Cs03282024

Posledná aktualizáciaCs, 21 márc. 2024 10am

Médiafigyelő / Sajtószemle - 2020. június - szeptember

123MoKlaKormányhatározat az egykori szlovák ajkú templom megvásárlásáról - Kormos Sándor emlékére - A szlovákok a jelenben, a magyarok a múltban élnek - Békéscsabai aratóbál - Két nemzetiség a népszámlálásban: esély vagy veszély? - „Aki tót pap létére is magyar író” - Hatalmas előnyünk: a többnyelvűség

Imrich Fuhl válogatásában
http://www.oslovma.hu/01-Imro-Ment/ImroInfo/2020/Imr20Hu4.rtf
oslovma.hu - facebook.com/oslovma

Ezüst emlékérmet adományozott Lászik Mihálynak a Szlovák Külügyminisztérium

2020. szeptember 3. - (Hidvégi Dávid - behir.hu)

A békéscsabai szlovákság Lászik Mihály munkásságát ünnepelte 2020. szeptember 3-án a Szlovák Kultúra Házában. Emil Kuchár, a Szlovák Külügyminisztérium nevében adományozott ezüst emlékérmet Lászik Mihálynak, aki sokat tett a helyi szlovákságért, hiszen korábban a nemzetiségi önkormányzat elnöke volt, illetve jelenleg is a Szlovák Gimnázium igazgatóhelyettese. A rendezvényen tiszteletét tette a város polgármestere is, aki szintén köszöntötte a kitüntetettet. - Áldozatos munkával sok éven át ápolta a magyarországi szlovákság ügyeit. Ez különösen fontos Békéscsabán, hiszen a mi városunkban 312 éve együtt él a magyarság a szlováksággal. A két nép mindig is egymást segítve, a várost fejlesztve élt együtt egymással. Lászik Mihályt 2014 óta ismerem személyesen, azóta egyetlen olyan városi rendezvény sem volt, ahol nem számíthattunk volna az együttműködésére - emelte ki Szarvas Péter.

https://www.facebook.com/oslovma/posts/3215056465259974

A békéscsabai Farkas Gábort választották az ország legjobb fazekasának

A szakmai kihívások éltetik / Talán szlovák származása miatt (és mert Békéscsabának nincsen komoly fazekas múltja) a gömöri tájegység fogta meg leginkább…

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-szakmai-kihivasok-eltetik-a-csabai-fazekast-3022295/

Anno 1920 - Felvidék és Békéscsaba, szlovákok és magyarok, hírek és rémhírek

A trianoni békében elszakított területek közül a csabaiaknak Erdély és Partium a közelsége, illetve az onnan Békéscsabára érkező menekültek, míg a Felvidék a szlovák ősök miatt volt különösen fontos. Nem véletlen, hogy a Körösvidék ezekkel az országrészekkel kiemelt figyelemmel foglalkozott. Augusztus végén több cikk is megjelent a Felvidékre került magyarokkal és szlovákokkal kapcsolatban. Augusztusban a cseh Narodni noviny című lapban jelent meg egy hír, melyben az összes felvidéki magyar iskola bezárását követelték „mivel Magyarországon - állítólag nincsen egy szlovák iskola sem.”. Erre reagált a Körösvidék „Szemet szemért, fogat fogért” címmel, melyben kommentálta a hírt: „vigasztalódjunk azzal, hogy a „N. N.” sokkal nagyobb dőreséget is irt már.”. 25-én a következő (sajnos meg nem valósuló) hír jelent meg, mely a csabai szíveket (is) megdobbantotta „a csehek azon tárgyalnak, hogy bizonyos engedmények fejében Csonkamagyarország visszakapja Pozsonyt és Kassát, sőt a két város között húzott vonaltól délre eső területet is.”. Ugyanebben a lapban a címlapon olvashatták száz évvel ezelőtt őseink, hogy a Felvidéken is foglalkoztatja az embereket a csabai szlovákok sorsa. Az írás szerint „az egész felvidéken elterjedt hirek azt mondják, hogy Békéscsabán üldözik a tótajkúakat, ütik, verik őket, ahol lehet és annyira mennek, hogy a csabai tótok az utcára sem mehetnek ki.”. Természetesen a Körösvidék - a valóságnak megfelelően - rémhírnek minősítette ezt az állítást. Erre válaszolt három nap múlva Mispál Frigyes jaminai gyógyszerész, aki megírta, hogy ő a Felvidékről került Csabára. Ideköltözése előtt bement a „zsupáni hivatalba”, ahol a következő kérdést szegezték neki: „Nos Mispál úr igaz-e az, hogy testvéreinket Komlóson akasztanak?”. Ő ezt azonnal és határozottan megcáfolta és elmondta, hogy „itt Csabán senkinek baja nincs, csupán ki vétkes hazánk elleni árulásban, az bűnhődni fog.”.

https://behir.hu/anno-1920-bekescsaba-es-a-vilag-1920-augusztus-legvegen

Megújult Pilisszentlélek katolikus temploma

2020. szeptember 5. - (mti)

Ünnepi misén adták át 2020. szeptember 5-én a háromszáz fős szlovák nemzetiségű Pilisszentlélek teljesen felújított katolikus templomát, amely 1857-ben épült. A megbékélés első lépcsőjét megtettük az elmúlt években, nagy változások történtek a szlovák nemzetiség életében Magyarországon, iskolákat indíthattak újra és intézmények újulnak meg - emelte ki ünnepi beszédében a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. Soltész Miklós hozzátette, fontosnak tartják a hiten keresztüli megmaradást, ezért támogatják a nemzetiségek templomainak felújítását. Így újul meg többek között a szlovák nemzetiségiek által látogatott békéscsabai és mátraszentimrei templom. Völner Pál, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, széleskörű összefogás segítette a templom felújítását, a hely erejét azonban a település közössége jelenti, akik őrzik hagyományaikat és élettel töltik meg az épület falait. Az Esztergomhoz tartozó település plébániatemplomát Mohos Gábor, Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke áldotta meg. Az ünnepségen részt vett Paulik Antal, az Országgyűlés szlovák nemzetiségi szószólója. A felújítás két évig tartott, lecserélték a tetőszerkezetet, a nyílászárókat és eredeti állapotába állították vissza a templom tornyát, új villamos hálózatot alakítottak ki, helyreállították a díszítőfestést, valamint mészkőlapokkal burkolták a templomhajót, ahová új padok kerültek. A felújítás teljes költsége 77 millió forint volt. A beruházáshoz az Esztergom Budapesti Főegyházmegye 21 millió forinttal, az esztergomi önkormányzat 20 millió forinttal járult hozzá, a kormány pedig 34 millió forinttal támogatta. További pályázati források mellett a munkálatokat az Országos Szlovák Önkormányzat is segítette öt millió forinttal. Az Esztergom közelében fekvő Pilisszentlélek egyházi épületéről az első feljegyzés 1836-ból származik. A templomot egy korábbi kápolna átépítéséből alakították ki. A beruházást Scitovszky János esztergomi érsek közbenjárásával a királyi kamara végezte 1857-ben. A Szentlélek templom először 1938-39-ben esett át felújításon, akkor bővült az építmény két oldalhajóval, így nyerve el 150 négyzetméteres alapterületét. Belső díszítése 1962-től kezdődött, Kákonyi Asztrik és Forró Kamill ferences szerzetesművészek és Kákonyi István festőművész készítette a ma is látható freskókat, díszítést. Pilisszentlélek az ország egyik legkisebb lélekszámú települése. 1236-ban IV. Béla a szentkereszti pálosoknak adományozta a területet, IV. László 1287-ben pálos kolostort alapított itt. A török időkben a kolostor és a körülötte épült falu elpusztult. András üveges mester 1703-ban költözött a völgybe. Műhelyéről, melyben palackokat és zöld színű üvegeket gyártottak, Hutának nevezték a helyet. A pálosok Nyitra megyéből 1740 körül, majd 1830-as években Gömör vármegyéből szlovákokat telepítettek a területre. Az itt élők mészégetéssel, fakitermeléssel, szőlőtermesztéssel foglalkoztak.

Borbély Alexandra: Szlovákiában szlovákul. Sosem felejtem el ezt a mondatot!

Borbély Alexandra a szlovák SME napilapnak adott - a Körkép által lefordított - interjúban mesél arról, milyen az élet felvidéki magyarként Szlovákiában és Magyarországon. Európai filmdíjas színésznőnk 2017-ben azért nem kaphatta meg a Junior Prima díjat, mert nem magyar állampolgár. Ha felvette volna a magyar állampolgárságot, a szlovákiai szabályok értelmében elveszíti a szlovákot. Volt, hogy Nyitrán megkapta, hogy Szlovákiában szlovákul beszéljen. Budapesten pedig egy taxis azt magyarázta neki, hogy „a mi színházainkban már románok és szlovákok is játszanak, lassan már mindenki idejön, de én az ő játékukra nem vagyok kíváncsi”. Amikor közölte, hogy ő is éppen egy ilyen színésznő, a taxis nem győzött magyarázkodni. A Körképen azt is elolvashatja, hogy milyennek látja a magyarországi színházi közeget, és miért nem kap filmszerepeket se ő, se Szamosi Zsófia:

https://korkep.sk/cikkek/szemle/borbely-alexandra-szlovakiaban-szlovakul-ezt-a-mondatot-sosem-feledem/

A szlovák államfő elítélte Navalnij megmérgezését

Zuzana Čaputová szlovák államfő Twitter-bejegyzésében ítélte el Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezését. Erősen elítélem Navalnij megmérgezését. Az ilyen cselekedeteknek teljesen elfogadhatatlannak kell lenniük minden olyan társadalomban, ami tiszteletben tartja az alapvető emberi méltóságot. Kívánok Alekszejnek erőt, hogy hamarosan jobban érezze magát - írta a szlovák politikus.

https://index.hu/kulfold/2020/08/25/a_szlovak_elnok_elitelte_navalinj_megmergezeset/

54. Nógrád Megyei Nemzetiségi Találkozó

Magyarországi Szlovákok 24. Országos Folklór Fesztiválja 2020. augusztus 29-én Bánkon

https://www.facebook.com/pg/oslovma/photos/?tab=album&album_id=3190488607716760

A Szepesség és a Szlovák Paradicsom Budapesten

A Szepesség és a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park nem csupán magyar emlékekkel és téli sportolási lehetőségekkel kecsegtet, amint az a 2020. augusztus 2-i, Szlovák Intézetben tartott sajtótájékoztatón kiderült. A turisztikai szakma képviselői most különösen örültek egymásnak, elismerve Soňa Jelínkovának, a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal magyarországi igazgatójának bátor kezdeményezését, valamint eddigi aktív munkáját is, hiszen Magyarországon ő népszerűsíti - csaknem páratlan munkabírással - évek óta Szlovákiát. Ennek is köszönhető, hogy az fent említett régióban - a csehek után - mindjárt mi, magyarok következünk a külföldi turisták listáján. Az eseményen először a magyarországi szlovák nagykövetség vezetői köszöntötték a jelenlévőket. Az ebből az alkalomból Budapestre érkezett szlovákiai önkormányzati képviselők és turisztikai szakemberek hangsúlyozták a két ország kapcsolatának fontosságát, és beszámoltak nemcsak a természeti szépségekről és történelmi-művészeti emlékekről, de az újdonságokról is:

https://infovilag.hu/bemutatkozott-a-szepesseg-es-a-szlovak-paradicsom/

Ilyennek látja Tokajt egy szlovák Insta-influencer

Simon Snopek szlovák Insta-influencer, aki a Magyar Turisztikai Ügynökség kérésére készített egy szemet gyönyörködtető videót a hazai tájakról. A videóban felbukkan a tokaji borvidék, Mád, a fűzéri vár, a Tisza és a Megyer hegyi tengerszem.

https://www.youtube.com/embed/a4tx3qzNmMA

A huculok eredetileg a ruszinok egy csoportját képezik

„Természetesen van asszimiláció is. A fiatal családok külföldre mennek, nagyon sok a vegyesházasság, ilyenkor sokszor egy köztes kommunikációs nyelv teremtődik meg. Haladunk előre, az emberek meg asszimilálódnak...”

https://azonnali.hu/cikk/20200912_asszimilalodunk-es-ez-normalis

„Nem egy átlagos, hétköznapi film lesz a Hatalom”

Egy halálos kimenetelű gömöri vadászbaleset a vezérfonala Prikler Mátyás most születő filmjének, amelyben Hajdu Szabolcs, a nagy sikerű Fehér tenyér, a Bibliotheque Pascal, az Ernelláék Farkaséknál és a mozi helyett nemrég interneten bemutatott Békeidő rendezője is fontos színészi feladathoz jutott.

https://ujszo.com/kultura/szlovakul-beszelt-megis-ertettek

Elhunyt a világhírű cseh rendező, Jiří Menzel

https://parameter.sk/elhunyt-jiri-menzel

Bezárnak a tótkomlósi oktatási intézmények

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/covid-19-bezar-az-osszes-totkomlosi-oktatasi-intezmeny-132950

J. C. Hronský: Solymász Tamás

www.oslovma.hu/Archiv/SolymTam.pdf - Fordította: Papanek László

https://www.facebook.com/oslovma/photos/a.552107664888214/3224609754304645

A csehek a sörben, a lengyelek Istenben hisznek

...akadnak más stratégiák is - közép-európai maszkkörkép / Szlovákiában valamivel nagyobb az óvatosság / Pozsonyban az üzletekben mindenki maszkban volt, éttermekben kizárólag az ott dolgozók. Az osztrák és lengyel tapasztalatokkal ellentétben a mosdóhasználat kedvéért betérőt sem kérték maszkviselésre. Ausztria több kisvárosában jellemzően utcán is maszkot hordtak, sokan pedig az egész arcot takaró plexi lappal tették láthatóvá és védetté magukat. A kánikula ellenére sok, főként az idősebbek korosztályhoz tartozó nőn gumikesztyűt is lehetett látni. / A pozsonyi kormány bő egy hete tette közzé, hogyan is képzeli el az iskolák újbóli megnyitását. Kötelező lesz a maszk, a távolság megtartása és a kéz rendszeres fertőtlenítése. Az iskolákat három fázisba sorolják. A zöldbe a biztonságosak tartoznak. A narancssárga fázisba akkor kerül az iskola, ha egy diáknál vagy dolgozónál felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja. A vörös fázis pedig akkor lép életbe, ha két diáknál vagy egy pedagógusnál beigazolódik a fertőzés. Ugyanakkor az óvodásoknak és az alsó tagozatosoknak nem kötelező a maszk viselése. Az egyetemeken csak szeptember végén kezdődik el a szemeszter.

https://nepszava.hu/3089380_a-csehek-a-sorben-a-lengyelek-istenben-hisznek-es-akadnak-mas-strategiak-is-kozep-europai-maszkkorkep

Domovina: Kormos Sándor emlékére

https://www.facebook.com/1391780581146600/videos/366957254464450/

https://mediaklikk.hu/duna/cikk/2020/08/24/domovina-kormos-sandor-emlekere

https://www.facebook.com/oslovma/posts/3132423820189906

2020. március 10-én hunyt el a magyarországi szlovákság egyik ikonikus alakja, Kormoš Sándor, a pilisszántói születésű költő, író, zenész, szerkesztő, filozófus. A koronavírus világjárvány még azt sem engedte meg a gyászoló családnak és Kormoš Sándor tisztelőinek, hogy méltóképpen leróhassák kegyeletüket a ravatalnál. Ám Kormoš Sándor nemcsak a műveiben él tovább, hanem az utókor szeretetének, megbecsülésének jele, hogy 2020. július 25-től a pilisszántói könyvtár is az ő nevét viseli. A Domovina augusztus 31-i adásában tisztelők, barátok, tanítványok és pályatársak emlékeznek rá. / 2020. augusztus 31., hétfő, 7:15 Duna / Gyártásvezető: Rózsa Csilla / Világosító: Raffai Csongor, Jurkovics Milán / Vágó: Násztor Róbert / Operatőr: Kajtsa Zoltán / Drón: Raffai Csongor / Szerkesztő-rendező: Antala Zsuzsanna / A költő nem hal meg? / „Ő volt és a mai napig is ő a magyarországi szlovákok első és legjobb modern költője! Nem kérdés, hogy az ő poézisének motívumai már rég túlmutattak a népi költészeten. Rengeteg metaforát és olyan költői kifejezőeszközöket használt, amelyeket joggal elirigyelhetnének tőle a „többségi”, azaz a magyar költők is. Én nem is tartom őt kisebbségi vagy nemzetiségi költőnek.” (Fuhl Imre - költő, újságíró) / „Nekem nagyon tetszett, hogy ő soha nem szégyellt szlovákul beszélni! Még azokban az időkben sem, amikor elég furcsán néztek ránk, ha szlovákul szólaltunk meg. Számára mindig elsődleges szempont volt, hogy szlovák, sőt, hogy pilisszántói szlovák. Ha semmi mást nem tanultam volna meg tőle, akkor is egy életre belém vésődött, hogy legyek büszke a pilisszántói szlovák származásomra. Azt is tőle kaptam örökül, hogy minden helyzetben használjuk a szlovák nyelvet! Nemcsak a színpadon vagy ha előadunk, hanem akkor is, amikor reggel hatkor munkába igyekszünk és az autóbuszon beszélgetünk.” (Fábián Éva - költőnő, újságíró) / „Jó barátok voltunk! Tudtunk viccelődni, piszkálódni is, meg jókat beszélgetni szlovákul. S azon is együtt keseregtünk, hogy egyre fogyatkozunk…” (Szőnyi József - barát) / „Sanyo néha nagyon kritikus volt, ami az adott pillanatban bizony fájt, de egy idő után az ember rájött, hogy bizony igaza volt és csak a javunkat szolgálta.” (Lampert Csaba - barát) / „Szerintem ő volt nemzetiségünk utolsó mohikánja, aki olyan elmélkedéseket, munkákat írt, melyek meghatározó erejűek lehetnének a magyarországi szlovákság jövőjével kapcsolatban.” (Paulik Antal - a parlament szlovák szószólója)

Folytatódik a nemzetiségi pedagógusok képzését támogató ösztöndíjprogram

2020. augusztus 26. - (mti)

Folytatódik a nemzetiségi pedagógusok képzését támogató ösztöndíjprogram - közölte a kezdeményező, Ritter Imre német nemzetiségi országgyűlési képviselő 2020. augusztus 26-án az M1 aktuális csatornán. Hozzátette: szeptembertől 600 fiatal nemzetiségi pedagógus képzését tudják támogatni. Mint mondta, a 2018-ban indított ösztöndíjprogramra a nemzetiségi pedagógus és óvodapedagógus képzésben resztvevők, nappali tagozatos és levelezős hallgatók is pályázhatnak. A hallgatók az első szemeszterben 60 ezer forint adó- és járulékmentes, szabad felhasználású támogatást kapnak. Később az ösztöndíj összege tanulmányi eredmények alapján változik, 4,5-ös átlag felett 75 ezer forint is lehet.

