfa-nyeregnél 2021. december 11-én. (Fotó: Kovács Attila / mti)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/4537212866377654

Ezeréves településre bukkantak Galgagután

egy új napelempark építésének előzetes régészeti feltárása során / Archaikus elemekkel díszített kerámiák kerültek elő, hullámvonal köteggel díszített fazéktöredékek és olyan kerámiaperemek társaságában, melyek a korábbi 9. századi hagyományokra hajaznak...

https://www.nool.hu/kozelet/helyi-kozelet/ezereves-az-allamalapitas-idejebol-szarmazo-telepulesre-bukkantak-galgagutan-4442258/

Magyarországra járnak vásárolni

https://www.facebook.com/oslovma/posts/4484937558271852

Szlovákiában az éttermek és a nem létszükségletű boltok bezártak / Kirándulással egybekötött vásárlás / A határ nem akadály / Csak ne fotózzanak! / Megismerem a kiejtésükről...

https://ujszo.com/gyor/bezartak-a-boltokat-nalunk-akkor-jovunk-magyarorszagra

Elhunyt Milosevits Péter (1952-2021)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/4469059779859630

Szentendrén 2021. november 19-én, 70 éves korában váratlanul elhunyt dr. Milosevits Péter, egyetemi tanár, fanyar humorú, egyedi látású magyarországi szerb író, újságíró, lapszerkesztő, műfordító, egyetemi oktató, a művelődési, tudományos és közélet tiszteletre méltó személyisége. Halálával a magyarországi szerb közösség elveszítette egyik legnagyobb egyéniségét. Emlékét megőrizzük, nyugodjék békében.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Milosevits_P%C3%A9ter

Portréfilm (2012):

https://mediaklikk.hu/duna/cikk/2021/11/21/srpski-ekran-in-memoriam-dr-milosevits-peter

Petar Milošević: Perspektívy vymretia

http://www.oslovma.hu/Archiv/Petar-Milosevic-NKal2021-Perspektivy-vymretia.pdf

Csömörön átadták az Északi régió németségéért-díjakat

2021. november 21. - (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/4465902980175310

Átadták a 2020. és 2021. évi Északi régió németségéért-díjakat 2021. november 21-én Csömörön. Tircsi Richárd, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárságának főosztályvezetője az Észak-magyarországi Német Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetségének kultúrgáláján azt mondta: továbbra is olyan kormányra van szüksége Magyarországnak, amely nemzetiségbarát, és ezt már bizonyította. A főosztályvezető a Pest megyei településen arról beszélt, hogy a kormány a nemzetiségeknek adott forrásokat 2010-hez képest a hatszorosára emelte. Hozzátette: míg 2010-ben 12 nemzetiségi köznevelési intézmény volt nemzetiségi fenntartásban, ma már 100 ilyen intézmény működik. Fábri István (Csömöri Civil Egyesület), Csömör polgármestere köszöntőjében megjegyezte: az, hogy a település adhat otthont a rendezvénynek, a nagyközségben működő német nemzetiségi önkormányzat munkájának elismerése. A német hagyományok nagyon erősek a településen, 2010 óta a szlovák nemzetiségi önkormányzat mellett német nemzetiségi önkormányzat és német hagyományőrző csoportok is működnek - tette hozzá. Kiemelte, hogy a csömöri svábok nagymértékben hozzájárultak a nagyközség fejlődéséhez. A kultúrgála fővédnöke Ritter Imre, az Országgyűlés német nemzetiségi képviselője és Szalayné Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes volt.

„A szórvány olyan végvárakat jelent, amelyek az egész nemzetet őrzik”

2021. november 14. - (mti)

A szórvány olyan végvárakat jelent, amelyek az egész nemzetet őrzik - fogalmazott a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára vasárnap Budapesten a magyar szórvány napja alkalmából rendezett ünnepségen. Potápi Árpád János felhívta a figyelmet arra: ha ezek a végvárak elvesznek, utána a tömb, és a nemzet belseje következik. Ezért is kell odafigyelni a szórvány közösségekre - mondta. Meg kell tenni mindent azért, hogy a szórvány megmaradjon, és a következő évszázadban is a magyarságnak erős támaszai, végvárai legyenek - tette hozzá. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár rámutatott, hogy a szórvány közösségek a Kárpát-medencében a Magyarországon kívüli magyarság közel felét teszik ki. A huszadik században drasztikusan megfogyatkoztak, de az elmúlt bő egy évtized igazolta azt, hogy nincs visszafordíthatatlan folyamat, ha összefogunk a magyarságért, eredményeket lehet elérni - tette hozzá. Ha egy-egy közösség élére egy civil szervezeti vezető, polgármester, lelkész, pap vagy tanár odaáll, akkor célokat tudnak megfogalmazni, és ezekben a magyar kormány segíteni tudja őket - hangsúlyozta Potápi Árpád János. Pozitív példaként említett a fogyás és az asszimiláció visszafordítására három települést, Szerbiában Maradékot, Horvátországban Magyarlakát, Szlovákiában Nagyidát. Kitért arra is, hogy óvodákat, bölcsődéket, iskolákat építettek, szórványkollégiumokat vagy integrált oktatási intézményeket hoztak létre annak érdekében, hogy a magyar gyerekeket magyar intézményekbe írassák a szülők, így segítve identitásuk megőrzését. Potápi Árpád János köszöntőjében megemlékezett Bethlen Gábor erdélyi fejedelemről is, akinek születése és halála napját, november 15-ét az Országgyűlés a magyar szórvány napjává nyilvánította. Idézte a fejedelem 1613-ban, kevesebb mint egy hónappal megválasztása után Kolozsváron írt szavait: „.keresztény indulattal keressük - magunk megmaradásáért - a békesség útját.” A nemzetpolitikáért felelős államtitkár példaértékűnek nevezte az idén tízéves Magyarság Háza kétnapos rendezvényét, amelyen a fellépők mind szórvány közösségeket képviselnek.

A Kárpát-medencei magyar oktatás jövőjéről vitáztak a Rákóczi Szövetség konferenciáján

2021. november 13. - (mti)

A határon túli magyar nyelvű iskolák akkor válhatnak vonzóvá az ott élő magyarok számára, ha a térség legjobb oktatását nyújtják - ezt fogalmazták meg többen a Rákóczi Szövetség szombati budapesti konferenciáján, a Kárpát-medencei magyar oktatásról szóló kerekasztal-beszélgetésen. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár elmondta: a magyar kormány minden olyan tartalmat és szakmai tudást biztosít ezen intézmények számára, amely a magyar köznevelésben felhalmozódik. Kapcsolatot tart a külhoni magyar pedagógusszövetségekkel, és további erőforrásokat is biztosítani tud számukra a jövőben - jegyezte meg. Egyetértett azzal, hogy „a másokénál jobb iskolát kell csinálni”, így tarthatók meg a diákok. „Vissza kell küzdeni magunkat a kultúrfölény állapotába”, de akár táborokkal, színházlátogatással is vonzóvá tehető a magyar oktatás - fogalmazott. Kallós Zoltán, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének képviselője szerint is olyan útravalóval kell elindítani a diákokat az iskolából, amely az egész életükre hat, ezért a legjobb oktatási feltételeket kell megteremteni számukra. Fontos célnak nevezte a román nyelv megismerését is az erdélyi magyar fiatalok számára, mert az szükséges a szülőföldön maradáshoz - mondta. Ezért azt idegen nyelvként kell tanítani nekik. Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke emlékeztetett Halzl József, a Rákóczi Szövetség néhai elnökének szavaira, aki szerint csak a magyar iskolában tud kibontakozni a határon túl élő diák, máskülönben azt tanulja meg, hogy „másodrendű állampolgár”. Beszámolt arról, hogy a támogatási programoknak köszönhetően egyre több szülő íratja gyermekét magyar óvodába, és ahol jól bevált a magyar óvoda, ott a magyar elemi iskolára is igény van. Sérelmezte, hogy Ukrajnában 2023-tól csak az elemi oktatást engedik majd anyanyelven. Jerasz Anikó, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács végrehajtó bizottságának elnöke arról számolt be, hogy térségükben mára lecsökkent azon magyar szülők száma, akik szerbül taníttatják gyerekeiket, köszönhetően az oktatás reformjának. Beszámolt arról, hogy nincs olyan intézmény, amelynek felújításához vagy fejlesztéséhez a magyar kormány ne nyújtott volna segítséget. Ez szintén hozzájárult a magyar oktatás egyre népszerűbbé válásához a Vajdaságban - mutatott rá. Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke elmondta: szervezetük kizárólag magyarországi támogatást kap, szlovákiai állami háttérintézmény hiányában pedig számos jelentős feladatot vállal fel civil szervezetként. Köszönetet mondott azért hogy a magyar óvodafejlesztési programba a Felvidéket is bekapcsolta a magyar kormány, aminek eredményeként nőtt a magyar óvodák száma, és egyre többen íratják oda gyermekeiket. Beszámolt ugyanakkor arról, hogy Szlovákiában 520 településen éri el a magyarok aránya a 15 százalékot, de 220-ban nincs magyar óvoda. Ez szerinte hozzájárulhat ahhoz, hogy a gyermekek később szlovák nyelvű iskolát választanak. A szövetségkötés fontosságára hívta fel a figyelmet a beszélgetésbe az interneten bekapcsolódó Böjte Csaba ferences rendi szerzetes. Azt mondta: szövetségben élni jobb, mint külön-külön, szövetségkötés nélkül nincs jövő. Isten is szövetséget kötött velünk, és az elmúlt ezer év során a magyarok történelme is mindig szövetségkötéssel lépett előre. Ha a Kárpát-medence népei össze tudnak fogni, tündérkertté tudják tenni ezt a tértéget - hangsúlyozta, hozzátéve: a Rákóczi Szövetség jó irányba indult el.

Belépett a szlovák online sportfogadói piacra a Szerencsejáték Zrt.

2021. november 16. - (mti)

A Szerencsejáték Zrt. helyi leányvállalatán keresztül megkezdte működését betRing márkanév alatt a szlovákiai szerencsejátékpiacon - közölte a társaság kedden az MTI-vel. A közlemény szerint a Szerencsejáték Zrt. új, 2025-ig meghatározott üzleti stratégiájának egyik fókuszterülete a regionális terjeszkedés, amelynek első mérföldköve a szlovák szolgáltatás elindítása. A betRing - jogszabályi kötelezettségeknek eleget téve - csak szlovák IP címről, illetve szlovák állampolgárok részére biztosít online sportfogadási lehetőséget, azonban a szolgáltatás szlovák mellett magyar nyelven is elérhető - írták. Bozóky Alex, a nemzeti lottótársaság vezérigazgatója szerint társaságuk az egyik legdinamikusabb növekedést produkálta a régióban, kellő tapasztalatot és tőkeerőt halmoztak fel, hogy kipróbálhassák magukat külföldön. „A szlovák online sportfogadói piacra történő belépés történelmi jelentőségű számunkra, amely egyúttal megfelelő alapot adhat egy erőteljesebb, több országot is érintő regionális szerepvállaláshoz, megteremtve társaságunk üzleti fejlődésének új irányát” - mondta a közlemény szerint a vezérigazgató. A szlovák online sportfogadási piac fejlett, három domináns piaci szereplő mellett több kisebb szervező aktív az országban - áll a közleményben. Miroslav Baranec, a betRing rendszert üzemeltető SZRT Slovakia ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott, céljuk, hogy a lehető leghamarabb megközelítsék a szlovák piac három (Niké, Fortuna, Tipsport) legnagyobb szereplőjének szintjét. A közlemény szerint a Szerencsejáték Zrt. középtávú célja, hogy 10 százalékos részesedést érjen el a szlovák online sportfogadási piacon. A nemzeti lottótársaság középtávú stratégiájának egyik legfontosabb eleme az, hogy a vállalat egy modern, nemzetközi szintű szereplővé váljon. A Szerencsejáték Zrt. számára Szlovákia az első lépés, stratégiájának megfelelően több, elsősorban regionális célországot és társaságot vizsgálnak zöldmezős piacra lépés, vagy felvásárlás céljából - írták. Korábbi tájékoztatásuk szerint a járványügyi helyzet ellenére is újabb rekordévet zárt Szerencsejáték Zrt. 2020-ban: 6 százalékkal 575,4 milliárd forintra nőtt az árbevétele. A cég adózott eredménye több mint 23,9 milliárd forint lett, EBITDA mutatója (adó- és kamatfizetés, valamint értékcsökkenési leírás előtti eredmény) pedig 31,5 milliárd forintra nőtt. A tiszta játékbevétel, tehát a szerencsejáték árbevételnek a játékosokat megillető nyereményekkel csökkentett összege 190 milliárd forintra emelkedett.

