Cs03282024

Posledná aktualizáciaSze, 27 márc. 2024 10am

Tallózó / Médiafigyelő / Sajtószemle - 2019. január

MonTlNo3Magyar Kultúra Napja - Szomszédok a kirakatban - Történelmi bűnök - Nagy-Magyarország matrica - Szlovák-magyar Orbán Viktor sajtótájékoztatóján - Erőforrások a hazai nemzetiségek - Kisebbségek és a hivatali nyelvhasználat - Együttműködik a besztercebányai megyei és a nógrádi önkormányzat

Imrich Fuhl válogatásában
http://www.oslovma.hu/01-Imro-Ment/ImroInfo/2019/Imr19Hu1.rtf
oslovma.hu - facebook.com/oslovma

Önkormányzati rendeletek nemzetiségi nyelven?

Na Slovensku… hogyan is van ez?! - Sajnálatos tény, hogy a felvidéki magyar települések túlnyomó többsége nem használja az önkormányzat weboldalán a magyar nyelvet, a Pro Civis PT 2018-as felmérése szerint a 491 honlapból csak 9 település közli a honlapján magyarul is az önkormányzati rendeleteket, határozatokat a magyar polgárai számára.

https://felvidek.ma/2019/01/na-slovenskuhogyan-is-van-ez/

Kapusník Csaba: Én nem vagyok magyar?

Miért kell nekünk még ma is bizonygatnunk, hogy magyarok vagyunk, holott egy évszázad alatt már bizonyítottunk e téren eleget. Nem ad elég bizonyosságot az, hogy Trianon, a lakosságcserék, a kitelepítések, a reszlovakizáció, a második világháborút követő jogfosztottság ellenére még mindig itt vagyunk, megőrizve magyarságunkat? Ami a legjobban zavar, hogy ez megint csak magyar népbetegség, hisz más nemzeteknél ez elképzelhetetlen. Egy szlovák soha nem szerbezné le egy bácskai nemzettársát, s nem kérdőjelezné meg nemzeti hovatartozását. Mindezek ellenére tesszük a dolgunk tovább, az örökös fanyalgások és hitetlenkedések közepette is tudjuk, kik vagyunk és hová tartozunk. Ezen változtatni nem tudnak.

http://www.korkep.sk/cikkek/velemeny/2019/01/16/en-nem-vagyok-magyar

Soltész Miklós: A pápa látogatása történelmi lehetőség az itt élő nemzetek megbékélésére

„Ha gesztusokat tudunk egymás iránt tenni a kereszténységen keresztül, ha lépéseket tudunk tenni egymás felé, az előbb-utóbb meghozza a gyümölcsét” - fogalmazott az államtitkár. Hozzátette: 8-10 évvel ezelőtt azt sem sokan gondolták, hogy Magyarország és Szerbia eljut a történelmi megbékéléshez, és azt sem, hogy megerősödnek a magyar-szlovák kormánykapcsolatok.

https://fidesz.hu/hirek/a-papa-latogatasa-tortenelmi-lehetoseg-az-itt-elo-nemzetek-megbekelesere

Érték vagy áru ma a kereszténység a szlovák politikában?

https://parameter.sk/ertek-vagy-aru-ma-keresztenyseg-szlovak-politikaban

Már nem lehet időközi választást kiírni ebben a ciklusban

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/eldolt-mar-nem-lehet-idokozi-valasztast-kiirni-ebben-a-ciklusban.677552.html

Lezsák Sándor: Meg kell újulnia a hungarikummozgalomnak

„Hungarikumok a helyi közösségek és a nemzet egészének identitását erősítik, megjelenítve a külhoni magyarság és a velünk élő nemzetiségek értékeit is.”

http://www.ma.hu/uzlet/325314/Lezsak_Sandor_meg_kell_ujulnia_a_hungarikummozgalomnak

Politikai érettség a Smerben és a felvidéki magyar politikában

Milyen jó lenne, ha a felvidéki magyarok száma megközelítené a Smer választóinak számát! 2916-ban a parlamenti választásokon majdnem 740 ezren álltak egy Irányba, és szavaztak a Smerre, amíg egy évvel később, 2017-ben a Statisztikai Hivatal szerint a magyarok részaránya Szlovákiában a népesség 8,4 százalékára csökkent, 456 ezer főre.

https://ma7.sk/tollhegyen/politikai-erettseg-a-smerben-es-a-felvideki-magyar-politikaban

Bugár Béla, a vállalkozó politikus

A napokban a sajtó Bugár Béla gazdasági érdekeltségeiről írt. Bugárnak részesedése van abban a cégben, amely idősek otthona üzemeltetésére ad bérbe ingatlant. A Híd vezetője az Új Szónak megmutatta a vállalkozása anyagi hátterét igazoló dokumentumokat.

https://ujszo.com/kozelet/bugar-bela-a-vallalkozo-politikus

Esélytelenek nyugalma: Mi állhat Bugár Béla államfőjelöltsége hátterében?

http://www.korkep.sk/cikkek/velemeny/2019/01/26/eselytelenek-nyugalma-mi-allhat-bugar-bela-allamfojeloltsege-hattereben

Béla, a Profi

https://ma7.sk/tollhegyen/bela-a-profi

Fico tényleg komolyan gondolja, hogy a börtön elől az Alkotmánybíróságra menekül

http://www.korkep.sk/cikkek/velemeny/2019/01/23/fico-tenyleg-komolyan-gondolja-hogy-borton-elol-az-alkotmanybirosagra-menekul

Az ellenzéki képviselők le akarják váltani Dankót a parlament éléről

https://ujszo.com/kozelet/az-ellenzeki-kepviselok-le-akarjak-valtani-dankot-a-parlament-elerol

Danko agymenése maga a politikai moslék

https://parameter.sk/danko-agymenese-maga-politikai-moslek

Visegrádi euroszkeptikus tengelytörés

https://nepszava.hu/3022178_segradi-tengelytores

Hadgyakorlatot tartanak a visegrádi négyek

https://888.hu/article-hadgyakorlatot-tartanak-a-visegradi-negyek

A szlovák államfő szerint összefonódás van az állam és a maffia között

Megfigyelhette a rendőrség a meggyilkolt szlovák újságírót...

https://pestisracok.hu/a-szlovak-allamfo-szerint-osszefonodas-van-az-allam-es-a-maffia-kozott-megfigyelhette-a-rendorseg-a-meggyilkolt-szlovak-ujsagirot/

Újabb emberöléssel gyanúsítják a szlovák újságíró gyilkosát

https://infostart.hu/tudositoink/2019/01/24/ujabb-emberolessel-gyanusitjak-a-szlovak-ujsagiro-gyilkosat

Diákokat molesztált egy szlovákiai tanár

https://index.hu/kulfold/2019/01/26/szlovakia_sitabor_gyerekeket_molesztalt_tanar/

Az SaS nem akarja, hogy a püspökök beleszóljanak a törvényhozásba

Az SaS nemtetszését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a püspököknek beleszólása lehessen a törvényhozásba. A liberálisok arra emlékeztettek, hogy az alkotmány szerint Szlovákia - demokratikus jogállamként - semmilyen ideológia és vallás mellett nem kötelezi el magát. Sulíkék ezzel az igazságügyi miniszter javaslatára reagáltak, mely szerint a törvényjavaslatok tárcaközi észrevételezési folyamatába, a tárcák mellett, újabban a Szlovák Püspöki Konferencia (KBS) is bekapcsolódhatna.

https://ujszo.com/kozelet/az-sas-nem-akarja-hogy-a-puspokok-beleszoljanak-a-torvenyhozasba

A szlovák jelnyelv a szellemi kulturális örökség része lett

„Fontos, hogy Szlovákia egyre több kicsi, azonban annál nagyobb erővel bíró, szimbolikus lépést tegyen a kisebbségek felé. Külön örülök annak, hogy mások mellett a jelnyelv is felkerült szellemi örökségünk reprezentatív listájára. Több mint egy éves együttműködés után most a Nagyszombati Halláskárosultak Egyesületének igazgatójával, Jaroslav Cehlárikkal elmondhatjuk, hogy sikerült elérni az első mérföldkövet. Most a szlovák jelnyelv kodifikálása a következő cél, amely már folyamatban van” - mondta Rigó Konrád, kulturális államtitkár.

https://ujszo.com/kultura/a-szlovak-jelnyelv-a-szellemi-kulturalis-orokseg-resze-lett

Gondolatok a Magyar Kultúra Napján

Fehér Csaba: Pártérdek morzsolja kulturális életünk belső autonómiáját

https://www.bumm.sk/velemeny/2019/01/22/gondolatok-a-magyar-kultura-napjan

Együtt nézik a miskolci és szlovákiai orvosok a CT-leleteket

https://borsodihir.hu/helyben-jaro/2019/01/egyutt-nezik-a-miskolci-es-szlovakiai-orvosok-a-ct-leleteket

A külföldi élelmiszer továbbra is kiszorítja az üzletekből a hazait

A szlovákiai élelmiszereket népszerűsítő kampányoknak köszönhetően ugyan sikerült visszafordítani a külföldi élelmiszerek arányának a drasztikus növekedését, a hazai élelmiszerek aránya azonban a legfrissebb felmérések szerint továbbra is rendkívül alacsony.

http://magyarmezogazdasag.hu/2019/01/25/kulfoldi-elelmiszer-tovabbra-kiszoritja-az-uzletekbol-hazait

Szlovák tej - Zárva a csalók előtt a tejpiac

https://magyaridok.hu/gazdasag/zarva-a-csalok-elott-a-tejpiac-3886067/

Cseh és szlovák piacra toborozzák szívesen az ukránokat

https://www.hrportal.hu/c/cseh-es-szlovak-piacra-toborozzak-szivesen-az-ukranokat-20190124.html

Több ezer nővérre és orvosra lenne szükség Szlovákiában

https://hvg.hu/vilag/20190126_Tobb_ezer_noverre_es_orvosra_lenne_szukseg_Szlovakiaban_is

Szomszédok a kirakatban: A szlovák irodalom recepciója Magyarországon 1990 után

Letöltés: http://reciti.hu/wp-content/uploads/szomszedok_vn.pdf / Az MTA BTK Irodalomtudományi Intézete és a Szlovák Tudományos Akadémia Világirodalmi Intézete kétoldalú együttműködés keretében több ciklus óta kutatja a magyar és a szlovák irodalomban zajló folyamatokat, műfaji és narratív jellegzetességeket, meghatározó művelődéstörténeti trendeket, a két irodalom kapcsolatait, kulturális cserefolyamatait, elhelyezkedését a közép-európai kulturális térben. Az utóbbi években a kortárs szlovák irodalom valóságos boom-ját tapasztaljuk: ennek a konjunktúrának a magyar kultúrában észlelhető nyomait, a magyar irodalom folyamataival való összefüggéseit kerestük a két intézmény közös konferenciáján, amelyet a budapesti Szlovák Intézet támogatásával rendeztünk 2017. október 17-én. Vizsgálatunk a rendszerváltás utáni időszak szlovák irodalmának befogadását állította középpontba, kiemelten a 2016-os év termését, amelyben az évi átlagot jelentő 2-4 könyvhöz képest magyarul 33 kötetnyi fordítás és 7 szlovák irodalmi tematikus folyóiratszám jelent meg. Célunk elsősorban tehát a 2016-os Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra megjelent szlovák művek befogadásának feltérképezése volt. / http://reciti.hu/2018/4962 / Letöltés: http://reciti.hu/wp-content/uploads/szomszedok_vn.pdf

CsehKiverés - A legbátrabb város: Balassagyarmat

Balassagyarmat Város Önkormányzata és a Civitas Fortissima Kör ünnepségsorozatot rendez a centenárium alkalmából. Tyekvicska Árpád, a „csehkiverés” korának forrásait és irodalmát feldolgozó történész elmondta: tudományos konferenciát tartanak Hogyan veszett el? Hatalomváltás, fegyveres küzdelmek, emberi sorsok a Felvidéken 1918-1919-ben címmel, az ünneplők koszorúzáson, egész napos emléktúrán és a „Bátrak úszásán” is részt vehetnek. Január 27-én honvédelmi emlékünnepség keretében átadják a felújított hősi temetőt, és megkoszorúzzák az 1919. januári harcokban elesett magyar és cseh katonahősök sírját. Az emlékezést a fegyveres hagyományőrzők összecsapása követi A laktanya ostroma címmel, majd Matúz Gábor A legbátrabb város című dokumentumfilmje látható a Madách moziban. Az ünnepségsorozat könyvbemutatókkal, történelmi vetélkedőkkel folytatódik, a fáklyás felvonuláson beszédet mond Gere József helytörténész, aki a szemtanúk emlékeit összegyűjtötte, és a sorsdöntő eseményeket A szárnyaskerék katonái című kötetben közzé is tette. A százéves évforduló megünneplése tűzijátékkal zárul január 29-én este a Civitas Fortissima téren.

https://magyaridok.hu/lugas/a-szarnyaskerek-katonai-3879323/

Amikor a csehek átlépték a vonalat

https://magyaridok.hu/lugas/amikor-a-csehek-atleptek-a-vonalat-3853631/

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány közleménye:

Hét ország 35 személyisége részesült kultúra lovagja elismerésben

2019. január 19. - (OS)

A 2019. január 19-én megrendezett XXIII. Magyar Kultúra Napja Gálán hét ország 35 személyisége részesült kultúra lovagja elismerésben. Egyetemes Kultúra Lovagja elismerésben részesültek: Thomas Habermann (Bad Neustadt/s, Németország), Slavo Haľama (Rimaszombat, Szlovákia), Dr. Franz Szabad (Bad Neustadt/s, Németország), Prof. Mgr. Vitkayné Kovács Vera (Újvidék, Szerbia), Batbayar Zeneemyadar (Ulaanbaatar, Mongólia). Magyar Kultúra Lovagja elismerésben részesültek: Aulechla József ezredes (Kistarcsa), Bálint József (Jenő), Becz Ágnes (Szigetszentmiklós), Benedek László (Balogtamási, Szlovákia), Böhm András (Zsély, Szlovákia), Daruka Mihály (Vizsoly), Deák Péter (Vezseny), Farkas Bertalan ddtbk (Budapest), Farkas József bv.alez. (Budapest), Franyó Rudolf (Pilisszentlászló), Jóna István (Miskolc), JUDr. Keszegh Margit (Révkomárom, Szlovákia), Kesztyűs Ferenc (Budapest), Kovács Zsuzsánna (Kolozsvár, Románia), Majthényi László (Egyházashetye), Meister Éva (Szolnok), Monus József (Hajdúnánás), Paor Lilla (Budapest), Pásztor Csaba (Pered, Szlovákia), Semes-Bogya Eszter (Dunakeszi), Sepa János (Beregszász, Ukrajna), Somogyi Dénes (Eger), Szabados István (Budapest), Szabó M. Attila (Székelyudvarhely, Románia), Szeifried Zoltán (Kisvárda), dr. Széles Ottó (Budapest), Tuzson-Berczeli Péter (Dunakeszi), Tüskés Tünde (Budapest), Varga Miklós (Budapest). Posztumusz a Magyar Kultúra Lovagja címet kapta: Igó Aladár (Hanva, Szlovákia). - Bővebb információ: www.alkotohazak.shp.hu

A Magyar Kultúra Lovagja: Franyó Rudolf (Pilisszentlászló)

XXIII. Magyar Kultúra Napja Gála / 2019. január 19. / Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központ, Budapest - oslovma.hu-video:

https://www.facebook.com/oslovma/videos/637191623401878/

Képgaléria:

https://www.facebook.com/pg/oslovma/photos/?tab=album&;album_id=1954774197954880

Franyó Rudolf jelentős írói és műfordítói múlttal rendelkezik, amelynek központjában a pilisi táj történelme, néprajza, építészete és hagyományai vannak. 44 kötete jelentős összegű saját hozzájárulással jelent meg. Munkái hozzájárultak a magyarok, valamint szlovákok és német nemzetiségek közötti egység erősítéséhez. Kezdeményezte és támogatta a falu alapítójának emlékművét. Aktívan részt vesz a honvéd hagyományok megőrzésében, a világháborúk hősei emlékének ápolásában. Alapítója és szerkesztője a helyi „Kürtös” lapnak, amelyet saját támogatással, magánkiadásban havonta jelentet meg. Polgárőrként önzetlenül dolgozik a település rendjének fenntartásában. - http://www.franyorudolf.hu

A Magyar Kultúra Lovagja cím adományozását az 1997-ben létrejött Falvak Kultúrájáért Alapítvány kezdeményezte 1998-ban a határon belüli, illetve határokon túli közművelődési, irodalmi, zenei, művészeti teljesítmények elismerésére. Az ismertetés szerint a díjakat önkormányzatok, társadalmi szervezetek jelölése, valamint az alapítvány tanácsadó testületének javaslata alapján ítélik oda. A címet minden évben a Magyar Kultúra Napja (január 22) alkalmából adják át. A Magyar Kultúra Napja Gála Falvak Kultúrájáért Alapítvány és a Honvéd Kulturális Egyesület által a honfoglalás millecentenáriuma alkalmából létrehozott értékteremtés, a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó országos hagyomány. A gála központi eseménye a Kultúra Lovagja cím adományozása, amely a Falvak Kultúrájáért Alapítvány nemzetnek szóló millenniumi ajándéka.