Video: https://hirado.hu/belfold/video/2020/08/26/a-nemzetisegi-pedagogusok-utanpotlasanak-kepzeset-tamogatjak

Köztulajdonba kerül és közösségi funkciót kap Pest elveszett szlovák evangélikus temploma

https://www.facebook.com/oslovma/posts/3165817643517190

Hosszú évtizedek óta nem szolgálja eredeti céljait, a járókelő számára pedig láthatatlan a pesti szlovák evangélikus templom, a város egyik legszebb romantikus épülete. Diescher József munkáját azonban most az állam 765 millió forintért visszavásárolja, és az Országos Szlovák Önkormányzat kezébe adja - a jövőben szlovák-magyar beruházásban színház, múzeum, könyvtár, valamint művészeti és civil csoportok otthonává válhat. „Elképzeléseink szerint itt kap majd helyet a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete, a Magyarországi Szlovákok Könyvtára és Dokumentációs Központja, a Vertigo Szlovák Színház és a Ľudové noviny című szlovák nyelvű hetilap szerkesztősége. Az épület lehetővé teszi régi tervünk megvalósítását, a Magyarországi Szlovákok Múzeuma létrehozását is. Befogadná továbbá a Budapesten működő szlovák művészeti csoportokat és civil szervezeteket, amelyek jelenleg megfelelő székhely hiányában nem rendelkeznek állandó »otthonnal«. Az eredeti funkció visszaállítása érdekében a kupola részben ökumenikus kápolnát tervezünk kialakítani” - részletezte a jövőbeni terveket Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke. „A beruházás több magas szintű megbeszélés témája volt a közelmúltban és a legutóbbi szlovák-magyar kisebbségi vegyes bizottság ülésének jegyzőkönyvében is szerepel az ajánlások között” - tudtuk meg Hollerné Racskó Erzsébettől. A jelenlegi elképzelések szerint Szlovákia és Magyarország 50-50%-os arányban osztja majd meg a felújítás költségeit.

https://epiteszforum.hu/koztulajdonba-kerul-es-kozossegi-funkciot-kap-pest-elveszett-evangelikus-temploma

Archív: Naše úsilie o vrátenie slovenského evanjelického kostola v Budapešti dospelo do rozhodujúcej fázy:

https://www.facebook.com/oslovma/posts/3153430064755948

A Kormány 1542/2020. (VIII. 17.) Korm. határozata az egykori szlovák ajkú evangélikus gyülekezet templomának megvásárlásával kapcsolatos intézkedésekről

https://www.facebook.com/oslovma/photos/pcb.3153430064755948/3153428111422810/?type=3&theater

Állami pénzből veszik meg Schmidt Mária ingatlancégétől a Rákóczi úton álló evangélikus templomot

2020. augusztus 18. - (Czinkóczi Sándor - 444.hu)

https://444.hu/2020/08/18/allami-penzbolveszik-meg-schmidt-maria-ingatlancegetol-a-rakoczi-uton-allo-evangelikus-templomot

A Rákóczi út 57. szám alatti szlovák evangélikus templomban egy ideig konditerem is működött, de a 150 éves műemléki épület állapota mára életveszélyessé vált. Bár az alapító okirat szerint a falak felújítása a körülötte álló társasház tulajdonosait terhelné, de lakók nem akartak erre költeni. A templom épülete Schmidt Mária ingatlancége, a Budapesti Ingatlan (BIF) Nyrt. tulajdonában van, ami korábban pereskedett is a házzal a közös költség nem fizetése miatt. / A Józsefváros Újság idén februárban arról írt, hogy egyeztetések folynak a szlovák és a magyar állam között, és Szlovákia 2 millió eurót adna a felújításra, ha a magyar állam megvenné a BIF-től az épületet az Országos Szlovák Önkormányzatnak, hogy abban kulturális és hitéleti központot alakítsanak ki.

https://jozsefvaros.hu/hir/74727/sporttemplom-utan-kulturalis-kozpont

2020. augusztus 1-én pedig megjelent egy kormányhatározat, amely kimondja, hogy a magyar kormány egyetért azzal, hogy az Országos Szlovák Önkormányzat megvegye a templomot és a hozzá tartozó földterületet. Erre az idei költségvetésből 765 811 715 forintot biztosítanak azzal, hogy amennyiben a vételár ennél alacsonyabb lenne, akkor a különbözetet az Ingatlan átalakításának tervezésére, illetve felújítására kell fordítani.

https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/378bff653920fb736783e7624512eaba28f38bf0/megtekintes

Ugyanakkor a nemzetiségi önkormányzatnak kiállított támogatói okiratban szerepelnie kell annak is, hogy az Országos Szlovák Önkormányzat megszűnése esetén az ingatlan tulajdonjoga ingyenesen átszáll a magyar államra. Valamint a miniszterelnök általános helyettesének az ingatlan megvétele után az Országos Szlovák Önkormányzat bevonásával előterjesztést kell készítenie a felújítási ütemtervről és a kivitelezési költségekről.

Schmidt Máriáék cége gazdasági, a józsefvárosi Fidesz politikai tőkét remél egy omladozó templomtól

Archív: 2019. július 25. - merce.hu

https://merce.hu/2019/07/25/schmidt-mariaek-cege-gazdasagi-a-jozsefvarosi-fidesz-politikai-toket-remel-egy-omladozo-templomtol/

A Kormány 1542/2020. (VIII. 17.) Korm. határozata az egykori szlovák ajkú evangélikus gyülekezet templomának megvásárlásával kapcsolatos intézkedésekről

(Magyar Közlöny • 2020. évi 191. szám 6037)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/3153430064755948

A Kormány

1. a Magyarországon élő nemzetiségek felkarolásában, anyagi támogatásában, széles körű jogainak erősítésében és az anyanyelven való megnyilvánulás színtereinek kiépítésében való szerepvállalása fokozásaként egyetért az egykori szlovák ajkú evangélikus gyülekezet 1081 Budapest, Rákóczi út 57. szám, 34637/0/A/107 helyrajzi szám alatt található templomának a hozzá tartozó földterülettel (a továbbiakban: Ingatlan) együtt az Országos Szlovák Önkormányzat által történő megvásárlásával;

2. felhívja a pénzügyminisztert, hogy - a miniszterelnök általános helyettesének bevonásával - az 1. pontban meghatározott célok megvalósítása érdekében gondoskodjon a Magyarország 2020. évi központi költségvetéséről szóló 2019. évi LXXI. törvény 1. melléklet XI. Miniszterelnökség fejezet, 30. Fejezeti kezelésű előirányzatok cím, 1. Célelőirányzatok alcím, 31. Nemzetiségi célú költségvetési támogatások jogcímcsoport, 4. Nemzetiségi intézmények támogatása beruházásra, felújításra, pályázati önrészre jogcím javára 765 811 715 forint biztosításáról, azzal, hogy amennyiben a vételár ennél alacsonyabb összegben kerül meghatározásra, úgy a vételár különbözetet az Ingatlan átalakításának tervezésére, illetve felújítására kell fordítani;

Felelős: pénzügyminiszter

a miniszterelnök általános helyettese

Határidő: 2020. október 31.

3. felhívja a miniszterelnök általános helyettesét, hogy az 1. pontban meghatározott cél megvalósítása érdekében 765 429 000 forint összegben adjon ki támogatói okiratot az Országos Szlovák Önkormányzat részére azzal, hogy a kiadásra kerülő támogatói okiratnak tartalmaznia kell, hogy az Országos Szlovák Önkormányzat megszűnése esetén a vagyonelem tulajdonjoga ingyenesen átszáll a magyar államra;

Felelős: a miniszterelnök általános helyettese

Határidő: a 2. pontban foglalt forrás rendelkezésre állását követő 30 napon belül

4. felhívja a miniszterelnök általános helyettesét, hogy a megvásárlást követően az Országos Szlovák Önkormányzat bevonásával a Kormány részére készítsen előterjesztést az Ingatlannal kapcsolatos felújítás ütemtervéről és a kivitelezés költségeiről.

Felelős: a miniszterelnök általános helyettese

Határidő: 2020. december 31.

Orbán Viktor s. k.,

miniszterelnök

A szlovákok a jelenben, a magyarok a múltban élnek

Szlovákiából nézve még kicsit megmosolyogtató, ahogy a magyarok nem képesek a múlton túllépni. De a magyar történelem kapcsán ez akár még érthető is. A szlovák jelen számára viszont Magyarország nem más, mint egy nagyon jó szomszéd. / Az 1918 után létrejött Csehszlovákiában gyakran hangoztatott szavak a szlovákok ezeréves leigazásáról mára kikoptak a közbeszédből. / A csehekkel való szakítást követően úgy tűnt, hogy a szlovákok magyarellenes alapokon fogják magukat újrafogalmazni. / A szlovákok más szemmel néznek a történelemre. Jobban mondva gyorsabban felejtik a múltat, mint a magyarok. / A magyaroknak saját történelmükkel kapcsolatos megszállottsága a szlovákok számára egy kissé megmosolyogtató. / A szlovákoknak szerencséjük volt, hogy a 20. század fordulópontjainak alkalmával valakinek mindig szüksége volt rájuk. / 1990 után a szlovákok és magyarok helyzete a nagyhatalmak szemében hasonlóvá vált. Különösebben senki sem érdeklődött irántuk.

http://azonnali.hu/cikk/20200820_a-szlovakok-a-jelenben-a-magyarok-a-multban-elnek-de-mindketten-jo-szomszedsagban-vannak

Csak látszólagos az egyetértés a V4-ek között

Ugyan a visegrádi országok közös nyilatkozatot adtak ki a fehérorosz eseményekkel kapcsolatban, valójában távolról sincsenek a kérdésben közös nevezőn a térség államai. Magyarország, illetve a budapesti diplomácia messze a többiek mögött kullog.

https://nepszava.hu/3088874_csak-latszolagos-az-egyetertes-a-v4-ek-kozott

Komp épül a magyar-szlovák határon

40 km-t spórolhatnak az autósok ezzel a kerülővel

https://www.hellovidek.hu/gazdasag/2020/08/19/komp-epul-a-magyar-szlovak-hataron-40-km-t-sporolhatnak-az-autosok-ezzel-a-kerulovel

Potápi Révkomáromban: Csak az önállóságukat és szabadságukat megőrizni képes nemzetek maradnak meg

2020. augusztus 20. - (mti)

Csak azok a nemzetek maradnak meg, állnak ellen a történelem viharainak, amelyek képesek önállóságukat és szabadságukat megőrizni - jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a felvidéki Révkomáromban, ahol beszédet mondott a nemzeti ünnep alkalmából tartott rendezvényen. A révkomáromi Szent István-szobornál tartott ünnepségen, amelyen több százan vettek részt, a nemzetpolitikai államtitkár a szabadság és az önállóság mellett a megmaradáshoz vezető egység és az összefogás fontosságát hangsúlyozta, rámutatva: az előbbi kettő nem létezhet az utóbbi kettő nélkül. A történelem bebizonyította, hogy a Szent István-i ország szétdarabolása sem tudta romba dönteni a nagy uralkodó művét, mert soha nem az egységes terület, nem az utak és a folyók tartották egyben Magyarországot, hanem a magyarok szívének hite, a szabadság iránti vágya - közölte. Potápi Árpád János kitért a felvidéki magyar politikai érdekképviselet folyamatban lévő egységesítésére, és üdvözölte, hogy nem sokkal az ünnepség előtt három felvidéki párt - a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most-Híd párt és az Összefogás mozgalom - vezetői szándéknyilatkozatot írtak alá az egységes felvidéki magyar érdekképviselet létrehozásáról. „Nem járja, hogy saját hibánkból ne legyen képviseletünk a pozsonyi törvényhozásban” - mondta. A nemzetpolitikai államtitkár közölte: ki kell mondani, hogy a magyaroknak és a velük együtt élő szlovákoknak, németeknek és az összes nemzetiségnek közös a történelme, nagyban hasonló a jelenük és remélhetőleg a jövőjük is. „Csak úgy maradunk meg magyarnak, ha megmaradunk közép-európainak, és egymásnak vetjük a hátunkat, mi magyarok, szlovákok, lengyelek és csehek” - szögezte le Potápi Árpád János. A kulturális műsorral átszőtt ünnepség végén a résztvevők koszorúkat helyeztek el Szent István lovasszobrának talapzatánál.

Aláírták a szándéknyilatkozatot az egységes felvidéki magyar érdekképviselet létrehozásáról

2020. augusztus 20. - (mti)

Szándéknyilatkozatot írtak alá az egységes felvidéki magyar érdekképviselet létrehozásáról a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most-Híd párt és az Összefogás mozgalom vezetői Révkomáromban csütörtökön. Az új egyesített magyar párt létrehozásáról két héttel korábban született meg a megegyezés a három politikai csoportosulás között. A révkomáromi Tiszti Pavilonban aláírt dokumentum a „Viribus Unitis/Egyesült Erővel - Komáromi nyilatkozat” nevet kapta. Annak aláírói egyebek mellett leszögezik: tudatosítják, hogy a felvidéki magyar közösség jövője, jogainak bővítése és az általuk lakott régiók fejlődése csak erős magyar érdekképviselettel és társadalmi összefogással biztosítható. Ennek alapján pedig kijelentik: „egy, de sokszínű politikai nézeteket magában foglaló pártként veszünk részt a soron következő választásokon.” A dokumentumban hangsúlyozzák azt is, hogy a helyi magyarságra a „Szlovák Köztársaság államalkotó közösségeként, egyben a magyar nemzet részeként” tekintenek. Forró Krisztián, az MKP elnöke, aki örömtelinek mondta, hogy a dokumentum aláírására Szent István ünnepén került sor, a szándéknyilatkozat aláírásának ünnepélyes aktusát követő sajtótájékoztatón az egység megteremtése irányába tett „következő fontos lépésnek” nevezte a nyilatkozatot, amely a három résztvevő párt felelősségteljességét mutatja. Forró Krisztián hangsúlyozta: az egységes politikai képviselet csak eszköz, mert a cél a felvidéki magyarok fejlődésének és gyarapodásának biztosítása. Az egységes magyar párt voltaképpeni létrehozását megelőző technikai részletekről, illetve az ideológiai kérdésekről a három párt által jelölt szakértőkből álló két munkacsoport folytat majd egyeztetést. Ezzel kapcsolatban az MKP elnöke azt mondta: ezen az úton kompromisszumokat kell majd kötni, de kompromisszumok nélkül nincs egység. Hozzátette: az egység minden felvidéki magyar felelőssége, és ezért kéri a közösség minden tagját, hogy csatlakozzanak ehhez az elképzeléshez. Solymos László, a Most-Híd elnöke az új párt megalakulásához vezető folyamatról azt mondta: nehéz út elején állnak. Rámutatott: az egység kialakítása során szükség lesz kompromisszumokra, de ez az út nem az eddigi értékek feladásáról szól, hiszen a szlovákiai magyar társadalomnak sokszínűsége adja erejét. Mózes Szabolcs, az Összefogás mozgalom elnöke a nyilatkozatot nagyon komoly vállalásnak minősítette, és leszögezte: nem fogják engedni, hogy ez a próbálkozás sikertelen legyen.

Békéscsaba - Különleges emléktúrán vettek részt a tardosi gyerekek

Lovas szekéren és gyalogosan tették meg hét elején a Harruckern történelmi emléktúrát azok a tardosi általános iskolások, akik megyénk székhelyét is érintették táborozásuk ideje alatt. A különleges időutazáson Mácsai Sándor kalauzolta a gyerekeket. / Garay utcai Szlovák Tájház - A vályog falazatú, fehérre meszelt, előtornácos épületben Kiszely András várta a csapatot. A békéscsabai szlovák önkormányzat elnöke rövid népismereti órát tartott, megkapóan és hitelesen mesélt az alföldi szlovákság életmódjáról. A fiatalok könnyen elmerülhettek a csabai kultúrában, majd az ünnepi hangulatot idéző hamisítatlan szlovák csemege, a mézes-mákos kukorica által a gasztronómiában is.

https://www.beol.hu/kultura/helyi-kultura/kulonleges-emlekturan-vettek-reszt-a-tardosi-gyerekek-2980616/

Hazatért Csabára a fejkoszorú

2020. augusztus 20. - (L. B. - beol.hu)

Magyarországi szlovákok esküvői viseleteiből nyílt tablóképeken keresztül tárlat a minap a Garay utcai Szlovák Tájházban. Kiszely András, a békéscsabai szlovák önkormányzat elnöke elmondta, a fotók az ország több pontjáról érkeztek, tehát igencsak széles palettát mutatnak be az érdeklődő közönség számára. Hozzátette: a kiállítás apropóját az szolgáltatta, hogy Békéscsabára érkezett egy menyasszonyi fejkoszorú a Pest megyében lévő Tárnok szlovák önkormányzatától. Az esküvői dísz egyébként egy békéscsabai katolikus szlovák család hagyatéka, tehát lényegében hazatért. A jövőben ez is a Szlovák Tájház állandó kiállítási elemeként lesz látható. Kiszely András elnök hozzátette, hogy a menyasszonyi fejkoszorút a kiállításmegnyitó keretében Szigeti Antal római katolikus plébános megáldotta, majd az eseményen résztvevők a Tranosciusból, a szlovák nyelvű énekeskönyvből - amit Békéscsaba újratelepítésekor, háromszáz éve a szlovákok magukkal hoztak a Felvidékről - dalokat énekeltek.

Másodszor rendeztek Békéscsabán aratóbált

2020. augusztus 20. - (L. B. - beol.hu)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/3156943761071245

Második alkalommal szervezett aratóbált a helyi szlovák önkormányzat 2020. augusztus 19-én Békéscsabán, a Szlovák Kultúra Házában. Miközben Lustyik István és csapata révén ment az élőzene, a mulatozás, készült és fogyott a krumplipaprikás, valamint cseh kézműves söröket kóstoltak a résztvevők. Kiszely András, a békéscsabai szlovák önkormányzat elnöke elmondta, helyi lelkészek segítségével megáldották az aratókoszorút és volt terményhálaadás is. Annak idején az aratókoszorú és annak készítése jelentette a termény betakarításának, a munkának a végét, ez volt az utolsó mozzanat, és az aratókoszorúban benne volt a jövőbe vetett hit és remény egyaránt. Hozzáfűzte, egykor minden aratóközösség rendezett saját aratóbált. Tavaly próbálták meg először újraéleszteni ezt a tradíciót hagyományteremtő szándékkal, így most immár második alkalommal szervezték meg a programot a helyi szlovák közösség számára. Kiszely András elnök jelezte, hogy az előző esztendőben ugyan nem szabtak meg létszámkorlátot, most a koronavírus-helyzet, az előírások miatt meghatározták, hogy legfeljebb kétszázan vehetnek részt az eseményen.

Videó: https://youtu.be/612UJv0QCL4

Aratóbál - a helyi identitás erősítése és a hagyományok ápolása a cél

https://behir.hu/masodik-alkalommal-rendezett-aratobalt-a-csabai-szlovaksag

Felidéztük, hogyan készült a kemencében sült házi új kenyér

Napjainkban már az augusztus 20-i rendezvények megkerülhetetlen eleme az új kenyér megünneplése hazánkban. A Csabai Szlovákok Szervezete Senior Klubjának tagjai nemcsak felidézték a házi kenyér sütéséhez kapcsolódó emlékeiket, de meg is mutatták, hogyan készül az igazi kemencében sült új kenyér.

https://behir.hu/felideztuk-hogyan-keszult-a-kemenceben-sult-hazi-uj-kenyer

Krnács, Krekács, Cselovszki, Petrovszki, Unyatyinszki...

Lukács József miért egy szlovák fiú csapatot indított a magyar tornász ob-n?

Mert a hatvanas évek végén zömmel szlovák nevű emberek laktak Békéscsabán.

https://behir.hu/lukacs-jozsef-miert-egy-csehszlovak-fiu-csapatot-inditott-a-magyar-tornasz-ob-n

Átadták a Pro Urbe díjakat Tótkomlóson

2020. augusztus 20. - (Cs. I. - beol.hu)

Ünnepi testületi ülést tartottak a tótkomlósiak a természet házában csütörtökön, a déli órákban. Zsura Zoltán polgármester osztotta meg gondolatait az államalapítás kapcsán, kiemelve Szent István személyét, akinek jelleme, hite, alakja követendő példa. Példa számunkra, mert megmutatta, miként lehet tiszta szívvel dolgozni családért, egy településért, a hazáért. A békés együttműködés a biztos jövő záloga - mondta a városvezető, majd e szokatlan, járványhelyzet okozta programváltozásokról beszélt. Hangsúlyozta, az elmaradt rendezvények után ez a mostani találkozás is ráébreszti az embereket, mennyire fontosak az élő kapcsolatok. Az áprilisban elmaradt városi elismeréseket ezután Zsura Zoltán polgármester és Horváth Zoltán alpolgármester adta át. A Pro Urbe díjat elsőként Gyivicsánné dr. Szenczi Irén vette át. Irénke 34 éven át dolgozott a közigazgatásban. Volt Tótkomlós jegyzője, 2002-ben megválasztották polgármesternek a komlósiak, tagja volt a Békés Megyei Közgyűlésnek. Nyugdíjba vonulása után is aktívan részt vállal a helyi szlovák programokban, népszerűsíti a szlovák gasztronómia komlósi kincseit. Pro Urbe díjat vett át a Rozmár Szenior Úszó Klub Egyesület nevében Kancsó János, aki alapítója volt e lelkes és eredményes sportközösségnek. 2004 óta fantasztikus hazai és nemzetközi eredményekkel büszkélkednek úszóik. Az éremtáblájukon 1130 arany, 928 ezüst és 584 ezüst csillog (ami már gyarapodott is újabbakkal). Átadták a Tótkomlós Ifjú Tehetsége díjakat Baranyai Nórának, Kergyó Mártának, Klement Hannának, Szpisák Emmának, Turák Csabának. Ezen a programon köszöntötték a gyémántdiplomás Kovács Mihályné tanítónőt, az aranydiplomás Óvári Jánosné tanárnőt. Nyugdíjba vonulása alkalmából köszöntötték Bohácsné Nyiregyházki Zsuzsanna igazgatónőt, Szabó Istvánnét, a szociális központból. Jubileumi éveik alapján szólították Krcsméri Jánost (40 év), Farkas Zsoltot (30 év), Matejdesz Máriát, Racskó Pálnét (25 év). A Virágos Komlós pályázaton elért helyezések idén: kert kategóriában lett győztes Giovannone Erika, 2. Klement Pálné. A terasz kategóriában: 1. Dávid Angéla, 2. István Jánosné kapott ajándékot. Az ünnepségen a tótkomlósi népzenész, Szokolay Dongó Balázs örvendeztette meg műsorával a közönséget.