Szlovák-magyar találkozó a vadállomány kezelésével kapcsolatos kérdésekről

2021. november 10. - (mti)

A magyar kormány egyértelműen elkötelezett a természeti értékek megőrzése és az erőforrások fenntartható hasznosítása mellett, ezért fontos, hogy a vadállomány kezelésével kapcsolatban is folyamatos szakmai párbeszédet folytassunk szomszédainkkal és megosszuk egymással a tapasztalatainkat - emelte ki Zambó Péter, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős államtitkára Kistapolcsányban, Milan Kysel szlovák államtitkárral történt kétoldalú egyeztetésen. A minisztérium szerdai közleménye szerint az államtitkár emlékeztetett, hogy az alig egy hónappal ezelőtt zárult budapesti Természeti és Vadászati Világkiállításon megkezdett párbeszédet folytatja a két állam, magasabb szintre emelve a vadállomány kezelésével kapcsolatos párbeszédet. Hozzátette, erre azért van szükség, mert a természeti erőforrások kezelésével kapcsolatban a gazdálkodás jelentőségét még az Európai Unióban is sokan alábecsülik, vagy figyelmen kívül hagyják. Példaként említette az Európai Bizottság által tagállami egyeztetés nélkül beterjesztett közös Erdőstratégiát, amely folyamat ellen a Visegrádi Négyek országai, köztük Szlovákia és Magyarország is tiltakozott. Említést tett arról is, hogy a közelmúltban valótlanul azt állították, hogy Magyarország a Glasgow-i Klímakonferencián nem írta alá a globális erdőirtások elleni fellépést szorgalmazó nyilatkozatot. „Fontos a párbeszéd, hiszen, a régióban hasonló helyzetekkel és feladatokkal szembesülünk, ugyanazon természeti és társadalmi környezetben gazdálkodunk” - emelte ki Zambó Péter. A kétoldalú megbeszélésen elhangzott, hogy az Agrárminisztérium kiemelten kezeli a vadállomány által okozott erdő- és mezőgazdasági vadkár kérdéskörét, amellyel kapcsolatban a magyar delegáció bemutatta az agrártárca és a szakmai szervezetek bevonásával a közelmúltban készített egységes vadkárbecslési útmutatók alkalmazásának eredményeit. Ehhez a kérdéskörhöz kapcsolódik az Agrárminisztérium azon induló programja, amelynek keretében az állami erdőgazdaságok területéről elbontják a funkciójukat betöltött, az élőhelyeket feldaraboló egykori vadvédelmi kerítéseket. „A magyar agrárium, és azon belül a vadgazdálkodás számára új kihívást jelentenek az egyre nagyobb számban jelen lévő nagyragadozók, mint a medve, a farkas és a hiúz. Ezen a területen új szakmai együttműködés kialakítása a célunk, amelynek keretében hasznosítani tudjuk a szlovák fél jelentős tapasztalatait” - összegezte az államtitkár.

„Magyarországon minden nemzetiségi közösségre értékként tekintenek”

2021. november 4. - (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/4410899002342375

Értékként tekintenek Magyarországon minden nemzetiségi közösségre, amelyek jól éltek a számukra megnyílt lehetőségekkel - jelentette ki a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára 2021. november 4-én Budapesten. Soltész Miklós a Nemzetiségi értékek megőrzése és továbbadása című kétnapos nemzetközi konferencia nyitónapján hangsúlyozta, mindez kihat a jószomszédi viszonyokra is. „Nagyon pozitív kapcsolat indult el” Horvátországgal, Szerbiával, Szlovákiával, Szlovéniával, és továbbá javulnak a kapcsolatok Romániával is - mondta. Az államtitkár kiemelte: ez az elmúlt években megfigyelhető ugrásszerű változás erősíti a nemzetek Európáját. „Mi magyarok abban hiszünk, hogy a nemzetek Európája az, ami ezt a közösséget megőrzi” - fogalmazott, kiemelve azt, hogy ebben nem csak az egyes nemzeteknek, hanem az egyes országokon belül a nemzetiségeknek is hatalmas szerepe van. Soltész Miklós kitért arra is, hogy az ukrán-magyar kapcsolatok a „nullával egyenlőek”. Ez „nem rajtunk múlik, mindent megteszünk” - mondta, jelezve: Magyarország sok mindenben segít az ukránoknak, például a sebesültjeik ellátásában, ukrán árva gyerekek üdültetésében, ugyanakkor ezt nem viszonozzák a kapcsolatokban. Az államtitkár a magyarországi nemzetiségi politikát ismertetve, a nemzetiségek megmaradása érdekében az elmúlt tizenegy évben tett törekvéseket tíz pontban foglalta össze. Az alaptörvény megalkotását, a nemzetiségek parlamenti jelenlétét, az önkormányzati rendszert, az intézményátadást nemzetiségeknek, az egyházi jelenlétet, a nemzetiségi civil szervezeteken keresztül folytatott közösségi életet, a nemzetiségek anyaországi kapcsolatainak erősítését, az oktatást és a képzést, a jogszabályi környezetet, valamint a finanszírozást sorolta ide. Soltész Miklós előadásában a többi között rámutatott arra, hogy a nemzetiségek 2010-ben tizenkét intézményt tartottak fenn, ma pedig már százat. A 2010-es kezdetekhez képest 2020-ig a nemzetiségek támogatása a hatszorosára emelkedett. Ez megjelenik a civil szervezetek támogatásában, az oktatás-nevelésben, az önkormányzatoknál, az épületeik felújításánál. A nemzetiségek támogatása több milliárd forinttal emelkedik 2021 és 2022 között is - közölte. Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága soros magyar elnöksége alkalmából a nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárság által szervezett tanácskozáson Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a magyar elnökség alatt a „legfőbb prioritás” a nemzeti kisebbségi közösségek jogainak biztosítása és az ezzel kapcsolatos politikai és jogi döntéshozatal volt. Stratégiai célja volt a magyar elnökségnek a kérdés központba helyezése - jegyezte meg. Sztáray Péter kiemelte: az elmúlt tizenegy év jogalkotása megemelte a magyarországi nemzetiségi közösségek státuszát jogi szempontból, és ezáltal nagyobb teret biztosít nekik a jövő építéséhez. Sok elemében ma már modellértékű a hazai jogi környezet és a támogatási rendszer - mondta. Szólt arról is, hogy Ukrajnában 2017 óta „jogszűkítésnek” vagyunk tanúi. Fontos lenne, hogy a szerzett jogokat ne csökkentsék sehol, mert ez növeli a feszültséget, nem járul hozzá a stabilitáshoz, amely mindannyiunk érdeke - hangsúlyozta. Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára a magyarországi romák helyzetét ismertetve beszélt arról, hogy a cigányok Magyarország lakosságának mintegy tíz százalékát teszik ki. Olyan állapotot vettek át 2010-ben, amelyben a romák nagy részének nem volt munkája, a gyerek nagy része nem járt iskolába - mondta. Kiemelte, hogy újfajta stratégiát kellett kidolgozniuk, és az nem a romákról, hanem a szegénység felszámolásáról szólt. A kormány 450 ezer ember szegénységből való kiemelését vállalta, mára csaknem egymillió ember kiemelése sikerült. Ma kétszer annyi roma dolgozik mint 2010-ben, és a roma gyerekek 93 százaléka óvodába jár - mondta. Langerné Victor Katalin kiemelte: Magyarország különös figyelmet fordít a roma közösségekre, a kultúrájukra és a nyelvükre is.

Meghívó / Program:

http://nemzetisegek.hu/wp-content/uploads/Nemzetis%C3%A9gi-konferencia-program_HU_R.pdf

A lengyel függetlenség napjáról az Országgyűlés ülésén napirend előtt

2021. november 9. - (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/4428449893920619

Rónayné Slaba Ewa Maria, lengyel nemzetiségi szószóló 2021. november 9-én az Országgyűlés ülésén napirend előtt a lengyel függetlenség napjáról, Lengyelország 1918-as újjászületéséről emlékezett meg. Méltatta és felidézte a lengyel-magyar barátság történelmi példáit. Köszönetet mondott a kormánynak a lengyel nemzetiség szervezeteknek nyújtott állami támogatásért. Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár elmondta: a lengyel nemzetiség jelen van a vallás, a kultúra és az oktatás területén is. Az országos lengyel önkormányzat mellett 45 helyi lengyel nemzetiségi önkormányzat működik Magyarországon, egy köznevelési és két kulturális intézményt tartanak fenn - tette hozzá. Arra is kitért: Magyarország „nem fogja hagyni” azt a „boszorkányüldözést”, ami Lengyelország ellen Brüsszelben folyik. Kiállunk Lengyelország mellett bármit is akar Brüsszel ráerőltetni - jelentette ki. Hozzátette: Magyarország az illegális migráció elleni fellépésben is kiáll Lengyelország mellett.

„A kormány partnerként és barátként is tekint a nemzetiségekre”

2021. október 28. - (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/4391078900991052

A kormány partnerként és barátként is tekint a nemzetiségekre - jelentette ki a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára 2021. október 28-án az Országházban. Soltész Miklós a köznevelési intézményeket fenntartó helyi nemzetiségi önkormányzatok jövő évi kiegészítő támogatásának kihirdetéskor tartott ünnepségen elmondta: a kormány és a nemzetiségek olyan összefogásáról van szó, amely a nemzetiségek részéről a felelősségvállalást, a kormány oldaláról pedig a feltételek biztosítását jelenti. A nemzetiségek 2010-ben megkapták a lehetőséget a megmaradásra és az erősödésre is, ami „hihetetlen felelősséggel jár”, de egyben lehetőség is - emelte ki. Az államtitkár közölte: jövőre 67 nemzetiségi köznevelési intézményt támogatnak 1,719 milliárd forinttal, ebből felújításokat, bővítéseket, korszerűsítéseket valósíthatnak meg nemzetiségi bölcsődék, óvodák és iskolák. Az érintett 51 fenntartóból 47 német, 1-1 horvát és román, 2 pedig szlovák helyi nemzetiségi önkormányzat. Soltész Miklós szólt arról, hogy 2010-ben a helyi nemzetiségi önkormányzatok még öt intézményt tartottak fenn, most már 72-t. Az országos és a helyi önkormányzatok 2010-ben együttesen 12 intézményt, most már 100-at tartanak fenn. A támogatás összege 2010-ben 123 millió forint volt, és tíz év alatt 550 beruházást támogattak több mint 12,5 milliárd forintból - mondta. Az államtitkár a jövő évi választásokkal kapcsolatban a nemzetiségek jelen lévő képviselőinek figyelmébe ajánlotta, hogy „a kiszámíthatóságnál nincsen jobb”. Ha van egy szövetséges (...), „annál nincsen jobb” - hangsúlyozta. Ritter Imre, az Országgyűlés német nemzetiségi képviselője emlékeztetett: 2014-ben volt először lehetőség arra, hogy a nemzetiségek parlamenti képviseletet kapjanak. A nemzetiségek jogairól szóló törvény 2020-as módosítása után nemcsak a vagyonkezelői, hanem a tulajdonjogot is átveszik az intézményfenntartó helyi nemzetiségi, illetve az országos önkormányzatok - mondta, hozzátéve, ez 80 százalékban már sikerült is. Ritter Imre kiemelte: „beleszólásunk van a saját életünkbe, olyan lehetőségeink vannak, amelyek korábban nem voltak.”