A 23. Magyar Kultúra Napja Gála főbb sajátosságai: a Magyar Kultúra Napját úgy ünnepeltük, mint egy család a születésnapját. Jelen voltak „családtagjaink” az ország különböző pontjairól, Kárpát-medencéből, és az emigrációból. Eljöttek szomszédaink is Európából és Ázsiából (Mongólia, Kína). A meghívott mintegy száz civilszervezet és önkormányzat képviselője, és a „falu lámpása” együtt foglaltak helyet országos hírű személyiséggel. A kultúra legidősebb önkéntesei 90 év felettiek, de megérkeztek itthonról és külhonból Örökség serlegük átvételére a kultúraápoló ifjúsági közösségek. Mindösszesen 500 vendéget jött el 12 országból. A gála központjában a Kultúra Lovagja címek átadása volt, a kulturális programot a díszvendég „Gömörország” adta. A gála ünnepélyességét a Koronaőr Egyesület szolgálatában a Szent Korona másolatának jelenléte, a nemzetek és civilközösségek zászlói, a viseletek, a nemzeti himnuszok, valamint 5 perces rendezői, védnöki és díszvendég köszöntő fokozta.

Örökség serleg 2019

a Csabacsüdi Trefort Ágoston Általános Iskola „Kispacsirták” citeracsoportjának

Indoklás: A citeraszakkör 2006-ban alakult az Akkredidált Kiváló Tehetségpontként működő Csabacsüdi Trefort Ágoston Általános iskolában „Kispacsirták” Citeracsoport néven, amikor ismét bevezetésre került a szlovák nemzetiségi nyelvoktatás. Ott, ahol az évszázados szlovák kultúra visszahúzódásának és a tanyavilág lassú eltűnések lehetünk tanúi, ott, ahol Melis György operaénekesünk szlovák nyelveredetét és az alföldi pásztorélet dalait őrzik, ott jött létre citeracsoport. Azzal a céllal alakult, hogy a tanulók megismerhessék a szlovák és a magyar népművészeti hagyományainkat, erősítsék nemzeti identitásukat. A 15-20 fős ifjúsági közösség sikerrel szerepel népzenei versenyeken, településük hagyományőrző és vallási rendezvényein, ahol a népzene közösséget teremt, épít és megtart. „Kihalóban lévő falvainkat élettel tölti fel az ifjúsági közösség múltból eredő törekvése.” - „Példamutató hagyományápolásáért” - Az együttes vezetője: Hruskáné Hajdú Emese

A magyar kultúra napja - Átadták a KÓTA díjait

2019. január 21. - (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/1956784181087215

Átadták a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége - KÓTA díjait a nem hivatásos kórus-, zenekari és népzenei élet kiemelkedő képviselőinek a magyar kultúra napja alkalmából. Kórus kategóriában a Komlói Pedagógus Kórus (karnagy Szabó Szabolcs), a Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium Bartók Béla Leánykara (karnagyok Kertész Attila és Rózsa Bernadett), a Szegedi Bartók Kórus (karnagyok Rozgonyi Éva, Ordasi Péter és Valkai Dávid) érdemelte ki az elismerést. A karnagyok közül Fehér Anikó, Kiss Csaba Márton és Kocsis-Holper Zoltán, a tanárok közül Bárdosi Ildikó, Hovánszki Jánosné, Hraschek Katalin és Török Attiláné Dolinka Erzsébet vehette át a díjat vasárnap esti ünnepségen. Kórusénekes és kórustitkár kategóriában Arató László (Pécsi Bartók Béla Férfikar), Koncz László (Tisza-Folk Alapítvány), Kőszegi György (Dombóvári Kapos Kórus) és Légrádi Ferenc (Budapesti Lantos Kórus), népzenei kategóriában ifjabb Horváth Károly és Maczkó Mária részesült kitüntetésben. A nemzetiségi kategória díjazottja Németh Tibor citeraművész, a Budapesti Szlovák Tannyelvű Gimnázium Énekegyüttese (művészeti vezető Kosár Bartalos Ágota) és a Győri Akord Lengyel Kamarakórus (művészeti vezető Csirszka Konrádné) lett, a zenekarok közül a Csutorás Együttes - Táborfalvi Népzenei Műhely (művészeti vezető Szabóné Nagy Annamária), a zeneszerző és zeneíró kategóriában Fekete Gyula zeneszerző és Horváth Géza szakíró, karnagy kapott elismerést. A népzenei együtteseknél a Szolnoki Népdalkört (művészeti vezető Juhászné Antal Gabriella) és a Törő Gábor Hagyományőrző Egyesület Népdalkörét (művészeti vezető Hadházi Andrásné) tüntették ki. A mecénás kategória díjazottja Bökönyi Anikó, az Eötvös10 vezérigazgatója; Czigány Sándor, Alsópáhok polgármestere; Matyi István mezőgazdász, Békés-Tarhos és Mézes Rudolf, a CSEMADOK Galántai Szervezete vezetője. Életmű kategóriában Erdei Péter karnagy, egyetemi tanár; Fejér Kálmán karnagy, énekzenetanár, népzenegyűjtő; Márkusné Natter-Nád Klára szerkesztő és Szabó Dénes karnagy részesült kitüntetésben. Postumus Bischof László karnagy, énektanár; Duka-Zólyomi Emese muzikológus; Gál Béla fotóművész, szerkesztő; Nógrádi László karnagy, zenepedagógus és Ugrin Gábor karnagy, zenetanár lett díjazott. A KÓTA-díj megalapítását 2004-ben határozta el a Magyar Kórusok Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége a kiemelkedő eredménnyel végzett művészi munka és a közösségért végzett áldozatos tevékenység elismerésére.

A nagyölvedi lelkipásztor

Egy közösség sem kívánhat magának emberbarátabb lelkipásztort a nagyölvedi református gyülekezetben szolgálatot teljesítő Antala Évánál. Ha szólásra nyitja száját a szószéken, mintha igazgyöngyök potyognának belőle, melyek utat találnak minden egyes emberi szívhez. Arca csupa mosoly, szemében huncutság ül, és mintha nála volna a lelkek értésének kulcsa. Tudhat valamit, sok mindent, amit mi, egyszerű emberek nem.

https://ujszo.com/vasarnap/a-nagyolvedi-lelkipasztor

Holdfogyatkozás és halojelenség

Holdfogyatkozás a salgói vár felett Salgótarján Rónafalu városrészéből fotózva 2019. január 21-én. - Fotó: Komka Péter (mti) + Halojelenség látszik a Hold körül Budapesten, a Kis-Hárs-hegy felől fotózva 2019. január 21-én. - Fotó: Mohai Balázs (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/1956800884418878

A budapesti Hudec-hagyatékból nyílik kiállítás Sanghajban

https://www.feol.hu/kultura/hazai-kultura/a-hudec-hagyatekbol-nyilik-kiallitas-sanghajban-2811469/

A besztercebányai születésű Hudec László Sanghajban lett világhírű építész - „Magyar nemzetiségű czechoslovak állampolgár“ / A Nógrád megyei Szirákon vásároltatott magának birtokot...

https://ujszo.com/kultura/besztercebanyai-szuletesu-hudec-laszlo-sanghajban-lett-vilaghiru-epitesz

https://www.facebook.com/oslovma/photos/a.165789530186698.33779.147596498672668/1489798917785746/?type=3&;;theater

http://www.slovenskezahranicie.sk/sk/osobnost/1/ladislaus-edward-hudec

http://www.hlavnespravy.sk/svetoznamy-slovensky-architekt-l-hudec-ma-prvu-monografiu-v-rodnom-jazyku/156940

Semjén Zsolt Eleken: Történelmi bűn a német nemzetiség egykori elüldözése

2019. január 19. - (mti)

Történelmi bűnnek nevezte a német nemzetiség egykori elüldözését Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a magyarországi németek elhurcolásának és elűzésének emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen 2019. január 19-én a Békés megyei Eleken. A kormány osztozik a helyi közösségek fájdalmában - mondta Semjén Zsolt a „Kiűzetés” emlékműve előtt elmondott beszédében, hangsúlyozva: az elűzés, az elüldözés történelmi bűn, amely egy olyan népcsoporttal történt, amely évszázadok óta szerves része a magyar történelemnek, a magyar államnak. A miniszterelnök-helyettes emlékeztetett arra, hogy a kitelepítés 1946-tól az ország északkeleti részét leszámítva minden, németek által lakott régiót érintett. Három hullámban zajlott le, 1946. január 19-e és 1948. június 15-e között, és mintegy kétszázezer embert, közöttük csaknem ötezer eleki lakost érintett. Mint mondta, a kitelepítés szó volt a hivatalos elnevezés. „Valójában a magyarországi németek, svábok megbélyegzését, megalázását, kifosztását és elűzését jelenti” - tette hozzá. Semjén Zsolt világtörténelmi összefüggésekre utalva kiemelte, hogy a kitelepítések története nem speciális magyar gyakorlat volt. Már 1943-ban, a Teheráni Konferencián eldőlt, hogy Lengyelország új határainak kitűzésével a nagyhatalmak megállapodtak a kitelepítésekben. Ennek következtében összességében 9 millió németnek kellett elhagynia szülőföldjét. Kitért arra: „az Európai Unióban van, ahol a mai napig nem hajlandók a jogrendből a Benes-dekrétumokat kitörölni. Azokat a dekrétumokat, amelyek a német és magyar lakosság kollektív bűnösségét deklarálták”. „Teljességgel összeegyeztethetetlen az Európai Unió alapjogi chartájával. Brüsszelnek ez nem szúr szemet” - jelentette ki. Semjén Zsolt ez követően megkoszorúzta az emlékművet. A megemlékezés előtt az eleki Sarlós Boldogasszony-templomban Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök mutatott be szentmisét. A püspök azt hangsúlyozta, hogy azért kell emlékezni az eleki németek elűzésére, hogy „még egyszer hasonló aljasság ne fordulhasson elő”.

A hejcei légi katasztrófa áldozataira emlékeztek

https://www.bumm.sk/percrol-percre/2019/01/19/a-hejcei-legi-katasztrofa-aldozataira-emlekeztek

„Pótolhatatlan űr maradt a szívekben”

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/benko-tibor-potolhatatlan-ur-maradt-a-szivekben-2475365

Tizenhárom éve zuhant le a szlovák katonai gép a Zempléni-hegységben

https://nepszava.hu/3022377_tizenharom-eve-zuhant-le-a-szlovak-katonai-gep-a-zempleni-hegysegben

Nagyon bejött az euró Szlovákiának

Szlovákiát jó példának tartják a szakértők arra, hogyan lehet kihasználni az euró bevezetését egy országban.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/euro-bevezetes-szlovakia.676834.html

BREXIT - A megállapodás nélküli kiválásra a szlovák kormány is felkészül

https://infostart.hu/tudositoink/2019/01/19/miroslav-lajcak-nincs-ertelme-a-halaltusa-elnyujtasanak

A szlovák gazdaságnak fájni fog a brexit

Nagy-Britannia rendezetlen kiválását az Európai Unióból Szlovákia is megérezné, az Egyesült Királyság ugyanis az egyik legfontosabb kereskedelmi partnerünk. Mely ágazatok számíthatnak a legnagyobb érvágásra?

https://ujszo.com/kozelet/a-szlovak-gazdasagnak-fajni-fog-a-brexit

Irigylésre méltó jó tanácsot kaptak a szlovákok

Bankbetét helyett inkább részvényekben tartsák a megtakarításukat, mert idén még nem kell árfolyameséstől tartaniuk.

https://ujszo.com/gazdasag/megeri-reszvenyekbe-fektetni-a-penzunket

Ennyivel többre futja egy átlag szlováknak, mint egy magyarnak

Szlovákiában egy átlagos nettó keresetből sokkal többféle termékből futná többre, mint Magyarországon a magyar nettó átlagbérből.

https://www.penzcentrum.hu/vasarlas/itt-tartunk-ennyivel-tobbre-futja-egy-atlag-szlovaknak-mint-egy-magyarnak.1073967.html

Módosítani kell Szlovákiában a 13. és 14. havi fizetéssel kapcsolatos kedvezményeket

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/ber-fizetes-13-14-havi.677064.html

Hallani sem akarnak a szlovákiai munkaadók a munkaidő csökkentéséről

https://ujszo.com/gazdasag/nem-szamithatunk-rovidebb-munkaidore

Országszerte demonstráltak a kormány ellen

https://magyarhang.org/belfold/2019/01/19/orszagszerte-tuntetnek-a-rabszolgatorveny-es-a-kormany-ellen-percrol-percre/

Kevés ember tüntetett sok helyen

https://index.hu/belfold/2019/01/19/tuloratorveny_tuntetes_demonstracio_budapest_videk_rendorseg_lanchid_nagy_blanka/

PSzT! - Pilisszentkereszti Színjátszók Társulata

Miroslav Stehlik: A bizalom vonala / Főpróba: 2019. január 19. - Pilisi Szlovákok Központja

https://www.facebook.com/oslovma/posts/1953394431426190

https://kozossegimuvelodes.hu/megyei-iroda-hir/pszt-pilisszentkereszti-szinjatszok-tarsulata/

Szlovák és német ízek Békéscsabán és Gyulán

Jól szerepelt a disznó a borlovagi és sváb disznótoron is / Borlovagok és svábok rendeztek disznótort szombaton megyénk két városában, Békéscsabán és Gyulán. A megyeszékhelyen a szlovák, míg a fürdővárosban a német ízek és hagyományok felelevenítésével telt a nap.

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/jol-szerepelt-a-diszno-a-borlovagi-es-svab-a-disznotoron-is-1732198/

Békéscsaba 300

Egy történelmi darabnak mindig igaznak kell lennie - vallja Szente Béla

A megyeszékhely újratelepítésének 300. évfordulója előtt tisztelegve mutatták be a Jókai színházban január 18-án Szente Béla Szárnyad árnyékában című történelmi játékát. Ennek apropójából a mű szerzőjével beszélgettünk a darab megálmodásáról és megalkotásáról. / „Az emberek nem gazdasági okok miatt, hanem a hitük miatt döntöttek úgy, hogy útra kelnek. Lakhelyükön addigra háromszor rombolták le imahelyeiket, templomuk pedig nem is lehetett. Három településről is érkeztek Békéscsabára, az első kolonizátor Volent Jakab volt, aki Csallon élt. Azért választhatták ezt a térséget, mert a csabai bíró akkoriban egy Felvidékről - körülbelül az 1710-es években - ideérkezett, szintén szlovák származású férfi, Bánszki György volt, és általa az itteni vallásgyakorlási lehetőség híre eljuthatott szülőföldjére.”