Haan Lajos levelei és visszaemlékezései - „aki tót pap létére is magyar író”

www.oslovma.hu/Archiv/Haan.pdf

https://www.facebook.com/oslovma/photos/a.552107664888214/3155038281261793/?type=3&theater

„Az állampolgársági törvény módosítása nem kínál tényleges megoldást”

Az állampolgársági törvény módosító javaslata nem oldja meg azt a problémát, amely 2010-ben keletkezett - véli Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos. „Az a törvénymódosítás, amely az asztalra került, nem veszi számításba a probléma emberjogi aspektusát” - hangsúlyozta Bukovszky, aki a tárcaközi egyeztetésre bocsátott módosítással kapcsolatban több alapvető fontosságú megjegyzést is tett.

https://ujszo.com/kozelet/bukovszky-az-allampolgarsagi-torveny-modositasa-nem-kinal-tenyleges-megoldast

A magyar és a szlovák védelmi miniszter egyetért

2020. július 22. - (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/3072155069550115

A magyar és a szlovák védelmi miniszter 2020. július 22-i találkozóján egyetértett, hogy Közép-Európa biztonságáért közösen kell fellépni. Benkő Tibor, a honvédelmi tárca vezetője a Jaroslav Naď-gyal tartott budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: egyformán látják, érzik, tapasztalják, mi történik a nagyvilágban és Európában. Azt is látják, hogy ezekkel a kihívásokkal szemben csak közös erővel, közös akarattal, közös munkával tudnak sikeresen védekezni - tette hozzá. Jaroslav Naď jelezte, hogy a Magyarország által - Közép-Európa biztonsága érdekében - létrehozandó, hadosztály szintű parancsnokság előkészítő munkáiban Szlovákia is szeretne aktívan részt venni. Emellett abban is megállapodtak, hogy minél előbb aláírják a közös légtérfelügyeletről szóló megállapodást. Benkő Tibor közölte: Magyarország és Szlovákia is nagy lépéseket tesz a haderőfejlesztésben, különböző projektek indultak, amelyek közös megvalósításáról is tárgyaltak. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a szlovák katonák ugyanolyan feladatokban vettek részt a koronavírus-járvány elleni védekezésben, mint a magyarok. Egy kivétellel, mert ők nem küldtek katonákat a létfontosságú vállalatokhoz. Ugyanakkor a kórházakban ott voltak, részt vettek a határzárásban, őrzésvédelmi feladatokat is elláttak, közreműködtek a kormány által meghozott szabályok betartásában - közölte. Jaroslav Naď szlovák védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy nemcsak védelmi miniszterként, hanem a Szlovák Köztársaság kormányának tagjaként érkezett, hogy igazolja a két ország közötti jó kapcsolatokat. Elmondta: hasznos, tárgyilagos tárgyalásokat folytattak, amelyek során az Európai Unión, a NATO-n, a visegrádi együttműködésen belüli, valamint a kétoldalú kapcsolatokról is egyeztettek. Kiemelte: a védelmi politika és ipar területén is több együttműködési lehetőségről, közös projektről tárgyaltak. Jaroslav Naď - akit négy hónapja neveztek ki védelmi miniszternek - hangsúlyozta, hogy a hadseregek pótolhatatlan feladatokat láttak el a koronavírus-járvány elleni védekezésben. Elmondta: volt olyan hét, amikor a szlovák haderő 1500 katonáját vetették be.

Két nemzetiség a népszámlálásban: esély vagy veszély?

Kinek jó ez? / Kötőjeles identitások / Az értelmezés fontossága / Az előttünk álló feladatok - 2021-ben ismét népszámlálás lesz Szlovákiában. A népszámlálások kulcsfontosságúak a nemzetiségek szempontjából, hiszen ezek hozzák létre azokat a hivatalos adatokat, amelyek alapján „kiosztják” a törvényileg adott nyelvhasználati és egyéb jogokat. A legutóbbi, 2011-es méréskor a várakozások alatt „teljesített” a magyar közösség, hatalmas esést produkálva számos településen. A jövő évi népszámláláson egy új elem került játékba. Az előző kormány idején ugyanis elfogadtak egy változást, mely lehetővé teszi, hogy a lakosok nem egy, hanem két nemzetiséget is megjelöljenek a népszámlálási íven. A két kérdés egymás után vetődik fel: előbb azt valljuk meg, mi a nemzetiségünk, utána azt, emellett van-e még más nemzetiségünk is (maximum még egy). Nagyon komoly változás, amelyet érdemes higgadtan, elemző módon átgondolnunk...

https://ujszo.com/panorama/ket-nemzetiseg-a-nepszamlalasban-esely-vagy-veszely

Tamás Gáspár Miklós: „…minden külföldi népet gyűlölnek.

Melyik külhoni náció népszerű Magyarországon?” / Bár a közeli jövőben csekély a remény valódi változásra, jól tesszük, ha megbecsüljük azt a keveset is, ami nekünk adatott.

https://magyarnarancs.hu/belpol/tamas-gaspar-miklos-minden-kulfoldi-nepet-gyulolnek-melyik-kulhoni-nacio-nepszeru-magyarorszagon-131351

Mintha Horvátországban elfogadnák a kunokat vagy a jászokat önálló kisebbségként

Ezzel a hasonlattal írta le Ikotity István, a Bunyevác Kulturális Intézet igazgatója azt az utóbbi évtizedben felmerült ötletet, hogy külön kisebbségként ismerjék el a bunyevácokat. Ő úgy van ezzel: még csak az kéne, hiszen akkor elkezdődnének a csaták a pénzekért is. A volt LMP-s parlamenti képviselőt frissen megjelent könyve kapcsán kérdeztük a Balkán magyarok által alig ismert népcsoportjáról, amelynek másik ismert tagja Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója.

https://azonnali.hu/cikk/20200720_mintha-horvatorszagban-elfogadnak-a-kunokat-vagy-a-jaszokat-onallo-kisebbsegkent

A határok lehetnének igazságosabbak is - Szlovák történészek Trianonról

Melyek voltak Trianon okai? Veszélyben voltak-e a szlovákok a Trianon előtti Magyarországon? Szemben állnak-e a trianoni határok a nemzeti önrendelkezés elvével? Tanult-e Csehszlovákia a magyar nemzetiségpolitika hibáiból? / Mit gondolnak a mai szlovák történészek Trianonról? Akad szakértő, aki szerint a trianoni határok igazságtalanok és a téma mindaddig érzékeny kérdés lesz a magyarok számára, amíg a békeszerződés érvényben marad. Más szerint teljes képtelenség a békekonferencia döntnökein utólag számon kérni, hogy miért nem bántak méltányosan a világháborúban vesztes Magyarországgal, a szlovák kisebbségpolitika pedig összehasonlíthatatlanul nagyvonalúbb a történelmi Magyarország nemzetiségpolitikájához képest. - Szlovák történészek:

https://azonnali.hu/cikk/20200719_a-hatarok-lehetnenek-igazsagosabbak-is-szlovak-torteneszek-trianonrol

Magyarországi szlovákság KVÍZ

https://www.quiz-maker.com/QAHCATPI

Döntési lista: Nemzetiségi célú beruházási, felújítási és karbantartási tevékenységek 2020. évi támogatása

https://bgazrt.hu/wp-content/uploads/nemzetisegi_tamogatasok/NEMZ-BER-20_tamogatasok.pdf

Megváltozott: Útmutató a 2020. évi nemzetiségi támogatások felhasználásához

https://bgazrt.hu/fontos-megvaltozott-az-utmutato-2/

https://www.facebook.com/oslovma/posts/3054026671362955

2011. évi CLXXIX. törvény a nemzetiségek jogairól

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1100179.TV

Szlovákiában 12 százalékos a zuhanás, de örülnek neki

Ez a visszaesés három százalékkal kisebb a szakemberek által eredetileg feltételezettnél. A gazdaság kezd ismét szabadon lélegezni, és a rossz májusi eredmények ellenére júniustól már nagyobb fordulatra kapcsolt, hogy behozza a lemaradást.

https://infostart.hu/tudositoink/2020/08/18/szlovakiaban-12-szazalekos-a-zuhanas-de-orulnek-neki

Porsche gyár épül Szlovákiában

A német autógyár képviselői már benyújtották elképzeléseiket a különböző hatóságoknak. Az üzem 2024 és 2026 között épül fel és 2027-ben kezdi meg a termelést. A létesítmény 14 hektáros területen nyolc csarnokból áll majd.

https://novekedes.hu/hirek/porsche-gyar-epul-szlovakiaban

Koronavírus ihlette bélyeget ad ki a Szlovák Posta

https://www.bumm.sk/percrol-percre/2020/08/20/koronavirus-ihlette-belyeget-ad-ki-a-szlovak-posta

Kész a szlovák járványterv: így zajlik majd a lakosság beoltása

A szlovák egészségügyi minisztérium nemrég közzétette az ország járványtervét, amelyben egy teljes fejezetet szenteltek az oltási stratégiának. Az ujszo.com most megnézte, hogyan fest majd a lakosság beoltása, amennyiben elkészül a leghatékonyabb vakcina.

https://ujszo.com/kozelet/tudjuk-hogyan-zajlik-majd-a-koronavirus-elleni-oltas-ha-mar-lesz-hatekony-vakcina

Igor Matovič magára haragította az orvostársadalmat

https://ujszo.com/kozelet/matovic-felhaboritotta-az-orvosokat

Mégis kapnak jutalmat a szlovák orvosok

https://www.hrportal.hu/c/megis-kapnak-jutalmat-a-szlovak-orvosok-20200818.html

Plágiumgyanúba keveredett a szlovák oktatásügyi miniszter

2020. július 14. - (mti)

Alig egy héttel azután, hogy elcsendesedtek a szlovák parlament elnökét, Boris Kollárt ért plágiumvádak, ugyancsak diplomamunkája miatt kedden plágiumgyanúba keveredett a szlovák oktatásügyi miniszter, Branislav Gröhling is. A liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) jelöltjeként az oktatásügyi tárca élére került Gröhling diplomamunkáját kedden a Denník N szlovák liberális lap minősítette egyik cikkében plágiumgyanúsnak, egyebek mellett azt állítva, hogy a miniszter az alapképzés lezárásakor írt szakdolgozatát csaknem teljes egészében „átemelte” a diplomamunkájába. Az ügy külön pikantériája - azonfelül, hogy éppen az oktatásügyi minisztert érinti - az is, hogy Gröhling és pártja, az SaS az egyik leghangosabb bírálója volt a korábban plágiumgyanúval vádolt Boris Kollár házelnöknek. Kollár ügye kapcsán Gröhling egy olyan törvény előkészítését is kilátásba helyezte, amely alapján utólag megvonhatóvá válna az egyetemi diploma, ha azt olyan szakdolgozattal szerezték, amelyről később bebizonyosodott, hogy plágium. A diplomamunkája kapcsán a sajtóban megjelent információkra reagálva Gröhling keddi pozsonyi sajtótájékoztatóján azt mondta: nem állítja, hogy a szakdolgozata „szuper” lenne, de elutasítja, hogy csalásról lenne szó. Hozzátette: amikor a szakdolgozat készült, megfelelt az akkori előírásoknak, amelyek lehetővé tették az 50 százalékos egyezést, a forrásanyagokra vonatkozóan pedig nem voltak érvényes korlátozások. Érdekesség, hogy korábban, amikor a parlament elnökét érték hasonló vádak, Boris Kollár azzal tisztázta magát, hogy bemutatta a diplomamunkák forrásanyagának vizsgálatára használt program eredményét, amely szerint dolgozatában az átvett részek aránya alatta marad az engedélyezett 30 százaléknak. Kollár ügye ennek ellenére - s nem utolsósorban a négypárti szlovák kormánykoalíció két liberális pártjának, az SaS-nek és az Andrej Kiska által alapított Emberekért (Za ludí) pártnak a házelnök távozását célzó követelései mentén - odáig jutott, hogy Kollár bizalmi szavazást kért saját magával szemben. A szlovák törvényhozás végül jelentős többséggel bizalmat szavazott a házelnöknek. Gröhlingnek az őt ért plágiumvádakra adott magyarázatát érdekes megvilágításba helyezi az a sajtóinformáció is, miszerint a miniszter szakdolgozatát nemrégiben - éppen a házelnök plágiumügye idején - saját kérésére távolították el volt iskolája nyilvánosan hozzáférhető elektronikus könyvtárából. Gröhling ezt azzal magyarázta, hogy a szakdolgozatot, amely 11 évig elérhető volt az interneten, az erre vonatkozó licenszszerződés alapján „el kellett” távolítani. A Gröhlinget ért plágiumvádakra egyelőre jóval visszafogottabban reagált a szlovák politikum, mint a házelnök esetében két héttel korábban.

Bizalmat szavazott a szlovák parlament a házelnöknek

Boris Kollár saját maga kezdeményezett bizalmi szavazást önmaga ellen, miután „plágiumgyanús” diplomamunkájára hivatkozva lemondását kezdték követelni a koalíció liberális pártjai.

https://mandiner.hu/cikk/20200707_bizalmat_szavazott_a_szlovak_parlament_a_hazelnoknek

Beneš-dekrétumok: Az MKDSZ szerint a Komáromi Nyilatkozat jó alap a közös fellépésre

https://www.bumm.sk/belfold/2020/07/14/benes-dekretumok-az-mkdsz-szerint-a-komaromi-nyilatkozat-jo-alap-a-kozos-fellepesre

Koronavírus - Hatékony volt az együttműködés Közép-Európában

https://hu.euronews.com/2020/07/14/koronavirus-hatekony-volt-az-egyuttmukodes-kozep-europaban

Horvátországba korlátozás nélkül utazhatnak a magyarok

2020. július 13. - (mti)

A magyar kormány döntése alapján Horvátország a zöld kategóriába sorolt országok közé tartozik, vagyis a magyaroknak szabad a belépés Horvátországba, az onnan való visszatéréskor pedig nem kell 14 napos karanténba vonulniuk és nincs szükség negatív koronavírustesztre sem, a két ország határa tehát korlátozások nélkül átjárható - közölte a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletének igazgatója hétfőn az MTI-vel. Ivana Herceg közleménye emlékeztet arra, hogy a koronavírusos regisztrált esetszám elmúlt napokban tapasztalt enyhe növekedése ellenére Horvátország továbbra is az egyik legkedvezőbb járványügyi helyzettel rendelkező mediterrán ország. Horvátországban jelenleg a két nagyobb gócpontnak Zágráb és Szlavónia számít, a tengerparton ugyanakkor csupán elenyésző számú fertőzést regisztráltak. Az adriai államban hétfőtől kötelező a szájmaszk viselése a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben. Nem kötelező viszont a viselése a vendéglátóhelyeken, a strandokon, a szálláshelyeken, illetve a szabadidős tevékenységek során - jelezte a képviseletvezető. Arra is felhívta a figyelmet, hogy aki Horvátországba utazik, a határátlépést leegyszerűsítheti azzal, ha még az utazás megkezdése előtt a magyar nyelven is elérhető entercroatia.mup.hr oldalon regisztrálja az adatait. A horvát turisztikai szakember közölte azt is: a kereskedelmi és nem kereskedelmi szálláshelyeket, valamint a hajózási charterforgalmat is napi adatokkal monitorozó eVisitor rendszer szerint hétfőn több mint 500 ezer turista - közülük 430 ezer külföldi - tartózkodik Horvátországban. A legtöbb külföldi vendég Németországból, Szlovéniából, Csehországból, Lengyelországból, Ausztriából, Szlovákiából és Magyarországról érkezett. Július 1. és 10. között közel 600 ezer turista járt az országban, a forgalom a tavalyi év hasonló időszakának 46 százaléka. A vendégéjszakák száma ez idő alatt 4,4 millió volt, ez az előző évi adat 53 százaléka. A magyar turisták közül idén eddig 56 ezren utaztak Horvátországba, ahol 269 ezer vendégéjszakát töltöttek. A vendégszám a múlt évihez képest 70 százalékkal, a vendégéjszakák száma 67 százalékkal csökkent. A magyar turisták körében a legnépszerűbb nyaralóhely a Vir-sziget, Rovinj, Rab-sziget, Crikvenica, Rab városa, Krk és Abbázia (Opatija) - sorolta Ivana Herceg.

Hétfőtől egy vágányon már közlekedhetnek a vonatok Nagymaros és Szob között

https://www.bumm.sk/percrol-percre/2020/07/09/hetfotol-egy-vaganyon-mar-kozlekedhetnek-a-vonatok-nagymaros-es-szob-kozott

A mi hatalmas előnyünk a többnyelvűség

- felvidéki magyar marketinges a Makronómnak / Mucska József szinte nulla tőkével indította el vállalkozását, melyben grafikusi, szerkesztői, hirdetés szervezői feladatok mellett kerékpárra ülve hordta ki postaládákba a saját lapját. Ma már 10 fős csapattal rendelkező digitális ügynökséget vezet a felvidéki marketing szakember, aki szerint a szlovákiai vállalkozói környezet nem megfelelő, mivel a szlovák kormány leginkább a multikat támogatja, kevésbé a gazdaság motorjának számító kis- és középvállalati szektort.

https://makronom.mandiner.hu/cikk/20200714_mucska_jozsef

Pintér Sándor a Szlovákiában kórházbezárásokat javasló cégtől venne egészségügyi reformtanácsokat

https://merce.hu/2020/06/27/pinter-sandor-attol-a-cegtol-kerne-350-millioert-egeszsegugyi-reformtanacsokat-amelyik-korhazbezarasokat-javasolt-szlovakianak/

Még a szlovák vasútnak is kellenek a magyar szárnyvonalak

https://pestisracok.hu/a-szlovak-vasut-ratenne-a-kezet-a-hatarmenti-vasuti-szarnyvonalakra/

Öt magyar professzort is kinevezett az államfő

Összesen 54 új professzort nevezett ki kedden Zuzana Čaputová államfő. Kifejtette, a professzorok feladata a társadalom bölcsességéhez való hozzájárulás. A kinevezettek között magyarok is vannak.

https://ujszo.com/kozelet/negy-magyar-professzort-is-kinevezett-az-allamfo

A magyar-szlovák Cseregyerek program felett Zuzana Čaputová köztársasági elnök vállalt védnökséget

https://ma7.sk/oktatas/elnoki-vednokseg-a-magyar-szlovak-cseregyerek-program-felett

Szerezz új barátokat és próbáld ki magad szlovák nyelvi környezetben.

https://www.cseregyerek.sk/

Az idegen nyelvtől való félelem megszüntetésének céljával létrehozott projekt:

https://www.facebook.com/rozumieme.si

https://www.facebook.com/oslovma/posts/3029657213799901

Augusztus végéig látható A szlovák gyermekkönyv-illusztráció című tárlat

2020. július 3. - (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/3013235945442028

Augusztus végéig látogatható A szlovák gyermekkönyv-illusztráció című tárlat a budapesti Szlovák Intézetben. A szlovák gyermekkönyv-illusztráció című tárlat a pozsonyi Városi Galéria együttműködésével jött létre a belvárosi kiállítótérben. A gyermekkönyv-illusztráció Szlovákiában a huszadik század második felében különös, sajátságos és az avatatlanok számára nehezen érthető helyzetben volt. Az 1960-as években bekövetkezett átmeneti felszabadultságtól eltekintve a különböző műfajokban érvényre juttatták a szocialista realizmus alapelveit, ez azonban az illusztráció, s mindenekelőtt a gyermekkönyv-illusztráció esetében nem volt maradéktalanul érvényes. Számos alkotó, akinek az esetében elképzelhetetlen volt, hogy munkásságát a hivatalos kiállítótermekben bemutassa, legalább részlegesen a képzőművészeti alkotótevékenység e területén valósította meg elképzeléseit. A tárlat kurátora Ivan Jančár.