Tamás Gáspár Miklós: Zűrzavar és katyvasz lesz Magyarországon

https://pozsonyi.podbean.com/e/tamas-gaspar-miklos-zurzavar-es-katyvasz-lesz-magyarorszagon/

Miskolc és Kassa között gyorsforgalmi úton lehet közlekedni

Átadták az M30-as autópálya Miskolc és Tornyosnémeti között megépült szakaszát.

https://ujszo.com/regio/atadtak-az-m30-as-autopalya-tornyosnemetiig-tarto-szakaszat

Már a szlovákok is elismerik, hogy a magyarok sikeresebbek

2021. október 19. - (ma7.sk)

Orbán Viktort és a kormányát mostanában nagyon divatos szidni a határokon túl, Szlovákiában is. Többnyire olyanokat írnak csak róla a szlovák újságírók, hogy „kulturális háborút robbant ki”, meg hogy Európának elfogadhatatlan „radikális változtatásokat hajt végre”. Üdítő színfoltnak tűnt ebben a bírálattengerben az a postoj.sk-ban megjelent írás, amely azt elemzi, hogy az utóbbi években Magyarország gazdaságilag megelőzte a tátrai tigrist, csak hogy erről Szlovákiában mindenki mélyen hallgat. A cikk szerzője kitér arra az interjúra is, amelyet Orbán Viktor még ellenzéki politikusként adott a.týždeň hetilapnak 2009 májusában, amelynek mai szempontból jelentőségteljes volt a címe is: „Szlovákia sikeresebb Magyarországnál”. Abban az időben Bajnai Gordon volt a magyar kormányfő, néhány hónappal később 2010-ben került Orbán vissza a kormány élére. A szlovák olvasók közül többen is valószínűleg egy arrogáns magyar nacionalistát vártak, Orbán Viktor azonban meglepte őket. „Szlovákia az utóbbi hét-nyolc évben sikeresebb” - mondta akkor a magyar ellenzéki politikus...

https://ma7.sk/aktualis/mar-a-szlovakok-elismerik-hogy-a-magyarok-sikeresebbek

Minden szlovák hegyi pásztor, minden magyar ázsiai barbár

Sztereotípiák?! Olyanok csak nekik vannak! (szlovák-magyar körkérdés) Érvényesek még a régi sztereotípiák a nemzetekről, amelyek ezer évig éltek együtt a történelmi Magyarországon és száz évig Szlovákiában? A Denník N megszólított tíz személyiséget, történészeket, szociológusokat, pszichiátereket, nyelvészeket, diplomatákat, írókat és publicistákat, hogy magyarázzák el, milyen sztereotípiák határozzák meg a szlovák-magyar kapcsolatokat 2021-ben.

https://dennikn.sk/2548943/minden-szlovak-hegyi-pasztor-minden-magyar-azsiai-barbar-sztereotipiak-olyanok-csak-nekik-vannak-szlovak-magyar-korkerdes

Ismét megtartották a Nemzetiségek Napját Mezőberényben

2021. december 23. - (beol.hu)

Ismét megrendezték a már hagyományosnak számító Nemzetiségek Napját a közelmúltban Mezőberényben, a városi piaccsarnokban. Mint a helyi önkormányzat tájékoztatásából megtudtuk, évek óta elmondható, hogy a településen erős nemzetiségi munka folyik. Immáron kilenc éve, hogy decemberben a Nemzetiségek Napján találkoznak az érintett szervezetek képviselői, és értékelik az éves tevékenységet, a mögöttük hagyott hónapok tapasztalatait. Ebben az esztendőben a városi piaccsarnokban rendezték meg az összejövetelt. Ennek részeként idén a szlovák nemzetiség fogadta a szervezetek képviselőit és további olyan civil szervezeteket, művészeti csoportokat, amelyek ebben a rendhagyó évben valamilyen formában hozzájárultak ahhoz, hogy a tervezett programok megvalósuljanak, és színesebb, gazdagabb élményben részesüljenek a város lakói. Az eseményen Borgula Györgyné, a rendező Mezőberényi Szlovákok Szervezetének elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Siklósi István polgármester a nemzetiségek, művészeti csoportok vezetőinek köszönte meg a végzett munkát. Mint kiemelte, a szlovák, német, cigány nemzetiségi önkormányzatok és a munkájukat segítő nemzetiségi szervezetek kitűnő, példaértékű munkát végeznek. - Az összefogás, a közösségi munka és a közös cél mindig eredményt hoz létre, és ez a Nemzetiségek Napján is bebizonyosodott amelynek keretében rendhagyó helyszínen, rendhagyó módon szervezett találkozó jöhetett létre - fogalmazott. Dankó Béla országgyűlési képviselő a pályázatok nyújtotta lehetőségeket emelte ki, illetve szólt a nemzetiségek hagyományőrzésben és közösségépítésben betöltött szerepéről. A Nemzetiségek Napja apropóján lehetőség nyílt arra is, hogy a helyi szlovákok pályázatának részeként életre hívott Újra együtt programot lezárják, összegezzék és köszöntsék a közreműködőket. Utóbbi szervezetek képviselői munkájuk eredményeként egy-egy roll-up-ot vehettek át, mely a művészeti csoportok fontos, szép pillanatát örökíti meg. A programok megvalósítását a Mezőberényi Szlovákok Szervezete pályázata tette lehetővé.

Nagybánhegyes - A szlovákságért végzett munkájáért kapott díjat dr. Zsilák Mária

2021. december 19. - (beol.hu)

A nemzetiségek napja alkalmából a Nagybánhegyesi Szlovák Hagyományőrző Közhasznú Egyesület és a Nagybánhegyesi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat ünnnepséget rendezett pénteken. E jeles alkalomra érkezett a településre dr. Zsilák Mária, hogy átvehesse a Nagybánhegyesi Szlovákságért díjat. Az ELTE tanárát jól ismerik a községben, helytörténeti kiadványok szerkesztője, a nagybánhegyesi szlovák szellemi értékek megőrzésében, dokumentálásában vállal komoly szerepet. Elkészült az ötödik kötet MI és a mieink címmel, amiről ő számolt be a hallgatósága előtt.

Szlovákiában a munkába járáshoz és az étteremlátogatáshoz is oltási igazolványra lehet szükség

2021. november 10. - (mti)

Várhatóan november végéig hatályba lép az a törvénymódosítás Szlovákiában, amely egyebek mellett a munkába járást és az éttermekbe vagy más szolgáltatói egységekbe való belépést oltási, vagy gyógyultsági igazolvány, vagy negatív vírusteszt felmutatásához köti - az erről szóló tervezetet szerdai ülésén fogadta el a pozsonyi kormány. Eduard Heger kabinetje egyidejűleg azt is jóváhagyta, hogy a széles körű jogszabály-módosítást tartalmazó törvénytervezetről gyorsított eljárásban tárgyaljon a pozsonyi törvényhozás, így a benne foglalt változtatások még november vége előtt hatályba léphetnek. A tervezett módosítás az alkalmazottak munkába járásával összefüggésben azzal számol, hogy azok, akik még nem estek át a betegségen és beoltva sincsenek, ezt - számukra ingyenesen elvégezhető - negatív vírusteszttel válthatnák ki. Az alkalmazottak egyéni alapon is elvégezhetnék a tesztet vagy azt a munkáltatójuknál is igénybe vehetnék. A tervezet jelenlegi formájában nem egyértelműsíti, hogy a munkáltatónak hogyan és kinek a költségére kell biztosítania a tesztelést. Ez utóbbival összefüggésben Eduard Heger miniszterelnök szerdán azt mondta: az állam nem terheli kizárólag a munkáltatókra a tesztelést. A törvénymódosítás új jogkört adna a rendőröknek is, ezentúl ők is kérhetnék az oltási igazolvány, a gyógyultságot igazolvány vagy negatív vírusteszt felmutatását. A jogszabály-módosítás néhány új bírságot is bevezet: az oltási igazolvány meghamisításáért, az egészségügyi alkalmazottak megsértéséért és „az egészségügyi ellátás veszélyeztetéséért” 1000 euróig (mintegy 350 ezer forintig) terjedő bírság lenne kiszabható. A mintegy öt és fél millió lakosú Szlovákiában a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint szerdáig a legalább egy oltást felvettek száma 2 millió 527 ezer volt, közülük mintegy 2 millió 318 ezren már a második adagot is megkapták. Az NCZI adatai szerint az elmúlt hetekben folyamatos emelkedést mutatott az újonnan kimutatott koronavírus-fertőzések napi száma. Ez utóbbi kedden 7055 volt, ami az elvégzett 24 791 PCR-teszt közel 30 százaléka. A szlovákiai kórházakban jelenleg 2478 koronavírus-fertőzöttet ápolnak.

Emlékeztető oltás Békéscsabán

2021. november 10-én Kotriné Bácsi Szimonetta asszisztens beolt egy nőt és egy férfit a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagjával a békéscsabai Dr. Réthy Pál Kórházban. - Fotó: Rosta Tibor (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/4428403063925302

Pilisszentkereszti tanácskozás a szlovák szószólóval

A Magyarországi Szlovákok Szövetsége Pest Megyei Régiójának aktivistái Papucsekné Glück Márta, a Szövetség elnökségi tagjának vezetésével 2021. november 17-én Pilisszentkereszten, a Pilisi Szlovákok Központjában a Magyar Országgyűlés szlovák nemzetiségi szószólójával, Paulik Antallal folytattak tartalmas eszmecserét elsősorban a jövő évi országgyűlési választások nemzetiségi vonatkozásairól és a szintén jövő év folyamán esedékes népszámlálásról, amelynek során az állampolgárok nemzetiségi és nyelvi hovatartozásáról, illetve kötődéséről is megkérdezik majd az ország teljes lakosságát.

https://www.facebook.com/oslovma/posts/4456369007795374

Szlovák arany női műlesiklásban

Petra Vlhová nyerte kedden az alpesi sízők világkupa-sorozatának női műlesikló futamát Zágrábban.

https://sport365.hu/egyeni-sportok,teli-sportok,szlovak-arany-noi-mulesiklasban,147538

Btk. 332. § Közösség elleni uszítás

https://buntetojog.info/kulonos-resz/btk-332-%C2%A7-kozosseg-elleni-uszitas/

»Senkiházi tótok« - Ez itt az igazi tót cirkusz!