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/egy-tortenelmi-darabnak-mindig-igaznak-kell-lennie-vallja-szente-bela-1728010/

Különleges bemutatóra készül a békéscsabai Jókai színház társulata

A szárnyad árnyékában című történelmi játék, Szente Béla tollából Békéscsaba újratelepítésének 300. évfordulójára született. A darab sajtónyilvános főpróbáját kedd délelőtt tartották. Az előadást, amely szinte az egész társulatot felvonultatja, Seregi Zoltán rendezi. - „Egy legenda feléled, a múlt ködéből előjönnek a régi emberek és helyzetek. A darabban a szlovák és magyar népzene mellett egyházi dallamok is felcsendülnek majd. Egy szép történet, irodalmi nyelven megfogalmazva, amelyben szerelem, elválás, misztikum, barátság és a hit is megjelenik, felölelve az élet minden területét, mindez úgy, hogy a békéscsabai történelemről szól.”

https://www.beol.hu/kultura/helyi-kultura/osbemutatora-keszul-a-szinhaz-1711024/

Tótkomlósi idősek: aktivitás felsőfokon

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/totkomlosi-idosek-aktivitas-felsofokon-1716430/

Iveta Radičová: A fiatal és a meghasonlott Marx közti különbséget látom Orbánban

2019. január 17. - (Lakner Dávid - magyarhang.org)

Harminc éve, liberális demokrata korszakában is találkozott a volt szlovák kormányfő Orbán Viktorral, akit akkor még nyitott szelleműnek ismert meg. Ma már a fiatal és a meghasonlott Marx közötti különbséget látja benne. Iveta Radičová a holnap megjelenő Élet és Irodalomnak adott interjújában beszélt erről, hozzátéve, hogy mindazonáltal racionális, pragmatikus politikusnak tartja Orbánt. Tárgyalásaikon igyekeztek azokra a kérdésekre koncentrálni, amikben nincs homlokegyenest ellenkező álláspontjuk. Szóba került az is, miért nem akarta Szlovákia elismerni a kettős állampolgárság intézményét. Radičová közlése szerint a Fico-kormány reakciójáról volt szó, amivel ő nem értett egyet, és a parlamentben többször is sikertelen kísérletet tettek, hogy változtassanak a törvényen. „Elviekben egyáltalán nem elleneztem a kettős állampolgárságot, hiszen például Csehországgal szemben is elismerjük, ami jó példa számomra” - fűzte hozzá. Az ellenségképzésről is megvan a véleménye Radičovának, aki 2010 és 2012 között volt Szlovákia miniszterelnöke. Ők, szlovákok jól emlékeznek arra, amikor ezek az ellenségek a magyarok voltak, „manapság a romák vagy éppen az újságírók, értelmiségiek vagy Soros György. Szegény feje, el nem tudná képzelni, micsoda erők birtokában van. Ő a világ leghatalmasabbja, aki mellett Bill Gates eltörpül, csak irigyelheti óriási befolyását a technológiákra, az egész földkerekségre” - mondta az egykori szlovák miniszterelnök. Szerinte az országok közt a civil társadalom intézményeinek erejében van különbség. Akad, ahol a kormányok ellenőrzésük alá akarják vonni őket. Radičová erre jó példának tartja a CEU esetét Budapesten, vagy náluk az egyes intézményeket ért támadásokat, például azt a vádat, hogy Soros finanszírozza őket.

Maroš Šefčovič indul a szlovák államfőválasztáson

https://www.hirado.hu/kulfold/kulpolitika/cikk/2019/01/18/maros-sefcovic-indul-a-szlovak-allamfovalasztason

Újpestieket tirpákozott Aranyosi Péter

„A tirpákok a magyarországi szlovákok egy külön el nem ismert, de megkülönböztetett csoportja. A XVIII. század közepétől települtek Nyíregyháza környékére, és olvadtak egybe a külföldről jött, szintén tótajkú telepesekkel. Bevallom, sokszor használom a műsoraimban a tirpák kifejezést, de sosem bántó céllal.”

http://www.borsonline.hu/aktualis/ujpestieket-tirpakozott-aranyosi-peter/167389

Történelmet írnak Nagymagyar cigányai - átvették a falu vezetését

https://magyarhang.org/kulfold/hataron_tul/2019/01/16/tortenelmet-irnak-nagymagyar-ciganyai-atvettek-a-falu-vezeteset/

A nagyszarvai árulás

A „nagyszarvai törvénymódosítás” iskolapéldája, hogyan lehet az útszélen hagyni a magyar érdekeket, s hogy hogyan nem szabad jogszabályokat írni. / Sunyi módon, egy nagyobb törvényváltoztatásba csúsztatott módosításon keresztül tartotta be a nagyszarvai és környékbeli szlovákoknak tett ígéretét Peter Pellegrini.

https://ujszo.com/velemeny/a-nagyszarvai-arulas

Egyre többen választják a magyar oktatást a Felvidéken

A Rákóczi Szövetség közlése szerint az elmúlt nyolc évben nem csökkent a magyar iskolaválasztók száma a Felvidéken.

https://ma7.sk/kozelet/egyre-tobben-valasztjak-a-magyar-oktatast-a-felvideken

Szaló Csaba szociológus: Kitörni a ködlő falak mögül

Közép-Európában manapság nincs elegendő elhivatott védelmezője az aktív demokráciának. A nyitott európai értékrend erkölcsi felelősségtudatával szemben a pesszimizmust hirdető populizmus hagy bennünk bénító lenyomatokat.

https://ujszo.com/kozelet/kitorni-a-kodlo-falak-mogul-szalo-csaba-szociologussal-egyetemi-docenssel-beszelgetunk

Soltész Miklós: Erőforrások a hazai nemzetiségek

2019. január 16. - (mti)

A magyar kormány erőforrásként tekint a hazai nemzetiségekre - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán a Békés megyei Kétegyházán. Soltész Miklós a helyi Román Nemzetiségi Általános Iskola és Óvoda új ebédlőjének és melegítőkonyhájának átadásán példaértékűnek nevezte a kormány és a 13 magyarországi nemzetiségi önkormányzat kapcsolatát. Mint mondta, ez a jó együttműködés egész Európában példaértékűnek tekinthető, „ha ennek a példáját sokan követik, akkor nem kérdés, hogy Európa a következő évtizedekben, évszázadokban is megmarad sokszínűnek, soknemzetiségűnek, de mégis összetartozónak”. Az államtitkár utalt a következő két választásra is. Az európai parlamenti választással kapcsolatban arról szólt, hogy „vagy migráció, vagy megmaradunk nemzetállamoknak”. Azt mondta, mind Magyarország, mind Románia meg kíván maradni nemzetállamnak, de mindannyiunk számára fontos, hogy az országokon belül a nemzetiségek élete továbbra is erősödjön. „Ha ezt nem fogjuk erősíteni egymás között, akkor el fognak minket törölni mint nemzeteket Európa térképéről” - fogalmazott. Soltész Miklós az őszi önkormányzati választásokkal kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy akkor nemzetiségi önkormányzatokat is választanak az érintett településeken. „Nem mindegy, hogy ki fogja képviselni a következő ciklusban a helyi nemzetiségieket” - jelentette ki. Utalt arra, hogy a Kétegyházán megvalósult konyhai és étkezdefejlesztés értéke mintegy 26 millió forint volt. Hozzátette, az ottani nemzetiségi oktatást tovább támogatja a kormány, hiszen a román nyelvű általános iskola egy pályázaton 414 millió forint támogatást nyert el, amelyből új tornatermet és egy szaktantermet fognak építeni. Kreszta Traján, az Országgyűlés román nemzetiségi szószólója köszöntőjében szintén a román nemzetiségi önkormányzat és a kormány közötti kiváló kapcsolatokat említette. Mit mondta, amióta parlamenti képviselethez jutottak a nemzetiségi önkormányzatok, ötszörösére növekedett a támogatás. Békés megyében például Battonyán, Kétegyházán és Gyulán újultak meg a román nemzetiség oktatási intézményei. Az oktatásról szólva kiemelte, hogy nemcsak a magyar kormány támogatására számítanak, hanem a román kormányéra is. Az aradi egyetemmel például már másfél évtizede működnek együtt. A hazai román nyelvű óvodák és iskolák pedagógusai például 40-40 órás elméleti és gyakorlati képzésen vehetnek részt, ahol elmélyíthetik nyelvtudásukat.

Észak felé terjeszkedik Magyarországról a fertőző kór

Megállíthatatlannak tűnik az afrikai sertéspestis (ASP) terjedése a régióban, már a szlovák gazdák is attól tartanak, hogy rövid időn belül náluk is megjelenik a jelentős gazdasági kárral járó, az emberre nem veszélyes megbetegedés...

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/sertespestis-szlovakia-nebih.677033.html

Betétdíjasok lennének a PET palackok Szlovákiában

https://uzletem.hu/regio/betetdijasok-lennenek-a-pet-palackok-szlovakiaban

Többet fizethetnek a síelők

A Netrisk.hu adatai szerint a külföldre induló síelők naponta átlagosan 820 forintért kötöttek utasbiztosítást az idei síszezon eddigi időszakában. Ez az összeg mintegy 8 százalékkal magasabb a tavalyi hasonló értéknél. A sízők többsége hosszú hétvégére utazik, 72 százalékban osztrák, 11 százalékban szlovákiai úti céllal.

https://www.mmonline.hu/cikk/tobbet-fizethetnek-a-sielok/

Meg lehet élni minimálbérből itthon? Így húztak el mellettünk a szlovákok, csehek

https://www.penzcentrum.hu/vasarlas/meg-lehet-elni-minimalberbol-itthon-igy-huztak-el-mellettunk-a-szlovakok-csehek.1073955.html

Rekordév a pozsonyi repülőtéren

https://ujszo.com/kozelet/rekordev-a-pozsonyi-repuloteren

Szükségállapotot rendeltek el a tátrai régióban

a napok óta tartó havazás és a hóátfúvások miatt

https://civishir.hu/idojaras/2019/01/szuksegallapotot-rendeltek-el-szlovakiaban

Így mértek négy méternyi havat a szlovákok

http://www.ma.hu/idojaras/324830/Igy_mertek_negy_meternyi_havat_a_szlovakok

Ingyen kapják a települések a szlovák távirati iroda magyar nyelvű híreit

https://www.bumm.sk/belfold/2019/01/14/ezentul-a-tasr-magyar-nyelvu-hireihez-is-hozzaferhetnek-a-telepulesek

Szlovák-magyar projekt segít megoldani a cégek kutatási-fejlesztési gondjait

Zólyomban az InnoService szlovák-magyar határon átnyúló projekt zárókonferenciáján a szakemberek a cégek képviselőivel közösen ismertetik a kutatási-fejlesztési szervezetek és az egyes vállalatok közötti együttműködés lehetőségeit, előnyeit, illetve akadályait.

https://www.bumm.sk/regio/2019/01/15/szlovak-magyar-projekt-segit-megoldani-a-cegek-kutatasi-fejlesztesi-gondjait

Történelmi kiállítás az érsekújvári Thain János Múzeumban

Az első köztársaságok történelmi kiállításra várják a régióbeli iskolák tanulóit, pedagógusait a megyei fenntartású Thain János Múzeumba. A magyarországi és szlovákiai dokumentumokat, korabeli öltözékeket és tárgyakat is bemutató kiállításon jeles emlékhelyekről készült fényképek láthatók.

https://ujszo.com/regio/tortenelmi-kiallitas-a-thain-janos-muzeumban

A szlovákok szemét is szúrja a Nagy-Magyarország matrica

2019. január 14. - (ma7.sk)

A szlovák Sme napilap tette közé a hírt arról, hogy egyes magyarországi aktivisták beszüntetnék a magyarok körében elterjedt történelmi Magyarország térképét ábrázoló, felragasztható autós matricák használatát. A szlovák Sme napilap hangsúlyozta, hogy a trianoni szerződés aláírása után mintegy száz évvel még mindig feltűnnek a magyarok körében Nagy-Magyarországot ábrázoló szimbólumok, amely államalakulatnak egykor Szlovákia, Románia, Szerbia és Horvátország is részei voltak. A szóban forgó Nagy-Magyarország térképével találkozhatunk többek között autókon, pólókon, hűtőmágneseket, és szuvenírüzletekben is, emelet a szlovák lap azt is hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök sem titkolta, az ő autóján is látható volt egy ilyen autós matrica. A szlovákok pozitívan értékelik a Nagy-Magyarország térképe elleni kampányt Egy ideje hallani lehet olyan aktivistákról, akiknek fő célja, hogy a magyar autósofőrök olyan matricákat kezdjenek el használni, amelyeken Magyarország aktuális határai jelennek meg. Egyeseket nyilván zavar, hogy a Nagy-Magyarországot ábrázoló matricák nagyon közkedveltek a magyarországi-, ahogy a határon túli magyarok körében is. A felmérések szerint a magyar autók 5 százaléka visel ilyen matricát, a térképet viselő tíz magyarországi sofőrből pedig kilenc autóján éppen Nagy-Magyarország térképe látható. „Sok ember Magyarországon egyáltalán nincs tudatában annak, mit jelent ilyen matrica használata, és hogyan értelmezhetik ezt más országok lakói” - mondta el a szlovák Sme napilapnak Cseh Gábor, a Nagy-Magyarország matrica elleni Get Real Hungary! nevezetű kampány alapítója. A Get Real Hungary! csoport aktivistái, akiknek nagy része magyarországi lakos, most olyan matricákat akar országszerte elterjeszteni, amelyen Magyarország jelenlegi határai láthatók. Állítólagos céljuk a szomszédos országok közötti feszültségek enyhítése. „Remélem, hogy a magyarországi emberek nagy része megérti majd, hogy egy Nagy-Magyarországot ábrázoló matricát elhelyezni az autóra nem csak furcsa, de sértő is, hosszútávon pedig ártalmas” - nyilatkozta Cseh Gábor. Az említett csoport leginkább benzinkutakon szeretné matricáit árusítani. A kampány célja 97 ezer euró nagyságú összeget összegyűjteni, ötletüket azonban nem sok ember díjazza, mivel jelenleg csak 729 eurót sikerült begyűjteniük. A Get Real Hungary! már egy kampányvideót is közzétett az interneten (többek között szlovák nyelvű felirattal is), amelyben elmondják, hogy „a magyar autósok látszólag mindig elvétik országuk formáját”, majd arra buzdítják az embereket, hogy a „helyes” matricát használják.

Nem figyelnek a digi világra a szlovákiai iskolák

https://www.hirek.sk/belfold/a-kozepiskolak-meg-mindig-a-nyomtatott-mediara-tamaszkodnak

Komoly drágulásra számítanak idén Szlovákia lakói

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/szlovakia-dragulas-megelhetes.676774.html

Tavaly is rekordot döntött a szlovák autóipar

http://www.jarmuipar.hu/2019/01/elkepeszto-hogy-mi-folyik-szlovakiaban/

Szlovák rendszámú Audi vontatott egy lerobbant trolit Budapesten

http://www.ma.hu/autohirek.hu/324832/Szlovak_rendszamu_Audi_vontatott_egy_lerobbant_trolit_Budapesten

Pozsony felkészül a kemény brexitre

https://infostart.hu/tudositoink/2019/01/16/pozsony-felkeszul-a-kemeny-brexitre

Lajčák az EBESZ soros elnökeként Ukrajnába utazott

https://ujszo.com/kozelet/lajcak-az-ebesz-soros-elnokekent-ukrajnaba-utazott

Ukrajna helyett Szlovákiában tartja tisztújító kongresszusát a FUEN

2019. január 14. - (mti)

Biztonsági szempontok miatt Ukrajna helyett Szlovákiában tartja tisztújító kongresszusát az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) - közölte a nemzeti kisebbségek európai ernyőszervezete. A FUEN elnöksége „biztonsági szempontokat figyelembe véve, és tekintettel a rendkívül gyorsan változó ukrajnai politikai és katonai környezetre, egyetértésben a finanszírozó partnerekkel, az Ukrajnába tervezett 2019-es kongresszust más helyszínen szervezi meg”. A szervezet elnöksége a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának javaslatára a FUEN 70 éves jubileumi és tisztújító kongresszusát 2019. június 12-16. között Pozsonyban és Dunaszerdahelyen tartja. A kisebbségi ernyőszervezetet 2015 óta Vincze Loránt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) külügyi titkára vezeti, aki - korábbi bejelentése szerint - a szlovákiai kongresszuson újabb mandátumra pályázik. Mandátuma alatt a szervezet legfontosabb eredménye a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés elindítása, és 1,32 millió támogató aláírás összegyűjtése volt.