Selmecbánya - Mesebeli, izgalmas, és itt van a szomszédban

A mai Szlovákia területén található Selmecbánya évszázadok fontos történéseit őrzi: itt alkalmaztak a világon először puskaport a bányászatban és itt működött a világ első műszaki felsőoktatási intézménye is. Itt tanult Petőfi Sándor és itt végezte a gimnázium utolsó két osztályát Mikszáth Kálmán is. A táj Csontváry Kosztka Tivadart is megihlette és Latinovits Szindbádja is egész másképp festene Huszárik filmjében, ha nem Selmecbányán forgatják. Selmecbánya 1993 óta az UNESCO Világörökség része, nem véletlenül.

https://hypeandhyper.com/east-compass-selmecbanya-szlovakia/

Fidesz-barát felvidéki politikus cége gyárt táskát a Rákóczi Szövetségnek

Tizenegyezer iskolatáskát gyártatott le és küldött szét a Rákóczi Szövetség tavasszal, hogy ezzel is segítsék a magyar iskolába járó diákokat és szüleiket. / A kormányközeli Rákóczi Szövetség magyar közpénzből - a Betlen Gábor Alap milliárdos keretéből - működik, és ennek a pénznek egy része - ugyan ellenszolgáltatásért - egy felvidéki politikus cégének számlájára vándorol, az már felvethet etikai aggályokat, akár még az összeférhetetlenség lehetőségét is.

https://nepszava.hu/3083537_fidesz-barat-felvideki-politikus-cege-gyart-taskat-a-rakoczi-szovetsegnek

Új szerződést kötöttek Besztercebánya és Borsod-Abaúj-Zemplén megye képviselői

2020. július 2. - (mti)

Az új szerződés, amelyet szerdán írtak alá a szlovákiai Besztercebánya megye és a magyarországi Borsod-Abaúj-Zemplén megye képviselői a rimaszombati járásbeli Tiszolcon, a jövőbeni regionális együttműködés alapköve lesz. Ezt Ján Lunter besztercebányai megyefőnök jelentette ki, miután aláírta a megállapodást. A megyefőnök elmondta: konkrét javaslatokról is szó esett, például a Rimaszombat és Miskolc, valamint a Salgótarján és Losonc közötti járatok elindításáról. Lunter ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy jelenleg vonattal vagy busszal nem lehet eljutni egyik megyéből a másikba. A közlekedés mellett a két megye az idegenforgalom területén is együtt akar működni. A szerződés jó alapot nyújt a két régió községei közötti partneri együttműködéshez, valamint megkönnyíti az Interreg Szlovákia-Magyarország határon átnyúló együttműködési programhoz való csatlakozást is, hangsúlyozták az aláírók. Bánné Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke rámutatott: korábban már kötöttek egy együttműködési szerződést. Most eljött az ideje, hogy ez utóbbira építve új kapcsolatokat teremtsenek. Úgy véli, a határon átívelő regionális együttműködés és fejlődés sokféleképpen megvalósítható.

Alapjogi biztos: Egyre fontosabb a nemzetiségi terület

2020. június 29. - (mti)

Egyre inkább kiemelt fontossággal bír a nemzetiségi terület az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH) szempontjából - hangsúlyozta az ombudsman 2020. június 29-én Budapesten. Kozma Ákos az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottságának ülésén az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek 2019-es tevékenységéről szóló beszámoló bevezetőjében kiemelte: 2014-hez képest tavaly 250 százalékkal több nemzetiségi érintettségű ügy volt. Emlékeztetett: Szalayné Sándor Erzsébetet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettest első hatéves ciklusa után tavaly újraválasztották. Kozma Ákos támogatásáról biztosította nemzetiségi helyettesét, jelezve egyúttal, hogy szeretné megerősíteni az alapjogi biztoshelyettesek „autonóm tevékenységét”. Szalayné Sándor Erzsébet elmondta: tevékenységük fő területe a nemzetiségi jogok, a nemzetiségi nevelés-oktatás. Tavaly - folytatta - kifejezetten előterébe kerültek a nemzetiségi önkormányzati választással kapcsolatos tapasztalatok, beadványok és panaszok. Tájékoztatása szerint a 2021-es népszámlálásra való felkészülés már 2019-ben elindult. Erről hangsúlyozta: minden nemzetiségi szakpolitikai döntés alapját az képezi, hogy a népszámláláson hányan vallják magukat a nemzetiségekhez tartozónak. Foglalkoztak a nemzetiségi kultúrát, médiát és színházat érintő ügyekkel, amelyekről tavaly részletes állásfoglalásokat készítettek - közölte az alapjogi biztoshelyettes. Szalayné Sándor Erzsébet beszámolt arról is: esélyegyenlőség témakörében diszkriminációs ügyekkel, lakhatási és szociális problémákkal, „büntetőeljárási anomáliákkal”, valamint a büntetés-végrehajtással kapcsolatos szabálysértésekkel is foglalkoztak. Új jelenségként említette a közfoglalkoztatással összefüggő panaszokat, majd beszámolt arról, hogy a gyűlöletbeszéddel és gyűlölet-bűncselekményekkel kapcsolatos beadványok is megjelentek. Elmondta, a nemzetiségi jogi ügyek száma 2014-hez képest tavaly 250 százalékkal nőtt: 2019-ben 409 esettel foglalkoztak. Ennek okai között említette az alapjogi biztoshelyettes, hogy „sikerült láthatóbbá tenni” ezt a jogterületet. Az esetekre térve elmondta: foglalkoztak klasszikus nemzetiségi jogokkal kapcsolatos beadványokkal, köztük „kiugró számban” a Szovjetunióba kényszermunkára elhurcolt hadigondozottak ellátásával kapcsolatos beadványokkal. 2018-hoz képest tavaly szinte változatlan számban - 172 esetben - érkeztek panaszok a roma közösség részéről, azonban az összes panasz között azok részaránya - a korábbi években megszokottakkal szemben - tavaly már kevesebb mint a felére csökkent - ismertette az alapjogi biztoshelyettes. Szalayné Sándor Erzsébet a területi eloszlásra térve közölte, hogy az ügyek legnagyobb része Budapesthez köthető, Békés megyében ugyanakkor kiugró a kényszermunkára elhurcolt hadigondozottak ügyével kapcsolatos panasz. A beszámoló után Farkas Félix roma szószóló a többi közt arról beszélt, hogy egyre erőteljesebb a gyűlöletbeszéd Magyarországon. Ritter Imre bizottsági elnök a hadigondozási ügy kapcsán összehasonlította a jogerősen elítélt bűnözőknek a fogva tartás körülményei miatt megítélt kárpótlások összegét „a bizonyítottan ártatlan, többéves kényszermunkára elhurcoltak kárpótlásnak csúfolt” juttatásával.

Idén is lesz Cervinus Művészeti Fesztivál a Szarvasi Vízi Színházban

Már kihagyhatatlan a szlovák nyelvű este, amely idén a két alkalommal is várja az érdeklődőket.

https://behir.hu/iden-is-lesz-cervinus-muveszeti-fesztival-a-szarvasi-vizi-szinhazban

Ingyenes szlovák nyelvű bábszínházi előadás Szarvason

a Cervinus Művészeti Fesztiválon / Hans Christian Andersen: Škaredé káčatko (A rút kiskacsa) / 2020. július 20. 19:30 - 20:30, Helyszín: Vízi Színház 5540 Szarvas, Petőfi Sándor u. 7-9. / Az előadás időtartama: 50 perc / A történet egy kiskacsáról szól, akit születése óta kiközösítenek társai, állítólagos csúnyasága miatt, és ezért bánatában és szégyenében elvándorol. Vándorlása során, viszont izgalmas kalandokban lesz része... / Szereplők: Eva Javorská, Marcel Saly, Peter Butkovsky / Rendező: Marcel Saly és Juraj Haviar

Orbán Viktor találkozója a szlovák házelnökkel:

Tovább erősítjük a visegrádi együttműködést

2020. június 30. - (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/3007455259353430

A V4-együttműködés, a nemzeti érdekek képviselete, a családpolitika és az illegális bevándorlás ügyében is egyetértés volt Orbán Viktor miniszterelnök és Boris Kollár, a szlovák törvényhozás elnöke között kettejük budapesti tárgyalásán - tájékozatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője 2020. június 30-án. A Karmelita kolostorban tartott egyeztetésen elhangzott: Magyarország és Szlovákia egyaránt érdekelt az Európai Unió sikerében, ám továbbra is ki fognak állni a nemzeti érdekek és a tagállamok szuverenitása mellett. A két politikus között nézetazonosság volt abban, hogy az illegális migrációval kapcsolatban zéró toleranciát kell alkalmazni. A szlovák parlamenti elnök példaértékűnek nevezte a magyar kormány családpolitikáját. Mindketten aláhúzták annak fontosságát, hogy az Európában példátlanul sikeres visegrádi együttműködést meg kell őrizni, sőt erősíteni érdemes - mondta a sajtófőnök.

Kövér: Erősödhet Magyarország és Szlovákia együttműködése

2020. június 30. - (mti)

A regionális kapcsolatok, a nemzeti közösségek erősítése és az uniós érdekérvényesítés területén is erősödhet Magyarország és Szlovákia együttműködése - mondta az Országgyűlés elnöke 2020. június 30-án Budapesten. Kövér László az Országházban fogadta Boris Kollár szlovák házelnököt. A tárgyalásukat követő közös sajtónyilatkozatban kiemelte: egyetértettek abban, hogy az elmúlt időben egyébként is sikeres regionális együttműködést, a visegrádi csoportot (V4) igyekeznek a maguk eszközeivel még sikeresebbé tenni. Emellett abban is egyetértettek, hogy a nemzeti közösségeknek fontos összekötő szerepe, ereje van - közölte. Hozzátette: az új szlovák kormány hivatalba lépése óta eltelt idő reményre ad okot, hogy a nemzeti közösségek tekintetében is fejlődést érhetnek el. Úgy látja, lényeges a két ország együttműködése az Európai Unió jövője szempontjából is. Az EU Magyarország és Szlovákia, valamint a két országban élők számára is egy olyan érdekérvényesítési keretet jelent, amelyben jobban megtalálhatják a boldogulásukat, de mivel az unióban vannak régi és új, nagy és kicsi, erős és kevésbé erős tagállamok, fontos, hogy egymást segítve, együttműködve próbálják meg a nemzeti érdekeiket érvényesíteni, mert így nagyobb súlyt képviselnek - mutatott rá Kövér László. A szlovák házelnök hangsúlyozta: országa célja a jószomszédi kapcsolatok kiépítése Magyarországgal. Emlékeztetett: első hivatalos útja Prágába vezetett, a második Budapestre, amivel azt kívánta jelezni, hogy mennyire fontosak a legközelebbi szomszédok, és milyen jók a velük ápolt kapcsolatok. Úgy vélte, mindkét ország alapvető érdeke, hogy a szoros együttműködést a V4-en belül is fenntartsák. Kitért rá: sok kérdésben egyetértettek magyar partnerével, ami azt bizonyítja, hogy továbbra is nagyon jók lehetnek a magyar-szlovák kapcsolatok.

https://www.facebook.com/oslovma/posts/3005295836236039

Nyaraljunk Szlovákiában!

A nyári terveket sokaknál elvitte a járvány. Most aztán kapkodunk, hogy a lemondott, vagy hamarosan lemondásra kerülő utazásunk helyett előrukkoljunk egy B vagy C tervvel. Mégis hova utazhatnánk? Szlovákiai úticél-ötletek következnek:

https://ezerarcom.cafeblog.hu/2020/06/25/nyaraljunk-szlovakiaban/

Három szlovák gyerek is nálunk kaphatta meg a világ legdrágább gyógyszerét

https://www.valaszonline.hu/2020/06/16/bethesda-sma-gyogyszer-szlovak-magyar/

CsabaPark

„Az épület a hagyományos, szlovák kultúra jegyeit hordozza magán, ezzel is hangsúlyozva a hagyományokra épülő jelleget.”

https://behir.hu/igy-alakult-a-csabapark-fejlesztese

https://www.facebook.com/oslovma/posts/2987016934730596

Négyszázmillió forintos pályázat nemzetiségi beruházásokra

2020. július 7. - (mti)

Négyszázmillió forintos pályázattal segíti a nemzetiségek egy- és kétmillió forint közötti beruházásait a kormányzat - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kedden Pécsen, sajtótájékoztatón. Soltész Miklós a járványhelyzet következményeinek enyhítésére indított országos támogatási programról közölte: a pályázat révén a kabinet a nemzetiségek céljait szolgáló kisebb, 1-2 millió forintos beruházások megvalósulását segíti, munkahelyek megóvását, újak létrehozását is támogatva. Kiemelte: a pályázatban Baranya kiválóan teljesített, hiszen 75 millió forintos támogatás érkezik a megyébe, így a német nemzetiség negyvenhét, a horvát tizenegy, a szerb három beruházást hajthat végre. Az államtitkár a pécsi Miroslav Krleza Horvát Iskolaközpontban tartott sajtótájékoztatón bejelentette azt is, hogy a múlt évi 70 millió forintos kormányzati támogatáson felül további 280 millió forinttal segíti az állam az intézmény bővítését. A támogatásnak köszönhetően az óvodát, általános iskolát és gimnáziumot is magában foglaló intézményben a középfokú oktatás bővítését szolgáló beruházás valósulhat meg 2021 szeptemberéig. Az államtitkár beszámolt arról, hogy tíz éve a kormányzat nemzetiségi politikáján belül olyan támogatási rendszert alakítottak ki, amelynek keretében iskolák, kulturális intézmények épülhettek és bővülhettek, programok, rendezvények, táborok valósulhattak meg. Kiemelte: 2010-től csak a horvát nemzetiség 8,3 milliárd forintos támogatásban részesült céljai eléréséhez. Szólt arról is, hogy a horvát mellett a német nemzetiségi oktatás is folyamatosan fejlődik Pécsen, hiszen a Koch Valéria Iskolaközpont is 300 millió forintos, óvoda építését szolgáló kormányzati támogatásban részesül. A nemzetiségek jogairól szóló törvény júniusi módosítása kapcsán kiemelte: a jogszabály jól mutatja a kormány nemzetiségek iránti bizalmát, biztosítja a nemzetiségek tulajdonjogát az általuk fenntartott köznevelési intézmények esetében, és szolgálja az úgynevezett etnobiznisz visszaszorítását. Az államtitkár sajnálatosnak nevezte, hogy a sarkalatos törvény módosítását a „Gyurcsány-párt”, a Demokratikus Koalíció (DK) képviselői nem támogatták, holott az előterjesztést négyötödös többséggel szavazták meg a parlamentben. Soltész Miklós a horvátországi választások eredményét értékelve azt mondta, annak köszönhetően folytatódhat a két ország sikeres, kölcsönösen pozitív hozadékokkal járó kapcsolata, mert meglátása szerint a déli szomszédunknál munkába álló kabinet - hasonlóan a magyarhoz - nemzetben, kereszténységben gondolkodik, és fontosnak tartja a területén élő nemzetiségeket. Kiemelte: a kormány következetes nemzetiségi politikájának köszönhetően Horvátország mellett Szerbiával, Szlovákiával is sokat javult a kapcsolat az elmúlt években. Az államtitkár egyúttal reményét fejezte ki, hogy Románia és Ukrajna kapcsán is ilyen eredményekről lehet beszélni a későbbiekben. Hoppál Péter (Fidesz) országgyűlési képviselő köszönetét fejezte ki a kormányzatnak, hogy a baranyai és pécsi nemzetiségek rendszeresen élvezik a kabinet kiemelt támogatását, hiszen ezzel is erősíthetik közösségeiket, ápolhatják kultúrájukat, gondoskodhatnak fiataljaikról. Felszólította ugyanakkor Péterffy Attila (Mindenki Pécsért Egyesület) pécsi polgármestert, hogy nyilvánosan határolódjon el a DK azon képviselőitől, akik a nemzetiségek jogairól szóló törvényt nem támogatták. Szerinte a pécsi városvezetés egyik legbefolyásosabb frakcióját a DK adja, ezért a polgármesternek demonstrálnia kell: a nemzetiségek és a helyi érdekek fontosabbak számára, mint a politikaiak. Őri László (Fidesz-KDNP), a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke úgy vélekedett, a magyar kormány intézkedéseinek köszönhetően a térség nemzetiségi intézményei megújulhattak, a közösségek megerősödtek, a négyszáz millió forintos országos program részeként pedig számos kisebb, ám rendkívül fontos fejlesztés valósulhat meg megyeszerte. Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke arról beszélt: a kabinet támogatásainak is köszönhető, hogy a pécsi iskolaközpontot jelenleg már mintegy félezer óvodás, általános és középiskolás diák látogatja. A 350 millió forintos kormányzati támogatást élvező iskolaközpont-fejlesztés eredményeként a korábban ismertetett tervek szerint mintegy háromszáz négyzetméterrel növelik a komplexum alapterületét, négy tantermet és azokhoz tartozó kiszolgáló helyiségeket hoznak létre.

Kormányzati támogatást kap a sátoraljaújhelyi szlovák közösség

2020. június 19. - (mti)

A sátoraljaújhelyi szlovák közösség, valamint a Magyar-Szlovák Két Tanítási Nyelvű Nemzetiségi Általános Iskola és Kollégium támogatásának részleteiről tart sajtótájékoztatót Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Sátoraljaújhely-Rudabányácskán 2020. június 19-én. Mellette Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője, a parlament európai ügyek bizottságának elnöke, Kuczik Júlia iskolaigazgató és Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere.

https://www.facebook.com/oslovma/posts/2976144492484507

Országgyűlés - Változik a nemzetiségek jogairól szóló törvény

2020. június 16. - (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/2964892206943069

Módosul a nemzetiségek jogairól szóló törvény, a változtatást 183 igen szavazattal és kilenc tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés. A törvény a jövőben rendezi az ösztöndíjak odaítélése során felmerült adatvédelmi kérdéseket a GDPR-nak megfelelően. Módosulnak a helyi nemzetiségi önkormányzatok kötelező közfeladatai, valamint az intézményalapításra és -átvételre vonatkozó szabályok. 2024-től akkor tartanak egy településen nemzetiségi önkormányzati választást, ha azt az országos nemzetiségi önkormányzat vizsgálat alapján szükségesek tartja. Például azt tekinti át, hogy az adott településen működik-e nemzetiségi alapítvány, egyesület és az részesül-e állami támogatásban. A honosságról az adott településen a Magyar Tudományos Akadémia is állást foglal. A települési nemzetiségi önkormányzati képviselők választását akkor is ki kell tűzni, ha az adott nemzetiséghez tartozó személyek száma eléri a huszonöt főt, és a településen adott nemzetiségi önkormányzat működik. Változnak a nemzetiségi önkormányzati képviselők megbízatásának megszűnésével kapcsolatos szabályok, emellett a nemzetiségi nevelés-oktatásba járók ingyen kapják a tankönyveiket.

Soltész Miklós: Megötszöröződött a nemzetiségek támogatása az elmúlt 10 évben

2020. június 17. - (mti)

Az elmúlt tíz évben a kormány sokat tett a nemzetiségek megmaradásáért, például megötszöröződött a támogatásuk - mondta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára 2020. június 17-én a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A műsorban a nemzetiségek jogairól szóló törvény elfogadásáról beszéltek, amelynek egyik célja az „etnobiznisz” visszaszorítása. Erről az államtitkár elmondta, azt tapasztalták, hogy vannak olyanok, akik „megérzik a pénz szagát”, és próbálnak bizonyos nemzetiségi közösségek közelébe kerülni anélkül, hogy egyébként ezek közé tartoznának. A sarkalatos törvény 2020. június 16-i módosításai közül kiemelte, hogy a nemzetiségi diákok olyan iskolákban tanulhatnak, amelyek nemzetiségi tulajdonban vannak. Soltész Miklós azt mondta, a magyarországi nemzetiségek helyzete jó hatást gyakorol a külkapcsolatokra is: az elmúlt tíz évben egyre jobb lett a viszony Horvátországgal, Szerbiával, Szlovákiával, Szlovéniával, és nem mondanak le arról, hogy Ukrajnában és Romániában is meghozzák a kedvet a „magyarok iránti tisztelethez”.

„A nemzetiségi törvény módosítása mutatja a bizalmat a nemzetiségek felé”

2020. június 16. - (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/2966737340091889

A nemzetiségek jogairól szóló törvény módosítása mutatja a bizalmat a tizenhárom magyarországi nemzetiség felé - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára 2020. június 16-án Budapesten, sajtótájékoztatón. A nemzetiségek jogairól szóló törvény - több mint egy éven keresztül előkészített - módosításának beterjesztője a nemzetiségek közössége volt. Ez mutatja a bizalmat és a jó együttműködést, párbeszédet a kormány és a nemzetiségek között - jelentette ki Soltész Miklós. Hangsúlyozta: az is mutatja a kormány bizalmát, hogy a nemzetiségek által fenntartott köznevelési intézményeket a tulajdonukba adják. A nap folyamán elfogadott módosítások közül az államtitkár az „etnobiznisz” visszaszorítását emelte ki, és azt mondta: akik harminc év alatt nem találták meg a nemzetiségi gyökereiket, azok ne akarják mindenféle trükkökkel megbontani egy-egy nemzetiségi közösség mindennapjait. Az államtitkár kitért arra, hogy a sarkalatos törvény módosítását az Országgyűlés több mint négyötöde szavazta meg, a DK-s képviselők tartózkodtak. Ritter Imre német nemzetiségi képviselő, az Országgyűlés nemzetiségi bizottságának elnöke azt mondta, számukra ez a törvény egy kicsit olyan, mint az országnak az alaptörvény. A módosítások közül - amelyek mintegy ötven paragrafust érintenek - kiemelte, most sikerült megoldani azt a 25 éves problémát, hogy a nemzetiségi önkormányzatok egyetértési és véleményezési joga nem volt egyértelműen és világosan szabályozva. Ritter Imre közölte, elsősorban a kisebb nemzetiségek szempontjából fontos változás, hogy a nemzetiségi kiegészítő óvodai nevelés lehetősége és definíciója mind a köznevelési, mind a nemzetiségi törvénybe bekerült. Fontos továbbá, hogy bírósági eljárások és nagyon komoly viták után végre egyértelműen szabályozza a törvény, hogy az alapfokú művészeti tevékenység nemzetiségi tevékenység, és ennek megfelelően normatívát és támogatást kell biztosítani a nemzetiségi intézmények által végzett ilyen tevékenységre - mondta.

