Szo11232024

Posledná aktualizáciaP, 22 nov. 2024 10am

Na haluškách v Budapešti - „Takto zle ešte nebolo“

restpes1Vzduchom sa šíri vôňa bryndzových halušiek, na odbyt idú najmä strapačky. Jeden zo zákazníkov spláchne svoj smäd načapovaným slovenským pivom, okoloidúcich do podniku láka farebný pútač s Bratislavským hradom. A zovšadiaľ znie maďarčina...
Vitajte v Slovenskej pivárni v Budapešti!

Hospodárska kríza ohrozuje aj jedinú slovenskú reštauráciu v hlavnom meste Maďarska

Príbeh budapeštianskej Slovenskej pivárne sa začal ešte hlboko za komunizmu. „Vtedy u nás mali reštaurácie takmer všetky národy východného bloku - Srbi, Rumuni, Česi aj Slováci. Mnohé po páde režimu zanikli, naša prevádzka funguje bez prestávky už takmer tri desaťročia,” hrdí sa majiteľ podniku Gyula Tunyogi, ktorý v Slovenskej pivárni začínal v roku 1984 ako čašník. restpes2Spočiatku išlo o obyčajnú lacnú krčmu, až neskôr pristavali kuchyňu a začali zákazníkom podávať slovenské a maďarské jedlá. „Najviac na odbyt idú bryndzové halušky a strapačky. Bryndza je totiž pre maďarskú kuchyňu netypická príloha. Za tie roky však naši kuchári slovenské recepty trocha pomaďarčili a zapojili svoju fantáziu,” vysvetľuje Tunyogi. Špecialitou podniku sú napr. bryndzové halušky podávané s bravčovým mäsom a petržlenovou omáčkou. A koľko takéto bryndzáky v centre maďarského hlavného mesta stoja? Za poctivú porciu zaplatíte okolo desať eur, veľké čapované pivo vyjde necelé dve eurá. Maďarom veľmi chutia aj destiláty slovenskej výroby ako slivovica, borovička či hruškovica. Podnik sa nachádza v širšom centre Budapešti, blízko Západnej železničnej stanice. Majiteľ pivárne niekoľkokrát spomenie, že najväčšou prednosťou jeho podniku sú práve obrovské porcie. „Kto chce mať štíhlu líniu, u nás si nevyberie. Toto máme my Maďari a Slováci spoločné. Nestravujeme sa práve diétne,” hovorí s úsmevom majiteľ. Skutočne, čašník Peter vychádza z kuchyne s poriadnou dávkou na tanieri. Niektoré jedlá pripomínajú Slovensko, ak už ničím iným, tak aspoň názvom. Bravčové vyprážané v zemiakovom cestíčku nesie pomenovanie Nitrianska jemná špecialita, v jedálnom lístku nájdete aj Pochúťku slovenského baču. Zamestnanci podniku sa zhodujú, že zahraničných návštevníkov je málo, dokonca slovenských si ani nepamätajú. restpes3Aj my o chvíľu zbadáme za oknom so starou záclonou partiu turistov, ktorí si so zvedavosťou obzerajú nadpis Szlovák Söröző a pútač s Bratislavským hradom. Napokon sa vyberú smerom k frekventovanému bulváru svätého Štefana. Pri vyhľadávaní na internete sme našli slovenské reštaurácie ešte v dvoch maďarských mestách - Kecskeméte a Békešskej Čabe, v ktorej žijú príslušníci slovenskej menšiny. Budapeštiansky podnik, žiaľ, patrí k tým, ktoré zmieta hospodárska kríza. „Máme stálych zákazníkov, ktorí k nám chodia roky, najmä na strapačky. Pred krízou sa u nás zastavili niekoľkokrát týždenne. Teraz sme radi, ak ich vidíme raz za mesiac,” sťažuje sa majiteľ. Zariadenie pivárne je skromné, dvere, okenné rámy, ale aj farba na stenách sú pôvodné. Čo je však podstatné, reštaurácia funguje. Mnohé okolité prevádzky totiž za posledné roky zavreli, iné živoria. Podľa majiteľových slov za štyri uplynulé roky vzrástla cena energií dvojnásobne. „Vymýšľam rôzne akcie typu tretie pivo zdarma. To sa však odráža na tržbách. Kedysi som mal šestnásť zamestnancov, štyroch som už musel prepustiť. Situácia je naozaj vážna, takto zle ešte nebolo,” smutne si povzdychne Tunyogi.

Juraj Červenka
(Nový Čas Nedeľa)

Ezért érdemes a híres Szlovák sörözőbe betérni

restpes6A Szlovák Söröző 29 éves múlttal büszkélkedhet a magyar vendéglátásban, mint tudjuk ez ritka és nagy teljesítménynek számít a napjainkban a gombamód szaporodó éttermek között. Vajon minek köszönhetik ezt a hosszú, töretlen életutat? Mindenekelőtt az évek alatt megőrzött kiváló minőségű, házias konyhájának, és a hatalmas mennyiségű ételeinek köszönhetően, amely előnyök, nem elhanyagolható módon az árakban nem tükröződnek vissza az étlapon. Garantáltan senki nem áll fel itt egy elköltött ebéd vagy vacsora után éhesen. Az étlapon az összes klasszikus magyar étel is megtalálható, ami nagy népszerűségnek örvend a helyi törzsközönségnél is. Nem csalódnak, ha megkóstolják az étlapon szereplő széles választékú levesek vagy készételek bármelyikét, melyek finom ízei, akár az otthon készített ételekkel is felveszik a versenyt. Mindenképpen ajánljuk kóstolásra sokak közül pl. a vadasmarhát zsemlegombóccal. De a frissensültekre vágyók sem fognak csalódni - sem a választékban, sem az ízekben. Talán az utolsó konyhák egyike ez, ahol a sült krumpli nem mirelitből készül, hanem igazi krumpliból! Isteni! Ha valaki szereti az ízekkel teli finomságokat, annak feltétlenül ajánljuk kóstolásra a Szlovák juhász kedvencét!

Barátságos, hangulatos étterem-söröző a Nyugatitól két percre. Árai és hangulata miatt a diákság és a fiatalok nagy kedvence.
Rendezvényekre is kitűnően alkalmas, ráadásul nem számítanak fel terembérletet.

Cím: 1055 Budapest, V. kerület, Bihari János utca 17.  -  Telefonszám: +36 1 2693108
Nyitva tartás: minden nap: 11:00 - 02:00  -  Konyha típus: Szlovák, Magyaros, Nemzetközi

restpes5restpes4