Ennyit költhetnek kampányra az államfőjelöltek Szlovákiában

https://uzletem.hu/regio/ennyit-kolthetnek-kampanyra-az-allamfojeloltek-szlovakiaban

Generációváltást akar az újonnan alakuló szlovákiai magyar párt alapítója

https://infostart.hu/tudositoink/2019/01/14/generaciovaltast-akar-az-ujonnan-alakulo-szlovakiai-magyar-part-alapitoja

Rétvári Bence: Az emlékezés az ismétlődés legjobb ellenszere

Magyarország sokat köszönhet az országban élő német nemzetiségű embereknek, akik évszázadokon át hozzájárultak ahhoz, amire büszkék vagyunk...

https://www.mandiner.hu/cikk/20190113_retvari_az_emlekezes_az_ismetlodes_legjobb_ellenszere

Rég nem látott tömeg tüntetett Békéscsabán a kormány ellen

2019. január 12. - (nepszava.hu - Bod Péter)

„Simonka! Hol a pénz?” / Nyolcszáz dühös ember tiltakozott 2019. január 12-én este Békéscsabán Orbán Viktor, a NER és a Fidesz országgyűlési képviselője, Simonka György „áldásos” tevékenysége” ellen. / „Addig folytatjuk a tiltakozásokat, amíg el nem tűnik a hatalomból a Fidesz” - mondta a békéscsabai tüntetés szervezője, Körömi János. - Rég nem látott tömeg, közel nyolcszáz ember gyűlt össze szombaton kora este Békéscsabán a kormányellenes demonstráción. Afféle helyi jellegzetességként a szónokok és a skandáló tömeg gyakorta szóba hozta a térség országgyűlési képviselőjének, Simonka Györgynek az üzelmeit. A tiltakozók egyértelművé tették: börtönben szeretnék látni a jobboldali politikust. Legutóbb 2014 őszén, a netadó elleni tüntetésen lehetett ennyi demonstrálót látni Békéscsabán. A tavaly december közepén beindult „tüntetési szezonban” a békési megyeszékhelyen ez volt a negyedik demonstráció, amelynek fő szónoka Hadházy Ákos, a kibontakozott ellenállás egyik meghatározó alakja volt. De itt voltak a Liberálisok, a DK, a Jobbik, a Párbeszéd, a Momentum, az LMP és az MSZP politikusai, valamint a Magyar Dolgozók Szakszervezetének képviselője is. Miklós Attila, a szocialisták békéscsabai elnöke, egyben a megyei jogú város közgyűlésének tagja az utolsó felszólalók egyikeként, de elsőként kiabálta bele a felszólalók közül azt a mikrofonba, amit akkor már sokan vártak. Keresetlenül azzal kezdte mondandóját, hogy „Orbán egy geci!” Majd azt javasolta a kormány tagjainak és a NER főszereplőinek, hogy menjenek vissza eredeti szakmájukba. Mészáros Lőrinc gázszerelőnek, Andy Vajna fodrásznak és parókakészítőnek, Habony Árpád pedig díszítőszobrásznak. Ám Orbánnak nem tudja, hova kellene visszamennie, mert mindig is a politikából élt. Miklós jelezte, elkészítették már azt a határozatai javaslatot, amelyet a rabszolgatörvény helyi bevezetése ellen benyújtanak majd a békéscsabai közgyűlésnek január végén. A szombati békéscsabai demonstráció valódi viharsarki kavalkád volt. Nagyon sokan jöttek más településekről: Gyuláról, Orosházáról, Tótkomlósról, Sarkadról, Elekről, Kétegyházáról, Szarvasról, Békésről, Csorvásról. A tüntetők délután a Munkácsy téren gyülekeztek, s innen vonultak a főutcán, az Andrássy úton keresztül a Szent István térre. Közben zúgott az „Orbán, takarodj, vidd az összes haverod!”, de helyi követelésként azt is skandálta a majd nyolcszáz fős tömeg, hogy „Simonkát a börtönbe!” Tüntetőkkel beszélgetve megtudtuk, hogy a kisebb Békés megyei városokban még mindig nagy a félelem. Egy korábban a rendvédelemnél dolgozó ötvenes férfi arról beszélt, hogy Gyulán sok ismerősének telefonált, invitálva őket a tüntetésre, de végül csak a családjával jött. Simonka György fideszes országgyűlési képviselő „tetteit” a Szent István téren szinte minden szónok szóba hozta. Hadházy a gyalázatos minőségű Békés megyei utak kapcsán szegezte a kérdést Simonkának: hol a pénz? Egyben jelezte, az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért indított aláírásgyűjtő akció már 400 ezer szignónál tart. Vadai Ágnes (DK) pedig a Fideszt a „Simonkák pártjának” nevezte. Donáth Anna, a Momentum elnökségi tagja arról beszélt, hogy téglánként kell szétverni a NER rendszerét. Varga-Damm Andrea (Jobbik) azt hangsúlyozta, hogy a májusi EP-választás lesz az új rendszerváltás első felvonása. Kis-Szeniczey Kálmán, az LMP elnökségi tagja pedig leszögezte, hogy a rabszolgatörvényt alkalmazó cégekkel és a NER-ből meggazdagodottakkal szemben majd „B”-listázni kell. Míg Tordai Bence az Orbán-rendszerrel szembeni legerősebb fegyverként a sztrájkot említette, Bősz Anett (Liberálisok) az emberi méltóság és a demokrácia melletti fellépésként értékelte az utóbbi hetek eseményeit. A tüntetés végén a megjelentek piros lapot mutattak fel a kormánynak és Orbánnak, egyben hitet tettek amellett, hogy január 19-én Békéscsabán és Békés megyeszerte még többen lesznek az utakon, az utcákon és a tereken.

Szlovák-magyar Orbán Viktor sajtótájékoztatóján

„Mindenki jól jár, aki a magyarokkal együttműködik, ez a szlogen egy őszinte mondat a részünkről, ma mindenki megtalálja a számítását, aki velünk együttműködik”. Orbán Viktor szerint, „hogy a szlovákokkal együttműködünk európai szinten, történelmi teljesítmény. Nem vagyunk messze attól, hogy a románokkal is ez legyen a helyzet. Magyarország ma olyan regionális külpolitikát folytat, ami stabilizálja a régiót”. Hozzátette ugyanakkor, hogy „történelmi felelősség, hogy a migráció ügyét napirenden tartsuk, Afrika, Ázsia demográfiai folyamatai, népességmegtartó ereje miatt Európában a következő 10-20 évben folyamatos migrációs nyomás alatt éljük majd az életünket”.

https://ujszo.com/kozelet/jol-jar-aki-a-magyarokkal-egyuttmukodik

Orbán Viktor: Már nem a félelem, hanem az együttműködés a meghatározó

http://www.korkep.sk/cikkek/szemle/facebook/2019/01/10/orban-viktor-kozep-europaban-mar-nem-felelem-hanem-az-egyuttmukodes-meghatarozo

Tényleg Orbán jelentené Európa jövőjét?

https://168ora.hu/itthon/tenyleg-orban-jelentene-europa-jovojet-161904

Kormányzás a kolostorból

https://nepszava.hu/3021195_kormanyzas-a-kolostorbol

Örökízű rágógumi

https://nepszava.hu/3021276_orokizu-ragogumi

Szlovák és iráni vendégművészek a budapesti újévi cimbalomkoncerten

https://www.bumm.sk/kultura/2019/01/11/szlovak-es-irani-vendegmuveszek-a-budapesti-ujevi-cimbalomkoncerten

Plágiumgyanú miatt vizsgálták a szlovák házelnök diplomamunkáját

Az akadémiai előírásokat megsértette diplomamunkája készítése során a szlovák parlament elnöke, Andrej Danko.

http://www.ma.hu/kulfold/324792/Plagiumgyanu_miatt_vizsgaltak_a_szlovak_hazelnok_diplomamunkajat

Sokkal jobban jártak a szlovákiaiak az euróval, mint mi a forinttal

https://444.hu/2019/01/11/sokkal-jobban-jartak-a-szlovakiaiak-az-euroval-mint-mi-a-forinttal

Soros-pénzt is elfogadna a pozsonyi oknyomozó központ

https://infostart.hu/tudositoink/2019/01/11/soros-penzt-is-elfogadna-a-pozsonyi-oknyomozo-kozpont

Média, politika és hatalom Putyin Oroszországában és Orbán Magyarországán

A szlovák újságírók meggyilkolása is annak a jele, hogy növekszik a nyomás a független médián.

https://index.hu/kultur/media/2019/01/10/trip_media_sajto/

Mozgalmas éve lesz idén Európának

Lesz-e magyar államfője Szlovákiának, új ukrán elnökkel kell-e rendezni a viszonyunkat és megy-e tovább az orbáni úton Horvátország?

https://nepszava.hu/3021001_mozgalmas-eve-lesz-iden-europanak

Vámos Miklós csillaga

„Ahol zsidóznak, ott zsidónak kell lenni, ahol cigányoznak, ott cigánynak, ahol magyaroznak, ott magyarnak, és ahol cseheznek, ott csehnek.”

https://mikor-melyiket.blog.hu/2019/01/09/vamos_miklos_csillaga

Két kiállítás a Zmeták-évfordulóra

Január 12-én lenne százéves Zmeták Ernő (1919-2004), a szlovák modern festészet kiemelkedő személyisége, Érsekújvár szülöttje, a 2012-től a nevét viselő galéria alapítója.

https://ujszo.com/kultura/ket-kiallitas-a-zmetak-evfordulora

Kettős állampolgárság, kettős mérce

Magyarország a szomszédai közül Ukrajnával, korábban pedig Szlovákiá­val került ellentétbe a kettős állampolgárság miatt. Miután több mint százezer kárpátaljai magyar vette fel az anyaország állampolgárságát, rájuk is vonatkozott a kettős hovatartozást tiltó ukrán törvény. Tavaly ősszel riadalmat keltett, hogy egy ukrán nacionalista weboldal elkezdte feltölteni az állításuk szerint magyar állampolgárságú kárpátaljaiak, köztük közszereplők nevét és címét. Szlovákiában az elmúlt nyolc évben több mint száz felvidéki polgár vesztette el az ottani állampolgárságát amiatt, hogy egyszerűsített honosítási eljárással időközben felvette a magyart is. Ez az annál is visszásabb jogfosztás, mivel két EU-tagállamról van szó, tiltakozásokat és pereket váltott ki. A hatóságokkal szembeni kiállása nyomán az érintettek legismertebbike Tamás Ilonka - azóta elhunyt - nyugdíjas felvidéki tanítónő volt. Pozsonyban is felmerült egyébként, hogy rendezni kellene a brexit nyomán a brit útlevelet igényelni akaró szlovák állampolgárok helyzetét.

https://magyaridok.hu/kulfold/kettos-allampolgarsag-kettos-merce-3837755/

Megkezdte munkáját a Magyarságkutató Intézet

https://www.hirek.sk/hethatar/megkezdte-munkajat-a-magyarsagkutato-intezet

Potápi: A kormány fontos feladata a nemzeti összetartozás erősítése

https://www.hirek.sk/hethatar/potapi-a-kormany-fontos-feladata-a-nemzeti-osszetartozas-erositese

Szili Katalin: Javul a magyar gazdaság helyzete, tudjuk támogatni a határon túli magyarokat is

http://propeller.hu/itthon/3394905-szili-katalin-javul-magyar-gazdasag-helyzete-tudjuk-tamogatni

Magyarország csak ne támogassa Székelyföld gazdasági fejlesztését!

A románok civil fóruma már megint hergel, de ezúttal kiosztja a román vezetőket is, akik tűrik a magyar szegregációt.

https://foter.ro/cikk/20190110_mar_megint_hiszti_van_magyarorszag_csak_ne_tamogassa_szekelyfold_gazdasagi_fejleszteset

Egy magyar étterem annyira jó, hogy megválasztották az egyik legjobb szlovák étteremnek is

https://index.hu/mindekozben/poszt/2019/01/09/egy_magyar_etterem_annyira_jo_hogy_megvalasztottak_az_egyik_legjobb_szlovak_etteremnek_is/

Eva Rezešová felszolgálóként dolgozik egy kassai japán étteremben

https://24.hu/belfold/2019/01/09/eva-rezesova-felszolgalokent-dolgozik-egy-kassai-japan-etteremben/

A szlovák kormány szerint javult a kisebbségi nyelvek helyzete a hivatali nyelvhasználatban

2019. január 9. - (tasr/ujszo.com)

Javult a kisebbségi nyelvek helyzete a hivatali nyelvhasználatban. A kormány szerdán jóváhagyta a szlovákiai nemzeti kisebbségek nyelvhasználatáról szóló jelentést, amely a 2017-2018-as időszakról szólt. A dokumentumot a Szlovák Kormányhivatal és a nemzeti kisebbségekért felelős kisebbségi kormánybiztos hivatala dolgozta ki. „Egy a lehető legrészletesebb jelentést akartunk kidolgozni, ezért mindenkit megszólítottunk, akit a nemzeti kisebbségek nyelvhasználatáról szóló törvény érint. Megállapíthatjuk, hogy a 2016-os évhez képest szélesebb körben használatosak a nemzeti kisebbségek nyelvei, ami főleg a magyar és a roma nyelvre érvényes” - mondta Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos. Ez már sorban a negyedik ilyen jelentés. 2012-től minden két évben írnak ilyet azzal a céllal, hogy ezekkel átfogó képet nyújtsanak a magyar, roma, ruszin, ukrán és német nyelv aktuális állapotáról azokon a településeken, ahol a nemzeti kisebbségek számaránya meghaladja a 20 százalékot. A kérdőíves felmérés során 773 válaszadót kérdeztek meg, és közülük 760-an (98 %) visszaküldték a kitöltött kérdőívet. Az elmúlt években 10-ről 27 százalékra nőtt azoknak az alkalmazottaknak a száma, akik tudnak roma nyelven. A ruszin kisebbség által lakott településeken ez a szám 92-ről 85 százalékra csökkent, az ukrán kisebbség esetében pedig 67-ről 53 százalékra. Másfelől: a hivatali érintkezés helyzete - a nemzeti kisebbségek nyelvhasználata szempontjából - minden nemzeti kisebbség esetében javult. 80 százalékra nőtt azoknak a településeknek a száma, amelyekben a helyi képviselő-testületi ülésen a nemzeti kisebbségek nyelvét használják. Ugyanígy: azoknak a településeknek a száma is nőtt, amelyek neve az ott élő nemzeti kisebbség nyelvén is ki van írva a település határát jelölő táblán, illetve a vasút- vagy autóbusz-állomáson. Az államigazgatás székhelyeinek az épületeiben növekedett a kétnyelvű feliratok száma, és enyhe növekedést mutat azoknak az államigazgatási szerveknek az aránya is, amelyek látható helyen tüntették fel a kisebbségi nyelvhasználat lehetőségeit a székhelyükön. Azoknak az államigazgatási szerveknek a száma is megnőtt, amelyek kétnyelvű formanyomtatványokat biztosítanak, de nem történt változás azoknak az alkalmazottaknak az arányát tekintve, akik beszélik az adott kisebbségi nyelvet. „Az előző jelentéshez képest egyértelműen kevesebb az olyan hiányosság, amelyet közigazgatási szabálysértésként tarthatunk számon, de ennek ellenére sok munka áll még előttünk. Már a következő hetekben felszólítom a közigazgatási szerveket, hogy pótolják a hiányosságokat. Nagy hangsúlyt fogok helyezni a nemzeti kisebbségek nyelvhasználatáról szóló törvényből adódó jogokra és kötelezettségekre” - zárta Bukovszky.

Törvénytár a szlovákiai nemzetiségek nyelvén

eZbierka + Slov-lex jogi információs portál - Öt szlovákiai kisebbség nyelvén a nemzetiségeket érintő néhány törvény elérhető a szlovák igazságügyi minisztérium által üzemeltetett jogi információs portálon:

https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy-v-jazyku-narodnostnych-mensin

Szlovák iskola parancsra

Már nem fordulhat elő, a nagyszarvaihoz hasonló osztálynyitási huzavona. Kormánypárti képviselők javaslatára kötelezik az önkormányzatokat az osztályok megnyitására, melyben nem korlátozzák a minimális létszámot, s melyhez az önkormányzatok nem kapnak anyagi fedezetet. A magyar közösség aligha lesz haszonélvezője az új szabályozásnak.

https://ujszo.com/kozelet/szlovak-iskola-parancsra

Nagyszarvai iskolaügy: Elkezdődött a szakmai párbeszéd, de további egyeztetésre lesz szükség

https://ma7.sk/kozelet/nagyszarvai-iskolaugy-elkezdodott-a-szakmai-parbeszed-de-tovabbi-egyeztetesre-lesz-szukseg

Komárom, 1994. január 8.