Egy szlovák múzeum vendégkönyvének margójára

Nyitra lett a „szlovák Ópusztaszer”: a felvidéki város homályba vesző régmúltjából kerekített szláv mesék jó alapot szolgáltattak arra, hogy a történelmi előzményekre vágyakozó utódállam itt hozza létre az úgynevezett Nagymorva Birodalom kultuszhelyét.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/egy-szlovak-muzeum-vendegkonyvenek-margojara-8379801/

Három nyelv, egy haza: Dél-Tirol, a nemzetiségi autonómia mintapéldája

A második világháború lezárása után más nemzetiségek is elszakadtak anyaországuktól, így például a Dél-Tirolban élő osztrákok is. Hogyan jutottak el az autonómiái? Miképpen váltak Olaszország legfejlettebb tartományává? Ma a nemzetiségi autonómia mintapéldájaként szokták emlegetni Dél-Tirolt, amelyet szintén az első világháborút követően csatoltak el anyaországától, a létrejövő Osztrák Köztársaságtól. Az út nem volt egyenes az autonómiáig, mintegy ötven évbe tellett a mai státusz elnyerése. Az 1920 és 1930-as évek a dél-tiroli német anyanyelvűek számára kemény olaszosítási kísérletekről szóltak.

https://hirado.hu/kulfold/cikk/2020/06/14/del-tirol-a-nemzetisegi-autonomia-mintapeldaja

„A kollektív bűnösség nem helyes és nem igazságos”

- exkluzív interjú a szlovák miniszterelnökkel

2011-ben még arról beszélt, hogy Orbán Viktor kimossa a szlovákiai magyarok agyát, ma viszont békülékeny hangnemben keresné velük a párbeszédet - ha hagynák neki. Mi történt a kettő között? Mikor lettek fontosak neki a magyarok? Eltörölhetők-e végre a Beneš-dekrétumoknak legalább a kollektív bűnösségről szóló rendelkezései, és lehetnek-e kettős állampolgárok Szlovákiában? A lehető legtöbb kényes témát szóba hoztuk a márciusban beiktatott és múlt pénteken Budapestre, Orbán Viktorhoz látogató szlovák miniszterelnöknek. Igor Matovič a magyar médiumok közül egyedül a Válasz Online-nak adott interjút, de nem csak emiatt voltunk boldogok: az új pozsonyi kormánynak a sajtóhoz való viszonyát jellemzi, hogy az interjút még jóváhagyatni sem kellett.

https://www.valaszonline.hu/2020/06/15/igor-matovic-szlovak-miniszterelnok-interju/

Újabb Beneš-botrány árnyékolja a magyar-szlovák kapcsolatokat

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának nemrégiben született döntése értelmében Európa számára is világossá vált, hogy a Beneš-dekrétumokat Szlovákia még a XXI. században is alkalmazza, hogy a felvidéki magyarságot megfoszthassa földjeiktől. Az esetet követően újabb botrány van kibontakozóban, mivel sajtóhírek szerint Pozsonypüspöki térségében több százezer eurós nagyságrendben perelne el a szlovák állam további, magyar tulajdonban lévő földeket, szintén a dekrétumokra hivatkozva. A konszolidálódni látszó magyar-szlovák viszonyra borús árnyékot vetnek azok a súlyosan diszkriminatív elkobzások, amelyek kapcsán Szlovákia már uniós csatlakozásának küszöbén is azt állította, hogy örökre szakított a kollektív bűnösség megbélyegző elvével.

https://pestisracok.hu/ujabb-benes-botrany-arnyekolja-a-magyar-szlovak-kapcsolatokat/

Túl lehet jutni Mečiaron, Ceauşescun és Orbánon is

Összehasonlíthatatlanul kiszámíthatóbb az élet Szlovákiában hozzánk képest, a társadalom, beleértve a magyarokat is, sokkal jobb mentális állapotban van. Ez egyfajta reményt ad, hogy túl lehet jutni Mečiaron, Ceauşescun és Orbánon is. Törzsök Erika szociológus, kisebbségkutatónak sokkal több jó híre nem nagyon van, de megszívlelendő gondolata annál inkább - több évtizedes liberális kisebbségpolitikusi múlttal. / A 2004-es EU-csatlakozásunkkor kevesen gondoltak arra, hogy azok a hatalmas regionális különbségek, melyek az évtizedek során kialakultak, milyen következményekkel járnak majd. Szlovákia, Magyarország, Románia nem az egymással való együttműködésben látták meg a lehetőséget, hanem a centrumországok tőkéjéért versenyeznek nemzetállami villongással. Ugyanakkor megfigyelhető Orbán politikájában egy rafinált csavar, miszerint kibéküléspolitikát folytat a szerb Vučiccsal, a román Orbannal és a szlovák Matoviccsal. / Sokat járok a szlovák-magyar határ mentén, bizakodással, de fájó szívvel nézem, ahogy nyílik az olló, és a szomszédunk más úton és más irányba fejlődik. Az „ezeréves Magyarország” az ostoba politizálásával megvetett és kinevetett fekete bárány, miközben a fiatal, harmincéves szlovák állam jelentős eredményeket ér el. Nincs nacionalizmus, nincs antiszemitizmus, nincs őrült centralizáció, a lokalitásnak megvan a jelentősége, lehetősége, az önkormányzatok valóban azok, nem csak önmaguk karikatúrái. Összehasonlíthatatlanul kiszámíthatóbb az élet Szlovákiában hozzánk képest, a társadalom, beleértve a magyarokat is, sokkal jobb mentális állapotban van. Ez egyfajta reményt ad, hogy túl lehet jutni Mečiaron, Ceauşescun, és Orbánon is.

https://nepszava.hu/3081378_tul-lehet-jutni-meiaron-ceauescun-es-orbanon-is

Fotótúrák Csömörön

„Ide vasárnaponként a boldog békeévekben rajokban jártak a fényképezők” / A fotók fő témája a helyi szlovák viselet volt, melynek részeként az ünnepi keményített szoknya (piglovanke), a sajátos leány haj- és szalagviselet, az asszonyok által hordott csipkés főkötő (csepjec), a hímzett kékfestő kötény vagy a csömöri szabású blúz (csemerszka) rendre visszaköszönnek a képeken.

https://maimanohaz.blog.hu/2020/07/05/_ide_vasarnaponkent_a_boldog_bekeevekben_rajokban_jartak_a_fenykepezok_a_magyaros_stilus_fenykepesze

https://www.facebook.com/oslovma/posts/3048948215204134

Szlovák népdalok a Tápió-mentén

https://soundcloud.com/user-913741428/sets/tot-nepdalok-a-tapio-menten

Szlovák kiadványok Magyarországon 1989-2018

http://www.barkaonline.hu/esszek-tanulmanyok/7294-szlovak-kiadvanyok-magyarorszagon

https://www.facebook.com/oslovma/posts/3013558238743132

Délelőtt alkottak, délután túráztak a gyerekek a csorvási kézműves táborban

Minden napra jutott egy túra, meglátogatták a tavaly átadott Hudák Szőttes Kúriát, a Szlovák Tájházat, de nagy élményt jelentett a szomszédos evangélikus templom is, melyben Zsíros András lelkipásztor kalauzolta el a gyerekeket, kedvükért még az orgonát is megszólaltatta.

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/delelott-alkottak-delutan-turaztak-a-gyerekek-a-csorvasi-kezmuves-taborban-2885003/

Népművészeti tábor Békéscsabán

A bútorfestők Áment Éva, bútorfestő, népi iparművész vezetésével a tavasszal megkezdett szlovák szobabelsőt fejezik be, illetve a Tótkomlósi Evangélikus Egyház számára festenek bútorokat. Az dr. Illés Károlyné, Népművészet Mestere, népi iparművész és Jenei Anikó, népi iparművész által vezetett hímzős csoport ezúttal Zuberecz Vera, népi iparművész segítségével a vagdalásos és az úrihímzést is elsajátíthatja.

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/megkezdtek-a-kozos-munkat-a-nepmuveszeti-taborban-2882786/

A Békéscsabai Evangélikus Gyülekezet 300 éve

http://www.barkaonline.hu/esszek-tanulmanyok/7306-evangelikussag-bekescsaban

https://www.facebook.com/oslovma/posts/3044830718949217

Anno 1920 - Békéscsaba és a világ július elején

A Körösvidék című csabai újságban 1920. július elején több olyan cikk jelent meg, mely nemcsak az adott kor emberének, de a száz évvel később élőknek is érdekes lehet. Titkos tárgyalásokról, elmaradt kivégzésről, világbajnok Békéscsabai szerepléséről és a kormányzó családjának történetérő is találtak cikkeket az olvasók.

https://behir.hu/anno-1920-bekescsaba-es-a-vilag-julius-elejen

BékésWiki-Slovacikum

http://bekeswiki.bmk.hu/index.php?title=Speci%C3%A1lis%3AKeres%C3%A9s&redirs=0&search=szlov%C3%A1k&fulltext=Search&ns0=1

https://www.facebook.com/oslovma/posts/3016054485160174

Pilisszentlászló - Spartacus-ösvény

Magyarország egyik legnépszerűbb túraútvonala

https://www.facebook.com/pg/oslovma/photos/?tab=album&album_id=3044252329007056

oSlovMa-Anno-Fotó-Archívum

https://www.facebook.com/pg/oslovma/photos/?tab=album&album_id=2783071591791799

Nemzetiségi találkozó Szentendrén

oSlovMa-Anno-Fotó-Archívum / 1972. június 18-án Szentendrén unokájára vigyázó nagymama nézi a Pest megyei nemzetiségi találkozó felvonuló résztvevőit. A rendezvényen szlovák, délszláv és német nemzetiségű amatőr népzenei csoportok szórakoztatják a város lakóit és a vendégeket. / Szentendre város Pest megyében a Szentendrei járás székhelye. Elsősorban művészetével és kultúrájával ragadja magával a látogatót. A város az 1870-es évekig kisváros volt, alig érte el a négyezer fős lakosságot. Az ekkori város lakóterülete ma mindössze két városrészt foglal magában, a Belvárost és a Szamárhegyet, bár ez utóbbi is csak a 20. század elején lett lakóterület. E két városrészt Szentendre összes többi területéről elkülöníti az ezek határán haladó 11. számú főút. Szentendréhez néhány kisebb település csatlakozott az évszázadok során, ezek ma Szentendre különböző, hagyományos elnevezéssel bíró városrészei, így például Izbég és Derecske. A korábban a szentendrei mezőgazdasági területekhez tartozó részek legnagyobb része már beépített belterület, mint a Pannóniatelep, Püspökmajor, Pismány, Szarvashegy. A '70-es évek végének nagyarányú, egylépéses belterületbe csatolása a lakóterületet többszörösére növelte, a 20. század végére ezek nagyrészt beépültek, így a korábbi kisváros 2010-ben elérte a 25 000 fős lakosságot. A lakóövezet terjeszkedése a Szentendrén hagyományos gyümölcstermesztésnek és kertművelésnek gyakorlatilag véget vetett. - Fotó: (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/photos/a.2783071591791799/3066133253485630/?type=3&theater

Tájház és könyvtár Kisnánán

A 73 éves Vlacsák Illésné és unokája 1989. július 21-én könyvet olvasnak a kisnánai tájház udvarán. A felújított, 150 évvel ezelőtt épült házban könyvtárat és tájházat rendeztek be a szlovákok által is lakott Heves megyei településen. - Fotó: (mti) / https://hu.wikipedia.org/wiki/Kisn%C3%A1na

https://www.facebook.com/oslovma/photos/a.2783071591791799/3063399220425700/?type=3&theater

Legéndi szlovák asszonyok a nógrádi nemzetiségi fesztiválon

1973. augusztus 5-én Nógrád községben rendezték meg a megyei nemzetiségi fesztivált. Felvételeinken: résztvevők, esernyővel a fejük felett és legéndi szlovák népviseletbe öltözött asszonyok. Főkötőjük eleje és a hátsó, fodor feletti része flitteres gyöngyökkel díszített. A félkör alakú, cakkos szélű fehér csipkefodor a főkötőn slingeléssel és fehér madeirahímzéssel készült. A féling (ingváll) és a pruszlik (mellény) testhez álló, és fehér alapon sokszínű virágokkal sávosan hímzett. Nyakukban többsoros gyöngykalárist, szoknyájuk előtt pedig fehér színű, kékkel slingelt félkötényt viselnek. - Fotó: (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/3060466114052344

Népviseletbe öltözött szlovák asszonyok Acsán

1973. július 21-én a szlovák ajkú Acsa község Aranykalász Termelőszövetkezetének étterme és boltja előtt beszélgetnek népviseletbe öltözött asszonyok. A bordó-piros olajoskendőt viselő asszony hímzett, rövidujjas félingén apróvirágos vászonpruszlikot visel, szoknyája előtt kékfestő félkötény. A kék delinkendős nő hímzett, rövidujjas félingben, bordó, ráncos kasmírszoknyája elé kötött kékfestő félkötényben áll. A főkötős menyecske rövid, brokátselyem női ujjast, és fehér ráncos félkötényt (kecele) visel. / Acsa Pest és Nógrád megye határán, Budapesttől kb. 60 km-re fekvő, 1520 főt számláló község a Galga mentén. Szlovák eredetű lakossága sokáig megőrizte anyanyelvét és népviseletét. - Fotó: (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/photos/a.2783071591791799/3051682511597371/?type=3&theater

Acsai uborkaszüret

1973. július 21-én Acsa község Aranykalász Termelőszövetkezetének tagjai begyűjtik az uborkatermést. A Galga mentéről, a főváros zöldséges kertjéből a konzervgyárak, piacok várják az árut. Acsa Pest és Nógrád megye határán, Budapesttől kb. 60 km-re fekvő, 1520 főt számláló község. Szlovák eredetű lakossága sokáig megőrizte anyanyelvét és népviseletét. - Fotó: (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/photos/a.2783071591791799/3048217945277161/?type=3&theater

Pilisi szlovákok találkozója 1947-ben

1947. július 6-án Visegrádon rendezték a Pilis hegység környékén élő szlovák nemzetiségű lakosok ünnepi találkozóját. - Fotó: (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/3043735132392109

Püspökhatvani szlovák aratóünnepség

1954. június 28-án Püspökhatvanban szlovák nemzetiségű községek kulturális találkozójával egybekötött aratóünnepséget szervezett a Magyarországi Szlovákok Demokratikus Szövetsége. - Fotó: (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/3040857432679879

Úrnapi körmenet Csömörön

1990. június 17-én asszonyok szlovák népviseletben az úrnapi körmeneten Csömörön. Régi hagyománya van az Úrnapja megünnepelésének. Csömör katolikus lakosai a vasárnapi nagymise után egy kilométeres kört tesznek a templomok körül, ahova az oltárszentséget és zászlókat is magukkal viszik. / Az Úrnapja (több más nyelven Corpus Christi) katolikus főünnep az eukarisztia tiszteletére, teljes nevén az Úr Testének és Vérének ünnepe. Magyarországon és több más országban (például Angliában és Walesben) a húsvéti időt lezáró pünkösd vasárnap után két héttel tartják. Jellemzően körmenet kapcsolódik hozzá. - Fotó: (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/photos/a.2783071591791799/3040797849352504/?type=3&theater

Iskolai késelés történt Szlovákiában

Egy férfi késsel támadt a szlovákiai Ruttkán egy általános iskola igazgatóhelyettesére, aki belehalt a sérüléseibe. Megsérült az igazgatónő, két tanuló és két tanár is.

https://index.hu/kulfold/2020/06/11/szlovakia_ruttka_iskola_keseles/

Az Európai Bizottságot is megrázta a ruttkai tragédia híre

https://ujszo.com/kozelet/ruttkai-tragedia-az-eb-a-legmelyebb-szolidaritasat-fejezte-ki-szlovakiaval

Matovič a Magyarországon élő szlovákok képviselőivel is találkozott

2020. június 13. - (tasr)

Igor Matovič szlovák kormányfő 2020. június 12-én hivatalos látogatást tett Magyarországon. A programja végén a magyarországi szlovák nemzetiség képviselőivel találkozott a budapesti szlovák nagykövetségen. A találkozón részt vett Alžbeta Hollerová Račková, az Országos Szlovák Önkormányzat (OSZÖ) elnöke, Ruženka Egyedová Baráneková, a Magyarországi Szlovákok Szövetsége elnöke, valamint Anton Paulik, az Országgyűlés szlovák szószólója is. Matovič elmondása szerint örül, hogy találkozhatott a Magyarországon élő szlovákokkal, akik háromszáz év óta védik az anyanyelvüket, és meg akarják azt őrizni a gyerekeik, unokáik számára is. A szlovák kormányfő megjegyezte: magyar kollégája, Orbán Viktor felvetette, hogy Magyarország egy használaton kívüli templomot adományozna a szlovákoknak, hogy itt alakítsák ki a központjukat. A OSZÖ elnöke korábban a TASR hírügynökségnek elmondta: egy pesti objektumról, az egykori szlovák evangélikus templomról van szó, amelyet a szlovákok többfunkciós központjává akarnak átalakítani a magyar és a szlovák kormány támogatásával. Matovič a magyar kormányfővel beszélt arról is, hogy Magyarországon hiány van szlovák nyelvtanárokból. Egyben hangsúlyozta a külhoni szlovákok támogatásának fontosságát. A szlovák kormányfőt Kövér László, az Országgyűlés elnöke is fogadta. Matovič a találkozót ugyanolyan barátságosnak írta le, mint a magyar kormányfővel való tárgyalást. „Azt mondtam Kövér Lászlónak, hogy végre eljutottam ebbe az épületbe, amelyet szlovákok építettek. Szlovákiában él ez a legenda, úgyhogy nevettünk is egyet” - mondta a találkozóról Matovič, megjegyezve, hogy ő egy kicsit máshogy politizál, nem tartja magát görcsösen az illemszabályokhoz és a protokollhoz, inkább a könnyedségre törekszik.

Több Békés megyei politikus is részt vett a szlovák miniszterelnök fogadásán

Magyarországra látogatott a szlovák miniszterelnök, Igor Matovič. A tiszteletére szervezett fogadásra Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere, Babák Mihály, Szarvas polgármestere, Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, és Dankó Béla országgyűlési képviselő is meghívást kapott.

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/tobb-bekes-megyei-politikus-is-reszt-vett-a-szlovak-miniszterelnok-fogadasan-2789391/

Grendel: Az MKP memoranduma nem változtatott Matovič hozzáállásán

Orbán Viktor és Igor Matovič találkozójáról Grendel Gábort, a szlovák parlament alelnökét kérdeztük.

https://ujszo.com/kozelet/grendel-az-mkp-memoranduma-nem-valtoztatott-matovic-hozzaallasan

Berényi: Matovič és Orbán találkozója útkeresésként értelmezhető

Igor Matovič és Orbán Viktor találkozóján részt vett Berényi József is. Elmondása szerint a szlovák kormányfő nemcsak gazdasági szempontból szeretne nyitni Magyarország felé, hanem a szlovákiai magyar kisebbség helyzetét is rendezni szeretné.

https://ujszo.com/kozelet/berenyi-matovic-es-orban-talalkozoja-utkereseskent-ertelmezheto

Matovič: A cél az, hogy egyenjogúak legyenek a Szlovákiában élő magyarok

2020. június 12. - (mti)

A szlovákiai magyarok egyenjogúságát hangoztatta Igor Matovič szlovák kormányfő pénteken Budapesten, miután munkamegbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel. A cél az, hogy a szlovákiai magyarok teljesen egyenjogú polgároknak érezzék magukat Szlovákiában - mondta a közös sajtótájékoztatón Igor Matovič. Kijelentette: Szlovákia régióit attól függetlenül fogják fejleszteni, hogy kik élnek ott. Hozzátette: azt szeretné, hogy mindenki saját anyanyelvére taníthassa gyermekeit, és ne kelljen félnie attól, hogy emiatt később hátrányt szenvednek a fiatalok. Természetes, hogy Magyarországot érdekli, milyen a szlovákiai magyarok helyzete, miként élnek - jegyezte meg. A szlovák kormányfő többször is kiemelte: Trianon után száz évvel az az álláspontja, hogy a múltat nem ők írták, de a jövő a kezükben van. A történelmet megváltoztatni nem lehet - mondta Igor Matovič, hozzátéve: azért tárgyalt a magyar miniszterelnökkel, hogy előre tekintsenek. Megjegyezte, hogy a szlovák politikusok jellemzően ignorálták a történelmet, Trianont, azonban ezt nem tartja megfelelő megoldásnak. Azt hangoztatta, hogy örül a „jó vízióknak”. Fejleszteni akarják a gazdasági, kulturális, emberi kapcsolatokat a két ország között. Barátokként érkeztek, és úgy is távoznak - jelentette ki. A szlovákiai magyar közösség tagjai gazdagítják Szlovákiát a kultúrájuk révén - vélekedett. Ők ugyanis többletajándékot kaptak a sorstól: mindkét nyelvet tökéletesen beszélik, sőt mivel a cseh nyelv szoros rokonságban áll a szlovákkal, ezért Csehországban is érvényesíteni tudják a tehetségüket. Ők a gazdasági élet egyfajta nagykövetei lehetnek és a visegrádi együttműködést is erősíthetik - hangsúlyozta. Igor Matovič megköszönte Magyarország segítségét a koronavírus-járvány idején: azt, hogy magyar különgépeken vittek haza szlovákokat. Köszönetet mondott Orbán Viktornak azokért a határozott lépésekért is, amelyeket a határok megnyitásáért tett. A szlovák kormányfő közölte: biztosította partnerét arról, hogy Magyarország élvezi a támogatását a visegrádi együttműködésben. A két államot arra rendelte a sors, hogy összefogjon egymással, például az európai uniós fejlesztési forrásokkal kapcsolatban - mondta. Megjegyezte: tervezik a szlovák kultúra bemutatását, népszerűsítését Budapesten. Igor Matovič kijelentette, hogy nem csupán szomszédoknak tekinti a magyarokat, hanem közeli barátoknak is. Ezért vezetett egyik első külföldi munkaútja Magyarországra - tette hozzá. Kérdésre felelve Igor Matovič a világ összes magyarjának megígérte, hogy Szlovákiában olyan „hátországot” teremtenek, amelyben a magyar közösség félelem nélkül megőrizheti a kultúráját. Egy politikus akkor hazafi, ha az a célja, hogy minden állampolgárát védelmezze - fogalmazott a szlovák kormányfő.