Névszlovákosító masinéria: Bedobják Tessedik Sámuelt, és kijön rajta Samuel Tešedík! / Éppen felháborodik a magyar földvásárláson Szlovákiában, miután lényegében felvásárolta Rajkát, és nem hajlandó magyarul megszólalni Magyarországon. Micsoda műsor, senki sem hitte volna, hogy ekkora csavarokat kibír egy gerinc, pedig a tót gerinc képes rá!

https://mandiner.hu/cikk/20211013_senkihazi_totok

Charta XXI: Mi értelme? Szlovák részről megindult egyfajta közeledés

Bizonyára van mit kifogásolni a mai szlovák közgondolkodásban. Úgy tűnik azonban, hogy szlovák részről megindult egyfajta közeledés.

2021. október 15. - (Charta XXI)

„NYILATKOZAT: A Kárpát-medence problémáinak megoldásán gondolkodó és abban reménykedő ember szomorúan vagy felháborodva olvassa a Mandiner október 13-án megjelent cikkét: Ez itt az igazi tót cirkusz! A szerző, Veczán Zoltán, leírta már tavaly, hogy neki nem sikerült feldolgoznia saját transzgenerációs Trianon-traumáját. Mostani cikke ennek újabb bizonyítékát adta, de ez sajnos nem javít ezen a távolról sem ritka nyavalyán. Szögezzük le, a bárgyú, lélek nélküli belenyugvókon kívül senkinek sem sikerült ez a feldolgozás, és nem is sikerülhet, amíg valaki is másodrangú (európai!) polgárként kénytelen élni a szülőföldjén. / Trianon égő seb Közép-Európában, amihez csak a gyógyítás szándékával szabad közeledni, nem pedig Slota módjára újra, meg újra feltépni. A mindenkori és mindenholi Slotáknak legalább van annyi mentségük, hogy saját (önös és korlátolt) szempontjaik alapján szavazatokat remélnek a magyarok megalázásától. De mi az értelme annak, hogy az internetes hivatkozásban nem a cikk címe szerepel, hanem a »senkiházi tótok« kifejezés? / Bizonyára van mit kifogásolni a mai szlovák közgondolkodásban, és komoly hiányosságokat is találhatunk történelmi ismereteikben, sőt a szlovákiai közoktatásban is. Úgy tűnik azonban, hogy szlovák részről megindult egyfajta közeledés. Egyre több szlovák értelmiségi kimondja: nem volt ezer éves magyar elnyomás. Durva hiba ebben a helyzetben otrombán nekirontani a szomszéd nemzetnek. Veczán Zoltánnak jobban kellene ismernie, mind ezer éves együttélésünk történetét, mind a mai szlovákság gondolkodását. A cikkben kigúnyolt jelenségek mindegyikéhez lehetne helyreigazító megjegyzést tenni, de elégedjünk meg csupán Tessedik Sámuel példájával, aki szlovák apától és német anyától származott, az alföldi szlovákság egyik jeles képviselője, így nevét teljes joggal lehet mind magyar, mind szlovák változatban írni. A hungarus tudat szépen összefogta a magyar király alattvalóit, anyanyelvüktől függetlenül. Külső erők és belső hibák szétverték ezt az egységet, most államhatárokon át nekünk kell valamit megmentenünk belőle. 2016-ban így nyilatkozott Kassai Gyula, Léva református esperese: »Az elmúlt közel száz esztendő tanulsága, hogy az itt élő nemzetek egymásra vannak utalva. A Kárpát-medencei népek legnagyobb tévedése, ha egymás ellen fordulnak, ha úgy gondolják, egymás testén keresztül vezet az út a felemelkedéshez, a megmaradáshoz. Nincsenek csak vesztesek és csak győztesek. Itt a Kárpát-medencében vagy mindenki vesztes, vagy mindenki győztes egyszerre, mert összetartozunk.« Érdemes megfogadni szavát. A közép-európai megbékélés híveiként erre törekszünk.”

https://www.facebook.com/oslovma/posts/4355495814549361

Bár Magyarország egyelőre nem vesz szlovákiai termőföldeket, törvény is készül a védekezésre

Szlovákiában továbbra is fontos kormányzati és közéleti téma a potenciális magyar felvásárlások elleni védekezés. Samuel Vlčan szlovák földművelési miniszter, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek politikusa törvényt készít elő, amely jobban védi a szlovák termőföldet a külföldi felvásárlóktól.

https://telex.hu/kulfold/2021/10/15/bar-magyarorszag-egyelore-nem-vesz-szlovakiai-termofoldeket-torveny-is-keszul-a-vedekezesre

Orbánék hátraarca földügyben kevés Pozsonynak

https://24.hu/kulfold/2021/10/15/orbanek-hatraarca-foldugyben-keves-pozsonynak/

„Próbálják a szlovákiai magyarok a világot egy percig a mi szemünkkel látni”

Mit tett szóvá Ivan Korčok külügyminiszter a magyar kollégájának, mi a véleménye a Budapestről Dél-Szlovákiába érkező pénzekről, és arról, hogy a magyar állam vezető tisztségviselői Szlovákiában beszélnek a két ország közös történelmének eseményeiről.

https://ujszo.com/kozelet/korcok-probaljak-a-szlovakiai-magyarok-a-vilagot-egy-percig-a-mi-szemunkkel-latni

Magyar közpénzből veszik meg a szlovák épületeket és földeket?

Ivan Korčok szlovák külügyminiszter az Új Szónak: „Ha gazdák vásárolnak földet, azzal én nem foglalkozom, hiszen erre az unióban lehetőség van. De abban a pillanatban, amikor a magyar kormány úgy dönt, közpénzeket fordítana a célra, nekem mint külügyminiszternek meg kell kérdeznem, mi ezzel a célja...”

https://index.hu/kulfold/2021/10/16/szlovak-kulugyminiszter-magyar-kormany-epulet-foldvasarlas-kerdese-kozos-kapcsolatok-nemzetkozi-egyezmenyek/

Szlovák külügyminiszter: Tudni akarunk arról, mit csinál nálunk a magyar kormány

A szlovák fél azt kéri, a magyar kormány időben tájékoztassa a dél-szlovákiai aktivitásairól, így az ingatlanvásárlásokról vagy a támogatások osztásáról.

https://ujszo.com/kozelet/korcok-tudni-akarunk-arrol-mit-csinal-nalunk-a-magyar-kormany

Szijjártó Péter a szlovák külügyminiszternek: Közös érdekünk a magyar-szlovák együttműködés erősítése

https://www.origo.hu/nagyvilag/20211005-kozos-erdek-a-magyarszlovak-egyuttmukodes-erositese.html

Magyar-szlovák közös külügyminiszteri sajtótájékoztató (videó):

https://www.facebook.com/watch/?v=146067171070013

https://www.facebook.com/oslovma/posts/4320905218008421

Már éttermeket és edzőtermeket zárnak be a járvány miatt Szlovákiában

https://g7.hu/adat/20211015/mar-ettermeket-es-edzotermeket-zarnak-be-a-jarvany-miatt-szlovakiaban/

Határon túli közösségeink nem gyengültek meg a koronavírus-járvány alatt

Sok esetben megerősödtek, ezt szolgálták az idei Nemzeti Újrakezdés Program támogatásai - hangsúlyozta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Budapesten. / „A felvidéki magyarság az elmúlt egy évben az egység megteremtésén dolgozott azért, hogy újra be tudjon kerülni a szlovák törvényhozásba.”

https://www.origo.hu/itthon/20211014-potari-arpad-hataron-tuli-magyarok.html

Matovič nem akarja, hogy eltöröljék a szlovák zenei kvótát

A kereskedelmi rádiókban sem lenne szabad eltörölni a szlovák zenei kvótát. Ezt Igor Matovič pénzügyminiszter és az OĽANO vezetője jelezte, aki a közösségi oldalán arról tájékoztatott, hogy Natália Milanová kulturális miniszterrel találkozott, akit arra kért, hogy „a kulturális minisztérium felejtse el a 25 százalékos kvóta eltörlését”.

https://ujszo.com/kozelet/matovic-nem-akarja-hogy-eltoroljek-a-szlovak-zenei-kvotat

Natália Milanová: Nem töröljük el a szlovák zenei kvótákat

Nem változtatnak a jelenleg érvényben lévő szlovák zenei kvótákon. Ezt Natália Milanová kulturális miniszter jelentette be a közösségi oldalán, aki egyúttal jelezte, hogy a javasolt változtatást az észrevételezési eljárás során módosítani fogják.

https://ujszo.com/kozelet/milanova-nem-toroljuk-el-a-szlovak-zenei-kvotakat

Bukarestben mutatják be A visegrádi négyek családi házai című kiállítást

https://kultura.hu/bukarestben-mutatjak-be-a-visegradi-negyek-csaladi-hazai-cimu-kiallitast/

Európa biztonságáról írtak alá közös nyilatkozatot a V4-ek katonai vezetői

https://www.origo.hu/itthon/20211014-europa-biztonsagarol-irtak-ala-kozos-nyilatkozatot-a-v4ek-katonai-vezetoi.html

Szlovák Filmnapok Budapesten

2021. október

Október közepén három napig kortárs szlovák filmek bemutatóhelye lesz az Uránia. Három, az elmúlt években készült, jelentős díjakkal elismert játékfilm révén kaphatunk ízelítőt szomszédunk európai színvonalú filmművészetéből, rávilágítva annak szoros kapcsolatára a magyar és a környező országok filmkultúrájával is. A programot október 12-én Martin Šulik A nyúlfülű férfi című filmje nyitja, amelyben egy író kerül alkotói-életközépi válságba; a fantasztikus Miroslav Krobot alakítja, akinek oldalán Borbély Alexandrát láthatjuk viszont. A tragikomédiát két dráma egészíti ki: a tavalyi szolnoki Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon díjazott Szolgák - Ivan Ostrochovský rendezése - a rendszerváltás előtti időkbe viszi vissza a nézőket, és a pártállam és a katolikus egyház összetett viszonyába enged bepillantást, míg a Kristályglóbuszra jelölt és Oscar-díjra is nevezett Legyen világosság! radikalizálódó fiatalok mai történetét beszéli el.

A szlovák nyugdíjasokra nem, de a csehekre és lengyelekre irigykedhetnek a magyarok

https://g7.hu/adat/20211015/a-szlovak-nyugdijasokra-nem-de-a-csehekre-es-lengyelekre-irigykedhetnek-a-magyarok/

Orbán Viktor Kesztölcön

egy borkóstoló keretein belül beszélgetett Szlovák Ferenccel: „Feri bátyám, fog kapni egy 80-ast!” - Videó:

https://www.facebook.com/watch/?v=3095155944096524

90. születésnapja alkalmából köszöntötték a Kesztölcön élő Szlovák Ferencet

https://kesztolc.hu/kesztolci-hirek/v/szuletesnapi-koszonto--feri-bacsi-90-eves/

https://www.facebook.com/oslovma/posts/4353835654715377

Országos szlovák népdaléneklési, vers- és prózamondó verseny

A Magyarországi Szlovákok Szövetsége által szervezett Országos szlovák népdaléneklési, vers- és prózamondó verseny döntője a budapesti Szlovák Intézetben 2021. október 13-án.

https://www.facebook.com/oslovma/posts/4345626828869593

A visegrádi országok frissdiplomás fotográfusainak munkáiból nyílt kiállítás a Várkert Bazárban

https://www.magyarhirlap.hu/ajanlo/20211008-fotok-a-visegradi-orszagokbol

Deficitcsökkentő költségvetés-tervezetet hagyott jóvá 2022-re a szlovák kormány

http://www.webradio.hu/hirek/gazdasag/deficitcsokkento-koltsegvetestervezetet-hagyott-jova-2022-re-a-szlovak-kormany

Felhívás nemzetiségi célú beruházási, felújítási és karbantartási tevékenységek 2022. évi költségvetési támogatására

https://bgazrt.hu/wp-content/uploads/nemzetisegi_tamogatasok/2022/NBER_2022_felhivas.pdf