Kiugrási lehetőségünk a rendszerváltoztatás óta sok volt. Ezek közül a legéletképesebb próbálkozás arra, hogy önálló művelődési, oktatási és regionális stratégiát alakítsunk ki, az Együttélés és az MKDM által 1994. január 8-án Komáromban szervezett szlovákiai magyar választott képviselők és polgármesterek országos nagygyűlése volt. A nagygyűlés egy olyan politikai közegben született, amikor a kommunista diktatúra bukása után létrejött hatalom kormányainak egyike sem volt hajlandó rá, hogy konstruktív módon mérlegelje a magyar nemzeti közösség jogos igényeit. Létrejött az önálló Szlovákia egy Mečiar nevű politikussal az élén. A Csallóközi Városok és Községek Társulásának (CSVKT) hívó szavára több, mint 3500 legitim szlovákiai magyar képviselő és polgármester vett részt az 1994. január 8-i komáromi gyűlésen, ahol a szervezők három fontos kérdéskör megvitatását tűzték ki célul: az önkormányzatok jogi helyzete, az állami közigazgatás átszervezésének kérdése, illetve a magyar közösség alkotmányos jogállása. A kor szava rádöbbentette nemzetünk itthoni, felvidéki vezetőit, hogy jövőnk szempontjából létfontosságú a magyar társadalmat érintő konkrét irányvonalak kimunkálása.

https://www.bumm.sk/velemeny/2019/01/08/komarom-1994-januar-8

Még egyszer az 1994-es komáromi nagygyűlésről

https://felvidek.ma/2019/01/meg-egyszer-az-1994-es-komaromi-nagygyulesrol/

Így akarja a Kreml összeugrasztani az ukrán és a magyar kormányt a kárpátaljai magyarok kárára

https://pcblog.atlatszo.hu/2019/01/09/igy-akarja-a-kreml-osszeugrasztani-az-ukran-es-a-magyar-kormanyt-a-karpataljai-magyarok-karara/

Egy város két ország a Duna Worldön

Január 13-án 21.35-kor sugározza a Duna World tévécsatorna Koltay Gábor Egy város két ország című dokumentumfilmjét.

https://ujszo.com/kozelet/egy-varos-ket-orszag-a-duna-worldon

Kažimír: Ha Fico alkotmánybíró lesz, Pellegrininek kellene a Smer élére állnia

Robert Fico volt kormányfő és a Smer-SD elnöke az alkotmánybírókkal szemben támasztott minden szakmai feltételnek megfelel. Ebben a Smer-SD minden minisztere egyetért. Ha Ficot kineveznék alkotmánybírónak, Peter Kažimír pénzügyminiszter szerint Peter Pellegrininek kellene átvennie a helyét a Smer-SD párt élén.

https://ujszo.com/kozelet/kazimir-ha-fico-alkotmanybiro-lesz-pellegrininek-kellene-a-smer-elere-allnia

Lajčák szerint Šefčovič kiváló elnökjelölt lenne

Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság (EB) energiaunióért felelős alelnöke kiváló államfőjelölt lenne. Ezt a szerdai kormányülés előtt jelentette ki Miroslav Lajčák (Smer-SD-jelölt) külügyminiszter.

https://ujszo.com/kozelet/lajcak-szerint-sefcovic-kivalo-elnokjelolt-lenne

Lajčák: Sokat várnak a szlovák EBESZ-elnökségtől

https://www.bumm.sk/belfold/2019/01/11/lajcak-sokat-varnak-a-szlovak-ebesz-elnoksegtol

Tartást adni a párbeszédnek

Petőcz Kálmán: „A szlovák elnökség azon lesz, hogy tevőleges, elfogulatlan és korrekt szerepet vállaljon a viszályok rendezésében, az aktív EBESZ így megfeleljen a 21. század politikai kihívásainak és realitásainak...”

https://ujszo.com/kultura/tartast-adni-a-parbeszednek

Simon készen áll a pártalapításra

A jelenleg függetlenként politizáló, korábbi hidas parlamenti képviselő, Simon Zsolt összegyűjtötte a szükséges mennyiségű aláírást ahhoz, hogy bejegyezze pártját. Legkésőbb január végén indul a Magyar Fórum.

https://ujszo.com/kozelet/simon-keszen-all-a-partalapitasra

Márciusban tartják a szlovák államfőválasztás első fordulóját

https://www.hirado.hu/kulfold/kulpolitika/cikk/2019/01/10/marciusban-tartjak-a-szlovak-allamfovalasztas-elso-fordulojat

Andrej Kiska államfő kitüntette Hunčík Péter pszichiátert, írót, közírót

https://ujszo.com/kozelet/andrej-kiska-allamfo-kituntette-huncik-peter-pszichiatert

Szili Katalin: A felvidéki magyarság önigazgatása a cél

„Szem előtt kell tartanunk a felvidéki magyarság megmaradását célzó törekvéseket“

http://magyarhirlap.hu/cikk/137647/Szem_elott_kell_tartanunk_afelvideki_magyarsag_megmaradasat_celzo_torekveseket

Márai Sándor Emlékkiállítás nyílik Kassán

https://ujszo.com/regio/marai-emlekhaz-uj-kulturalis-intezmeny-nyilik-kassan

Száz éve lett szlovák Kassa, erős magyar közreműködéssel

https://index.hu/mindekozben/poszt/2019/01/07/szaz_eve_lett_szlovak_kassa_eros_magyar_kozremukodessel/

Szlovák államfőválasztás: Bugár és Menyhárt is gyűjti az aláírásokat

https://ujszo.com/kozelet/allamfovalasztas-bugar-es-menyhart-is-gyujti-az-alairasokat

A Dóval és a Šturec hegyi átjáró csak hólánccal járható

https://www.bumm.sk/percrol-percre/2019/01/08/a-doval-es-a-sturec-hegyi-atjaro-csak-holanccal-jarhato

Elítéltek is takarították a havat Pozsonyban

http://www.ma.hu/idojaras/324670/Eliteltek_is_takaritottak_a_havat_Pozsonyban

Három pozsonyi repülőjárat is Budapesten landolt a havazás miatt

http://www.origo.hu/itthon/20190108-harom-pozsonyi-repulojarat-is-budapesten-landolt-a-havazas-miatt.html

Verekedő diáklányok miatt nyomoz a kassai rendőrség

http://www.origo.hu/nagyvilag/20190108-verekedo-diaklanyok-miatt-nyomoz-a-kassai-rendorseg-video.html

Egy autós rálőtt egy buszvezetőre Pozsonyban

http://www.origo.hu/nagyvilag/20190108-ralott-a-buszvezeto-egy-szemelyauto-soforje-a-behavazott-pozsonyban.html

Szlovákiában tíz százalékkal emelkedik a pedagógusok bére

https://ujszo.com/kozelet/januartol-no-a-pedagogusber

Új autógyárával gyorsít gazdasági mutatóin idén Szlovákia

http://www.dehir.hu/gazdasag/uj-autogyaraval-gyorsit-gazdasagi-mutatoin-iden-szlovakia/2019/01/06/

Tavaly is rekordot döntött a szlovák autóipar

http://kamaraonline.hu/cikk/tavaly-is-rekordot-dontott-a-szlovak-autoipar

Idén is megrendezi a startup vállalkozások Be Smart versenyét a BVK

Interreg V-A Slovakia-Hungary Cooperation Program EYES / Január végéig lehet pályázni az egyik kiemelt startupversenyre

https://privatbankar.hu/kkv/startupok-itt-az-ujabb-lehetoseg-323793

Valamit nagyon jól csinálnak a szlovákok

2019. január 5. - (napi.hu)

Nem riasztja el a befektetőket Szlovákiától a munkaerőhiány, amelyet csak részben pótol a sok ukrajnai, szerbiai és romániai vendégmunkás jelenléte az országban. A munkaügyi hivatalok legutóbbi adatai szerint Szlovákiában 80 ezer betöltetlen álláshely volt - adta hírül a pozsonyi Új Szó. Az állástalanok számának a csökkenése miatt a cégek egyre nehezebben találnak hazai munkaerőt, az új munkahelyeket így egyre nagyobb arányban főként szerb, ukrán és román vendégmunkásokkal töltik fel. A dolgozókért folytatott versenyben egyre több cég kényszerül béremelésre. A kormány legfrissebb adatai szerint ennek ellenére továbbra is rengeteg beruházó érdeklődik Szlovákia iránt. Jelenleg nagyjából 70 projekten dolgoznak, amelyek együttes értéke 2,7 milliárd euró. Ezeknek köszönhetően több mint 24 ezer új munkahely jöhet létre.

https://ujszo.com/gazdasag/tobb-mint-24-ezer-uj-munkahely-johet-letre

Az euró bevezetése óta a szomszédoknál gyorsabban nőttek az élelmiszerárak

https://ujszo.com/gazdasag/az-euro-bevezetese-ota-a-szomszedoknal-gyorsabban-nottek-az-elelmiszerarak

Bérek: Hamarosan a románok is lehagynak minket

Intő jel, hogy ma már a cseh, lengyel vagy szlovák minimálbér - akárcsak a nyugdíjminimum vagy az átlagbér - megelőzi a magyart, és a románok is hamarosan lehagynak minket” - figyelmeztetett Kordás László, aki szerint a munkatermelékenység Közép-Kelet Európában nálunk a legmagasabb, így a bérek emelésének még tág tere lenne.

http://www.atv.hu/belfold/20190104-berek-hamarosan-a-romanok-is-lehagynak-minket

Rudolf Schuster 85 éves

https://ujszo.com/regio/rudolf-schuster-85-eves

Alkotmánybírónak jelölik a bukott szlovák exminiszterelnököt

https://nepszava.hu/3020898_alkotmanybironak-jelolik-a-bukott-szlovak-exminiszterelnokot

Szlovákia nem vonzó a menekültek számára

https://infostart.hu/tudositoink/2019/01/08/szlovakia-nem-vonzo-a-menekultek-szamara

Szlovákia nem tart a bevándorlóktól

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/szlovakia-bevandorlas-menekult.676325.html

Ebben segítenek a falugazdászok Szlovákiában

https://uzletem.hu/regio/ebben-segitenek-a-falugazdaszok-szlovakiaban

Szlovákia visszaállítaná a sorkatonai szolgálatot

https://magyaridok.hu/kulfold/szlovakia-visszaallitana-a-sorkatonai-szolgalatot-3815738

Már Dél-Szlovákiában is vonzóbb dolgozni a hazai bolti eladóknak

https://nepszava.hu/3020903_mar-del-szlovakiaban-is-vonzobb-dolgozni-a-hazai-bolti-eladoknak

Országos sztrájkot hirdettek a magyar szakszervezetek

https://ujszo.com/kozelet/folytatodnak-a-kormanyellenes-tuntetesek-budapesten

https://www.facebook.com/oslovma/posts/1934262980006002

Lesz-e magyar ellenzék idén?

https://ujszo.com/velemeny/lesz-e-magyar-ellenzek-iden

A párt és a kormány időszerű feladatairól

Érett ez már nagyon: „Mészáros Lőrinc” lett a leggazdagabb magyar a Forbes magazin év végi listáján.

https://ujszo.com/velemeny/a-part-es-a-kormany-idoszeru-feladatairol

Szerb ortodox karácsony Pomázon

Betlehemezők, Ljubisav Milisavić esperes és kereszt a szerb ortodox karácsony alkalmából tartott misén Pomázon, a Szent György-templomban 2018. január 7-én. - Fotó: (Illyés Tibor - mti)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/1936065926492374

Soltész Miklós: Krakkóban esküt tett az Esterházy János boldoggá avatását előkészítő történész bizottság

2019. január 7. - (mti)

Esküt tett a krakkói püspöki palota kápolnájában hétfőn az a magyar, szlovák, lengyel és cseh szakértőkből álló történész bizottság, amely előkészíti Esterházy János felvidéki magyar politikus boldoggá avatási perét - közölte az MTI-vel telefonon Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. Az ünnepségen részt vett Marek Jedraszewski krakkói érsek, valamint Pawel Cebula, Egerben szolgáló lengyel minorita szerzetes is, akit Jedraszewski tavaly decemberben a boldoggá avatás posztulátorának nevezett ki. Soltész Miklós, aki szintén jelen volt az ünnepségen, felidézte: a Vatikán 2018 novemberében engedélyezte Esterházy János boldoggá avatási eljárásának megindítását, amelyet a krakkói főegyházmegye kész lefolytatni. A bizottság tagjai esküvel fogadták, hogy híven teljesítik a rájuk bízott feladatokat, és megőrzik a titkokat. A krakkói érsek felkérésére létrejött bizottság feladata Esterházy János életének és munkásságának tanulmányozása és értékelése lesz. Miután teológus szakértők is elvégezték a keresztény hit és erkölcs szerinti értékelést, az anyagot további eljárás végett a Vatikánhoz továbbítják - mondta el Soltész Miklós. A krakkói érsekség honlapján megjelent közlemény szerint a történész bizottság elnöke Arkadiusz Adamczyk lengyel történészprofesszor, aki egyben a lengyelországi Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködés Intézete tanácsának elnökhelyettese. A bizottság munkájában részt vesz Molnár Imre, a pozsonyi Magyar Intézet igazgatója is, a magyar és lengyel nyelven is kiadott Esterházy-monográfia szerzője, valamint Soós Viktor Attila, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja. Jedraszewski érsek az ünnepségen hangsúlyozta: Esterházy „fénylő jel volt Kelet-Közép-Európa számára nagyon sötét időkben”, és „valódi fényként jelenik meg a mai, a gyűlölet és gonoszság által gyötört világban is”. Soltész Miklós az MTI-nek elmondta: Esterházy János elkötelezett keresztény ember volt, aki nehéz időkben védelmezte az üldözötteket. A lengyel anya és magyar apa gyermekeként született felvidéki politikus nem csak a felvidéki magyarság jogaiért állt ki, a második világháború alatt egyaránt segített keresztényeket és nem hívőket, lengyeleket és szlovákokat, és a szlovák parlamentben 1942-ben egyedüliként a zsidók deportálása ellen szavazott - emlékeztetett. A boldoggá avatási eljárás, Esterházy életének jobb megismerése tovább erősítheti a négy visegrádi ország polgárainak lelki összetartozását - fogalmazott Soltész Miklós. Esterházy János (1901-1957), aki apai ágon a galántai gróf Esterházy családból származott, anyja, Elzbieta Tarnowska grófnő révén kötődött Lengyelországhoz, ahol - Molnár Imre közlése szerint - ma is élnek utódai: húgának, Máriának a két lánya Varsóban, Mária unokája, Elzbieta pedig Krakkóban él. A két világháború közötti időszakban Esterházy a nemzeti kisebbségek helyzetét nem kielégítően kezelő „csehszlovakizmus” ellenzőjeként lépett fel. A második világháború idején segítette a lengyel és más menekülteket, az üldözött zsidókat, szót emelt Magyarország hitleri megszállása ellen. A háború után a szlovák kommunisták átadták a szovjet Belügyi Népbiztosságnak (NKVD). A hírhedt moszkvai Lubjankán tartották fogva, brutális kihallgatásnak vetették alá, majd koholt vádak alapján tíz évre ítélték. Egy szibériai lágerbe vitték, ahol súlyos tüdőbajt kapott. Távollétében, 1947 szeptemberében a csehszlovák népbíróság hamis vádak alapján halálra és teljes vagyonelkobzásra ítélte. 1949-ben a szovjet hatóságok az ítélet végrehajtására átadták a csehszlovák szerveknek, amelyek a halálos ítéletet életfogytiglanra, később 25 éves börtönbüntetésre módosították. A morvaországi Mírov börtönében hunyt el. Lengyelországban 2009-ben Lech Kaczynski államfő - post mortem - a Polonia Restituta kitüntetéssel ismerte el a lengyel menekültek érdekében a második világháború idején kifejtett tevékenységéért. Pawel Cebula az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: míg Oroszországban Esterházyt már rehabilitálták, Csehországban és Szlovákiában ez a mai napig nem történt meg, hivatalosan továbbra is háborús bűnösnek tekintik.

Legnagyobb szlovák

Cirkusz nélkül nem megy / Betyár és biciklista - hüledeznek sokan / Ankét a szlovák közszolgálati tévében

https://ujszo.com/velemeny/cirkusz-nelkul-nem-megy

Pepó Jánosné őrzi és tovább örökíti a szlovák kultúrát

2019. január 7. - (Csete Ilona - beol.hu)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/1936084566490510

A szlovákságért sokat dolgozó nagybánhegyesi civil, Pepó Jánosné - vagy ahogyan mindenki ismeri, Jola - kapta meg a Békés Megye Szlovákságáért díjat. Az indoklásban az áll, a megyében élő szlovákság nyelvének, kultúrájának, értékeinek a megőrzéséért végzett sokszínű és aktív tevékenységéért választották őt az elismerésre. A BEOL Békés megyei hírportálnál ő a hét embere. Pepó Jánosné odaadó munkájával fontos szerepet játszik Nagybánhegyes és a megye szlovák hagyományőrző tevékenységében. Mindig észreveszi az adódó lehetőségeket az értékmentés területén. Munkahelyei között (Csanádapáca, Kardoskút, Pusztaföldvár) ingázik, hiszen a Csanádapácai Gyöngyfüzér Szociális Szolgáltató Központ vezetője, de a másik két községben is vannak feladatai. Ám van ideje a Nagybánhegyesi Szlovák Hagyományőrző Közhasznú Egyesület elnökeként is rengeteg programot szervezni, ötletelni, azokat koordinálni.

- Hogy győzi, miként képes mindent összehangolni?

- Munkával és önkéntes munkával foglalkozom naponta. A szociális ágazatban és a civil szervezetben is szolgálatnak tekintem a közösségért végzett feladatokat. Gyakran a határidők szorításában megsokszorozódik az ember ereje.