Orbán Matovičnak: Szlávból sok van, a magyar különleges teremtmény

A magyar egy egyedülálló teremtmény, ezzel szemben „szlávok mindig lesznek”, ahogy németek és arabok is, mert ezek sokan vannak. Viszont a magyar egyedül áll, és a nyelvén és kultúráján múlik, hogy megmarad-e.

https://hvg.hu/itthon/20200612_orban_viktor_igor_matovic_talalkozo_trianon

Orbán: Magyarok és szlovákok együtt akarnak sikeresek lenni

2020. június 12. - (mti)

Magyarország és Szlovákia polgárai kölcsönös tiszteletet akarnak, együtt akarnak működni, vagyis együtt szeretnének sikeresek lenni - hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Budapesten, miután hivatalában fogadta Igor Matovič szlovák kormányfőt. A tárgyalás után tartott közös nemzetközi sajtótájékoztatón Orbán Viktor megköszönte szlovák kollégájának többek között a felvidéki magyaroknak küldött üzeneteit és gesztusait, valamint a koronavírus-járvány alatt kialakított együttműködést. Közölte azt is, hogy Magyarország büszke az itt élő szlovák közösségre, amely nagyszerű teljesítményt mutat, költségvetési támogatása pedig a négyszeresére nőtt 2010 óta. A miniszterelnök a következő hónapok történelmi jelentőségű eseményei közé sorolta az új komáromi Duna-híd átadását, a 2022-ig megépülő hat új határátkelőt - amelyből három Ipoly-híd -, továbbá azt is, hogy két ponton is összekötik a két ország villamosenergia-hálózatát és jelentősen, mintegy háromszorosára bővítik a korábban megépített magyar-szlovák gázvezeték volumenét. Mindezzel egész Közép-Európa stabilitásához hozzájárul Magyarország és Szlovákia - jelentette ki Orbán Viktor.

Szlovák, magyar két jó barát

https://magyarhang.org/belfold/2020/06/12/orban-szlovak-magyar-ket-jo-barat/

Orbán a sztyeppéről értekezett a magyaroknak kedveskedő szlovák miniszterelnöknek

https://azonnali.hu/cikk/20200612_matovi-orban-tukrot-tartott-a-magyar-lelekbe-

Orbán Viktor magyar kormányfő és Igor Matovič szlovák miniszterelnök munkamegbeszélésük után sajtótájékoztatót tartottak

https://www.origo.hu/itthon/20200612-orban-viktorigazsagtalan-tartalomra-nem-lehet-sikeres-gazdasagi-tervet-epiteni.html

Orbán Viktor kijelentette, hogy a magyarországi szlovák közösség gazdagítja Magyarországot, és 2010 óta négyszeresére nőtt a költségvetési támogatásuk. Szólt arról is, hogy a hazai szlovák közösség hamarosan tulajdont is kaphat az iskoláikban. A harmadik legfontosabb kereskedelmi partnerünk Szlovákia - mondta Orbán Viktor. A kormányfő minél több szlovák befektető küldését kérte, és ennek érdekében egy 600 milliós eximbankos keretet nyitottak.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/orban-viktor-es-igor-matovic-sajtotajekoztatoja-eloben-a-hirtv-musoran-2503283

Orbán Viktor fogadta Igor Matovičot

„Megértettük a két ország polgárainak akaratát, akik kereskedni, vállalkozni akarnak, együtt akarnak működni”

https://ujszo.com/kozelet/orban-viktor-fogadta-igor-matovicot

Igor Matovič a Normafánál rétesezett - Cseh kollégája ajánlotta

2020. június 12. - (Ripost / magyarnemzet.hu)

Meglepő kéréssel állt elő első magyarországi látogatása délutánján az új szlovák miniszterelnök - írja a Ripost. A Ripost értesülése szerint Andrej Babiš cseh miniszterelnök, néhány napja Lednicén, a visegrádi országok idei második csúcstalálkozóján valamit belesúgott az újdonsült szlovák miniszterelnök fülébe. Igor Matovič hallgatott cseh kollégájára és a pénteki budapesti látogatása délutánján váratlanul meglepő kéréssel állt elő. - Normafa! - mondta és a miniszterelnöki karaván máris az Istenhegyi út felé vette az irányt. Nem volt ilyesfajta kitérő a hivatalos programban. Időközben kiderült, hogy a cseh miniszterelnök négyszemközt, bizalmasan meghagyta szlovák kollégájának, ha Budapesten jár ki ne hagyja a Normafát. Azaz a rétesezőt a Normafánál. Merthogy szerinte a világ egyik legjobb süteményét kapni ott fenn a Svábhegyen. Igor Matovič nem bánta meg, hogy hallgatott Babišra, ugyanis lelkesen posztolt a sütizésről egy képet az Instagramon, méghozzá egy talányos mondat kíséretében: „A munkát a legjobb módon értékeltük.”

Orbán Viktor kovászos uborkával lepte meg a szlovák miniszterelnököt, cserébe szörpöt kapott

2020. június 12. - (index.hu)

Hogy a miniszterelnök szereti a kovászos uborkát, nem titok, pár héttel ezelőtt meg is osztotta a Facebook-oldalán, hogyan kell elkészíteni ezt a savanyúságot. Bár kollégánk némi szakmai kritikával illette a módszert, mert hát a kovászos uborkához igazából kovász kell. De persze kenyérrel is működik a kovászolás, és pár nappal az első poszt után Orbán Viktor meg is sétáltatta műanyagvödörbe pakolt készterméket. És nem kellett sokáig nélkülözni az uborkás kontentet, ma újból feltűnt egy adag, ugyanis a miniszterelnök egy kis gasztroajándékkal lepte meg Igor Matovičot, a Szlovák Köztársaság miniszterelnökét. De persze Orbán Viktor sem maradt ajándék nélkül, ő bodzaszörpöt kapott.

Matovič pénteken Budapestre látogat

2020. június 8. - (tasr)

Igor Matovič miniszterelnök pénteken Budapestre látogat. „A szlovák miniszterelnök számíthat Magyarországra és a magyar kormányra. Közös érdekünk, hogy a Szlovákiában élő magyarság sikeres közösséggé váljon. Szlovákia Magyarország fontos stratégiai partnere, ezért látogat az ország új miniszterelnöke Magyarországra” - fogalmazott a parlamentben Szijjártó Péter. A magyar külügyminiszter rámutatott: Szlovákiával és Szerbiával soha olyan jó nem volt Magyarország kapcsolata, mint jelenleg. Szijjártó Péter dicsérte Matovič múlt héten tett gesztusát a magyar kisebbség tagjai felé, amikor a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulója előestéjén meghívta képviselőiket a pozsonyi várba.

Rendes ember, „van szíve”

- nagyon megdicsérte Orbán Viktor a szlovák miniszterelnököt

http://www.atv.hu/belfold/20200612-rendes-ember-van-szive-nagyon-megdicserte-orban-viktor-a-budapestre-erkezo-szlovak-miniszterelnokot

Szlovákiában vasárnaptól megszűnik az egészségügyi vészhelyzet

2020. június 10. - (mti)

A pozsonyi kormány döntése értelmében Szlovákiában vasárnaptól véget ér a koronavírus okozta Covid-19 betegség terjedésével összefüggésben márciusban kihirdetett egészségügyi vészhelyzet. Szlovákiában március 16-án lépett hatályba egészségügyi vészhelyzet, s az a mostani kormánydöntés értelmében június 13-án éjfélkor véget ér. A vészhelyzet további meghosszabbításának elvetésére vonatkozó javaslatot a központi válságstáb elnökének tisztét is betöltő Robert Mikulec belügyminiszter tette a kabinet asztalára. Az egészségügyi vészhelyzet egyebek mellett azt tette lehetővé, hogy a kormány kötelezze az egészségügyi dolgozókat tevékenységük végzésére, vagy bizonyos foglalkozások esetében felfüggessze a sztrájkjogot. Az egészségügyi vészhelyzet a vonatkozó szlovák jogrend szerint nem azonos a rendkívüli helyzettel. A rendkívüli helyzetet még március 11-én rendelte el a kormány, s az továbbra is érvényben marad. Közben Szlovákiában továbbra is viszonylag alacsony szinten maradt a koronavírussal újonnan diagnosztizáltak napi átlaga, ez a szám már mintegy másfél hónapja öt alatt van. A nemzeti egészségügyi információs központ honlapján közölt adatok szerint az elmúlt három napban együttvéve három személynél mutatták ki a Covid-19 betegség kórokozóját, így jelenleg (a korábbiakkal együtt) már 1533 fertőzöttet vettek nyilvántartásba. Közülük hivatalosan 1404-et gyógyultnak nyilvánítottak. A kór elismert halálos áldozatainak száma 28, és eddig már közel 192 ezer vírustesztet végeztek el.

Lemondott alelnöki posztjáról, és távozik pártjából Peter Pellegrini volt szlovák kormányfő

2020. június 10. - (mti)

Lemondott az ellenzéki Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) pártban betöltött alelnöki posztjáról Peter Pellegrini volt szlovák kormányfő, és egyben bejelentette távozását a Robert Fico vezette korábbi kormánypártból. Pellegrini ezt a döntését pozsonyi sajtótájékoztatóján jelentette be szerdán. Pellegrini korábban már jelezte távozási szándékát a jelenleg legerősebb ellenzéki pártnak számító Irányból, és a párt alapító elnökét, Robert Ficót is többször távozásra szólította fel a párt éléről. A távozó alelnök, aki korábban még indulni készült a pártelnöki posztért az Irány közelgő tisztújító konferenciáján, szerdai sajtótájékoztatóján nem zárta ki, hogy új pártot alapít. A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség információi szerint Robert Fico a napokban felajánlotta az Irány elnöki posztját Pellegrininek. Ezt az információt a párt szóvivője is megerősítette a hírügynökségnek. Peter Pellegrini - néhány, a párt felső vezetésében is helyet foglaló társával együtt - az Irányon belül a párt szűkebb támogatottságú, liberális vonalának a képviselője. Két éve tavasszal lett az előző kormány miniszterelnöke, amikor a fiatal tényfeltáró újságíró, Ján Kuciak és barátnője meggyilkolása után kirobbant tüntetéssorozat következményeként Fico távozásra kényszerült kabinetje éléről. Helyi megfigyelők szerint az Irányon belül ezután kezdett felerősödni a liberális vonal hangja. Ez még szembetűnőbb lett, miután a 2006 óta a legerősebb szlovák pártnak számító Irány elveszítette a februári parlamenti választást, amelyen csak 18,2 százaléknyi szavazatot szerzett, mintegy 10 százalékponttal kevesebbet a négy évvel korábbinál. Bár Fico - a korábbiakhoz hasonlóan - egyelőre nem kommentálta Pellegrini döntését, a párt több vezető személyisége is rosszallóan fogadta, és a pártnak ártó, annak szétverését célzó lépésként értékelte azt. Fico a párton belüli folyamatokkal összefüggésben korábban többször is hangsúlyozta, hogy az Iránynak „új harcosokra van szüksége”, ugyanakkor annak a véleményének is hangot adott, hogy ezeknek nem „teoretikusoknak” és nem „napsugárarcúaknak” kell lenniük. Ezt a pontosan lefordíthatatlan szlengkifejezést leginkább a nagyvárosi fiatal ultraliberálisokra használja a szlovák köznyelv.

Pellegrini lenyúlhatja Fico alól a Smert és vele együtt a mečiari örökséget

Folytatódik a harc a szlovák baloldalért: Peter Pellegrini nem tudta kiszorítani Robert Ficót a Smerből, ezért most már biztos, hogy új szociáldemokrata pártot alapít. De van-e erre igény Szlovákiában? És kivel tart a ficoista szavazó?

https://azonnali.hu/cikk/20200611_fico-egyedul-marad-szakad-a-smer

Szlovákia újabb 16 ország irányába nyitja meg határait, megszűnik az állami karantén

2020. június 9. - (mti)

Újabb 16 európai ország irányába nyitja meg határait Szlovákia szerdától, s egyúttal megszűnteti a kötelező állami karantént is, amelyet önkéntes házi izoláció vált fel - jelentette be Igor Matovič, szlovák kormányfő pozsonyi sajtótájékoztatóján kedden. Szlovákia a Covid-19 betegség terjedésével összefüggésben korábban bevezetett korlátozások folyamatos feloldásának keretében a már korábban megnyitotta határait és lehetővé tette a korlátozások nélküli ki és belépést Magyarország, Csehország és Ausztria viszonylatában. Szerdától 19-re bővül azoknak az országoknak a listája, amelyek irányába Szlovákia megnyitja határait, ezek az országok: Németország, Liechtenstein, Svájc, Szlovénia, Horvátország, Bulgária, Görögország, Ciprus, Málta, Észtország, Lettország, Litvánia, Finnország, Norvégia, Dánia és Izland. Az intézkedés egyelőre egyoldalú Szlovákia részéről, tehát a kiutazó szlovák állampolgároknak ellenőrizniük kell, hogy a listán szereplő országok is megkötések nélkül lehetővé teszik-e számukra a beutazást. Egyidejűleg Szlovákia mindennemű közlekedési kapcsolatot felújít az érintett országokkal. A pozsonyi Rastislav Štefánik repülőtér (BTS) már jelezte, hogy napokon belül több járatot újraindítanak. Szerda reggel hét órától Szlovákia megszűnteti az országba érkezők számára eddig kötelezően állami intézményben eltöltendő kéthetes karantént, illetve annak - elektronikus megfigyelésen alapuló - házi változatát, az úgynevezett „intelligens karantént” is. Ezt - azok esetében, akik máshonnét érkeznek, mint a már „biztonságosnak” minősített 19 ország - önkéntes alapú házi izoláció váltja fel - jelentette be a szlovák kormányfő. Szerdától a szájmaszkok közterületen való kötelező viselése részben már csak ajánlottá válik. Szabadtéren és a munkahelyeken - amennyiben betartható a személyek közötti kétméteres távolság - már csak önkéntesen, az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön viszont továbbra is kötelezően kell majd szájmaszkot viselni. Ugyancsak feloldják, illetve önkéntes alapúvá teszik szerdától az üzletekre, éttermekre és szolgáltatási helyszínekre eddig érvényes - a vendégek és a vásárlók számára vonatkozó - korlátozásokat is. Tovább szűkülnek az oktatási intézmények működésére vonatkozó korlátozások is. Június 22.-től már az általános iskolák felső tagozatain és a középiskolákban is újra indulhat az oktatás, az iskolákat a tanulók egyelőre önkéntes alapon látogathatják majd. Az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai már korábban megnyílhattak. Közben Szlovákiában az elmúlt héten is viszonylag alacsony szinten maradt a koronavírussal újonnan diagnosztizáltak napi átlaga, ez a szám már mintegy másfél hónapja öt alatt van. A nemzeti egészségügyi információs központ honlapján kedden közölt adatok szerint hétfőn egy, az elmúlt három napban pedig együttvéve három személynél mutatták ki a Covid-19 betegség kórokozóját, így jelenleg - a korábbiakkal együtt - már 1531 megfertőződött személyt vettek nyilvántartásba. Közülük hivatalosan 1402-et gyógyultnak nyilvánítottak. A kór elismert halálos áldozatainak száma 28, és eddig már több mint 190 ezer vírustesztet végeztek el.

Populizmusok csatája Pozsonyban

Komoly politikai vihart kavart Igor Matovič magyaroknak tett Trianon-gesztusa.

https://nepszava.hu/3080803_populizmusok-csataja-pozsonyban

Bocsánatot kért a magyarokat az anyanyelvhasználatuk miatt ért igazságtalanságokért a szlovák kormányfő

2020. június 5. - (mti)

Facebook-bejegyzésben kért bocsánatot pénteken a szlovákiai magyaroktól az őket az anyanyelvükhöz való ragaszkodásuk miatt ért igazságtalanságokért Igor Matovič szlovák kormányfő. „Kedves barátaim - akiknek fontos a békés szlovák-magyar együttélés Szlovákiában - őszintén bocsánatot akarok kérni tőletek azokért az igazságtalanságokért, amelyek életetekben amiatt értek benneteket, hogy nem voltatok hajlandóak feladni az anyanyelveteket” - írta a szlovák kormányfő a Facebook-oldalán péntekre virradóra közzétett bejegyzésben. Hozzátette: egyúttal megértést kér azon múltbéli szlovákok számára, akik „ugyanezen okokból szenvedtek, főként a 19. század második felében a történelmi Magyarországon.” A szlovákiai magyarság politikai érdekképviselete már huzamosabb ideje kéri a közösség anyanyelvhasználatának a hivatali érintkezésre, többek között a bíróságokra történő kiterjesztését. A múltban és a jelenben is nem egy példáját ismerni annak, amikor felvidéki magyarokat igazságtalanságok értek amiatt, mert anyanyelvükön beszéltek, vagy más módon kerültek hátrányos helyzetbe annak használata miatt. Az érvényben lévő szlovák nyelvtörvény is hátrányos megkülönböztetésben részesíti a kisebbségi nyelveket az államnyelvvel szemben. A felvidéki magyarokat azonban inkább a nemzeti identitásukhoz való ragaszkodás miatt érték állami részről igazságtalanságok, aminek leghírhedtebb példája a második világháború utáni kitelepítések tragédiája, amikor a szülőföldről történő elűzetést sok esetben a magyarságuk feladása tette elkerülhetővé. Igor Matovič Facebook-bejegyzésében visszautalt arra a pozsonyi várban általa kezdeményezett, nem sajtónyilvános keddi találkozóra, amelyen szlovákiai magyar politikusokat és közéleti személyiségeket fogadott Trianon 100. évfordulója alkalmából, illetve arra a magyar nemzeti közösség memoranduma című dokumentumra is, amelyet ott a Magyar Közösség Pártjának (MKP) küldöttsége adott át neki. A dokumentumot - amelyben a felvidéki magyar párt a helyi magyar közösség fennmaradásának és gyarapodásának elősegítését kérte - fenntartásokkal, illetve kritikával fogadta a szlovák sajtó és néhány szlovák politikus is. Igor Matovič a szlovák közszolgálati rádió nemzetiségi adásának, a magyar nyelven sugárzó Pátria Rádiónak nyilatkozva csütörtökön a memorandum átadásáról azt mondta: nem volt méltányos, hogy az MKP küldöttsége ilyen módon „visszaélt a helyzettel.” Pénteki Facebook-bejegyzésében megismételte ezeket a fenntartásait is, valamint annak a véleményének is teret adott, hogy a találkozót a memorandum átadói „nemzetiségi szenvedélyek szítására” használták fel. Ezeket az állításokat Őry Péter, az MKP ügyvezető testületének elnöke már csütörtökön visszautasította, rámutatva: a memorandumban csak azok a kérések szerepelnek, amelyek már több évtizede benne vannak az MKP és elődpártjai programjában, és a helyi magyar közösség megmaradását célozzák. A szlovák kormányfő „A múltat nem mi írtuk, a jövő a kezünkben van” elnevezésű keddi találkozóról bejegyzésében azt írta: azzal a magyar nemzetiségű szlovák állampolgárok iránti megbecsülését, köszönetét és megértését akarta tolmácsolni, és jelét adni annak, hogy „nem vagyunk ellenségek, közeli testvérek vagyunk, bár anyáink más nyelven tanítottak minket beszélni”.