Átadták a Somoskői Látogatóközpont kibővített épületét

A somoskői létesítmény fejlesztésének második üteme határon átnyúló programon belül, a Szlovák Állami Erdészet Lévai erdőgazdaságának partnerségével valósult meg 417 millió forint teljes ráfordítással és az Aktív Ökoturisztikai Központ 35 milliós támogatásával.

https://www.nool.hu/kozelet/helyi-kozelet/atadtak-a-somoskoi-latogatokozpont-kibovitett-epuletet-4325960/

Négy új híd épül 2023 végéig a magyar-szlovák határon

2021. október 13. - (mti)

„A napokban ünnepeltük az újjáépített Mária Valéria híd átadásának huszadik évfordulóját, a közeljövőben újabb három határhíd fenntartásáról létrejött magyar-szlovák megállapodást szentesíthet az Országgyűlés” - jelentette be Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerdai közleményében a parlamenti és stratégiai államtitkár kifejtette: két közúti Ipoly- és egy kerékpáros Duna-híd építése kezdődik meg a leghosszabb közös határszakaszon. A parlament elé benyújtott törvénymódosítási javaslat az üzemeltetési, fenntartási feladatok megosztásáról létrejött megegyezést hirdetheti ki a legmagasabb jogszabályi szinten. Az Ipoly Nógrád megyei szakaszán Drégelypalánk-Ipolyhídvég és Őrhalom-Ipolyvarbó között épülnek új hidak egyenként 1,7 milliárd forintból. A kivitelezési közbeszerzési eljárások lezárultak, a vállalkozói szerződések hamarosan hatályba lépnek - derül ki az ITM közleményéből. A munkaterületeket akár már novemberben átadhatják, az építkezések befejezése 2023 végére várható. A Győr-Moson-Sopron megyei Dunakiliti és Doborgaz között gyalogos és kerékpáros Duna-meder híd épül, mindkét oldalon csatlakozó ártéri hidakkal. A beruházás teljes költsége 1,9 milliárd forint. A magyarországi létesítmények kivitelezőit már megtalálták. A nyertes ajánlattevővel megkötött szerződés a szlovákiai folytatás közbeszerzési eljárásának lezárásával lép hatályba. A munkálatok szintén 2023-ban fejeződhetnek majd be. A magyar-szlovák határt keresztező műtárgyak fokozott együttműködést igénylő üzemeltetésének, fenntartásának és rekonstrukciójának feltételeit egy 2017-es kétoldalú megállapodás rendezi. A közös tulajdonban lévő határhidak közül egy-egy létesítmény teljes felügyeletét érdemes az egyik félnek magára vállalnia. A megállapodás első kiegészítése a négy évvel ezelőtti aláírás óta megszületett döntések alapján megépülő hidak üzemeltetéséről, fenntartásáról és rekonstrukciójáról rendelkezik. A nemzetközi egyezményeket és azok változásait törvényben kell kihirdetni, az Innovációs és Technológiai Minisztérium ehhez kéri az Országgyűlés hozzájárulását. A módosítás szerint a drégelypalánki átkelő üzemeltetését és fenntartását a magyar, a másik két hídét a szlovák fél végzi. A szükséges rekonstrukciós munkálatok feltételeit a két ország közösen biztosítja. Schanda Tamás kiemelte: „a szomszédos országokkal közös közlekedési beruházások egyszerre szolgálnak gazdaságélénkítési, turizmusfejlesztési célokat, és nemzetpolitikai szempontból is rendkívüli jelentőséggel bírnak. A szlovák féllel való együttműködésünk az elmúlt években még magasabb fokozatba váltott, az M15 autóút négysávosításának köszönhetően most már teljes értékű sztrádakapcsolat köti össze Budapestet Pozsonnyal. A komáromi Monostori híd átadásával a korábban 100 kilométeren hiányzó teherautós átkelésre teremtettünk lehetőséget a Dunán. Az M30 befejező szakaszát Miskolctól Kassa irányába idén adjuk át a forgalomnak, ezzel Magyarország öt évvel a határidő előtt, elsőként építi meg a Via Carpatia közép-európai gyorsforgalmi folyosó összes rá eső elemét. Az előkészítés alatt álló varsói gyorsvasúton pedig kevesebb mint két óra alatt vonatozhatunk majd a magyar fővárosból Pozsonyba.” Az államtitkár emlékeztetett: „a Pest megyei Ipolydamásd és Helemba között már dolgoznak az új átkelőn. Az Ipoly-híd acél főtartóit szeptember végén emelték be a helyükre. 2023-ban tehát összesen négy híddal nyitunk új utakat az északi szomszédok, a határmenti magyarlakta területek felé”.

Orbán Viktor a Mária Valéria hídon: Mi szlovákok és magyarok sorstársak vagyunk

2021. október 11. - (mti)

A közép-európai sorsközösségben élő népek között értelmetlen bármiféle ellenségeskedés, „mindannyiunk túlélésének záloga a barátság és a szövetségkötés” - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Mária Valéria híd átadásának huszadik évfordulója alkalmából tartott ünnepségen, hétfőn Esztergomban. A kormányfő beszédében kiemelte: „két olyan ország határán, amely külön-külön és együtt is súlyos leckét vett az elmúlt évszázad megszállóinak agressziójából, könnyű belátni, mi szlovákok és magyarok nem ellenségek, hanem sorstársak vagyunk”. Az okos szomszédok nem háborúznak és nem ellenségeskednek egymással - közölte. Hangsúlyozta: két egymás kultúráját tisztelő nemzet együttműködése mindig gyümölcsöző. „Lehet egyszerre büszke európainak és szlováknak, büszke európainak és magyarnak lenni”, lehet mindenkit elérő gazdasági növekedést produkálni, lehet mindenkinek munkahelyeket teremteni, és „közben nem kell megtagadni életmódunkat, önmagunkat, múltunkat és értékeinket” - fogalmazott. Hozzátette: nincs sikeres Magyarország sikeres Szlovákia nélkül, és fordítva. Orbán Viktor kifejtette: most nem hidat avatnak, hanem egy húsz évvel ezelőtti hídavatásra emlékeznek, de többről van itt szó, mint egyszerű évfordulóról. Egy hídavató beszédben el lehet mondani, hogy a híd összeköti az embereket, az országokat, és a vízből magasodó pillérek a közös jövőbe vetett hit sziklaszilárdságát is jelképezik. Ő is mondott hasonló igazságokat 20 évvel ezelőtt - idézte fel. Úgy vélte, ma már ennél többet és más hangon kell mondani, ma már új szelek fújnak, ma már másképpen látjuk a világot. Akkor egy évtizede volt, hogy „ledobtuk a szovjet nyakörvet”, friss tagjai voltunk a NATO-nak, ott álltunk három évnyire az európai integráció kapujától - sorolta. Hozzátette: azt reméltük, hogy az uniós csatlakozással minden gondunk megoldódik. Azt mondta, joggal volt bizakodó Közép-Európa minden népe, „azt hittük, hogy az igazán küzdelmes évek már mögöttünk vannak, azt hittük, hogy a nehezén már túl vagyunk”. Kiemelte: mára az akkori hangulat elszállt, elpárolgott, rá kellett jönnünk, hogy nem lehet külső szereplők jóindulatára bízni a saját jövőnket. „Nekünk magunknak kell minden egyes nap megharcolnunk a saját sikereinkért” - jelentette ki. Megjegyezte: aligha van két olyan nép, amely annyira hasonlóan látná a világot, mint a szlovák és a magyar. Az egyetlen dolog, amely ténylegesen elválaszt bennünket, a nyelv. A miniszterelnök szerint húsz éve „még Brüsszel is a mi oldalunkon állt”, és támogatott minket, ezt a hidat is segített visszaépíteni. Ma azonban egyre gyakrabban nem egyenrangú partnernek, hanem másodrendű tagállamnak tekintik a közép-európaiakat - vélte. Kifejtette: ránk akarják kényszeríteni azokat, akikkel nem akarunk együtt élni, olyasmit akarnak ránk kényszeríteni, ami a gazdasági lehetőségeinket szűkítené, továbbá „ránk akarnak kényszeríteni olyan életmódot is, amely szemben áll mindazzal, amit mi értékesnek és megőrzendőnek gondolunk”. Ezzel a fenyegetéssel nehéz megküzdeni - mutatott rá. Közölte: Közép-Európán többször is átgyalogoltak idegen nagyhatalmak, az idegenek mindig lerombolták a hidakat, és mindig nekünk kellett újjáépíteni azokat. Orbán Viktor hangoztatta: a térség népei és államai csak akkor lehetnek sikeresek, ha együttműködnek. A sikeres Közép-Európa csak nekünk fontos, másnak nem, így aki az együttműködés ellen érvel, az saját maga ellen beszél - magyarázta. Elmondta: a híd felépítése óta eltelt két évtized megtanított bennünket arra, hogy „Magyarországnak és Szlovákiának kéz a kézben érdemes haladnia”. Ez már meghozta az első eredményeket, a visegrádi négyek (V4) a mögöttünk hagyott évtizedben képesek voltak folyamatosan gyarapodni - vélekedett. Orbán Viktor szerint a V4 hatékony és stabil összefogást épített fel, a civilizációs válságokra pedig közös válaszokat adott. Így volt ez a pénzügyi, a migrációs és a koronavírus válság idején is - emlékeztetett. A miniszterelnök kijelentette: 20 évvel a híd újjáépítése után létezik egy közép-európai együttműködés, amely erősebb, mint valaha. „Mi jó tanítványai akarunk lenni a történelemnek; nemcsak újjá kell építeni a hidakat, hanem azt is észben kell tartanunk, kik rombolták le őket” - fogalmazott, hozzátéve: ha nem ezt tesszük, újra és újra megtörténik. Kiemelte: a Mária Valéria híd szimbólum maradt, azt üzeni, „Európa jövője mi vagyunk, és ne hagyjuk, hogy a bennünket összekötő hidakat valaha is újra lerombolják”. A sorsunk továbbra is közös, feladataink csak szaporodtak, felelősségünk pedig nőtt - mondta Orbán Viktor.