- Férje nagybánhegyesi szlovák ember, így került közel ehhez a közösséghez. Miért érezte úgy Nagybánhegyesre kerülve, hogy be kell kapcsolódnia a helyi közéletbe?

- A támogató, segítő családi háttér életem minden területén nagyon fontos és erőt ad. Lokálpatriótának tartom magam, és örülök, hogy az aktív egyesületi tagok is ebben a szellemiségben végzik közösségi munkájukat. Éreztem, hogy a szlovákság hagyományápoló tevékenysége és a településen végzett közösségi munka a község kulturális értékeinek a bemutatását is jelentheti.

- Nagyon sokszínű az a tevékenység, amit a civilek végeznek: hímző szakkört alakítottak, ismeretterjesztő könyvet készítenek, recepteket gyűjtenek, kiállításokat szerveznek, nemzetiségi, határon túli kapcsolatokat ápolnak fáradhatatlanul.

- Egy álmom vált valóra, amikor 2013-ban megalakult a Rezeda díszítőművészeti szakkör. Rengeteg kiállítás résztvevői vagyunk Magyarországon, de Szlovákiában és Horvátországban is bemutatkoztunk már. A szakkör szakmai szempontból is jelentős eredményeket ért el: 2016-ban a XV. Országos Textiles Konferencián harmadik díjat nyertünk, két év múlva első díj lett a jutalmunk. Tavaly a Műcsarnokban megrendezett Népművészeti Szalon kiállításán bemutatkoztunk tizenkét alkotásunkkal. Varečka néven indítottuk el azt a szakkörünket 2018-ban, ahol hagyományos szlovák ételeket népszerűsítünk, recepteket gyűjtünk. Egyesületünk nemcsak résztvevője, de házigazdája vagy szervezője is a megyei és országos szlovák programoknak.

- Sok településen a fiatalok elvándorlásával nincs többgenerációs élmény. Nagybánhegyesen mi a helyzet?

- Kétszer lehettünk házigazdái Nagybánhegyesen a Békés Megyei Szlovák Önkormányzat nyári szlovák néprajzi táborának. Helybe hozzuk az élményt, és mindent megteszünk, hogy bevonjuk nagyszülőkön, szülőkön keresztül a legfiatalabbakat is a hagyományőrző tevékenységbe. Ennek szellemében nagybánhegyesi általános iskolások számára volt szlovák nyelvi oktatás, most citeraszakkört működtetünk és nyári ifjúsági nyelvi tábort is szerveztünk már a helyi szlovák fiatalok részvételével.

- Kiadói tevékenységük is figyelemre méltó. 2017-ben útjára indították a Bánhedešské zošity - Bánhegyesi füzetek sorozatot. Készülnek újabbak. Az ön nevéhez fűződik a szlovák nyelvű helységnévtáblák és intézményfeliratok kihelyezése.

- Mit tartogat 2019-re?

- Készítjük a Bánhegyesi füzetek ismeretterjesztő kiadványokat. Meghívást kaptunk Szlovákiából egy újabb kiállításra. A legnagyobb feladatunk a néhai mesemondó és pingáló asszony, Zsofka néni emlékházának a tatarozása lesz. Ezekkel a tevékenységekkel is szolgáljuk a tárgyi, illetve szellemi értékeink mentését és őrzését.

Névjegy

Pepó Jánosné 1957. július 4-én született Gyomán. Iskolái után az egészségügyet választotta hivatásául. A Csanádapácai Gyöngyfüzér Szociális Szolgáltató Központ igazgatója. Férjével 2002-ben Budapestről költöztek Nagybánhegyesre, ahol aktívan bekapcsolódott a szlovák közéletbe. A szlovák klub akkori vezetője, Hajtman Mária benne látta meg azt az elhivatottságot, amely a nemzetiségi munka területén elengedhetetlen. 2007-ben átvette a szlovák klub vezetését, amit később egyesületként bejegyeztek, s amelynek elnöke. A szlovák nemzetiségért végzett tevékenységét a Nemzeti Művelődési Intézet 2015-ben a Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjjal ismerte el.

Bekerült a Békés megyei értéktárba a békéscsabai Balassi Táncegyüttes

Az együttes mindenkori repertoárján a hazánkban élő nemzetiségek táncai szerepelnek, melyeket a tájegységnek megfelelő népviseletben mutatnak be. / Hamarosan bemutatják Szente Béla Szárnyad árnyékában című színjátékát a Jókai színházban, Seregi Zoltán rendezésében. Ebben a darabban a Balassi Táncegyüttes táncosai is részt vesznek, felidézve Békéscsaba magyar és szlovák kulturális gyökereit.

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/csabai-neptancosok-kerultek-a-bekes-megyei-ertektarba-1698727/

Csabacsűdnek sok jót hozott az elmúlt esztendő

https://www.facebook.com/oslovma/posts/1935874319844868

A sakktáblaszerű, egyenes utcáiról ismert „magyar mintafalu”

http://www.hir6.hu/cikk/144865/csabacsudnek_sok_jot_hozott_az_elmult_esztendo

Archív: Átadták a Csabacsűdi Trefort Ágoston Általános Iskolát

https://behir.hu/atadtak-a-csabacsudi-trefort-agoston-altalanos-iskolat

Csodás volt az út Csabacsűdtől Kassáig

http://www.newjsag.hu/2018/10/12/csodas-volt-az-ut-csabacsudtol-kassaig

Oláh Miklósné vehette át a Csabacsűdi Szlovákságért elismerést

http://www.newjsag.hu/2018/05/17/olah-miklosne-vehette-at-a-csabacsudi-szlovaksagert-elismerest/

Szenczi Sándor a csabacsűdi tanyavilágot választotta

Szenczi Sándor nap, mint nap a csabacsűdi tanyavilágot rója. Ebédet, gyógyszert, élelmet visz a rászoruló, főként idős lakosoknak. Ha kell, tűzifát aprít, vagy ballonokban cipeli a sáros bekötőúton az ivóvizet. Korábban irodai munkát végzett, de csak most érzi úgy igazán, hogy megtalálta a hivatását: ő Csabacsűd tanyagondnoka.

http://www.hir6.hu/cikk/144889/szenczi_sandor_a_csabacsudi_tanyavilagot_valasztotta

Felhívás az Országos Szlovák Önkormányzat Szlovák Nemzetiségi Óvodapedagógus Tanulmányi Ösztöndíjára a 2018/2019. tanévre

http://www.slovaci.hu/index.php/hu/9-blog/594-felhivas-az-orszagos-szlovak-onkormanyzat-szlovak-nemzetisegi-ovodapedagogus-tanulmanyi-osztondijara-a-2018-2019-tanevre

Domovina - A Duna Televízió szlovák nyelvű nemzetiségi műsora

A január 7-i adás tartalmából

Budapesti Szlovák Intézet - Szvorák Katalin estje / Új kötet Áchim L. Andrásról / Pozsony, ahogy Karl Frech látta

https://www.mediaklikk.hu/cikk/2018/12/31/domovina-pozsony-ahogy-karl-frech-latta/

Video: https://www.facebook.com/1391780581146600/videos/756032228109699/

https://www.facebook.com/1391780581146600/videos/2228771817382170/

A január 14-i adás tartalmából

Nemzetiségekért-díj 2018 / Nemzetiségek Napja Tótkomlóson / A Majerán folklórcsoport Csömörön

https://www.mediaklikk.hu/cikk/2019/01/10/domovina-nemzetisegekert-dij-2018/

https://www.facebook.com/oslovma/posts/1941641829268117

Bogácsi Gyógy- és Strandfürdő (2019-Jan.)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/1937396293026004

Vereség a szlovákoktól a női U18-as világbajnokságon

https://www.jegkorongszovetseg.hu/vereseg-a-szlovakoktol-a-noi-u18-as-vb-n

Szlovákia-Magyarország: 3-2

http://www.jegkorongblog.hu/2019/01/08/szlovakia-magyarorszag-3-2/#post-269437

A szlovák nemzetiségi szószóló jegyzetei

http://www.oslovma.hu/index.php/sk/magyarul/172-magyarul3-magyarul3/1445-a-szlovak-nemzetisegi-szoszolo-jegyzetei

„A szószóló jegyzetei” 2018. szeptemberétől kéthetente jelennek meg a magyarországi szlovákok hetilapja, a Ľudové noviny hasábjain. Sokan jelezték, hogy szeretnék ezeket magyarul is olvasni, ezért 2019. januárjától az oslovma.hu portálon ugyancsak kétheti rendszerességgel jelenik meg a szlovák eredeti magyar fordítása. Remélem, a honlap látogatói legalább olyan pozitívan fogadják ezeket a rövid jegyzeteket, mint korábban a szlovák hetilap olvasói. - Paulik Antal, szlovák nemzetiségi szószóló

https://www.facebook.com/anton.paulik.92

Mint szlovák nemzetiségi szószóló havonként rendszeres személyes találkozási lehetőséget kínálok az érdeklődő magyarországi szlovákoknak:

- minden hónap első péntekén 10.00 és 14.00 között az Országos Szlovák Önkormányzat székházában (1114 Budapest, Fadrusz u. 11/a);

- minden hónap második péntekén 11.00 és 16.00 között Békéscsabán a Szlovák Kultúra Házában (Békéscsaba, Kossuth tér 10.).

Megtartotta első fogadónapját a szlovák nemzetiségi szószóló

https://www.facebook.com/oslovma/photos/a.165789530186698/1946685908763709/?type=1&;theater

https://behir.hu/fogadonapot-tartott-a-szlovak-nemzetisegi-szoszolo

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/megtartotta-elso-fogadonapjat-a-szlovak-nemzetisegi-szoszolo-1710574/

Paulik Antal, szlovák nemzetiségi szószóló 2019. január 10-én megtartotta első fogadó napját Békéscsabán, ahol meghallgatta a hozzá fordulókat, válaszolt a kérdéseikre. Ezt követően minden hónap 2. péntekjén 11. 00 órától 16.00 óráig tart hasonló fogadó napot a Szlovák Kultúra Házában. A szószóló előzetes bejelentkezés alapján várja az érdeklődőket. Időpontot egyeztetni Árvavölgyi Nikolettnél lehet az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

Együttműködik a besztercebányai megyei és a nógrádi önkormányzat

2019. január 3. - (mti)

Idén az Ipoly két hídjának újjáépítése is megkezdődhet, január közepén pedig besztercebányai támogatással síbusz indul Salgótarjánból négy közép-szlovákiai sípályára. A közlekedés fejlesztése mindkét régió számára létkérdés - közölte a két szomszédos megyei önkormányzatnak, a besztercebányainak és a nógrádinak az elnöke közös sajtótájékoztatón csütörtökön, mielőtt együttműködési megállapodást írtak alá. Ján Lunter, a szlovákiai Besztercebányai Megyei Önkormányzat elnöke elmondta, hogy a szomszédos magyar megyével kötött megállapodás lényege a területrendezési tervek egyeztetése. Ennek köszönhetően fejlődhet az infrastruktúra, főleg a közlekedés területén. Az eredmények között említette, hogy a borsodi Ózdhoz tartozó Susa és a szlovákiai Jéne között már felújították az utat. Kiemelte az Arany János-programot és a szociális szövetkezetek lehetőségeit is, amelyekre - mondta - példaként tekintenek. Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, az előkészítő munka és a tervezés után már idén megkezdődik két híd újjáépítése: Drégelypalánk és Ipolyhídvég (Ipeµské Predmostie), valamint Őrhalom és Ipolyvarbó (Vrbovka) között. Ez a gazdaság további fejlesztésének is fontos része. A Hatvan, Pásztó, Bátonyterenye, Salgótarján és a szlovákiai Fülek vonalán megvalósuló, határon átnyúló operatív program szintén a gazdasági lehetőségek megkeresését és kihasználását szolgálja majd - tette hozzá. Skuczi Nándor az MTI-nek elmondta, hogy egy harmadik hidat is terveznek, az Hugyag és Szécsénykovácsi (Kováčovce) között vezetne át az Ipolyon. A magyar oldalon a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. már elkészítette a terveket, de a szlovák oldalon a pénzhiány egyelőre akadályozza az előrelépést. A megyei elnökök egyetértettek abban, hogy a vasúti fejlesztés - amely Magyarországon és Szlovákiában is kormányzati hatáskörbe tartozik - fontos lenne a két régió összekapcsolása szempontjából, ezért mind Budapesten, mind Pozsonyban lobbiznak érte. Az idegenforgalmi kapcsolatok bővítését szolgálja, hogy a besztercebányai megyei önkormányzat anyagi támogatásával január közepén síbusz indul Salgótarjánból négy nagy közép-szlovákiai sípályára. Még egyeztetnek az út áráról, amely oda-vissza várhatóan 7 euró körül lesz. Emellett más turisztikai és kulturális programokat is terveznek, a kastélyfelújításoktól a színházak közötti együttműködésig.

Miért elégedetlenek Lucfalván a tanodával?

Egy kis teremben páran serényen tanulnak, csíkos füzetbe szlovák szavakat és magyar jelentésüket másolják... / Lucfalva egy apró zsákfalu Nógrád megyében. Félig romalakta település, a lakosság körülbelül hatvan százaléka gyerek. A legtöbben megállnak a tanulással, mihelyst megszűnik a tankötelezettségük. Egy szervezet azért nyitott tanodát a faluban, hogy a középiskolát is többen végezzék el. Minden hétköznap két órán át tanulással és játékokkal kötik le a fiatalokat. Bár a cél jó, a helyiek mégsem látják az értelmét, és a tanodának már harmadszorra kell új épületbe költöznie.

https://index.hu/belfold/2019/01/03/lucfalva_nograd_megye_tanoda/

Távozik Békéscsabáról a szlovák főkonzul

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/kikuldetese-lejart-tavozik-a-szlovak-fokonzul-1674307/

Zólyom-Ipolyság: újra jár a vonat

https://ujszo.com/regio/zolyom-ipolysag-ujra-jar-a-vonat

A kisebbségek nyelvhasználatáról kérdezték Bukovszky Lászlót

2019. január 2. - (sita / bumm.sk)

Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos a SITA hírügynökségnek elmondta, hogy 1999 óta hiányzik a folyamatosság a nyelvhasználati lehetőségek kihasználásában. Bukovszky kiemelte, hogy a kisebbségi nyelvhasználat fejlesztése, a nemzeti kisebbségek jogaira vonatkozó törvények betartása egy hosszútávú feladat, aminek a megoldásához időre van szükség. „Hiányzik az állami politikusok részéről a folyamatosság 1999 óta, amikor is a nyelvhasználati törvény elfogadásra került. Mióta elfoglaltam kormánybiztosi helyemet igyekszek koncepciót és szakszerűséget bevezetni a rendszerbe. Bár nem volt egyszerű de sikerült erősítenem a nyelvek intézményi használatát” - vázolta törekvéseit és eredményeit a kormánybiztos. „Hosszú tárgyalásokon vagyunk túl az egyes minisztériumokkal és önkormányzatokkal. Az eredmény, hogy jelentősen javult a helyzet, amely a parlamentnek benyújtott kisebbségi nyelvhasználati jelentésből is kiderül. Bőven akad még hiányosságunk így is, főleg ha az egyes hivatalos űrlapokról és a hivatalnokok nyelvi képességeiről beszélünk. Kidolgoztunk egy módszertani útmutatót a törvényhez, amely nagy segítséget nyújt az előírások alkalmazásakor. Ez egy nagy siker és fontos lépés, hiszen a kormányhivatallal együtt dolgozunk azon, hogy megfelelő módszerekkel alkalmazzák a nyelvhasználati törvényt” - folytatta Bukovszky. Egyik fő szándékuk volt az előző évben a kétnyelvű feliratok kihelyezésében való fejlődés. Bukovszky folyamatosan egyeztetett többek között a nagy üzletláncok vezetőivel, az energetikai cégekkel, a Szlovák Postával és a Szlovák Vasúttársaság vezetésével is: „Az üzletláncoknál látható fejlődést értünk el, meg kell állapítanom viszont, hogy a postánál csak minimális volt az előrelépés. Nyugat-Szlovákiai Energiaszolgáltatóval (ZSE) ellenben egy építő jellegű párbeszédet folytatunk, ami bizakodásra ad okot. Érthetetlen, hogy az egyes üzleti vállalkozások miért nem gazdasági lehetőségként tekintenek a kétnyelvűségre.” A kormánybiztos szerint rengeteg helyen nincsenek tisztában azzal, mit is követel meg a törvény. A hivatal így felvette a kapcsolatot a megfelelő ellenőrző szervekkel is. A nemzeti munkaügyi felügyeletek is jobban odafigyelnek majd a jövőben arra, hogy a munkavédelem területén is megfelelő legyen a kisebbségi nyelveken történő tájékoztatás. Bukovszky kiemelte, hogy a munkaügyiseken kívül a kereskedelmi felügyelet is weboldalán figyelmeztet a nyelvhasználatra. Készülni fog egy megállapodás is a szervezetekkel, hogy magasabb szintre emeljék az együttműködést. „A közlekedési és építésügyi minisztériummal közösen is elkészült egy módszertani dokumentum, amely az építkezések során szükséges munkavédelmet taglalja. A jövőben ők, vagyis a legmagasabb szintű építésügyi állami szerv is a weboldalán figyelmezteti majd az építőiparban tevékenykedőket a nyelvhasználatra” - vázolta már a jövőt is Bukovszky László. Szintén kiemelt fontosságú előrelépés volt, hogy a nemzeti kisebbségek jogaira vonatkozó törvények az államnyelv mellett öt további nyelven is elérhetőek a SLOV-LEX portálon. A magyar, a ruszin, az ukrán, a roma és a német nyelvű anyagok kidolgozás külön szakképzett munkacsoportok jöttek létre.