A Parlamenttel szemben létrehozott Trianon-emlékhelyről

„Nehezen lesz erkölcsi alapja felháborodni a kormánynak” / A Népszava a közelmúltban több cikkben is foglalkozott a Parlamenttel szemben létrehozott, még átadásra váró Trianon-emlékhellyel. Ungváry Krisztián történész azt javasolta, hogy a földfelszín alatti emlékművön, amely a Trianon előtti Magyarország 1913. évi összeírás szerinti helységneveit tünteti fel, színárnyalattal vagy konkrét adatokkal jelezzék, mely településeken volt jelentős létszámú magyar lakosság. Máskülönben - figyelmeztetett Ungváry - Magyarország azt üzeni, hogy olyan területekkel is van dolga, amelyek nem kötődnek magyar identitású emberekhez.

https://nepszava.hu/3081155_nehezen-lesz-erkolcsi-alapja-felhaborodni-a-kormanynak

Kibújni mai „trianoni” bőrünkből

Ha létezik politikai formáció, amely hozzásegíthet ahhoz, hogy a százéves traumát enyhítsük, a diktátum okozta károkat mérsékeljük, akkor az éppen a nemzetek feletti - és nem csak nemzetállami - identitású unió lehet.

https://nepszava.hu/3080609_kibujni-mai-trianoni-borunkbol

Trianon 100 a szomszédban: feszültséget, hallgatást, de történelmi gesztust is szült

https://24.hu/belfold/2020/06/13/trianon100-megemlekezes-szlovakia-szerbia-romania-ukrajna/

Hogy írhatták alá ezt a békeszerződést a demokrácia képviselői?

Trianon francia szemmel / Komáromban virulnak a magyar iskolák / Mást tanulnak a szlovák és a magyar diákok

https://hu.euronews.com/2020/06/04/hogy-irhattak-ala-ezt-a-bekeszerzodest-a-demokracia-kepviseloi-trianon-francia-szemmel

Magyarországon tragédia, Romániában ünnep

https://hu.euronews.com/2020/06/03/trianon-magyarorszagon-tragedia-romaniaban-unnep

Ilyen az élet egy felvidéki városban, ahol már alig maradtak magyarok

https://hu.euronews.com/2020/06/03/ilyen-az-elet-egy-felvideki-varosban-ahol-mar-alig-maradtak-magyarok

Majdnem könnybe lábadt a szemem!

Felvidéki magyarok a szlovák kormányfő békejobbjáról

https://azonnali.hu/cikk/20200606_majdnem-konnybe-labadt-a-szemem-felvideki-magyarok-a-szlovak-kormanyfo-bekejobbjarol

Megnyílnak a magyar-szlovák határátkelők

2020. június 5. - (mti)

Reggel nyolc órától korlátozás nélkül megnyílnak a magyar-szlovák határátkelők - jelentette be az egyik ilyen ponton, a Győrhöz közeli Vámosszabadin tartott péntek reggeli sajtótájékoztatóján Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Igor Matovič szlovák kormányfő. Mindez azért lehetséges, mert mind Szlovákia, mind Magyarország határozott és felelősségteljes intézkedéseket hozott, jó ütemben, megfelelő időpontban - fogalmazott Semjén Zsolt, emlékeztetve arra: Magyarország, Szlovákia, Csehország és Ausztria között született megállapodás a határnyitásokról. Igor Matovič szlovák miniszterelnök azt emelte ki, hogy a koronavírus-járvány lecsengésével már a jövő felé tekinthetünk. Örömét fejezte ki amiatt, hogy helyreáll az utazási szabadság, mondván, így „ismét visszatérhetünk, legalább némiképp, a normális életmódhoz”. Semjén Zsolt Európában is egyedülállónak nevezte a vírus hatásának, következményeinek kezelését, hozzátéve, a határnyitáshoz a világjárvány lecsengésére volt szükség. Magyarország nevében köszönetet mondott a szlovák kormányfőnek azért a „bátor és nagyon korrekt gesztusért”, hogy száz magyart meghívott a két nép történelmi sorsközösségének jegyében tartott összejövetelre. Természetes dolog, hogy a különböző népek különbözőképpen értelmezik a történelmüket, a mi feladatunk az, hogy a szlovák-magyar sorsközösség jegyében együtt építsük a jövőnket - fogalmazott. Kérdésre válaszolva arról beszélt: a magyarság és a szlovákság kinyújtotta kezét egymás felé, „ez a kézfogás jellemzi a mi kapcsolatunkat”. Hangsúlyozta, mindkét állam számára alapvető fontosságú a visegrádi négyek együttműködése, ami „érdekeink érvényesítésének a lehetőségét jelenti az Európai Unióban”. Ivan Matovič megköszönte a kérdésben mutatott együttműködést, Magyarország felelősségteljes hozzáállását. Kérdésre válaszolva a szlovák kormányfő elmondta: a pozsonyi várban rendezett, Semjén Zsolt által említett eseményen azt kívánta megmutatni a szlovákiai magyaroknak, „hogy fontosak a számunkra”. Fontosnak nevezte, hogy a közösség tagjai megértsék, túllépve a múlt terhein „egy alapvető lépést kellene tennünk előre”, majd arra emlékeztetett, a rendezvény mottója úgy szólt, „a múltat nem mi írtuk, de a jövő a miénk”.

Rudolf Schuster volt szlovák államfő nótára fakad a Dankó Rádióban

2020. június 4. - (mti)

A magyarokhoz való kötődéséről beszél és nótázik is Rudolf Schuster, Szlovákia volt államfője a Dankó Rádiónak adott interjúban, amelyet a nemzeti összetartozás napján, csütörtökön hallhatnak az érdeklődők. Rudolf Schuster édesanyja magyar volt, így a magyar nyelv ismerete mellett a népdalok, nóták szeretete is öröklődött a családban - mondta el Eredics Gábor, a Dankó Rádió csatornaigazgatója az MTI-nek, kiemelve: Rudolf Schustert mint a magyar nóták kedvelőjét szólították meg az interjúban, nem mint egykori politikust. A csatornaigazgató hozzátette: Rudolf Schuster jó kedélyű ember, nagyon szereti a nótákat, a történetei pedig azt jelzik, hogy a népek közti barátság kimunkálásban a közös dalanyagnak nagy szerepe van. Az interjút készítő Erdélyi Claudia, az MTVA szerkesztő-műsorvezetője felidézte: Rudolf Schuster idén a szlovákiai Szőlőskén ünnepelte 86. születésnapját, amelyen magyar nótákat és magyar operettrészleteket énekelt Abaházi Nagy Lívia operaénekesnővel. Az eseményt rögzítette a szlovák televízió és ott készült el Rudolf Schuster Harmadszorra a legjobbat című harmadik lemezének felvétele is. Az első lemezén német nóták, a másodikon szlovák dalok hangzottak el. Az interjúban pedig elmondta, hogy úgy érezte, a magyar nóták megszólaltatásával tartozik a magyaroknak, ezzel is szeretné kifejezni a magyarok iránti tiszteletét. Erdélyi Claudia kitért arra is, hogy Rudolf Schuster a Dankó Rádió műsorában elénekli édesanyja nótáját Az a szép címmel, emellett pedig nagy kedvence az Akácos út. Az interjú 19 óra 4 perckor hangzik el az Az a szép - A nóta nagymesterei című műsorban.

Ritter Imre nemzetiségi képviselő a 2021-es költségvetés parlamenti vitájában

2020. június 12. - (mti)

Ritter Imre nemzetiségi képviselő 1,1 milliárd forint átcsoportosítását kérte a költségvetésben nemzetiségi célokra. Szerinte a magyarországi nemzetiségek a részükre biztosított forrásokat rendkívül körültekintően, a lehető leghatékonyabban igyekeznek felhasználni. Hozzátette: azt is fegyelmezetten tudomásul vették, hogy a koronavírus-járvány miatt közel egymilliárd forintot elvontak a nemzetiségi támogatásokból.

Szlovén nemzetiségi szószóló: A nemzetiségi iskoláknak is fontos az erőszaktól mentes működés

2020. június 4. - (mti)

A nemzeti köznevelésről szóló törvény módosítását vitatta meg csütörtökön az Országgyűlés. Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló szerint a nemzetiségi intézményeknek is fontos a hatékony és eredményes tanítás, a nevelői munka érdekében az erőszaktól mentes, biztonságos működés lehetősége. Ezt elősegíti a törvényjavaslat új eleme, még ha maradéktalanul nem is oldja meg - mondta az iskolarendőrségről. Szólt arról is, hogy a kerettanterveket nagy figyelemmel kell összeállítani. Megjegyezte, a Nemzeti alaptantervben a nemzetiségi tartalmak „rendkívül gyéren kaptak helyet”, ezt kell a további alapdokumentumoknak jól pótolniuk. Kitért arra: a nemzetiségi iskolafenntartók bíznak abban, hogy a törvényjavaslat hatására a tanulónkénti tankönyvtámogatás összege a tényleges bekerülési költségeket biztosítani fogja.

A szlovák külügyminiszter szerint az MKP memoranduma nem segíti a szlovák-magyar jó kapcsolatokat

2020. június 4. - (mti)

Nem segíti a szlovák-magyar jó kapcsolatokat az a magyar nemzeti közösség memoranduma nevű dokumentum, amelyet a Magyar Közösség Pártjának (MKP) küldöttsége adott át kedden este Igor Matovic kormányfőnek - nyilatkozta Ivan Korcok, szlovák külügyminiszter a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség megkeresésére csütörtökön. A memorandumban a szlovákiai magyar közösség fennmaradásának és gyarapodásának elősegítését kérte az MKP, rámutatva a közösségnek az elmúlt évtizedekben tapasztalt jelentős létszámbeli fogyására, és arra is, hogy a közösség megmaradását milyen lépések segíthetnék elő. Ezek között szerepel egyebek mellett az is, hogy a szlovák alkotmány preambuluma államalkotó közösségként ismerje el a szlovákiai magyar nemzetrészt, és biztosítsa a magyar közösség nemzeti jelképeinek szabad használatát. A dokumentumot kedden este, azon a pozsonyi várban rendezett, nem sajtónyilvános találkozón adta át a szlovák kormányfőnek a felvidéki magyar párt küldöttsége, amelyen Igor Matovic magyar politikusokat és közéleti személyiségeket fogadott Trianon 100. évfordulója alkalmából. A memorandum tartalmát a szlovák média fenntartásokkal kommentálta, és azt néhány szlovák politikus is bírálta. „Csak a médiából ismerem az Igor Matovic kormányfőnek Trianon előestéjén átadott kommunikáció tartalmát. De amennyiben az egyfajta válasz a kormányfő magyar közösségnek nyújtott kezére, akkor azt úgy értelmezem, mint a kormányfő nyílt gesztusának elutasítását” - idézte a szlovák hírügynökség Ivan Korcok válaszát. Peter Pellegrini, volt miniszterelnök, az ellenzéki Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) alelnöke, aki néhány napja jelezte, hogy kilépni készül a Robert Fico vezette pártból, szükségtelennek minősítette a memorandumot, és annak kapcsán egyértelmű állásfoglalásra szólította fel Igor Matovicot. Pellegrini csütörtöki nyilatkozatában úgy fogalmazott: a múltban sok pozitív előrelépés történt a magyar és más kisebbségek irányába Szlovákiában, és nem látja okát annak, hogy újabb lépéseket kellene tenni. Néhány, a Trianon 100. évfordulója kapcsán tartott találkozóról és a memorandumról feltett kérdésre Igor Matovic kormányfő a szlovák közszolgálati rádió nemzetiségi adásában, a magyar nyelven sugárzó Pátria Rádióban válaszolt csütörtökön. „Sajnálom, hogy az MKP képviselői visszaéltek a helyzettel, a kinyújtott jobbal, ezt nem gondolom méltányosnak egy ilyen rendezvényen (.) hogy kihasználják a reflektorfényt arra, hogy így reagáljanak a kinyújtott jobbra, hogy így gyógyítsák bizonyos politikai frusztrációikat” - mondta Igor Matovic. Hozzátette: „A magyarok talán szomorúak voltak a parlamenti választások után, hogy nincs parlamenti képviseletük, másrészt a parlamentben nyolc olyan képviselő van, akinek magyar az anyanyelve, nem kell tehát attól tartani, hogy senki nem áll a magyarok mellé, ha kell.” Őry Péter, az MKP ügyvezető testületének elnöke, a memorandum körül kialakult vitára és a szlovák miniszterelnök nyilatkozatára reagálva az MTI-nek elmondta: sajnálatosnak tartja, hogy a memorandumban megfogalmazott kéréseket a szlovák média és néhány politikus hangulatkeltésre használja fel. Rávilágított: a memorandumban csak azok a kérések szerepelnek, amelyek már több évtizede benne vannak az MKP és elődpártjai programjában és a helyi magyar közösség megmaradását célozzák. Hangsúlyozta: a magyarság problémáit és az azokra adható megoldásokat meg kell fogalmazni, azokra rá kell mutatni, mert enélkül nem lehet azt várni, hogy azokat bárki is orvosolná. Az MKP politikusa Igor Matovic reakciója kapcsán úgy vélekedett: nem gondolja, hogy visszaéltek volna a helyzettel. „Szép dolog gesztusokat tenni, de a megoldatlan kérdéseket orvosolni is kell, különben a gesztus nem lesz más mint üres ígéret” - mondta Őry Péter.

Szijjártó: Soha nem volt olyan jó a magyar-szlovák együttműködés, mint jelenleg

2020. június 2. - (mti)

A közös történelem során még soha nem volt olyan jó a magyar-szlovák együttműködés, mint jelenleg - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter 2020. június 2-án Budapesten. Szijjártó Péter Ivan Korčok szlovák kül- és Európa-ügyi miniszterrel tárgyalt, majd a megbeszélést követő sajtótájékoztatón kiemelte: a magyar kormány stratégiai jelentőséget tulajdonít a Szlovákiával való együttműködésnek. Arra is utalva, hogy Ivan Korčok második hivatalos látogatása Budapestre vezetett, úgy fogalmazott: „ez nem lehet nagyon másként a Duna északi oldalán sem”. Hozzátette: a koronavírus-járvány elleni védekezés még inkább megerősítette a kapcsolatokat. Szlovákia 93 magyar állampolgár hazahozatalában segített, Magyarország pedig 53 szlovák állampolgárnak segített haza jutni, a magyar fél tizenegy dél-szlovákiai kórház számára küldött a védekezéshez szükséges eszközöket - sorolta a miniszter. Szijjártó Péter nagyra értékelte, hogy a két ország határán először lehetővé tették az ingázást, folyamatosan fenntartották a teherforgalmat és immár a 48 órát meg nem haladó tartózkodás esetén a magyar és szlovák állampolgárok mindenfajta korlátozás nélkül tartózkodhatnak egymás országaiban. Kedd reggeltől ismét közlekedik az esztergomi teherkomp és újranyitották a Nógrádszakál - Ráróspuszta határátkelőt, így a két ország állampolgárai már 13 határátkelőn közlekedhetnek - mondta. A tárcavezető szólt arról is, hogy Szlovákia Magyarország harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere, a két ország közötti forgalom meghaladja a 10,5 milliárd eurót, és a magyarországi tőkekihelyezéseknél Szlovákia a harmadik legvonzóbb célpont. A kétoldalú kapcsolatok jövőjéről Szijjártó Péter reményének adott hangot, hogy a következő évek az új összeköttetésekről és az újabb közös sikertörténetekről fognak szólni, amelyek „jót fognak hozni Szlovákiának és Magyarországnak, a felvidéki magyarságnak és a magyarországi szlovákságnak is”. Közölte: nyár végére elkészül a két Komáromot összekötő híd, 2022-ig hat újabb határátkelőt nyílik, köztük három új híd az Ipolyon, 2024-ig a két ország gázvezeték-rendszereit összekötő interkonnektor kapacitását mindkét irányba jelentős mértékben megnövelik. Szijjártó Péter bejelentette azt is, hogy december végéig összekötik a két ország magasfeszültségű villamoshálózatait, amit nagy előrelépésként értékelt a villamosenergia-ellátás biztonsága szempontjából. Szijjártó Péter a magyar nemzet és a kormány szívügyének nevezte felvidéki magyarság sorsát, amelyről úgy fogalmazott: „szerencsére úgy tűnik, hogy ez a szlovák kormány esetében is így van”. Méltatta, hogy a nemrég hivatalba lépő szlovák kormány a programját magyarul is megjelentette, illetve azt is, hogy megkezdődött a kisebbségek jogállásáról és a nemzetiségi oktatásról szóló szlovák törvények előkészítése. Szijjártó Péter szerint ez azt bizonyítja, hogy helyesen gondolták, hogy közös sikertörténeteket kell építeni. Ivan Korčok egyetértett abban, hogy nagyon jók a kétoldalú kapcsolatok, amit az elmúlt években végzett munka eredményeként értékelt. Szavai szerint a 25 évvel ezelőtt aláírt szlovák-magyar alapszerződés „mindent tartalmaz ahhoz, hogy kapcsolatainkat fejleszteni tudjuk”. Úgy vélte, hogy az energetikai fejlesztések a két országon túl egész Európa energetikai biztonságához hozzájárulnak. A koronavírus-járványról azt mondta, hogy mindkét országban sikerült ellenőrzés alatt tartani a vírus terjedését, egymást is segítették a védekezésben, „de a polgárok ennek a súlyos, nehéz kéthónapos küzdelemnek végre az eredményeit akarják látni”. Mindkét ország gondoskodik a nemzeti kisebbségeiről - jelentette ki a szlovák miniszter példaként említve, hogy szlovák kulturális központ jön létre a budapesti szlovák evangélikus templomban. Trianon századik évfordulója kapcsán Ivan Korčok arról beszélt, hogy a történelmi eseményt a két ország eltérően értékeli, majd úgy fogalmazott: „a mi felelősségünk, hogy a történelem ne válasszon el bennünket egymástól, még ha nem is mindig köt össze”. „A történelmet mindenki értékelje úgy, ahogy fontosnak tartja, de továbbra is dolgozzunk a kapcsolatokon” - hangoztatta. Szijjártó Péter újságírói kérdésre közölte: gesztusként értékelik, hogy a szlovák kormányfő a trianoni centenárium alkalmából Pozsonyban fogadást tart az ottani magyar közösség mintegy száz tagjának, egyúttal hivatalos Magyarországi látogatásra invitálta Igor Matovič miniszterelnököt. Trianonról hangsúlyozta: az évforduló teljesen mást jelent magyaroknak és a szlovákoknak. A jövőbeli jó együttműködés azon múlik, hogy „kölcsönösen tiszteletben tudjuk tartani egymás érzelmeit” - emelte ki Szijjártó Péter. Ivan Korčok empatikus hozzáállást sürgetve erről megjegyezte, hogy az évforduló nem nehezedhet rá a kétoldalú kapcsolatokra, Igor Matovič miniszterelnök pedig hamarosan Budapestre látogat. Szijjártó Péter a többi között kérdezték még a tranzitzónák bezárásáról, amire a tárcavezető úgy válaszolt, az Európai Bíróság döntését végrehajtják, de nem értenek egyet azzal. Innentől kezdve nem a tranzitzónában, hanem a magyar külképviseleteken lehet benyújtani a menedékkérelmeket - fűzte hozzá a miniszter azt is hangsúlyozva, hogy Magyarországra a jövőben sem engednek be illegális bevándorlókat.

