pon04152024

Posledná aktualizáciauto, 09 apr 2024 9am

Nevzdáme sa... - Register na „mobilizáciu maďarstva“

altOslovenie Maďarov žijúcich vo svete a prípadné „zmobilizovanie celého maďarstva” je cieľom Národného registra Maďarov (http://www.nemzetiregiszter.hu/), ktorého internetovú stránku spustili 17. októbra. Informoval o tom v Budapešti podpredseda vlády Zsolt Semjén.

Druhým cieľom je patričnou silou presadzovať záujmy Maďarov. „Ak ktorejkoľvek časti maďarského národa ublížia, prípadne na ňu zaútočia, tak prostredníctvom registra Maďarov je možné zmobilizovať celé maďarstvo a informovať o tom celý svet. Ide o zdravý spôsob vyvíjania tlaku v záujme národných cieľov,” dodal Zsolt Semjén. Stránka je aj v angličtine a bude aj v španielčine, pretože podľa Semjéna „nechcú stratiť” ani generácie Maďarov žijúcich v emigrácii. Vlani v novembri Semjén povedal, že register bude slúžiť aj na mobilizovanie Maďarov v prípadoch, akým bolo napríklad prijatie slovenského jazykového zákona.

Nevzdáme sa žiadneho Maďara

Maďarská vláda sa spojí prostredníctvom 2500 maďarských organizácií s Maďarmi celého sveta, vyhlásil podpredseda maďarskej vlády zodpovedný za národnú politiku Zsolt Semjén. Vicepremiér povedal, že Maďari žijúci v emigrácii dostanú informácie v anglickom a neskôr aj v španielskom jazyku. „Nevzdáme sa žiadneho Maďara. Nevzdáme sa ani tých, ktorí nehovoria po maďarsky tak, ako Maďari žijúci v materskej krajine,“ dodal Semjén, ktorý vyjadril názor, že maďarský národ sa z historických dôvodov stal svetovým národom. „Ak niektorú časť národa postihne príkorie, ako v prípade slovenského jazykového zákona, tak prostredníctvom registra bude možné Maďarov vo svete o tom informovať a požiadať o pomoc,” poznamenal podpredseda maďarskej vlády. Register podľa Semjéna poskytne obrovskú možnosť na vyvíjanie nátlaku, pretože bude možné zmobilizovať celé maďarstvo. Semjén, ktorý je predsedom Kresťanskodemokratickej ľudovej strany (KDNP), tiež konštatoval, že zachovanie maďarského národa je ohrozované demografickými problémami a u zahraničných Maďarov migráciou a asimiláciou. K vyriešeniu týchto problémov je podľa neho potrebná odhodlaná národná politika a silný štát.

Elindult a nemzeti regiszter honlap

altElindult a nemzeti regiszter honlap, amelynek célja a világ magyarságának megszólítása, a szórványban és a diaszpórában élők magyar identitásának megerősítése. Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a regisztert bemutató parlamenti sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: „Magyarország üzen a világban szétszóródott magyarságnak”. A regiszteren keresztül lehetővé válik, hogy a magyarság tagjait, éljenek a világon bárhol, elérjék, magyar identitásukat megerősítsék. A másik értelme a regiszternek - folytatta -, hogy a magyarok ügyét kellő erővel lehessen képviselni. Ha a magyar nemzet bármely részét sérelem vagy támadás éri, akkor az egyetemes magyarságot ezen keresztül tudják mozgósítani, és a világot tájékoztatni - hangsúlyozta, hozzátéve: ez egy „egészséges nyomásgyakorlás a nemzeti célok érdekében”. A kormányfő kereszténydemokrata helyettese szerint ugyanakkor azzal is szembe kell nézni, hogy az emigrációnak harmadik, negyedik, ötödik nemzedékétől aligha várható el, hogy olyan szinten beszéljen magyarul, mint a magyar közösségben élők, de őket sem szeretnék elveszíteni. Ezért a honlap angolul, a későbbiekben pedig spanyolul is elérhető lesz majd - jelezte Semjén Zsolt. Kifejtette: a http://www.nemzetiregiszter.hu/ honlapon regisztrálók hetente kapnak egy rövid hírösszefoglalót Magyarország és a magyarság legfontosabb eseményeiről. Az oldalon található még a magyar államigazgatást bemutató menüpont, itt választ kaphatnak az érdeklődők arra például, hogyan intézhetik állampolgárságukat, vagy magyarországi tanulmányokat hogyan folytathatnak. Valamennyi határon túli magyar szervezet bemutatkozhat továbbá, és egy eseménynaptárba feltöltheti rendezvényeit. Az oldalon keresztül ugyanakkor nem csak üzenetet küldenek, ez egy oda-vissza kapcsolattartási eszközként működik majd, így ha valaki ír, annak mindenképpen válaszolnak. Mint mondta, a magyar szervezetek mindegyike vállalta azt is, hogy tagjaikhoz eljuttatják a regisztert. Reményének adott hangot, hogy néhány héten belül az emigráció magyarsága értesül a regiszterről. A kormányfő helyettese hangsúlyozta: a regisztert - amelyhez facebook oldal is kapcsolódik - egyetlen pluszfillér nélkül fejlesztették ki. Hozzátette: a személyes adatok védelméről szóló jogszabályokkal teljesen összhangban van a honlap, és a közigazgatási tárca kötelezettséget vállal arra, hogy ezeket az adatokat a jogszabályoknak megfelelően kezelik. Az adatok megadása önkéntes, és azokat harmadik fél számára semmilyen módon nem teszik hozzáférhetővé. A kormány legbiztonságosabb szerverén fejlesztették ki az oldalt - jegyezte meg a miniszterelnök-helyettes.

(mti / tasr)