https://www.narodnostnemensiny.gov.sk/presadzovanie-jazykovych-prav-mensin-je-beh-na-dlhe-trate-rozhovor-pre-sita

„Egyre több a kritikus Orbánnal szemben”

Magyarország mellett kiállni nem ugyanaz, mint a kormányfő mellett kiállni - mondta Cséfalvay Katalin, a szlovák parlament külügyi bizottságának elnöke, a Híd párt parlamenti képviselője.

https://nepszava.hu/3019322_egyre-tobb-a-kritikus-orbannal-szemben

Súlyos belpolitikai válság, kormányátalakítás - ezt hozta 2018 a szlovákiai belpolitikában

Egy újságíró-gyilkosság miatti belpolitikai válság és jelentős kormányátalakítás éve volt 2018 Szlovákiában. Az ország gazdaságilag tovább erősödött, de vezető politikai erői meggyengülten vágnak neki 2019-nek, amelyben az európai parlamenti választások mellett államfőválasztás is vár az országra.

https://www.hirado.hu/kulfold/kulpolitika/cikk/2019/01/02/sulyos-belpolitikai-valsag-es-jelentos-kormanyatalakitas-eve-volt-2018-szlovakiaban

Az új autógyár lesz 2019-ben a szlovák gazdaság legnagyobb hajtóereje

A szlovák gazdaság 2019-ben várhatóan tovább növekszik. A növekedés fő hajtóereje a Jaguar Land Rover új nyitrai gyára lesz, legnagyobb kockázatai pedig egy esetleges kemény Brexit, valamint a világkereskedelemben erősödő protekcionizmus.

http://novekedes.hu/az-uj-autogyar-lesz-2019-ben-a-szlovak-gazdasag-legnagyobb-hajtoereje/

Szlovákiában élelmiszert vesz a magyar

https://www.vg.hu/vallalatok/turizmus/ausztriaban-koltik-a-legtobbet-a-magyarok-2-1277017/

A szlovák kormány tárgyalni fog az alacsony jövedelműek adócsökkentéséről

https://www.hirek.sk/belfold/a-kormany-targyalni-fog-az-alacsony-jovedelmuek-adocsokkenteserol

Szlovák néppárti politikus: Az EPP-nek legalább annyira kell a Fidesz, mint a Fidesznek az EPP

https://pestisracok.hu/szlovak-nepparti-politikus-az-epp-nek-legalabb-annyira-kell-a-fidesz-mint-a-fidesznek-az-epp/

Az „utca” éve után választási év áll előttünk

2019. január 2. - (Lajos P. János - ujszo.com)

A tavalyi évet úgy kezdtük, hogy a nagy nyolcasok éve lesz - legalábbis itt Szlovákiában. Lesz sok megemlékezés, de az év fő belpolitikai eseménye valószínűleg az őszi, helyhatósági választás lesz. Az élet azonban tavaly is megmutatta, hogy sok esetben felesleges tervezni. Ján Kuciak és Martina Kušnírová februári meggyilkolása teljesen átírta az ország belpolitikai naptárát. Egy évvel ezelőtt senki sem gondolta, hogy az év végén nem Robert Ficónak hívják majd a szlovák miniszterelnököt, ahogyan azt sem, hogy Robert Kaliňák belügyminiszter nemhogy miniszter nem lesz, de már a parlamentben sem lehet őt látni. Az év teljesen máshogy alakult, mint ahogyan azt mi, újságírók vártuk, és biztosan máshogy, mint amire a politikusok számítottak. 2018 történéseit jobbára az „utca” határozta meg, ami ugyan szokatlan, de Szlovákiában ez általában jót jelent. Így volt ez 1989-ben, így volt 1998-ban, és tavaly is. Ahhoz azonban, hogy az események ne lépjenek ki a medrükből, kell a fogadókészség a politika irányából is. Tavaly, egy rendkívül kiélezett helyzetben és még ha nehezen is, de sikerült végrehajtani ezt a mutatványt. Ehhez kellett azonban az is, hogy az „utca” mentes maradt a szélsőségektől, alapvetően a demokratikus értékekért kiálló emberek határozzák meg a haladás irányát. Az idei évről ezért is nehéz bármit írni. Van ugyan néhány fogódzó, lesz köztársaságielnök-választás, lesz európai parlamenti választás és ősszel minden bizonnyal elindul a 2020-as parlamenti választás kampánya. Andrej Kiska államfő tegnapi beszédében megerősítette, hogy nem indul a köztársaságielnök-választáson, amikor megismételte, hogy ez az utolsó újévi beszéde. Idén tehát mindenképpen új köztársasági elnököt választunk. Ugyan az államfő hatásköre viszonylag szűk, de a tavaly tavaszi események is megmutatták, hogy fontos ellenpólusa tud lenni a végrehajtó hatalomnak. Természetesen az sem mindegy, hogy ki képvisel bennünket az Európai Parlamentben, és még ha látszólag Strasbourg és Brüsszel messze is van Szlovákiától, az elmúlt év megmutatta azt is, hogy a térbeli távolság nem jelent semmit. Ahogyan lehetett Brüsszel elleni kampánnyal befolyásolni a magyarországi választások eredményét, úgy hatással lehet a szlovákiai belpolitikai helyzet az EP-választások eredményére. Európa jövője Szlovákia és az egész térség jövője is egyben, és egyáltalán nem mindegy, hogy az eddigihez hasonló, mérsékelt és demokratikus vezetése lesz-e, vagy a szélsőségek kapnak nagyobb szót az irányításban, mint ahogyan azt tapasztaljuk Lengyelországban vagy Magyarországon. A tavalyi évet lezártuk, de a demokrácia jellegéből adódóan nem dőlhetünk nyugodtan hátra. Nincs végső győzelem, megnyugtatásul azonban leírhatjuk, nincs végső vereség sem, legalábbis amíg demokrácia van. Idén két fontos választás is lesz, közvetlenül is kinyilváníthatjuk a véleményünket. Tegye meg ezt mindenki, akinek lehetősége van rá. Hacsak az élet nem állít elénk még fontosabb választásokat…

2019 sordöntő év lesz az EU számára

https://ujszo.com/kozelet/2019-sordonto-ev-lesz-az-eu-szamara

2019 a kérdőjelek éve

https://ujszo.com/kozelet/2019-a-kerdojelek-eve

Az igazi rabszolgatörvények

https://parameter.sk/az-igazi-rabszolgatorvenyek

Hazugsággyárak, házi vízilovak, média-analfabetizmus

Ahhoz képest, ami Magyarországon zajlott a napokban, Szlovákiában tkp. mély csend honol. Hála a magasságosnak, mondhatnánk, akik egy kis nyugira vágyunk már.

https://parameter.sk/hazugsaggyarak-hazi-vizilovak-media-analfabetizmus

Valami új

Régóta jár a fejemben, és határon túli barátaim is néha megkérdezik: mit bírnak ki a magyarországi választók (a nép, a polgárok), mi az a rúgásmennyiség, amit már nem viselnek el, ami kormánydöntéshez vagy a rendszer gyökeres átalakításához vezet.

https://parameter.sk/valami-uj

Mégis lesz Štúr-szobor Párkányban?

https://felvidek.ma/2018/12/megis-lesz-stur-szobor-parkanyban/

Kárpát-haza

...amikor a szlovák kombájnok az Alföldre mentek aratni, ahol korábban érett a búza, mint náluk, s cserébe a magyar gépek az akkor éppen csehszlováknak mondott területen is részt vettek a betakarításban?

https://magyaridok.hu/velemeny/karpat-haza-3805649/

Utolsó vacsora Grendel Lajossal

https://ujszo.com/vasarnap/utolso-vacsora-grendel-lajossal

Zuzana Falathova, a Pozsonyi Városi Múzeum muzeológusa:

A magyaroknál van a teljes igazság

2018. december 29. - (beol.hu)

Bár egyik nagyapja révén negyedrészt magyar, erről húsz évig szó sem esett a családjukban - természetesen magyar szó sem hangozhatott el soha. Az iskolában is csak arról hallott, miként nyomták el ezer éven át a magyarok a szlovákokat. A Pozsonyi Városi Múzeum legújabb kori történeti kurátora, Zuzana Falathova most arról vallott egy lapinterjúban, miként döbbent rá arra, hogy ő is a szlovák állam hungarofób agymosásának áldozata. Bár a múlt mindig, már gyerekkorában is érdekelte a muzeológust, az igazságkereséshez az első lökést magyar párja adta meg azzal, hogy a kezébe adott egy könyvet a felvidéki magyarok második világháború utáni kitelepítéséről - olvasható a Magyar Hírlap honlapján megjelent interjúban:

http://magyarhirlap.hu/cikk/136934/Az_igazsag_egyertelmuen_a_magyaroke

„Ez nagyon megrázott, majd fokozatosan kiderült számomra, hogy sok mindent ferdítve vagy sehogyan sem tanultunk a történelemórákon” - mondja Zuzana Falathova, vagy ahogy magyarul nevezi magát: Falath Zsuzsi. Ahogy egyre jobban beleásta magát az új ismeretekbe, egyre jobban látta, mennyi hazugságot tanítottak neki a szlovák-magyar történelemről. „Szerintem szinte száz százalékig a magyaroknál van az igazság. A szlovákok totális hazugságot interpretálnak a mai napig, és nagyon csalódott voltam, amikor erre rájöttem” - fogalmaz határozottan, megjegyezve: „Ha a szlovákok legalább egy kicsit közelítenék álláspontjukat a valósághoz, ha felelősséget vállalnának tetteikért, lenne esély a megbékélésre, és kialakulhatna valamiféle partneri viszony.” Zuzana Falathovát magyarbarátsága miatt komoly támadások érték még a hozzá közel állók köréből is. „Egyik legjobb barátom például lenemzetárulózott” - árulja el. Azt is megtudjuk, a muzeológus egyre jobban kedveli Budapestet is, és jól érzi magát magyar barátai körében, akik tapasztalatai szerint semmiféle nyomást nem gyakorolnak rá annak érdekében, hogy legyen magyar - rábízzák, milyen mélységben azonosul a gyökereivel. Hozzáteszi, bár magyar ismerősei a szlovákok és a magyarok között meglévő hasonlóságot, „tejtestvérséget” szokták hangsúlyozni, ő lát különbségeket is: „A magyarok alapvetően szívélyesebbek, vendégszeretőbbek, a szlovákok zárkózottabbak, frusztráltabbak.” Munkahelyi körülményeiről elárulja, jóllehet szakmailag elismerik, kollégái mégis bizalmatlanok vele szemben, és még magyar kolléganője számára is olyannyira sok volt Zuzana Falathova lelkesedése, hogy immár ő is csak szlovákul szól hozzá. „Mintha félne magyarul beszélni” - teszi hozzá a levéltáros, megjegyezve, hogy Szlovákiában sokan titkolják magyar nyelvtudásukat és származásukat, ami feltehetően a népszámlálási adatokban is megmutatkozik. A nőt felháborítja, hogy a múzeumukban minden csak angolul és szlovákul van kiírva, holott magyar és német emberek magángyűjteményeiből és pénzéből alapították az intézményt. Ennek kapcsán megosztja a vele beszélgető újságíróval az őt gyötrő erkölcsi dilemmát is: a Csehszlovákia születéséről, azaz a Trianonról, benne Pozsony elcsatolásáról készülő kiállítás létrehozásában úgy kell részt vennie, hogy nem állíthatja és nem írhatja ki azt, amit szerinte kellene. Távlati terveiről a történész elmondja, bár szeretné az igazság feltárásának és bemutatásának szentelni idejét, attól tart, munkahelyén erre nem lesz lehetősége, mert ott csak a hivatalos állami politikai vélemény jelenhet meg. Hozzáteszi, emiatt jelenleg inkább a magánéletében éli meg magyar kötődését: meg akar tanulni tökéletesen magyarul, hogy így beszélgethessen nagyapjával, a rokonai egy részével, a barátaival és a párjával is. Zuzana Falathova az interjú végén azt tanácsolja a szlovákoknak, hogy tanuljanak meg magyarul, és olvassák a magyar történelemkönyveket, összevetve ezek tartalmát azzal, amit az iskolában tanítottak nekik. A magyaroknak pedig azt üzeni, bárhol járjanak is a Kárpát-medencében, érezzék otthon magukat, és ne felejtsék el, hogy a történelem kereke nem állt meg, hanem tovább forog.

Mószermódszer

Erőteljes szlovák reakciót váltott ki egy, a Magyar Hírlapban december 29-én megjelent interjú

2019. január 11. - (Veczán Zoltán - Magyar Hírlap)