Közép-Európai Nézőpont Intézet: Javul a szomszédos országok Magyarország-képe

2020. június 2. - (mti)

Javul a szomszédos országok Magyarország-képe, Szlovákiában vannak a leginkább jó véleménnyel Magyarországról - derül ki Közép-Európai Nézőpont Intézet 2020-as Magyarország-barométeréből, amelynek eredményét kedden juttatták el az MTI-hez. Az összegzésben azt írták: az elmúlt évek tapasztalata, hogy „a száz évvel ezelőtti sebeket, amelyek fenntartása elsősorban nagyhatalmi érdekeket szolgál, a közép-európai együttműködés és a kölcsönös tisztelet, ha lassan is, de begyógyíthatják”. Hozzátették: ezért is jó hír, hogy Magyarországról egyre jobb kép él a Kárpát-medencében, 2019-ről 2020-ra javult az ország megítélése a szomszédos országokban. A 2020-as adatok szerint Szlovákiában vannak a leginkább jó véleménnyel Magyarországról (78 százalék), Horvátországot (68 százalék) és Szerbiát megelőzve (60 százalék). A szomszédos országokban 50 százalék feletti a Magyarország pozitívan megítélők aránya, Románia kivételével, ahol a megkérdezettek 47 százalékának van jó véleménye Magyarországról - ismertették. Közölték, tavalyhoz képest a legnagyobb előrelépés Horvátországban (12 százalékpont), Szlovákiában (11 százalékpont) és Ausztriában (10 százalékpont) volt. Csak Romániában és Szerbiában regisztráltak rosszabb adatokat. A Közép-Európai Nézőpont Intézet kiemelte, hogy a szomszédos országokban megmutatkozó bizalomnövekedés a magyar közvéleményben is tetten érhető. Az elmúlt években Magyarországon is javult Ausztria megítélése: a hazai válaszadók 82 százaléka van inkább jó véleménnyel az országról, ami 2019-hez képest 9 százalékpontos növekedés. A második helyezett - négy éve változatlanul - Horvátország, amelyről a válaszadók 74 százaléka van inkább jó véleménnyel. Szlovéniáról és Szlovákiáról a magyarok 64, illetve 62 százaléka gondolkodik pozitívan - részletezték. Úgy folytatták, hogy csak két országról van a válaszadók kevesebb mint fele jó véleménnyel, Szerbiáról (40 százalék) és Romániáról (36 százalék). Szerbia esetében ez egy év alatt 8 százalékpontos javulásnak számít, Románia vonatkozásában pedig 3 százalékpontosnak - jegyezték meg. Az intézet megállapítása szerint a „bukaresti politikában gyakran tapasztalható magyarellenes hangulatkeltés” aligha járul hozzá a magyarok véleményének nagyobb mértékű javulásához”. A 2020-as Magyarország-barométer adatai alapján ugyanakkor kijelenthető, hogy a Kárpát-medencében élő népek növekvő bizalommal tekintenek egymásra - írta az intézet. A közlemény beszámolt arról is, hogy a kutatás alkalmából tartott online panelbeszélgetésen Tokár Géza Szlovákia-szakértő a folyamatosan javuló szlovákiai tendencia hátteréről közölte, hogy a korábban konfliktust generáló ügyek - mint amilyen például a Malina Hedvig-ügy volt - lekerültek a napirendről. Ezeket olyanok váltották fel, amelyekben a két ország hivatalos álláspontjai közel állnak egymáshoz. Ezek között a migráció kezelését, illetve az Európa jövőjéről folytatott diskurzusban a keresztény-konzervatív értékek megjelenítését említette a szakértő, aki szerint Romániával ellentétben Szlovákia elkötelezett a közép-európai együttműködés mellett, és diplomáciájára „nagyfokú pragmatikusság jellemző”. Az elmúlt időszak romániai eseményei kapcsán Illyés Gergely Románia-szakértő kiemelte, hogy Klaus Iohannis elnököt „mértékadó román és olyan nyugati, főleg német nyelvű körök is elítélték magyarellenes nyilatkozataiért, akik egyébként támogatják őt”. A szakértő álláspontja szerint a román elnök fellépése elsősorban belpolitikai indíttatású volt. Hozzátette: a román diplomácia alapvetése, hogy a legfőbb szövetségesnek az Egyesült Államokat tekinti, amelyet az EU nagy tagállamai követnek, elsősorban Németország. A térségben a román-lengyel kétoldalú kapcsolatokat igyekeznek erősíteni, ezzel megpróbálva kimozdítani Lengyelországot a V4-ből, így csökkentve Magyarország térségbeli befolyását is. Illyés Gergely szerint azok az esetleges romániai kezdeményezések, amelyek a közép-európai térség megerősödését szorgalmaznák, jelenleg nem kapnak médianyilvánosságot. A Közép-Európa-barát nézetek elterjedéséhez gyökeres, rendszerszintű változásra lenne szükség, amelyre rövidtávon nagyon kevés esély van - prognosztizált az elemző.

Akik legyőzték Trianont

A száz évvel ezelőtti Közép-Európa legtöbb nemzetisége mára szinte nyom nélkül eltűnt, vagy a sokfajta zaklatás és az asszimilációs nyomás miatt jelentősen meggyengült. Noha Trianon óta elég baj érte a határon túlra szorult magyar közösségeket, mára ők maradtak az egykor etnikailag tarka Köztes-Európa utolsó hírmondói. Az a tény, hogy megfogyva bár, de még mindig élnek kompakt magyar közösségek a Kárpát-medencében, jelentős részben elkötelezett közösségi embereknek köszönhető. Trianon századik évfordulóján a Válasz Online szubjektív portré-válogatással emlékezik meg róluk. Azokról, akik mégiscsak legyőzték Trianont.

https://www.valaszonline.hu/2020/06/04/akik-legyoztek-trianont-100/

Lezárjuk Trianont: Hogyan lakjuk be a Kárpát-medencét 5 lépésben?

Kutassuk a saját családunkat! / Ki kell rajzani! / Vállalkozzunk és tanítsunk vállalkozni! / Tanuljuk meg egymás nyelvét! / A „mondd el fiaidnak!”-szabály

A következő 100 év elé programot adó írásunkkal zárul a Válasz Online Trianon-sorozata. A történelmi alternatívák, a hatalmi-nagypolitikai helyzetelemzés és a személyes emlékezet után azt nézzük meg, miért elsősorban egyéni-közösségi szinteken dől el a kárpát-medencei magyar közeljövő. Öt lépés a Trianon-sebek gyógyításáért és a szélesebb haza belakásáért./ A trianoni katasztrófa (1920) után száz évvel, 2020-ban immár több mint hetven éve, vagyis az európai történelemben példátlanul hosszú ideje béke van. Magyarország harminc éve megszabadult a szovjet tankoktól; szuverén ország, része egy multietnikus államszövetségnek, mely Erdély, Felvidék és Őrvidék felé légiesítette a határokat.

https://www.valaszonline.hu/2020/06/09/karpat-medence-magyarsag-trianon100/

Trianon 100 - Sajnos. Azt mondjuk, hogy sajnos…

2020. május 29. - (MNOÖ)

100 éves a trianoni békediktátum, ez alkalomból a Magyarságkutató Intézet online konferenciát szervezett. Horváth-Lugossy Gábor, az intézet főigazgatója a konferencia napján a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című reggeli műsorában beszélt az előadássorozat témáiról, résztvevőiről. A Trianonhoz vezető történelmi összefüggéseket fejtegetve ekképp tért ki Magyarország török hódoltság utáni elnéptelenedésére és annak megoldására: „…Sajnos - azt mondom, hogy sajnos - a bécsi udvar, ugye, a császári udvar úgy gondolta, hogy betelepítéseket eszközöl, és betelepített Magyarországra, a Magyar Királyság területére szlovákokat, románokat, vendeket, horvátokat, szerbeket, ruszinokat és németeket…” Horváth-Lugossy kiemelte, a magyarok befogadókként „békében próbáltak itt együttélni” az említett népcsoportokkal, és épp ezt kihasználva szabdalták fel hazánkat Trianonban. Elfogadhatatlannak tartjuk az efféle ellentétet szító, ellenségeskedő kijelentéseket. Semmiféle szövegkörnyezetben nem tartjuk elfogadhatónak azt, hogy a nemzetiségeket, amelyek hagyományukkal, kultúrájukkal, anyanyelvükkel, értékrendjükkel, munkájukkal mindig is nagyban hozzájárultak hazánk gyakorta hangoztatott sokszínűségéhez, bárki efféle szavakkal illesse. Az, hogy ez a jelen esetben épp egy olyan téma kapcsán történt meg, amely a szomszédos országokban kisebbségbe szorult magyarokról is szól, különösen sajnálatos és méltatlan. Tiltakozásunk eredményeképp azt reméljük, hogy Horváth-Lugossy Gábor és mindenki más is megfontolja: egy-egy ilyen mondattal több százezer, felmenőire és kultúrájára büszke honfitársát sérti meg. Sajnos. Azt mondjuk, hogy sajnos… - Englenderné Hock Ibolya, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata elnöke és Ritter Imre német nemzetiségi képviselő

Nem a sosem volt Nagy-Magyarország lelki vagy testi exhumálása a magyar jövő

Haskó László: Ha az ép eszűek végre ki mernék mondani, hogy nem a sosem volt Nagy-Magyarország lelki vagy testi exhumálása a magyar jövő, hanem a határok nélküli Európa. A határ mindig gyűlölet forrása volt, aki pedig a határok nélküli Európában gyűlölködik, az hazug csaló. Durvábban hazaáruló, orbánul: nemzetvesztő. Ha Budapest első embere a saját szavazói kedvét is keresné, fellobogóztatná a várost uniós zászlókkal, hogy az ép eszűek (a bolond nacionalistákkal való együttsunyítás helyett) felfelé és előre nézhessenek.

https://magyarnarancs.hu/publicisztika/nem-a-sosem-volt-nagy-magyarorszag-lelki-vagy-testi-exhumalasa-a-magyar-jovo-130246

Igor Matovič: A múltat nem mi írtuk, a jövő viszont a kezünkben van

A szlovák miniszterelnök Trianon 100. évfordulójáról, a magyar összetartozásról és a mai szlovák-magyar kihívásokra fogalmaz meg üzenetet / Közel 100 felvidéki magyar közéleti személyiséget hívott meg a pozsonyi várba

https://felvidek.ma/2020/05/igor-matovic-a-multat-nem-mi-irtuk-a-jovo-viszont-a-kezunkben-van/

Brenner Koloman lehet a parlament következő jobbikos alelnöke

Ez a legmagasabb közjogi méltóság, amit a Jobbik frakciója jelenleg betölthet / A német nemzetiségű, soproni poncichter családból származó Brenner Koloman a politikán túl az ELTE Germanisztika Intézetének docensenként is dolgozik: ahogy az Azonnalinak korábban elmondta, a parlamenti képviselőségével semmiképpen nem szerette volna feladni a tudományos tevékenységét sem. A Jobbiknál a párt értelmiségi holdudvarát fogja össze. A pártnak két területen végez szakértői feladatokat: egyrészt külügyi vonalon, főleg - német nemzetiségűként adja magát - a német nyelvterületekkel való kapcsolattartás terén, illetve a Jobbik oktatáspolitikai programjának kidolgozásában is részt vett.

https://azonnali.hu/cikk/20200529_megvan-sneider-tamas-utodja-brenner-koloman-lehet-a-parlament-kovetkezo-alelnoke

Magyarország, Szlovákia és Csehország megnyitják határaikat egymás állampolgárai számára

2020. május 26. - (mti)

Éjféltől Magyarország, Szlovákia és Csehország megnyitják határaikat egymás állampolgárai számára - erősítette meg újságírói kérdésre válaszolva Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere Kolozsváron, a Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján kedden. Szijjártó Péter elmondta: tegnap éjjel és ma reggel abban állapodott meg a cseh és a szlovák kollégájával, hogy éjféltől azon magyar, szlovák és cseh állampolgárok számára teszik lehetővé országaikban való karanténmentes beutazást, akik tartózkodása a másik ország területén nem haladja meg a 48 órát. „Mi megengedjük a szlovákoknak, hogy 48 órát Magyarországon töltsenek karanténkötelezettség nélkül, a szlovákok ugyanezt megengedik a magyar állampolgároknak. Ugyanez van cseh-szlovák vonatozásban, és ugyanez lesz magyar-cseh vonatkozásban” - részletezte a miniszter. A közép-európai bonyolult viszonyokat jelző technikai információként tette hozzá: amikor magyar állampolgár Csehországba utazik, azt a szlovákok megengedik, azonban a visszafelé utat már nem engedik meg a saját területükön, ezért azt Ausztria felé kell majd megejteni a magyar állampolgároknak. Ugyanez a helyzet a Magyarországról hazautazó csehek vonatkozásában is. Szijjártó Péter elmondta, az egyeztetéseket azután folytatta le a szlovák és a cseh kollégájával, miután hétfőn Magyarország és Szerbia megállapodott arról, hogy a két ország állampolgárai korlátozások nélkül járhatnak át a magyar-szerb határon, és Orbán Viktor miniszterelnök a szlovák kollégájával folytatott megbeszélés után erre utasította. Arra az újságírói kérdésre, hogy várható-e ilyen megállapodás Romániával is, Szijjártó Péter elmondta: Romániával egyelőre nem tárgyaltak a korlátozások feloldásáról, mert a két ország közötti epidemiológiai helyzet nincsen egyensúlyban. „Remélem, hogy hamarosan lesz lehetőség arra, hogy ilyen típusú tárgyalást folytassunk Romániával is. Nekünk is az az érdekünk, hogy a határon túli magyar közösség tagjai a legszorosabb kapcsolatot tudják tartani az anyaországgal, és a határmentén élő közösségek tagjai élő kapcsolatban lehessenek” - fogalmazott a miniszter. A sajtótájékoztatón Szijjártó Péter köszöntet mondott az RMDSZ-nek azért a közvetítő szerepért, amit a járvány idején a Magyarország és Románia kapcsolataiban játszott. Mint emlékeztetett rá: az RMDSZ kérésére tették lehetővé azt, hogy a határon át ingázókat ne helyezzék karanténba a határátlépés után. Hozzátette: most Kelemen Hunor azt kérte, hogy Magyarország tegye 24 órássá az országon való átutazás lehetőségét, és erről egyeztetéseket kezdenek az osztrák és a román partnereikkel.

Újabb enyhítéseket jelentett be a szlovák kormányfő

2020. május 25. - (mti)

A koronavírus-járvány terjedésével összefüggésben bevezetett újabb korlátozásokat enyhítenek vagy oldanak fel Szlovákiában szerdától, illetve a jövő héten - jelentette be Igor Matovič kormányfő pozsonyi sajtótájékoztatóján, miután járványügyi szakértőkkel egyeztetett. Szlovákia szerdától az eddigi 24-ről 48 órára növeli azt az időtartamot, amelyet állampolgárai karanténkötelezettség nélkül tölthetnek a szomszédos országok többségében, illetve néhány másik országban. A múlt héten bevezetett újítás Magyarország, Ausztria, Csehország és Lengyelország mellett Horvátországra, Szlovéniára, Németországra és Svájcra terjed ki. Az időtartam bővítése egyelőre egyoldalú, arról, hogy ezt a bővítést a célországok is engedélyezzék, illetve, hogy az ő állampolgáraik is hasonló elbánásban részesüljenek Szlovákiában, még zajlanak a tárgyalások - tájékoztatott Igor Matovič. Az enyhítések az üzleteket, szolgáltatásokat és éttermeket is érintik. A változás esetükben az eddigiekhez képest annyi, hogy míg eddig 15 négyzetméterenként legfeljebb egy vendéget engedhettek be az üzemeltetők, mostantól eltekinthetnek ettől a korlátozástól, ha biztosítani tudják, hogy vásárlóik, vendégeik között legalább 2 méteres távolságot tartanak. Ugyancsak kivonják az ideiglenesen bevezetett vasárnapi kötelező zárva tartás hatálya alól a mozikat és a színházakat. A korlátozások feloldásának következő szakasza június 3-án lép hatályba. Ennek alapján a külső sportpályák után megnyithatnak a fedett sportlétesítmények és a nyilvános edzőtermek, illetve uszodák is. A vendéglétszámra vonatkozó jelenleg hatályos korlátozások azonban rájuk nézve is érvényben maradnak. Közben, némi időbeli csúszással és egyelőre csak néhány határátkelőhelyen, de szombattól már elkezdődött az úgynevezett „intelligens karantén” intézményének beüzemelése. Ezzel egy mobilapplikáció önkéntes használatának feltétele mellett lehetővé vált, hogy a külföldről hazatérők házi karanténban töltsék el azt a kéthetes időszakot, amelyet a korlátozó intézkedések részeként eddig állami intézményekben kellett tölteniük. A mobilapplikációt egyelőre csak az Android operációs rendszeren működő okostelefonokon lehet használni. A belügyminisztérium hétfő délutáni adatai szerint az „intelligens karantén” használatához szükséges regisztráció jelenleg csak a Ligetfalu-Berg és a Járfalu-Köpcsény (Kittsee) szlovák-osztrák határátkelőhelyeken, illetve a Drietoma-Starý Hrozenkov szlovák-cseh határátkelőhelyen valósítható meg. Az „intelligens karantén” intézményének lehetőségével hétfő délutánig már több mint 1300 személy élt - idézte Igor Matovič bejelentését a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség. Szlovákiában az elmúlt napokban továbbra is viszonylag alacsony szinten maradt a koronavírus-fertőzéssel újonnan diagnosztizáltak napi átlaga: ez a szám már mintegy négy hete öt alatt van. A központi válságstáb honlapján hétfőn közölt adatok szerint vasárnap egy, az elmúlt három napban pedig együttvéve hét személynél mutatták ki a Covid-19 fertőzés kórokozóját, így jelenleg - a korábbiakkal együtt - már 1511 fertőzött személyt vettek nyilvántartásba. Közülük hivatalosan 1307-et már gyógyultnak nyilvánítottak, és a gyógyultnak nyilvánítottak száma mintegy négy hete minden nap meghaladja az újonnan regisztrált fertőzöttekét. A kór elismert halálos áldozatainak száma 28, és eddig már közel 160 ezer vírustesztet végeztek el.

„A környékhez hasonlítsd, pubi!”

Három szomszédunk, a szerbek, a horvátok és a szlovákok kétszer annyian vannak, halottjaik összlétszáma a miénk alig háromnegyede, arányosan a harmada! / Orbán a legpiszkosabb trükkökkel használja ki óriási médiafölényét, és az ellenzék bambaságát, nassol a statisztikában és egyedül magának tulajdonítja a járvány jóval enyhébb kelet-közép-európai lefolyását. / Orbán: „Nem esik nehezemre gratulálni Szlovákiának, elismerni, hogy talán nálunk is jobban védekeztek”. Nem talán, 499:28 a halottak száma! És hiányos a mondat: továbbá Csehországnak, Lengyelországnak, Szerbiának, Szlovéniának, Horvátországnak...

https://mandiner.hu/cikk/20200527_talan_viktor

Újra várja a vendégeket a világörökségi Hollókő

https://www.vg.hu/vallalatok/turizmus/2282739-2282739/

https://www.facebook.com/oslovma/posts/2904587719640185

Péli Magdi: Minden gólyafészket ismerek Békéscsabán

Miután nyugdíjba ment a csabai önkormányzattól, ezer százalékban a hobbijaira koncentrált: a természetre és a fotózásra, amelyről valljuk be, nem egy rossz kombináció. Péli Magdolnával (Magdi) az egyik „műterménél”, az Élő-vízcsatorna partján beszélgettem:

https://behir.hu/peli-magdi-minden-golyafeszket-ismerek-bekescsaban

„Egy nyelv akkor él, ha használják…” - Beszélgetés Gyivicsán Annával

http://nemzetisegek.hu/repertorium/2020/01/belivek_28-30.pdf

https://www.facebook.com/oslovma/posts/2937080509724239

Magyarországi szlovákok népzenéje

www.oslovma.hu/XXX/ZaHorami.zip

https://www.facebook.com/oslovma/photos/a.552107664888214/2925864450845845/?type=3&theater

Kürtös / Trubnik - Pilisszentlászló / Senváclav

2020. augusztus: www.oslovma.hu/XXX/Kur20Aug.pdf

https://www.facebook.com/senvaclav/posts/3423495704327587

2020. július: www.oslovma.hu/XXX/Kur20Jul.pdf

https://www.facebook.com/senvaclav/posts/3316335328376959

2020. június: www.oslovma.hu/XXX/Kur20Jun.pdf

https://www.facebook.com/senvaclav/posts/3233695686640924

Letölthető / Stiahnuť - Korábbi lapszámok / Staršie čísla:

https://www.facebook.com/senvaclav/photos/a.960059350671247.1073741829.914344848576031/1003500662993782/?type=3&theater

Barátság

Magyarország népei kölcsönös megismerését szolgáló kulturális és közéleti folyóirat

http://www.nemzetisegek.hu/nem-baratsag-archiv.php

https://www.facebook.com/oslovma/photos/a.552107664888214/2936952809737009/?type=1&theater

ForrásOK: mti.hu / magyarnemzet.hu / index.hu / hvg.hu / nepszava.hu / ujszo.com / hu.euronews.com / hang.hu / atv.hu / merce.hu / direkt36.hu / azonnali.hu / atlatszo.hu / valaszonline.hu / magyarnarancs.hu / es.hu / jelen.media / nyomtassteis.hu / 168ora.hu / 444.hu / nemzetisegek.hu/ / 24.hu / propeller.hu / pestisracok.hu / 888.hu / hirek.sk / korkep.sk / parameter.sk / bumm.sk / ma7.sk/ / felvidek.ma / beol.hu / behir.hu / hir6.hu / szarvasihet.hu / delmagyar.hu / nool.hu / ujkor.hu / pestihirlap.hu/