Szlovák miniszterelnök: A Mária Valéria híd sikertörténet, két jó szomszéd története

2021. október 11. - (mti)

Sikertörténet és két jó szomszéd története a Mária Valéria híd - jelentette ki Eduard Heger szlovák miniszterelnök Esztergomban - a várost a szlovákiai Párkánnyal összekötő - Mária Valéria híd átadásának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen, amelyen Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen vett részt 2021. október 11-én. A szlovák miniszterelnök beszédében a két ország közötti jószomszédi kapcsolatok fontosságát méltatta. Rámutatott: a Mária Valéria híd 20 évvel ezelőtti átadása olyan sikertörténet, amely inspirációként hatott a két ország kapcsolatainak és együttműködésének fejlődésére, aminek köszönhetően számos közös - mindkét ország lakosságának érdekeit szolgáló - infrastrukturális fejlesztést sikerült megvalósítani. „Ez a történet két jó szomszéd története, sikertörténet” - hangsúlyozta Eduard Heger, hozzáfűzve: Szlovákia és Magyarország az EU-n és a V4-eken belül is sikertörténetnek számít. A szlovák miniszterelnök felelevenítette a híd két évtizeddel előtti átadásának körülményeit, majd idézett a 2001-es átadón az akkori miniszterelnökök - Orbán Viktor és Mikulás Dzurinda - által mondott beszédekből. Eduard Heger jelképesen válaszolva Dzurinda akkori felvetésére - miszerint majd a jövő mutatja meg, hogy a híd átadása bevonul-e a történelembe - most azt mondta: ez a kérdés mára eldőlt, hiszen a Mária Valéria híd egy ösztönző sikertörténet lett, s megmutatkozott az is, hogy a híd akkori átadása több volt, mint egy jelképes aktus. A szlovák miniszterelnök elmondta: a Mária Valéria híd átadása óta a gazdasági együttműködést erősítő számos további új hidat és más infrastrukturális kapcsolatot sikerült létesíteni, köztük olyan „energetikai hidakat” is, amelyek növelték nemcsak a két ország, de a régió energiabiztonságát is. Eduard Heger rámutatott: az új hidak és infrastrukturális kapcsolatok mellett a két országot közös érdekeik is összekötik, köztük az atomenergetika és a migráció kérdésében képviselt álláspontjaik. Megjegyezte: a Mária Valéria híd ahogy eddig, úgy a jövőben is egy ösztönző jelkép lesz. A második világháború végén, a visszavonuló német hadsereg által felrobbantott Mária Valéria híd újjáépítéséről Magyarország és Szlovákia 1999 szeptemberében kötött szerződést. Az 509 méter hosszú, 11,7 millió eurónak (mintegy 4,2 milliárd forint) megfelelő összegből újjáépített hidat 2001. október 11-én Orbán Viktor és Mikulás Dzurinda adták át. Esztergomnál 1762-ben úgynevezett repülőhíd (lengőkomp) épült a Dunán, majd 1842-ben hajóhidat létesítettek. A mostani híd elődjét Ferenc József császár építtette, az uralkodó lányáról Mária Valériának elnevezett híd 1895-ben készült el. A híd mindkét világháborúban súlyosan megsérült, 1919-ben a csehszlovák hadsereg robbantotta fel, majd az 1927-ben újjáépített hidat 1944-ben a német hadsereg ismét a levegőbe repítette. Akkortól a híd 2001-ben befejezett újjáépítéséig 57 év telt el.

A Párkány és Esztergom térségét is magába foglaló eurorégió projektje

Online útikönyv készül, az értékleltár már kész

https://ujszo.com/regio/online-utikonyv-keszul-az-ertekleltar-mar-kesz

Pozsony-Kassa autópálya (Magyarországon keresztül)

Elkészült és hamarosan megnyitják az M30-as autópályát, ezzel teljessé válik Pozsony és Kassa autópálya-összeköttetése - Magyarországon keresztül. Közben a szlovákoknál határidő sincs, hogy mikor készülnek el a saját autópályájuk hiányzó szakaszaival. / A magyarok lerövidítik az utat Kassáról Pozsonyba és a szlovákokon viccelődnek címmel közölt pénteken cikket a jobbközép-liberális SME napilap abból az alkalomból, hogy Magyarországon hamarosan átadják a Miskolc és magyar-szlovák határnál fekvő Tornyosnémeti közötti M30-as autópályát, és ezzel teljessé válik Pozsony és Kassa autópálya-összeköttetése Magyarországon keresztül.

https://azonnali.hu/cikk/20211001_szlovak-kozlekedesi-allamtitkar-szijjarto-poenkodni-szokott-rajtunk-a-pozsony-kassa-autopalya-miatt

Orbán Viktor Csehországban: Közép-Európa fantasztikus lehetőségeket kínáló évtized előtt áll

https://miniszterelnok.hu/kozep-europa-fantasztikus-lehetosegeket-kinalo-evtized-elott-all/

https://www.facebook.com/oslovma/posts/4303209593111317

Szellemi kulturális örökség lett a Békés megyei szűcshímzés

„Szlovák szűcsközpontként tartjuk számon Békéscsabát, Mezőberényt, Szarvast és Tótkomlóst.” / A 19. századi Békés megyei szlovákok ünnepi viseletében fontos szerepe volt a szűcsök által készített ködmönöknek...

2021. október 17. - (Vágvölgyi Nóra - beol.hu)

A bajai halászléfőzés és a magyarországi üvegművesség mellett a Békés megyei szűcshímzés élő hagyománya is bekerült idén a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe. A felvételt kihirdető dokumentumokat Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere adta át nemrégiben a díjazottaknak. A helyi szűcshímzés élő hagyománya első örökségelemként jelenik meg a megyéből a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékében. - A jegyzékbe való felkerülés az elődeink előtti tisztelgés, valamint a ma ezzel a tudással élő és alkotó emberek különleges kultúrájának magas szintű elismerését jelenti. A Békés megyei szűcshímzés évtizedeken keresztül meghatározó szerepet töltött be számos megyei település társadalmi életében. A 20. században végzett megtartó tevékenység során került olyan helyzetbe, amely lehetővé tette, hogy ma is beszélhetünk élő hagyományról a megyében. E szellemi és tárgyi örökség sokak szerepvállalása és tudatos tevékenysége eredményeként lehet ma is élő tudás - emelte ki Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke. Mint elmondta, a megyében ma is több alkotó közösség tevékenykedik a tradicionális szűcshímzés motívumvilágával. - 1968-ban fedezte fel 15 mezőkovácsházi asszony a ködmönöket, és próbálta meg áttenni a rajtuk található mintákat, színeket a textilekre. 1972-ben pedig már 110 asszony sajátította el a megyei tanfolyamon ezt a kultúrát. Jelenleg 25 szakkör gondozza a szűcshímzés hagyományát - ismertette az egyesület elnöke. A 19. századi Békés megyei szlovákok ünnepi viseletében fontos szerepe volt a szűcsök által készített ködmönöknek, ez nem hiányozhatott a férjhez menő lányok kelengyéjéből: - Szűcsközpontok alakultak ki Békés megyében, például Mezőberényben, Szarvason, Tótkomlóson és Békéscsabán. A kiváló mesterek a szűcsközpontokra jellemző sajátos kompozíciót, díszítményt, színvilágot fejlesztettek ki, mely egymástól és a magyarokétól is eltért - ismertette dr. Illés Károlyné népművészet mestere, népi iparművész. Hozzátette, az 1970-es években a Békés megyei kézművesek nagy erőfeszítéseket tettek a ködmönök mintavilágának fennmaradásáért. - Szlovák szűcsközpontként tartjuk számon Békéscsabát, Mezőberényt, Szarvast és Tótkomlóst. A magyar szűcsök Füzesgyarmaton és Békésen dolgoztak az asszonyoknak. Míg a román ködmönt Kétegyházán készítették a mesterek. És bár többféle motívummal dolgoztak a szűcsök, rozmaringág valamennyin megtalálható, csak más színállásban. Ugyanakkor például tüskés rózsát, tölgyfa- vagy eperlevelet inkább a békésiek hímeztek - avatott be minket a népi iparművész. Aki kiemelte, bár színes viseletekről van szó, összhatásában egyik sem tarka, sokkal inkább egyfajta színharmónia jellemzi valamennyit. - A megyében a szarvasin voltak a legpuritánabb motívumok, a tótkomlósi ködmönök voltak a legtarkábbak, a legaprólékosabbak. A szabásvonala viszont nagyon hasonló volt valamennyinek. És többnyire a racka juhnak a hosszú szőrét használták fonalnak, ezt hímezték a szűcsök háromélű tűvel, mert hiszen a ma használatos tű kiszakította volna a bőrt - fűzte hozzá.

Új anyagon élnek tovább a régi motívumok / - Békés megyében elég sok ködmön maradt fent, a csabai Munkácsy múzeumban is sokat találhatunk, valamint magángyűjteményekből is kerültek elő különleges darabok. Az egyesületnek Kiszely Jánosné ajándékozta saját gyűjteményének darabjait. Mi pedig a szakkörben igyekeztünk olyan alapanyagot keresni, ami legjobban hasonlít a bőr színéhez. Így találtuk meg azt a bézs, nyers fehér színt, amelyen a legjobban mutatnak a ködmön színei - osztotta meg velünk dr. Illés Károlyné népi iparművész.

Nemzetiségi táborok 2022. évi támogatása

https://bgazrt.hu/nemzetisegi-taborok-2022-evi-tamogatasa/

In memoriam Léva díszpolgára lett Grendel Lajos

A zsinagóga épületében, a megszokottnál valamivel szűkebb körben tartották meg a városi díjátadó ünnepséget, melyen in memoriam díszpolgári címet adományoztak Grendel Lajos írónak, a város jeles szülöttének.

https://ujszo.com/regio/in-memoriam-leva-diszpolgara-lett-grendel-lajos

Magyar-szlovák párbeszéd a mítoszrombolásról

Vitaindítónak is nevezhetnénk a PERTU NO 14, kortárs magyar és szlovák művészet analógiáit kutató projekt legújabb, egyeseket bizonyára lenyűgöző, másokat talán kissé megborzongató kiállítását, melyet Gerhes Gábor és Martin Piaček alkotásaiból nyitottak a Zmeták Ernő Művészeti Galériában.

https://ujszo.com/regio/magyar-szlovak-parbeszed-a-mitoszrombolasrol

https://www.facebook.com/oslovma/posts/4291277054304571

Szlovák kulturális napok Magyarországon

A programsorozatról minden alkalomról összefoglalót nézhetnek meg. Ezúttal a sajtótájékoztatót mutatjuk meg Önöknek a KultúRecept közreműködésével:

https://www.facebook.com/oslovma/posts/4307650736000536

Szegedi Szlovák Kultúra Napja

2021. szeptember 27-én a Nemzetiségek Házában

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=oslovma&set=a.4297709120328031

A Divadlo Commedia Poprad (SK) vendégjátéka Szegeden

https://www.facebook.com/oslovma/posts/4269628033136140

Az előadás Martin Kukučín (1860-1928) Neprebudený (Az alvó) című elbeszélésének színpadi adaptációja. A tragikus, de emberséges, finom humorral átszőtt darab a szerelmes libapásztorról, Ondráš Machuláról szól, aki éretlen lelkivilága miatt képtelen megvédeni magát a világ könyörtelenségével szemben. / Szeged, Régi Zsinagóga / 2021. szeptember 27. 20:00 / Az előadás szlovák nyelven, magyar felirattal lesz megtekinthető. / A Divadlo Commedia Poprad vendégjátékának szervezője a Szegedi Szlovákok Egyesülete és a Szegedi Szlovák Önkormányzat.

http://www.maszk.hu/ProgramInfo/737

Példaértékű összefogás, szívből jövő munka működteti a szarvasi színházat

Évadértékelő sajtótájékoztatót tartottak a Szarvasi Vízi Színházban, amit a Húzzad csak, kivilágos virradatig című zenei utazás, majd a Szent Mihály napi tűzgyújtás követett. Megtudtuk, a Körös-parti teátrum sikerrel zárta a tizenegyedik szezont is. / A Cervinus Teátrum különlegessége abban is rejlik, hogy kétféle, a magyar és a szlovák nemzeti kultúrát is képviselik, ezért a Cervinus Művészeti Fesztivál két hete is kétnyelvű volt. Ezalatt közel kilencezer néző látogatott el a Vízi Színházba, amiből 1500 szlovák ajkú, ami azt jelenti, hogy az egész megyéből, illetve országból érkeztek hozzájuk.