„Ha még egyszer agresszívnek hívsz, esküszöm, leütlek!” - lényegtelen már, melyik városka melyik éjjel-nappalija előtt lecövekelt úri társaságból szűrődött ki a mondat, amelynek hallatán akkor jót mosolyogtam. Persze magán a helyzeten semmi, de semmi derülnivaló nem volt: szomorú, hogy egy bizonyára jobb sorsra érdemes ember odáig süllyedt, hogy ököllel akarjon válaszolni egy sértőnek talált megjegyzésre, s mi több, afféle kelet-európai Monty Python-szereplőként egyből be is teljesítse az abban foglaltakat. Erőteljes szlovák reakciót váltott ki egy, a Magyar Hírlapban december 29-én megjelent interjú. A cikkben Zuzana Falathová - vagy ahogy bemutatkozott, Falath Zsuzsanna, Zsuzsi - mesélt arról az élményről, amikor a régiségek és a történelem iránti vonzalma egy magyar úriemberhez és a történelem magyar szemléletének megismeréséhez vezette. A lány ártatlan kérdéseire, amelyek például felvidéki hazánkfiait érintő, széles körben elhallgatott, 1946-47-es kitelepítésére vonatkoztak, közössége bezárkózással, ébredő magyarszimpátiájára erős idegenkedéssel, a magyar történelemszemlélet iránti fogékonyságára pedig hazaárulózással és gyűlölettel reagált. Zsuzsit érthető módon taszították ezek a reakciók, s a szeme előtt, a munkahelyén, a pozsonyi múzeumban zajló hamisítás, valamint a szlovákok párbeszédképtelensége történelmi kérdésekben, így lapunk hasábjain osztotta meg ezzel kapcsolatos tapasztalatait, véleményét. Leszögezte: mindkét történelemszemlélet ismeretének birtokában úgy véli, az igazság a magyarok oldalán áll, a szlovákoknak pedig nyitniuk kéne a valódi diskurzusra. Az interjú befutotta a maga pályáját a hazai megyei és a szlovákiai magyar sajtóban, majd megérkezett a szlovákokhoz is: egy rendkívül rossz­indulatú cikkben az Aktuality.sk szerzője nacionalista uszításnak bélyegezte Zsuzsi szavait, s azt tanácsolta neki, hogy hagyja ott az állását, ha nem tetszik valami. A cikk alatti kommentekben pedig ment a bujtogatás a lány kirúgatására - erről majd később. Egy szlovák történész-akadémikus, Ferdinand Vrábel pedig annyira felháborodott, hogy többoldalas, szlovák nyelvű levélben fejezte ki tiltakozását a cikk tartalma ellen. E levelet a Balassi Intézet igazgatójának és az én rovatvezetőmnek is sikerült elküldenie, csak valahogy Zsuzsi meg én maradtunk ki a címzettek, megszólítottak közül. A történész magyar nyelvű bevezetőjében többek között felrótta, hogy Zsuzsi középiskolai agymosásról beszélt, amelyen a szlovák nebulók átmennek, miközben szerinte a magyarok sem tanulnak a Morva Birodalomról (de), Kossuth szlovákokhoz fűződő viszonyáról (de), vagy egyes magyar előkelők szláv gyökereiről (de). Ami az agymosást illeti: a Fórum Társadalomtudományi Szemlében 2012-ben megjelent tanulmány, több történelemkönyv elemzése után egyértelműen igazolta, hogy a szlovák középiskolai tananyag masszívan a magyar elnyomók képét sulykolja a gyerekekbe, Szlovákiát ezer éve különálló tartományként jellemzi, és hasonló hazugságokkal van tömve. Egyébként - dokturanduszként - jómagam többekkel együtt tervezek egy hasonló témájú, mindkét ország történelemoktatását elemző tanulmányt, amelynek eredményeit természetesen örömmel megosztom majd Vrábel úrral is (aki egyébként úgy vélte, hogy az én szándékom ellentétes a jó szlovák-magyar kapcsolatok építésével - szerencsésnek érezhetem magam, mert e kérdésben sem fárasztott engem kérdésekkel, inkább eldöntötte helyettem). Egyébként Zsuzsi még azt is mondta: „Irritál, hogy szlovákokkal, akárhány diplomájuk is van, nem lehet erről beszélni, s van az a szint, ahol már meg sem hallgatnak” - ehhez a legszebb illusztrációt magának Vrábelnek sikerült megrajzolnia tiltakozó levelében. A történész személyében kóstolgatta Zsuzsit, kétségbe vonta történelmi ismereteit, kompetenciáit, de némi buksisimogatással felemlegette még a lány életkorát is. Eleve a levelét azzal kezdte, hogy megfosztotta Zsuzsit a saját identitásához való jogától - mondván, ha szlovák papírjai vannak, akkor Zuzana Falathova, és kész - pontosan úgy, ahogyan az önrendelkezés jogát tagadta meg a nagy- és kisantant a magyaroktól száz évvel ezelőtt. Én is kaptam a fejemre, Vrábel úr szerint egy komoly újságíró nem hagyhatta volna szó nélkül Zsuzsi azon kijelentését, miszerint az átlag szlovák utálja a magyarokat, de nem tudja megindokolni, hogy miért („Legfeljebb sztereotípiákat mondtak: a magyarok nagyképűek, fennhéjázók, elnyomtak minket, satöbbi”). Majd - csak hogy megüssön valakit, mert az agresszívnek nevezte - előszedte az ezeréves elnyomás mítoszát Szent István és Koppány idejéig (!) visszapörgetve az idő kerekét, s a múzeum kapcsán még odavágta azt is, hogy Pozsony egyébként német dominanciájú volt, s alig húsz-harminc százalékos volt a magyarság aránya. Nos, attól tartok, Vrábel úr pedig a matematikaórákat hanyagolta a szükségesnél jobban, lévén az 1910-es népszámlálás szerint Pozsony 78 223 lakosából 32 790 német (41,9 százalék), 31 705 magyar (40,5 százalék), s mindössze 11 673 volt szlovák (14,9 százalék). Ha a magyar nyelvtudásra kérdeztek volna rá, amivel a kisantant propaganda szívesen vádolja a magyar hatóságokat, a szám 53 597, az arány pedig 68,5 százalék lett volna. Természetesen előkerül az 1867 utáni „magyar betelepítések” mítosza (amely az adminisztráció terjeszkedése volt, szemben a későbbi szándékos csehszlovák betelepítésekkel), három szlovák gimnázium tényleg megtörtént bezárása (a csehszlovák hatóságok 233 magyar általános iskolát zártak be 1951 és 1973 között), s még számtalan egyéb. A szlovák nyelvtörvényt egyébként egy legyintéssel elintézte, mondván, ez alapján tudomása szerint még nem büntettek meg senkit (de). Természetesen vannak dolgok, amelyek - számomra ellenszenves véleménye és olykor kioktató hangneme ellenére - tiszteletre méltók Vrábel úr kapcsán: például, hogy minden ellenérzése ellenére megtanult magyarul, s igaza van abban, hogy az általánosítás káros, a nemzetiségi kérdés pedig összetett és kényes probléma, s valóban jó lenne ezekről egészségesen vitázni, ahogy megbékélni sem ártana a két tejtestvér népnek. Fontosnak nevezte az objektivitást is, amire ugyancsak bólogatni tudok. Attól tartok azonban, amíg a túloldal nem dekonstruálja a saját történelmi mítoszait, legalább annyira, amennyire a magyar, s körömszakadtáig ragaszkodik nyilvánvaló tévképzetekhez, addig mindez - a tudományos vitákra vonatkozó normák be nem tartása miatt - lehetetlen, hiszen hamis premisszákból sem jó konklúzió, sem érdemi kompromisszum nem születhet. Akkor pedig főleg lehetetlen, ha a másként gondolkodókat például az állásukkal zsarolják. Vrábel úr leírta: nem hiszi el, hogy Zsuzsinak rejtegetni kellene a véleményét a múzeumban, hiszen számos kutató dolgozik a szakmában, és senkinek sem kell attól tartania, hogy nemzetisége vagy nézetei miatt bántódás éri. Kedves Vrábel úr, a helyzet az, hogy az egyenes vita helyett nem csak ön hódolt a főnöknél történő bemószerolás dicső hagyományának, hanem mások is. Így Zsuzsit - gyanítom, ugyancsak a megbékélés és a párbeszéd jegyében - éppen a múzeum igazgatója fenyegeti elbocsátással az inkriminált cikk miatt, addig is pedig a miheztartás végett hivatalosan is elhatárolódtak tőle, azaz a „kivégzés” előtt megszégyenítették, hivatalosan is kiközösítették. Teszem hozzá: ha Zsuzsi úgy dönt, hogy felveszi a kesztyűt, természetesen számíthat a felvidéki és az anyaországi magyarság támogatására. S remélem, ön is kiáll mellette - feltéve, ha komolyan gondolja, amit a szlovák történészszakma és a véleményszabadság kapcsán írt.

Amerikában is káposztalevest esznek a szlovákok karácsonykor

https://www.bumm.sk/belfold/2018/12/24/amerikaban-is-kaposztalevest-esznek-a-szlovakok-karacsonykor

Nagyot ugorhat a tátrai tigris

https://infostart.hu/tudositoink/2018/12/23/nagyot-ugorhat-a-tatrai-tigris

A felvidéki magyarok kértek Orbántól egy iskolát, stadiont kaptak

https://index.hu/sport/futball/2018/12/11/a_felvideki_magyarok_kertek_orbantol_egy_iskolat_erre_kaptak_tole_egy_stadiont/

A csehek megszállták Pozsony északi szegélyét

Miskolc megszállását is tervezik?

https://nepszava.hu/3020365_a-csehek-megszalltak-pozsony-eszaki-szegelyet

70 éve együtt - a Magyarországi Szlovákok Szövetségének születésnapja

Búcsúztassuk az óévet és készüljünk az újra a Magyarországi Szlovákok Szövetségének 70. születésnapjára rendezett ünnepi pillanatokkal!

https://www.mediaklikk.hu/cikk/2018/12/24/domovina-70-eve-egyutt/

Képgaléria:

https://www.facebook.com/pg/oslovma/photos/?tab=album&;album_id=1857359061029728

Megyei érték lett a csabai múzeum és a festőgéniusz öröksége

2018. december 29. - (Licska Balázs - beol.hu)

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum épülete és gyűjteménye, valamint a festőgéniusz művészeti öröksége is bekerült a megyei értéktárba. Ando György múzeumigazgató, a megyei értéktárbizottság tagja több érdekességet is megosztott a múzeummal és a kollekció történetével kapcsolatban. Ando György elmondta, hogy 1899-ben jött létre a Múzeum-Egyesület azzal a céllal, hogy a településen is építsenek egy múzeumot. A kezdeményezés ötlete Varságh Béla gyógyszertár-tulajdonoshoz köthető, a tervet Zsilinszky Mihály vallás- és közoktatásügyi minisztériumi államtitkár is pártolta. Több terület merült fel lehetséges helyszínként: az egyik a mai Luther utcai nyugdíjfolyósító épületének helye, a másik a jelenlegi Szlovák Kultúra Házának helye volt. A Széchenyi utca 9. szám alatti épületet Wagner József tervezte, az építkezés 180 ezer koronába került. A képviselő-testület ülésén egyébként volt egy vita, ugyanis az akkori önkormányzat a beruházás érdekében hitelt vett fel. A múzeumot 1914-ben avatták fel, könyvtárral és műteremmel, és csodás nagyteremmel rendelkezik, minden művész a Múzsák termében szeretne kiállítani. Munkácsy Mihály 1900. május 1-jén hunyt el, és a képviselő-testület rá pár napra ülésezett: rögtön, és ezzel a világon elsőként Békéscsabán neveztek el utcát a festőgéniuszról, ez ma is Munkácsy utca. Sőt, írtak egy levelet is Munkácsy Mihály özvegyének, Cécile Papier-nek, kérve, hogy támogassa a létrejövő, tervezett múzeumot néhány relikviával, segítse a mester emlékének ápolását. Cécile Papier-t tizenöt év múlva, 1915-ben érte a halál, és végrendeletében úgy határozott, hogy az örökség egy része Békéscsabára kerül. Két ládát állítottak össze, többek között rengeteg fényképpel, levelezéssel, használati tárggyal és egy festménnyel: ez a „Töviskoronás Krisztus” volt, amit az „Ecce homo” alkotásához készített, és rengeteg Jézus-ábrázolásnál ebből indulnak ki. A ládákat vonattal indították útnak - ám nem érkeztek meg Békéscsabára. Újra eltelt tizenöt év, mire megtalálták a ládákat: azok előbb a kultuszminisztérium padlásán porosodtak, majd a nemzeti múzeum padlására kerültek, ahol felbontották és átnézték azokat, sőt, pár dolgot kivettek belőlük. Végül sikerült elérni, hogy a szállítmány Munkácsy Mihály özvegyének végrendelete alapján Békéscsabán kössön ki. Csaknem hatszáz tárgy került a múzeum birtokába. Ando György elmondta, hogy azóta voltak vásárlások - 1958-ban például négy alkotás érkezett - és természetesen selejtezések is, így jelenleg 576, a festőgéniusszal kapcsolatos relikviával rendelkezik a békéscsabai intézmény. Hangsúlyozta: Békéscsaba rendelkezik a világon a legnagyobb Munkácsy Mihály-gyűjteménnyel, közte összesen tíz festménnyel és tíz grafikával. Az épületre és a kollekcióra visszatérve: a városi után volt állami fenntartásban, működtetésben is az intézmény, 2013-ban került vissza az önkormányzathoz. 1951-ben vette fel Munkácsy Mihály nevét, és gyűjteményében több mint 250 ezer régészeti, 11 ezer néprajzi, 64 ezer történeti dokumentum és tárgy, 32 ezer természettudományi tétel található. Gyóni Géza költő és Féja Géza író jelentős hagyatéka, valamint Békéscsaba és Békés megye legfontosabb művészeinek több alkotása is látható a múzeumban. Ando György kiemelte, hogy nemrég egy 200 millió forintos beruházás eredményeként összekötötték a főépületet a Jankay-Kolozsváry-Tevan-gyűjtemény épületével, létrehozva egy 200 négyzetméteres kiállító- és egyben közösségi teret. 2020-ra elkészül a múzeum egy újabb állandó kiállítása. Egy idővonalon úgy mutatnák be Békéscsaba történetét, hogy közben láthatóak lennének az országban és a nagyvilágban akkor történt események. Az igazgató aláhúzta: az intézmény a Munkácsy-negyed ékköve lesz.

Kuriózum az énekeskönyv és a színház épülete

Több békéscsabai kuriózum, így a Tranoscius, a magyarországi evangélikus szlovákok régi, vallásos énekeskönyve; valamint a Jókai színház épülete is bekerült a megyei értéktárba. Az egyházi pályára lépett Juraj Tranowsky az ellenreformáció időszakában tapasztalta, hogy Magyarország felvidéki vármegyéiben az evangélikusok száma vészesen lecsökkent. Úgy vélte, a rekatolizálástól a híveket csak az egyházi éneklés fellendítésével lehet megóvni. Ezért összeállított egy énekeskönyvet, amit először 1636-ban adtak ki 414 énekkel. Annyira népszerűvé vált, hogy az evangélikus szlovákoknál a mindennapi és ünnepi ájtatosságok alkalmával, istentiszteletek idején ebből énekeltek. Békéscsaba 300 évvel ezelőtti újratelepítésekor a Felvidékről érkező szlovák ajkú lakosság hozta a Tranosciust, amelyet a liturgia alkalmával és a hétköznapi életben is használtak. Az énekeskönyvből tanították a tanítók olvasni a kisgyerekeket, esküvő és konfirmáció alkalmával ezt ajándékozták, és az otthonokban is kiemelt helyen tartották. A könyv - gyakran fából készült - fedlapjait díszes rézborítással látták el, csuklós pántok fogták össze, és a fedlapokat kapcsok zárták. A Vigardának vagy Vigadónak nevezett békéscsabai színházépületet közadakozásból építették 1877-79 között. A terveket Halmay Andor készítette, a munkát Sztraka Ernő irányította. Ez lett az Alföld első állandó kőszínháza. 1912-ben átalakították és kibővítették. 1954-ig magántársulatokat szerződtetett egy-két évadra, majd a Népművelési Minisztérium létesített békéscsabai székhellyel színházat. A Jókai színház 2012-ben került a városhoz.

Elítélte a Békéscsabai Járásbíróság a szlovák bűnbandát

2018. december 28. - (mti)

Összesen 84 rendbeli bűnszövetségben, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette és 273 rendbeli lopás vétsége miatt emelt vádat egy öttagú szlovák bűnbanda tagjai ellen a Békéscsabai Járási Ügyészség, a Békéscsabai Járásbíróság több év börtönbüntetésre ítélte őket - olvasható a Békés Megyei Főügyészség pénteki közleményében. A szlovák állampolgárokból - négy férfiből és egy nőből - álló banda tagjai az elmúlt év tavaszától késő őszig 50 különböző magyarországi helyszínre, zömében idősek otthonába vagy szeretetotthonba tört be. A banda vezetője interneten nézte ki a célpontokat, majd a bandatagok kifejezetten a betörések végrehajtása érdekében utaztak Magyarországra. Békés megyében Békéscsabán, Kondoroson, Körösladányban, Csabacsűdön és Vésztőn törtek be szociális intézményekbe, de az ország egész területén garázdálkodtak. Egyes helyszínekről többszázezres, néhol többmilliós fogással távoztak. A banda három tagját 2017. november 27-én Komáromban, a Duna-hídnál fogták el, további két tagját pedig európai elfogatóparancs alapján Szlovákiában állították elő a szlovák szervek és adták át a magyar hatóságoknak. A Békéscsabai Járásbíróság előkészítő ülésen hozott ítéletet mind az öt vádlottal szemben, tárgyalást nem tartott. A bűnbanda vezetőjét 4 év végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte, míg további három társa 3 év 4 hónap, 2 év 4 hónap és 2 év 10 hónap börtönbüntetést kapott. Hat évre kiutasították őket Magyarországról és 6 évre eltiltották őket a közügyek gyakorlásától. A banda női tagja 2 év börtönbüntetést kapott, melynek végrehajtását 5 évre felfüggesztette a bíróság.

ForrásOK:http://www.mti.hu / https://index.hu / https://hvg.hu / https://nepszava.hu / https://ujszo.com/ / https://fidesz.hu / https://magyarhang.org / http://www.atv.hu / https://168ora.hu / https://444.hu / http://propeller.hu / https://magyaridok.hu / https://pestisracok.hu / https://888.hu / https://www.hirek.sk / http://www.korkep.sk / https://parameter.sk / https://www.bumm.sk / https://ma7.sk/ / https://felvidek.ma / https://www.beol.hu / https://behir.hu / http://hir6.hu

Kürtös / Trubnik - Pilisszentlászló / Senváclav

2019. január: www.oslovma.hu/XXX/Kurt9Jan.pdf

2018. december: www.oslovma.hu/XXX/Kurt8Dec.pdf

Letölthető / Stiahnuť - Korábbi lapszámok / Staršie čísla:

https://www.facebook.com/senvaclav/photos/a.960059350671247.1073741829.914344848576031/1003500662993782/?type=3&;theater

A kolbász története

www.oslovma.hu/XXX/KolbTori.pps

Kuriózum Dedinszky Gyula (1905-1994) könyve

www.oslovma.hu/XXX/CsabKolb.pdf

A magyarországi szlovákokról

http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/magyarorszagi_szlovakok.php

oSlovMa-Könyvtár

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.552107664888214.1073741889.147596498672668&;type=1

oslovma.hu - facebook.com/oslovma