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/peldaerteku-osszefogas-szivbol-jovo-munka-mukodteti-a-szarvasi-szinhazat-4375127/

Szlovák darabnak tapsolt a közönség Tótkomlóson

Színházi előadásra voltak hivatalosak a komlósiak a Természet Házába a hét végén. A Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete és a Komlósi Szlovákokért Alapítvány szervezte az eseményt, amelyre a helyiek mellett érkeztek Kondorosról, Nagybánhegyesről is vendégek. A Poprad Commedia Színtársulat jó kapcsolatokat ápol a komlósi amatőr színjátszókkal. Kölcsönösen látogatják egymást. Ez a mostani előadás a legjobbkor jött, fogalmaztak a helyiek: hosszú kihagyás után ismét szlovák nyelvű színházi élménynek tapsolhatott a közönség Komlóson. (beol.hu)

XV. Nógrádi Megyenap

Nógrád Megyei Nemzetiségekért Díjat vehetett át Bán Imre Gyuláné, a Nézsai Mikszáth Kálmán Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola tanára.

https://www.nool.hu/kozelet/helyi-kozelet/megyenap-elismereseket-adtak-at-a-salgotarjani-unnepi-kozgyulesen-4277075

Pozsonyi kávé Bratislavában / 41 kortárs szlovák költő

https://www.facebook.com/oslovma/posts/4274704365961840

Szeptemberi séta a Pilisben

https://www.facebook.com/oslovma/posts/4269837929781817

Elhunyt az Emil cukrászda alapítója

2021. szeptember 21. - (varkapu.info)

„Fájdalommal, megtört szívvel tudatjuk, hogy Valencsics Emil mestercukrász, az Emil cukrászda alapítója életének 82. évében csendesen megpihent” - osztotta meg a gyászhírt közösségi oldalán a vendéglátóhely. A pilisvörösvári cukrász szlovák-sváb családból származott, egész életében kötődött szülőfalujához, Pilisszántóhoz. Pályája elején a rádióban dolgozott, és minden híres emberről volt egy története a Pagodából. Itt tanult meg rétest sütni egy idős asszonytól, aki reggel 9-re már forró rétessel várta a rádiósokat és a vendégeket. „Temetése 2021. szeptember 24-én, pénteken 16 órakor lesz a pilisszántói temetőben” - áll a cukrászda Facebook-oldalán.

https://www.facebook.com/oslovma/posts/4281165928649017

Mély gyászban a Munkácsy Mihály Múzeum: búcsú Ando György igazgatótól

2021. szeptember 22. - (magyarmuzeumok.hu - A Munkácsy Mihály Múzeum munkatársai)

Hetek óta vártuk, hogy nyíljon az ajtó, és a tőle megszokott vidámsággal belépjen rajta. Ma nagy fájdalommal, mélyen megrendülve, mérhetetlen szomorúsággal kellett tudomásul vennünk, hogy nem jön többé. Elment közülünk Ando György, az igazgató, a kolléga, a barát, aki kifejezhetetlenül nagy űrt, de ugyanakkor jelentős nyomot hagyott maga után. Barátságos személyisége, kreativitása, humora, gondoskodó szeretete pótolhatatlan. 2021. szeptember 22-én, fájdalmasan fiatalon, 55 évesen távozott közülünk. Ando György szakmáját szívvel-lélekkel végző, igazi néprajzkutató volt. Békéscsabán született 1966-ban, és magától értetődő módon a szlovák iskolában végezte alap- és középfokú tanulmányait, majd a pozsonyi Comenius (Komenský) Egyetem Bölcsészettudományi Karának néprajz szakán szerzett diplomát. Pozsony élete fontos szakasza volt, számos barátságot kötött itt, és szép történeteket őrzött a fiatal évei időszakából. 1989-től a Békés Megyei Múzeumok Igazgatósága néprajzos muzeológusaként dolgozott, 2001-től 2012-ig az intézmény múzeumigazgató-helyettese, 2013-tól a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója volt. Egész pályafutása a csabai múzeumhoz kötődött, ismerte a muzeológiai munka és a néprajzkutatás minden apró részletét. Nem csak ismerte, hanem szerette is a múzeumot, az itt folyó csapatmunkát. Mindig hangoztatott célja a szakmai-tudományos-kiállítási munka fellendítése, színessé, érdekessé tétele volt, hogy ebben az intézményben semmi ne legyen szokványos, unalmas. A múzeumunk olyan hely legyen ahova érdeklődéssel, izgalommal, kíváncsisággal teli várakozással lépnek be az emberek, és elégedetten távoznak. És így lett. Kiállítások, rendezvények, programok sora, a múzeum elismertségének elérése őt igazolta. Nehéz feladatot hagyott ránk, munkatársaira. Ando György tudományos kutatási területe a békéscsabai, valamint a hazai szlovákság népi építészetének, a megye népi hagyományainak vizsgálata volt. Kevés olyan embert ismerünk, aki ilyen erős és mély gyökerekkel kötődne szülővárosához és a szlovák közösséghez. Nem véletlen, hogy elindította a múzeumban az „Ami csabai…” kiállítás- és kiadványsorozatot, amivel méltó helyre emelte a csabaiságot, a csabai múltat, a város kulturális értékeit, jeles személyiségeit. A hazai szlovákság életében az évek során több társadalmi tisztséget töltött be és választott tisztségviselője is volt helyi és országos szinten egyaránt. Számos időszaki kiállítás megvalósításában vett részt Magyarországon és külföldön egyaránt, több könyv és számos szakmai tanulmány szerzője. Nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy színvonalas, tudományos igényű, ugyanakkor nagy létszámú látogatót vonzó kiállítások adják a múzeum tevékenységének gerincét. A népszerű időszaki kiállítások után, a 2020-2021. évben az „utazás TÉRben és IDŐben” című, modern szemléletű új állandó kiállítással is büszkélkedhet a múzeum, melynek egységei, a Munkácsy Mihály - Egy géniusz diadala, valamint a Békéscsaba az évezredek idővonalán című kiállítások méltán számíthatnak a látogatók érdeklődésére. 2013-ban mind tartalmi, mind formai szempontból megreformálta és szerkesztőként koordinálta a múzeum kiadványozási tevékenységét, aminek eredményeként nagy érdeklődésre számot tartó könyvek sora jelent meg a Munkácsy Mihály Múzeum kiadásában. A folyamatosan végzett tudományos kutatómunka és ismeretterjesztési feladatok közül kiemelésre érdemes az Európai Unió által támogatott 5 PHARE CBC projekt, amelynek keretében romániai és magyarországi településeken zajlottak változatos tematikájú kutatások a békéscsabai és az aradi múzeum munkatársainak közreműködésével. A szakmai csapatmunka nemcsak tudományos értékeket, hanem hosszan tartó baráti kapcsolatokat is eredményezett számára. Ugyanez jellemezte a szlovákiai tőketerebesi múzeum munkatársaival való szoros szakmai kapcsolatát és barátságát, melynek nyomán számos kiemelkedő programot hozott létre kölcsönösen a két intézmény. Múzeumi munkájához kapcsolódóan számos társadalmi tisztséget is betöltött az elmúlt évtizedekben, többek között a Magyarországi Tájházak Szövetsége elnökségi tagjaként, a magyarországi Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága regionális referenseként, a Békés Megyei Értéktár Bizottság tagjaként, a Békéscsabai Települési Értéktár Bizottság elnökeként, továbbá a Magyar Néprajzi Társaság tagjaként hasznosította tudását. Szakmai elismertségét jelzi, hogy 2014-től az Emberi Erőforrások Minisztériuma Múzeumi szakági szakfelügyelője volt. Néprajzkutatói és igazgatói működését több kitüntetéssel és díjjal ismerték el: a Magyar Néprajzi Társaság PRO ETHNOGRAPHIA MINORITATUM emlékérme (2006), Móra Ferenc-díj (2016), az Emberi Erőforrások Minisztériuma „Nemzetiségekért Díja (2017) „Békéscsaba Megyei Jogú Város Közgyűlésének Elismerése” kitüntetés (2019), Honvédelemért Kitüntető Cím III. fokozat (2020), Magyar Érdemrend Lovagkeresztje (2021). Ando György, a közelmúltban a magyarmuzeumok.hu-nak adott interjújában így vallott törekvéseiről: „Megítélésem szerint a múzeum feladata, hogy az adott régió kulturális-tudományos fellegvára legyen. A múzeumban dolgozó szakemberek legyenek a kutatási területük leginkább avatott szakértői, őket hívják adott problémák megoldására, őket keressék egy-egy kérdés megválaszolására. Egy múzeum nem csak bemutatni akarjon, hanem ismereteket is adjon át. Minden kiállításnak, kiadványnak legyen meg a mondanivalója, üzenete, amely illeszkedik az intézmény küldetéséhez, stratégiájához. (…) A munkatársakkal azt a célt tűztük ki, hogy a múzeumunk, ahogyan száz esztendővel ezelőtt, ismét Kultúrpalotaként működjön és a most épülő Munkácsy-negyed koronaékszere legyen. Igazgatóként úgy gondolom, ezt csupán a kollektíva összefogásával és a fenntartó város támogatásával együttesen lehet megvalósítani.” Ezek a szavak szinte a jövőre vonatkozó iránymutatásként hatnak. Igen, így szeretnénk, így lesz… De nem lesz könnyű úgy, hogy nincs már velünk, köztünk. Nehéz búcsúzni egy olyan embertől, akit nagyon sokan ismertek és szerettek… Nehéz megfogalmazni azt, amire nincsenek szavak. Nyugodjék békében! Emlékét kegyelettel megőrizzük!

Örök nyugalomra helyezték Ando Györgyöt

Klausz Karola, az Identita Szlovák Egyesület elnöke elmondta, még mindig nem tudják felfogni a felfoghatatlant. Hirtelen gyorsasággal elment közülük egy jó barát, egy remek kolléga, az elismert muzeológus és néprajzkutató, a hazai szlovákság emblematikus alakja, az egyesület karizmatikus személyisége és képviselője. - A nyár végén az egyesületünk által szervezett néprajzi táborban - melynek szakmai vezetője volt -, még együtt tölthettünk egy hetet. Utoljára. Sosem felejtjük el azt a határtalan szeretetet és boldogságot, amivel a tábor során körülvezetett minket az „ő Csabáján”, a múzeumban, az evangélikus nagytemplomban. Szlovák ősei és legnagyobb példaképe, Áchim L. András nyomában - emelte ki az elnök. - Számos közös projektben dolgoztunk együtt a múltban, és már terveztük a jövőbelieket. Köztük az Áchim-megemlékezéseket a kettős jubileum kapcsán. És milyen a sors? Pont a nagy példakép születésének 150., halálának 110. évében ment el. Mindig is nagy rendező volt… Klausz Karola kiemelte, egyesületük meghatározó személyiségét veszítették el, aki mellettük állt jóban-rosszban. Mindig büszkék voltak azokra a szakmai sikereire, amelyeket a magyar kultúra területén ért el. Arra, hogy szlovák nemzetiségiként felvirágoztatott egy megyei múzeumot, innovatív ötletekkel segítette mindenki munkáját. Egész életében a hazai szlovákságért dolgozott, annak értékei, hagyományai fennmaradásáért küzdött. Ahogy Klausz Karola fogalmazott: „Elvesztettünk egy igazi csabai szlovákot, egy nagy tudású szakembert, és nem utolsó sorban egy mindig mosolygó, vidám barátot, egy igazi csapatjátékost. Zbohom, Ďurko náš! Isten Veled, Gyuri!”

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/eltemettek-a-csaladi-sirboltban-ando-gyorgyot-4378793/

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=oslovma&set=a.2783071591791799

oSlovMa-Anno-Fotó-Archívum

Farsangi népszokások Palócföldön

https://www.facebook.com/oslovma/posts/4759323157499956

1961. február 15-én a kiszebábut vivő fiatalok megérkeznek Szandaváralja határába, ahol a tavaszváró hagyományokat felelevenítve elégetik a falu menyecske népviseletébe öltöztetett szalmábábuját, hogy a hiedelem szerint elűzzék a betegségeket a faluból. / A palócok lakta mintegy százötven település főként az Északi-középhegység lábainál, a Mátra, a Cserhát és a Bükk hegyes-dombos vidékén Nógrád, Heves és Borsod megye területén található. Az első írásos dokumentumok (számadáskönyv, jegyzőkönyv), amelyek először tesznek említést a palócokról, az 1600-as évek második feléből származnak.

Aranylakodalom Tatabányán

https://www.facebook.com/oslovma/posts/4735828536516085

Szlovák népviseletbe öltözött asszonyok 1961. február 5-én énekkel köszöntik az 50. házassági évfordulójukat ünneplő Turai József nyugdíjas bányászt és feleségét, Pásztor Máriát. Az idős pár a gyermekeik, unokáik és a nagyszámú rokonság körében újította meg házasságát a tatabányai házasságkötő teremben, ahol ez volt az első aranylakodalom.

Amerikába készülő kivándorlók a fiumei kikötőben

https://www.facebook.com/oslovma/posts/4644390162326590

1903. január (A felvétel készítésének pontos napja ismeretlen.) - Magyarország vármegyéiből a kikötői regisztráció szerint a századfordulóig közel félmillióan, 1900-1913 között másfél millióan vándoroltak ki Amerikába. A kivándorlási hullám az 1905-1907. években tetőzött, amikor több felső-magyarországi megyében egész járások váltak néptelenné. A kivándorlók többsége a felső-magyarországi, igen mostoha gazdasági és természeti körülmények között élő szlovák és ruszin (rutén) lakosság köréből került ki.

Vágáshutai életkép

https://www.facebook.com/oslovma/posts/4644384442327162

1969. január 14-én lovas szánnal viszi az avart egy gazda a téli Vágáshután.

Vándoriparos drótostót a vágáshutai italboltban

https://www.facebook.com/oslovma/posts/4641713412594265

Ignácz János vágáshutai vándoriparos drótostót 1969. január 14-én az italboltban beszélget a többi vendéggel. / A vándoriparosok faluról falura, országról országra vándorló, különböző foglalkozású emberek, akik adott helyen elvégezték az adott munkát, majd továbbálltak más településre.

A vágáshutai vándor drótostót útnak indul

https://www.facebook.com/oslovma/posts/4641712235927716

1969. január 14-én búcsút vesz családjától és útnak indul dolgozni Ignácz János vágáshutai vándor drótostót. / A drótostótok törött cserépedények és lyukas fémedények javításával foglalkozó vándoriparosok voltak.

Magyarországi szlovákok választmányi ülése 1989-ben

https://www.facebook.com/oslovma/posts/4539395556159385

Sipiczky Mátyás, a Magyarországi Szlovákok Demokratikus Szövetségének elnöke beszél az országos választmány ülésén 1989. február 7-én. / oSlovMa-Anno-Fotó-Archívum / A Magyarországi Szlovákok Demokratikus Szövetsége 1948. december 18-án alakult meg a szlovákok érdekképviseleti szerveként. A magyarországi szlovákok egyrészt a történelmi Magyar Királyság területén, elsősorban a mai Szlovákia területén élő szlovákok, másrészt a mai Magyarország területén lakó szlovák nemzetiség megnevezése. A szlovákok a mai Magyarország területére nagy számban a 17. század végén, a török kiűzetése után az északi, túlnépesedett vármegyékből érkezvén telepedtek le vagy lettek letelepítve az elhagyott területeken.

Néptáncbemutató Maglódon

https://www.facebook.com/oslovma/posts/4418957151536560

A maglódi női néptánccsoport fiatal tagjai 1952. november 8-án az idősek bemutatóját figyelik a kultúrversenyen. Maglód nagy néptánc-hagyományokkal rendelkező város, elsősorban a maglódi szlovák szokásokat őrzik. / Maglódi népviselet - A fiatal maglódi lányok nyári viselete, melyet ünnepi alkalmakkor, bálba és a templomba vettek fel: Alul vászon alsószoknyát, felette hat selyem szoknyát, keményített, rakott, hímzett szoknyát és sifonanyagból készült, glancolt (fényesített) kötényt, felül pedig ujján csipkével díszített blúzt és hímzett (kivarrott) fehér pruszlikot (mellény) viseltek. Kezükben hímzett kendőt tartottak.

Országgyűlési és helyhatósági választások Kesztölcön

https://www.facebook.com/oslovma/posts/4418950171537258

Honvéd József és felesége, a kesztölci Jó Szerencsét termelőszövetkezet tagjai 1958. november 16-án, házasságkötésük másnapján leadják szavazatukat az országgyűlési és helyhatósági választásokon.

https://www.facebook.com/oslovma/posts/4418947668204175

A kesztölci Jó Szerencsét termelőszövetkezet tagjai 1958. november 16-án vidáman, zeneszóra mennek szavazni az országgyűlési és helyhatósági választásokra.

Valaška a békéscsabai Balassi Bálint Művelődési Otthonban

https://www.facebook.com/oslovma/posts/4418936384871970

A békéscsabai Balassi Bálint tánccsoport tagjai a Valaška című szlovák népi tánc egyik jelenetét próbálják 1959. november 21-én. A népi táncosok új műsorukban a megyében gyűjtött nemzetiségi táncokat mutatják be. / A Balassi Bálint tánccsoport 1947-ben alakult. Fennállása óta a hazai fellépéseken kívül többek között Bécsben, Albániában, Csehszlovákiában, a varsói VIT-en, Japánban és Izraelben szerepelt nagy sikerrel.

Többnemzetiségű termelőszövetkezet Eleken

https://www.facebook.com/oslovma/posts/4418927144872894

Elek, 1960. november 23. - Különböző nemzetiségű, népviseletbe öltözött fiatalok a művelődési házban. / Az Eleket említő írásos emlék 1232-ből származik. A települést a törökdúlást és a 15 éves háború pusztításait követően német telepesekkel népesítette be báró Harruckern János György 1724-ben. Ezt követően Elek töretlen fejlődésnek indult, az 1854-es források már mezővárosként említik. Ennek a folyamatnak a trianoni békeszerződés vetett véget, Elek elvesztette piacainak egy részét, határ menti településsé vált. Lakossága többségében német, valamint magyar és román nemzetiségű, de megtalálhatóak voltak szlovákok is. A 2. világháborút követően a német lakosság nagy részét kényszermunkára hurcolták, ill. elűzték, és az ország más részeiről hoztak helyükbe telepeseket, valamint Felvidékről elűzött magyar családok is kerültek a településre. Eleknek 1950 és 1990 között mindvégig önálló tanácsa volt, 1970-ben nagyközséggé nyilvánították. Békés megyéhez 1946-ban történt csatolásától a járások megszűnéséig, 1983 végéig a Gyulai járáshoz tartozott, ezután 1990-ig a Gyulai városkörnyékhez. Elek 1996 óta város. Napjainkban több nemzetiség is lakja, németek, szlovákok, románok, cigányok.

Szlovák nyelvtanulás a mátraszentlászlói iskolában

A tanítónő szlovák nyelven tartja az olvasásórát Mátraszentlászlón 1983. október 22-én. A településen szép számban élnek szlovák anyanyelvű lakosok, ez indokolja a nemzetiség nyelvének tanórákon történő oktatását a falucska általános iskolájában. - Fotó: (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/4312748768824066

Ősz a bükkszentkereszti hegyi legelőn

Bikák legelnek hajnalban a bükkszentkereszti hegyi legelőn 1955. október 19-én. / Bükkszentkereszt (szlovákul: Nová Huta) község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól 20 kilométerre nyugatra, a Bükk hegységben található. A 18. században alapították Újhuta néven, egyike volt annak a négy településnek, melyet az 1755-ben létrehozott üveghuták dolgozói laktak. A község tulajdonképpeni alapítójának Simonides Jánost, az üveghuta egyik bérlőjét tekinthetjük. A településekre üvegfúvó, ill. üvegműves mesterembereket telepítettek. Egy időben teljesen szlovák település volt. - Fotó: (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/4312727408826202

Csillagász a békéscsabai tanyán

Marik János 63 éves állatgondozó felesége 1975. október 10-én az égboltot tanulmányozza. A csillagászkodó férfi a békéscsabai tanyavilágban él feleségével. 1971-ben egy csillagászati könyv alapján távcsövet készített, majd egy 25 cm tükörátmérőjű távcsövet épített. Azóta rendszeresen megfigyeléseket végez és naplót vezet a napfoltokról, a Holdról és más égitestekről. - Fotó: (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/4312691052163171

Kulturális központ lesz az egykori pesti szlovák evangélikus templom

Volt már kaszinó és edzőterem is

https://jozsefvaros.hu/hir/76684/kulturalis-kozpont-lesz-a-rakoczi-ut-korbezart-templom

https://www.facebook.com/oslovma/posts/902480696517574

https://www.facebook.com/oslovma/posts/3165817643517190

https://www.facebook.com/oslovma/posts/921707867928190

https://www.facebook.com/oslovma/posts/4348576325241310

Leégett szentendrei áruház

https://www.facebook.com/imro.fuhl/posts/4424811997566770

KEX összes felvétel és feldolgozás

https://archive.tilos.hu/cache/tilos-20210929-020000-053000.mp3

A KEX 1969-1971 között létezett progresszív magyar rockegyüttes. A hivatalos zenei ízlésbe nem fért bele.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kex

https://www.facebook.com/imro.fuhl/posts/4380804728634164

Szlovák konyha

Ízelítő a szlovák nép, és részben a hazai szlovák nemzetiség konyhájának jellegzetességeiből.

http://www.oslovma.hu/XXX/KonyhaSK.pdf

https://www.facebook.com/oslovma/posts/3663393273759622

https://www.facebook.com/oslovma / 5300 követő - Köszönjük! / http://www.oslovma.hu

https://www.facebook.com/oslovma/posts/3651822051583411

Kürtös / Trubnik - Pilisszentlászló / Senváclav

2022. január: http://www.oslovma.hu/XXX/Kur22jan.pdf

https://www.facebook.com/senvaclav/posts/5095110110499463

2021. december: http://www.oslovma.hu/XXX/Kur21dec.pdf

https://www.facebook.com/senvaclav/posts/4865099900167153

2021. november: http://www.oslovma.hu/XXX/Kur21nov.pdf

https://www.facebook.com/senvaclav/posts/4767219643288513

2021. október: http://www.oslovma.hu/XXX/Kur21okt.pdf

https://www.facebook.com/senvaclav/posts/4705859666091178

Letölthető / Stiahnuť - Korábbi lapszámok / Staršie čísla:

https://www.facebook.com/senvaclav/photos/a.960059350671247.1073741829.914344848576031/1003500662993782/?type=3&theater

ForrásOK: mti.hu / hirklikk.hu / szabadeuropa.hu / magyarnemzet.hu / telex.hu / index.hu / hvg.hu / nepszava.hu / ujszo.com / hu.euronews.com / / atv.hu / merce.hu / direkt36.hu / azonnali.hu / atlatszo.hu / valaszonline.hu / magyarnarancs.hu / es.hu / jelen.media / nyomtassteis.hu / 168ora.hu / 444.hu / nemzetisegek.hu/ / 24.hu / propeller.hu / pestisracok.hu / 888.hu / hirek.sk / korkep.sk / parameter.sk / bumm.sk / ma7.sk/ / felvidek.ma / beol.hu / behir.hu / hir6.hu / szarvasihet.hu / delmagyar.hu / nool.hu / ujkor.hu/ / pestihirlap.hu / kultura.hu